• Departamentul de Justiție al SUA și Pentagonul investighează scurgerile de informații despre Ucraina care au apărut pe rețelele de socializare.
  • Copiii ucraineni au trăit reuniuni emoționante cu părinții lor sâmbătă la Kiev, după luni de separare după deportarea lor de către oficialii ruși.
  • Rusia a folosit peste 1.200 de rachete și drone în atacul său asupra infrastructurii.

UPDATE ORA 23.00. Atacul rusesc de la Druzhkivka se soldează cu doi răniți

Andriy Yermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, a declarat duminică că forțele armate ruse au lansat un atac asupra orașului Druzhkivka din regiunea Donețk din această țară folosind sisteme de rachete cu lansare multiplă.

Doi civili au fost răniți și mai multe case au fost avariate în urma atacului.

Druzhkivka este situat în apropierea orașului Bahmut, aflat pe linia frontului, recunoscut ca fiind un oraș de mare importanță strategică atât de Moscova, cât și de Kiev, și unde ambele părți au suferit pierderi grele în ultimele luni.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

UPDATE ORA 22.00. Rusia se confruntă cu ,,pierderi colosale” la Avdiivka și Marinka în regiunea Donețk

Armata rusă s-a confruntat în ultimele zile cu ,,pierderi colosale” în apropierea orașelor Avdiivka și Marinka din regiunea Donețk, pierzând în fiecare zi în jur de două companii de militari, sau până la 400 de soldați, a declarat la 9 aprilie purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksii Dmytrashkovskyi.

Potrivit acestuia, armata rusă refuză în continuare să „renunțe la speranța” unei ofensive de succes în zonă.

UPDATE ORA 21.00. Macron despre războiul din Ucraina: „Nu este momentul negocierilor”

Atât Franța, cât și China consideră că este prea devreme pentru discuții de pace privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece „astăzi, timpul este militar”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat duminică publicației Les Echos, potrivit The Kyiv Independent.

„Ucrainenii rezistă, iar noi îi ajutăm”, a declarat Macron, la trei zile după întâlnirea sa cu președintele chinez Xi Jinping.

„Nu este timpul pentru negocieri, chiar dacă le pregătim trebuie să stabilim etape importante”.

Macron a adăugat că, pe fondul amenințărilor legate de război, Franța și China ar trebui să susțină principiile Cartei ONU, dreptul umanitar și protecția copiilor, precum și să aibă o „reamintire clară” a securității energiei nucleare, după decizia Rusiei de a plasa arme nucleare în Belarus.

UPDATE ORA 20.00. Zelenski, mesaj de Paștele Catolic: „Avem tradiții diferite, dar una comună – apărarea pământului natal”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a folosit mesajul de Paște pentru a vorbi despre viața în libertate, potrivit The Guardian.

El a transmis pe Twitter urări de Paște celor care se află „pe linia frontului, în orașele și satele noastre. Tuturor celor care sărbătoresc Paștele în Europa, America, Africa, Asia, Australia. Lumea care vrea să trăiască liber. [Lumea] care prețuiește viața, respectul & egalitatea fiecărei persoane.”

El a adăugat: „Putem avea tradiții diferite, dar una comună pentru toți – apărarea pământului natal.”

UPDATE ORA 19.00. Macron reafirmă importanța ,,autonomiei strategice” a Europei față de China și Statele Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a reafirmat viziunea asupra locului pe care Europa ar trebui să-l aibă în lume într-un interviu realizat vineri, în China, de cotidianul economic „Les Echos”, dar care a fost publicat duminică. Cuvântul ,,autonomie” este folosit de nu mai puţin de nouă ori de şeful statului în timpul acestui interviu, scrie presa franceză.

„Autonomia strategică trebuie să fie o luptă a Europei”, a pledat el. 

„Nu vrem să depindem de alţii în probleme critice” , a declarat preşedintele Franţei, care a fost săptămâna trecută în China pentru o vizită de stat de trei zile. „În ziua în care nu mai ai de ales în materie de energie, de cum să te aperi, de reţele sociale, de inteligenţă artificială, pentru că nu mai ai infrastructură în aceste domenii, ieşi pentru o vreme din istorie” , a spus Macron.

