• Vladimir Putin are azi tradiționala și foarte coreografiata conferință de final de an în Rusia.
  • Liderul rus nu participă fizic, ci prin conferință video, de la Novo-Ogoriovo, reședința sa din afara Moscovei.
  • Jurnaliștii și corespondenții se vor afla în mai multe centre din Moscova.

LIVE VIDEO Conferința de presă a lui Vladimir Putin:

Declarația lui Putin despre Alexey Navalny

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că politicianul de opoziție Alexey Navalny „se bucură de sprijinul serviciilor speciale din SUA”, adăugând că dacă serviciile speciale ruse ar fi vrut să-l omoare, „și-ar fi dus treaba la bun sfârșit”.

Putin, despre situația din Transnistria și apelul Maiei Sandu de a retrage trupele

UPDATE Vladimir Putin a aminit, în cadrul conferinței de presă, de apelul președintelui Republicii Moldova Maia Sandu, care cere retragerea soldaților de pe teritoriul Transnistriei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Putin a reiterat că acest apel nu este nou.

Vladimir Putin spune că Rusia este în favoarea retragerii forțelor de menținere a păcii în regiunea transnistreană, dar numai atunci când condițiile pentru acest lucru sunt îndeplinite.

Președintele rus i-a urat succes Maiei Sandu. De asemenea, președintele Rusiei a comentat calitatea Maiei Sandu, despre care a precizat că este președinte al Moldovei, dar și cetățean al României.

Reacția lui Putin la investigațiile despre familia sa și otrăvirea lui Navalnîi

UPDATE Liderul rus a fost întrebat în legătură cu articolele despre „rudele” lui și otrăvirea lui Navalnîi. Cine l-a otrăvit? Putin a menționat că multe dintre „investigații” sunt de umplutură. El a subliniat că face totul pentru țară și că nu-i pasă cum arată „peste deal”.

În ceea ce privește ultima investigație, despre Navalnîi, Putin a spus că a răsfoit-o, dar nu a citit-o. Susține că a observat multe inexactități acolo. Cel mai important lucru din acest text este că la început „anonimul necunoscut” urmărește obiective de neînțeles. Textul susține că „hackeri ruși” au intervenit la alegerile din 2016. Acest lucru indică clientul, precum și faptul că scopul ultimelor publicații antirusești este răzbunarea, potrivit lui Putin. A menționat că cei care comandă acest tip de publicații nu ar trebui să fie ghidați de răzbunare, ci să construiască relații cu alte țări.

Potrivit șefului statului rus, investigațiile despre „otrăvirea” Navalny nu sunt o anchetă, ci „legalizarea materialelor de la serviciile speciale americane”. Președintele Vladimir Putin lansează acuzații, spunând că scopul poveștii cu investigația despre otrăvirea lui Navalny este de a ataca înalții oficiali ai Rusiei.

Vladimir Putin susține că pacientul de la Berlin ( n.r. Alexei Navalnîi) lucrează cu serivciile de informații din SUA.

Putin, despre ce se va întâmpla cu Donald Trump după ce pleacă de la Casa Albă

UPDATE Întrebare de la Serghei Șnurov, un cunoscut artist rus antisistem: De ce hackerii ruși nu l-au ajutat pe Trump să fie ales? Putin a repetat idee că Rusia nu a intervenit în alegerile americane. În plus, Putin susține că toate acestea sunt speculații menite să strice relațiile dintre Rusia și Statele Unite. Moscova presupune că președintele ales al SUA va înțelege ce se întâmplă, a spus Putin. În plus, speră că Joe Biden va rezolva problemele din relațiile cu Rusia. El a adăugat că Trump nu are nevoie de un loc de muncă în Rusia, deoarece este susținut de mulți din Statele Unite. Vladimir Putin crede, de asemenea, că Donald Trump nu va părăsi politica.

Vladimir Putin, despre orginiea coronavirusului

UPDATE Putin a spus că există multe zvonuri despre originea coronavirusului. ”Dar trebuie să pornim de la altceva: nu pentru a căuta vinovații, ci pentru a ne uni forțele în lupta împotriva problemei.”

Întrebat dacă aserviciile rusești au cercetat originea coronavirusului, Putin a răspuns: ”În ceea ce privește atribuțiile către serviciile de informații, conferința de presă nu este locul pentru a discuta astfel de lucruri”.

Vladimir Putin: ”Nu există niciun motiv să nu vă vaccinați”

UPDATE Președintele rus spune că va primi vaccinul Covid-19 atunci când este posibil pentru intervalul său de vârstă. În ceea ce privește vaccinarea în masă, potrivit președintelui, este necesară vaccinarea generală. Acest lucru va ajuta la depășirea pandemiei și la crearea imunității la nivel național. El a subliniat, de asemenea, că vaccinul intern împotriva coronavirusului este sigur și eficient. ”Nu există niciun motiv să nu vă vaccinați, a spus Putin.

Putin a reamintit că vaccinurile sunt oferite cetățenilor dintr-o anumită zonă de vârstă. Potrivit acestuia, „vaccinurile nu au ajuns încă la oameni ca el”. Dar președintele a promis că va fi vaccinat cu siguranță atunci când va deveni posibil.

În acest an la conferință participă doar în jur de 200 de jurnaliști ruși și străini. Sunt așteptări legate de răspunsurile pe care le-ar putea oferi Putin despre probleme precum acuzațiile aduse FSB cu privire la tentativa de asasinat asupra lui Alexei Navalnîi, presupusul atac al hackerilor ruși asupra unor instituții americane, dar și despre situația noului președinte din Republica Moldova – Maia Sandu. În stilul clasic, Vladimir Putin a obișnuit presa în trecut cu răspunsuri evazive la întrebări arzătoare.