„Paradoxul ar fi ca, în momentul în care punem în aplicare elementele unei adevărate autonomii strategice europene, să începem să urmăm politica americană, printr-un fel de reflex de panică”, a mai declarat şeful statului francez.

Întrebat despre Taiwan chiar înainte de începerea, sâmbătă, a unor manevre„militare chineze majore în jurul insulei, Emmanuel Macron a spus că Europa nu trebuie să fie implicată în tensionarea şi mai mare a relaţiilor dintre SUA şi China.

,,Dacă se va produce o accelerare a acutizării celor doi poli, noi nu vom avea nici timpul, nici mijloacele de a ne finanţa autonomia strategică şi vom deveni vasali, când putem fi al treilea pol, dacă avem câţiva ani pentru a-l construi” , a arătat Macron.

Şeful statului francez consideră astfel că UE nu trebuie să se abată de la linia sa de conduită, în pofida crizelor geopolitice ale momentului, în Taiwan sau în Ucraina.

„Capcana pentru Europa ar fi ca în momentul în care realizează o clarificare a poziţiei sale strategice, când este mai autonomă din punct de vedere strategic decât înainte de Covid, să fie prinsă într-o dezorganizare a lumii şi în crize care nu ar fi ale noastre”, a arătat Emmanuel Macron.

Respingerea ,,logicii bloc cu bloc”

Spunând că nu vrea să intre „într-o logică de la bloc la bloc” , şeful Palatului Elysée consideră că Europa trebuie „să-şi asume să aibă convergenţe de vederi cu Statele Unite” .

„Dar fie că este vorba despre Ucraina, relaţia cu China sau sancţiuni, avem o strategie europeană”, a insistat el. Emmanuel Macron recunoaşte totuşi o dependenţă mai puternică faţă de Washington de la invazia Rusiei în Ucraina şi sancţiunile internaţionale împotriva Moscovei. „Cu siguranţă că ne-am sporit dependenţa faţă de Statele Unite în domeniul energiei, dar într-o logică de diversificare, deoarece eram mult prea dependenţi de gazul rusesc”, a explicat el, punând de asemenea sub semnul întrebării vechea strategie a UE. „Timp de prea mult timp, Europa nu a construit această autonomie strategică pentru care eu pledez”, a arătat el.

În opinia sa, „astăzi, bătălia ideologică a fost câştigată şi au fost puse bazele. În urmă cu cinci ani, autonomia strategică era o himeră. Astăzi, toată lumea vorbeşte despre ea. Aceasta este o schimbare majoră”, a conchis el, subliniind implicit rolul său în această schimbare.

UPDATE ORA 19.00. „Este un iad în Bahmut”, dar forțele Kievului încă mai păstrează poziții, afirmă un luptător ucrainean

Luptele din interiorul orașului Bahmut, din estul Ucrainei, sunt „cele mai dificile, deoarece ești foarte aproape de inamic”, a declarat duminică la televiziunea națională Serhii Șerevati, un purtător de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate Ucrainene, scrie CNN.

Luptătorii mercenari wagnerieni au fost „cei mai agresivi în direcția Bahmut” , dar parașutiștii și soldații de infanterie ruși luptă, de asemenea, în Bahmut și în zonă, a spus el. „Rușii dețin încă un avantaj semnificativ în materie de artilerie în zonele în care se desfășoară principalul lor atac”, a spus el.

„Aprovizionăm Bahmutul cu muniție, alimente și provizii, dar ne și scoatem răniții” , a mai spus Șerevati.

Forțele rusești își continuă ofensiva pentru a prelua „controlul total” asupra Bahmutului, a declarat armata ucraineană în ultima sa actualizare operațională duminică dimineața.

Rapoartele neoficiale sugerează că forțele rusești își mențin înaintarea lentă prin centrul Bahmut și în părțile vestice ale orașului, gara fiind o potențială următoare țintă cheie.

Iuri Sirotiuk, un lansator de grenade din cadrul armatei ucrainene, a declarat duminică într-un interviu la televiziunea națională că situația din Bahmut este „foarte grea” pentru forțele Kievului, deoarece sunt depășite numeric de trupele rusești și de luptătorii Wagner.

„Bahmut rezistă; există aprovizionare”, dar „rușii ne depășesc numeric și dețin mai multă muniție”, a spus Sirotiuk.

„Este un iad în Bahmut. În prezent deținem flancul drept de apărare al orașului. Artileria inamică trage non-stop, precum și (tiruri cu lansatoare multiple de rachete) și aviația”, a spus el.

UPDATE ORA 18.00. Un cetățean din Moldova a încercat să scoată din Ucraina moaștele a 80 de sfinți

Polițiștii de frontieră ucraineni au împiedicat scoaterea din Ucraina a moaștelor a 80 de sfinți și a altor ustensile bisericești, care au fost găsite în mașina unui cetățean al Moldovei în timpul unui control la frontieră, scrie La Repubblica citând presa din Ucraina Ukrainska Pravda.

Grănicerii au oprit la Tabaky, în Ucraina, un cetățean moldovean, care încerca să treacă granița către țara sa cu un camion care transporta moaștele a 80 de sfinți, precum și alte obiecte religioase.

UPDATE ORA 17.00. Un tată şi fiica lui de 11 ani au fost ucişi într-un atac rusesc asupra oraşului Zaporojie

Un bărbat în vârstă de 50 de ani şi fiica sa de 11 ani au fost ucişi după ce forţele ruseşti au lovit duminică dimineaţa devreme o clădire rezidenţială din oraşul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, au declarat autorităţile locale, scrie presa străină.

Secretarul consiliului municipal, Anatoli Kurtev, a declarat că două rachete au distrus o clădire şi au avariat alte câteva zeci în atacul din timpul nopţii.

Salvatorii au efectuat duminică dimineaţă operaţiuni de căutare printre mormane de beton şi moloz, pe fondul sirenelor care anunţau noi raiduri aeriene.

UPDATE ORA 16.00. Trupele ucrainene au doborât o dronă ucraineană în regiunea Sumî

Trupele ucrainene au doborât o dronă de recunoaștere rusă Zala care survola regiunea Sumî, duminică, a anunțat Comandamentul Operațional „Nord”, potrivit The Kyiv Independent.

Conform raportului, drona a fost doborâtă cu tunuri antiaeriene. Drona doborâtă părea să fie o Zala 421-16е, o dronă de recunoaștere de fabricație rusă.

Oblastul Sumî este situat la granița de nord-est a Ucrainei cu Rusia. A fost ținta bombardamentelor și a atacurilor rusești zilnice peste graniță de când părți ale regiunii au fost eliberate de trupele rusești la începutul lunii aprilie 2022, după o ocupație de o lună de zile.

Forțele rusești au bombardat patru comune din regiunea Sumî, sâmbătă, trăgând peste 79 de focuri de armă de diferite tipuri de arme.

UPDATE ORA 15.00. Papa Francisc se roagă pentru ca pacea în Ucraina și „lumina Paștelui” să fie revărsată asupra poporului

Papa Francisc a părut să le ceară rușilor să caute adevărul despre invazia Ucrainei de către țara lor în mesajul său de Paște către lume, în care a cerut încetarea tuturor conflictelor.

Francisc, în vârstă de 86 de ani, a prezidat Liturghia solemnă de Paște în Piața Sf. Petru și și-a transmis mesajul și binecuvântarea de două ori pe an „Urbi et Orbi” (orașului și lumii) de pe balconul central al Bazilicii Sf. Petru.

UPDATE ORA 14.00

BBC relatează că activistul rus Vitaly Votanovsky, care a dezvăluit detalii despre înmormântările mercenarilor Wagner uciși în Ucraina, a părăsit Rusia. El a fugit din țară pe 4 aprilie.

Votanovski, un fost ofițer al armatei ruse, a fost arestat în ziua invadării Ucrainei de către Rusia, după ce a ieșit și a protestat în acea zi îmbrăcat cu cuvintele: „Nu lui Putin!” și „Nu războiului!” peste ele. Și-a petrecut 50 de ani în închisoare.

UPDATE ORA 13.00. Japonia va conduce discuțiile G-7 privind clima, decarbonizarea, stabilitatea energetică pe fondul crizei din Ucraina

Japonia speră să conducă discuțiile între miniștrii climei, energiei și mediului din Grupul celor șapte în calitate de președinte al G-7, urmărind să promoveze decarbonizarea, asigurând în același timp stabilitatea aprovizionării cu energie pe fondul crizei din Ucraina.

UPDATE ORA 12.00. Ministerul francez al Apărării neagă prezența soldaților francezi în Ucraina

Ministerul francez al apărării a negat prezența soldaților francezi în Ucraina, așa cum ar fi dezvăluit în documentele atribuite Pentagonului și care au fost scurse de rețelele rusești la jumătatea săptămânii. Documente secrete ale Pentagonului, care conțin diagrame și detalii despre livrările anticipate de arme, forțele batalionului și alte informații sensibile, au fost răspândite pe Twitter și Telegram săptămâna trecută.

Un diapozitiv sugera că un mic contingent de mai puțin de o sută de personal pentru operațiuni speciale din Franța, America, Marea Britanie și Letonia erau deja activi în Ucraina.

UPDATE ORA 11.00

Câteva mii de oameni au participat sâmbătă la marșurile tradiționale de pace de Paște în aproximativ 70 de orașe și orașe germane, cerând guvernului să facă eforturi pentru încetarea războiului din Ucraina.

Potrivit Peace Cooperative Network, aproximativ 2.000 de oameni au ieșit în stradă în Berlin, în timp ce 1.200 au participat la un miting de la Hanovra și la marșurile de pace din Bremen, Munchen, Köln, Mainz și Leipzig au participat câte câteva sute fiecare.

Mitingurile tradiționale, care obișnuiau să mobilizeze sute de mii de oameni la începutul anilor 1980, anul acesta au cerut încetarea exporturilor de arme germane către Ucraina și retragerea planurilor de extindere și rearmare a forțelor armate germane.

UPDATE ORA 10.00. „Acces limitat” la serviciile de bază în zonele ocupate

Teritoriul ocupat din Ucraina este încă în mare parte o „zonă activă de luptă” cu „acces extrem de limitat” la serviciile de bază pentru rezidenți, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit.

În actualizarea sa zilnică, Ministerul a spus că acest lucru a fost în ciuda încercărilor Kremlinului de a prezenta situația din aceste zone ca fiind „normalizată”. Ministrul rus de interne Vladimir Kolokoltsev a vorbit la sesiunea din această săptămână a Consiliului de Securitate al Rusiei despre reconstrucție, poliție și ordine publică în zonele ocupate.

UPDATE ORA 09.00

Ministerul Regatului Unit al Apărării și-a publicat actualizarea informațiilor pentru 9 aprilie, spunând că președintele rus Vladimir Putin a prezidat o sesiune completă a consiliului de securitate pe 5 aprilie, prima din 2022.

UPDATE ORA 08.00. Doi uciși într-o lovitură rusă asupra Zaporojie

Un bărbat în vârstă de 50 de ani și fiica lui de 11 ani au fost uciși după ce forțele ruse au lovit duminică dimineața o clădire rezidențială din orașul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, au declarat autoritățile.

Serviciul de stat de urgență al Ucrainei a mai raportat că o femeie de 46 de ani, pe care a descris-o ca fiind soția și mama victimelor, a fost scoasă din epavă.

UPDATE ORA 07.00. Zelenski: Tancuri din Polonia în Ucraina, mai multe arme pe drum

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că tancurile pe care Polonia a fost de acord să le ofere Ucrainei sunt deja în țară, inclusiv Leoparzii.

„Polonia a îndeplinit tot ce a declarat despre tancuri”, a spus Zelenski în discursul său de noapte, adăugând că există și un acord privind 200 de vehicule blindate Rosomak și „mortare autopropulsate, rachete suplimentare, MiG-uri”.

UPDATE ORA 06.00. Guvernatorul local spune că racheta trasă din Ucraina a fost doborâtă peste orașul Crimeea

O rachetă trasă din Ucraina a fost doborâtă deasupra orașului Feodosia, la Marea Neagră, în Crimeea controlată de ruși, a declarat sâmbătă șeful administrației ruse din Crimeea.

„O rachetă lansată din Ucraina a fost doborâtă peste Feodosia”, a declarat Serghei Aksyonov pe Telegram. FRANCE 24 nu a putut verifica imediat afirmația.

Agenția de presă rusă TASS a citat un consilier al lui Aksyonov, Oleg Kryuchkov, care a spus că moloz au căzut într-un oraș din Crimeea, dar nu au fost raportate pagube sau victime.

UPDATE ORA 05.00

Ministerul Apărării al Ucrainei a oferit cele mai recente cifre despre conflict. Se spune că 177.680 de soldați ruși au fost uciși și 7.020 de vehicule blindate de luptă au fost distruse.

UPDATE ORA 04.00

Ucrainenii au marcat prima aniversare a unei lovituri cu rachete asupra gara Kramatorsk din estul Ucrainei, care a ucis cel puțin 58 de persoane, inclusiv mai mulți copii. Atacul a avut loc pe 8 aprilie 2022, când stația era plină de femei, copii și bătrâni care așteptau să fie evacuați.

UPDATE ORA 03.00

Șeful administrației Crimeei, susținut de ruși, Serghei Aksyonov, a declarat că o rachetă trasă din Ucraina a fost doborâtă peste orașul Feodosia de la Marea Neagră. Un consilier al lui Aksyonov a fost citat că a spus că moloz au căzut într-un oraș din Crimeea, dar nu au fost raportate pagube sau victime.

UPDATE ORA 02.00

Un ministru al guvernului ucrainean urmează să viziteze India luni și va căuta ajutor umanitar și echipamente pentru a repara infrastructura energetică deteriorată în timpul invaziei Rusiei, a anunțat sâmbătă ziarul hindus. Primul adjunct al ministrului de externe al Ucrainei, Emine Dzhaparova, va efectua prima vizită în India a unui ministru al guvernului ucrainean de la invazia Rusiei.

UPDATE ORA 01.00

Departamentul de justiție al SUA a lansat o anchetă cu privire la posibila eliberare a documentelor Pentagonului. Documentele postate pe mai multe site-uri de socializare, inclusiv Twitter, par să detalieze ajutorul SUA și NATO pentru Ucraina, dar este posibil să fi fost modificate sau utilizate ca parte a unei campanii de dezinformare.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Daria Trepova, activistul anti-război pe care Rusia a acuzat-o oficial de un atentat care a ucis un blogger binecunoscut la o cafenea din Sankt Petersburg weekendul trecut, cooperează cu anchetatorii, a informat sâmbătă presa de stat rusă, conform CNN.

Între timp, soțul lui Trepova, Dmitri Rylov, a declarat unei publicații ruse independente că este convins că ea a fost înscenată. Bloggerul militar rus Vladlen Tatarsky, al cărui nume real era Maxim Fomin, a susținut cu fervoare războiul, dar a servit uneori și ca un rar critic al eșecurilor și strategiei Kremlinului.

El apărea ca oaspete al unui grup pro-război la cafenea când a fost ucis de o explozie. Se pare că în interiorul unei figurine fusese ascunsă o bombă, care i-a fost oferită cadou la eveniment.

Anchetatorii ruși au acuzat-o oficial pe Trepova de infracțiuni de terorism din cauza uciderii lui Tatarsky și au arestat-o săptămâna aceasta.