• Oleksandr Syrskyi, comandantul Forțelor Terestre ucrainene, a declarat că Rusia își concentrează cel mai mare număr de forțe în Bahmut.
  • În timp ce unitățile ucrainene se mențin, Ucraina continuă să primească echipamente occidentale atât pentru unitățile ofensive, cât și pentru cele defensive.
  • În sectorul Lyman, la nord-est de Bahmut, inamicul „a condus ofensive fără succes în apropierea periferiei de sud a Kreminnei”, a spus armata ucraineană.

UPDATE ORA 24:00 Zelensky spune că acum este momentul ca Ucraina să se alăture NATO, în timp ce șeful alianței vizitează Kievul

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, i-a spus șefului NATO, Jens Stoltenberg, că a sosit momentul ca țara sa să intre în alianță – în timpul primei vizite a dlui Stoltenberg la Kiev de la începutul invaziei rusești.

Dl Stoltenberg a declarat că „locul care i se cuvine în familia euro-atlantică… este în NATO”, invitându-l pe dl Zelensky la summitul NATO de la Vilnius, Lituania, din iulie. Președintele ucrainean a declarat că el crede că summitul ar putea fi „istoric”, dar că națiunea sa are nevoie de o foaie de parcurs pentru aderare.

„Nu există nicio barieră obiectivă în calea deciziei politice de a invita Ucraina în alianță și acum, când majoritatea oamenilor din țările NATO și majoritatea ucrainenilor susțin aderarea la NATO, este momentul pentru deciziile corespunzătoare.”, a declarat Zelensky.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

UPDATE ORA 23:00 Biden și von der Leyen discută în cadrul unei convorbiri telefonice despre călătoria acesteia la Beijing

Președintele american Joe Biden a avut joi o convorbire telefonică cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a discutat despre recenta călătorie a acesteia la Beijing, a anunțat Casa Albă.

Cei doi lideri au discutat despre „importanța menținerii păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan”, a precizat Casa Albă într-un comunicat, care a adăugat că au vorbit, de asemenea, despre invazia Rusiei în Ucraina și despre eforturile de tranziție la tehnologii curate.

Președintele Comisiei Europene a vizitat China la începutul acestei luni pentru a se întâlni cu președintele chinez Xi Jinping.

UPDATE ORA 22:00 Mai multe sisteme de rachete Patriot ajung în Ucraina

Mai multe rachete Patriot de fabricație americană au ajuns în Ucraina, potrivit ministrului apărării din această țară.

SUA au acceptat în octombrie să furnizeze sistemele sol-aer, care pot viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază mai scurtă de acțiune, pe care Rusia le-a folosit pentru a bombarda zone rezidențiale și rețeaua electrică ucraineană.

Ministrul apărării, Oleksi Reznikov, a scris pe Twitter: „Astăzi, frumosul nostru cer ucrainean devine mai sigur”.

UPDATE ORA 21:00 Nasa afirmă că flash-ul misterios de deasupra Ucrainei nu a fost cauzat de satelitul său

Nasa a declarat că străfulgerarea ciudată de lumină observată deasupra Kievului nu a fost cauzată de unul dintre sateliții agenției spațiale programat să se prăbușească pe Pământ, așa cum a susținut administrația militară ucraineană (scrie Vishwam Sankaran).

Șeful administrației militare a orașului Kiev, Serhii Popko, a declarat, citând „date preliminare”, că o străfulgerare misterioasă de lumină strălucitoare observată pe cerul orașului la 19 aprilie, în jurul orei locale 22:00, în jurul orei 22:00, a fost provocată de căderea unor resturi de satelit Nasa.

Orașul a activat apoi alerta de raid aerian pentru a preveni victimele provocate de căderea unor resturi suspecte, dar „apărarea aeriană nu a fost în funcțiune”, a precizat dl Popko.

„Potrivit informațiilor preliminare, acest fenomen a fost rezultatul căderii pe Pământ a unui satelit spațial Nasa”, a precizat el într-o postare pe Telegram.

UPDATE ORA 20:00 Trupe ucrainene acuzate de trădare pentru o misiune neautorizată

Mai multe trupe ucrainene au fost acuzate de trădare pentru că au divulgat informații în timpul unei misiuni neautorizate care a permis Rusiei să atace un aerodrom militar, a anunțat joi agenția de securitate ucraineană SBU.

SBU a precizat într-o declarație că militarii au încercat, „fără coordonare cu autoritățile de stat relevante”, să captureze un avion rusesc în luna iulie a anului trecut, după ce pilotul acestuia a declarat că va dezerta.

În timpul „operațiunii speciale”, aceștia au dezvăluit detalii despre locația personalului și a aeronavelor forțelor aeriene ucrainene care au făcut posibil ca Rusia să efectueze cu succes un atac cu rachete asupra aerodromului Kanatove din centrul Ucrainei, a precizat agenția.

UPDATE ORA 19:00 Teatrul Bolshoi din Moscova privește spre est

La fel ca guvernul rus, Teatrul Bolșoi, care găzduiește două dintre cele mai mari companii de operă și balet din lume, este evitat de Occident din cauza campaniei militare a Moscovei în Ucraina și se uită mai degrabă spre est, spre China.

Directorul Bolshoi, Vladimir Urin, a declarat la o conferință de presă organizată la Moscova pentru a anunța programul său pentru 2023/24 că este întristat de pierderea a ceea ce a fost o cooperare creativă regulată cu companii de teatru și artiști occidentali.

„Sunt profund convins … că doar cultura și arta pot ajuta cu adevărat națiunile să se înțeleagă între ele”, a spus el. „Chiar și în tipul de situație complicată și dificilă pe care o avem acum în lume”.

Baletul Bolshoi este deja programat să meargă în China în iulie, iar Urin a declarat că sunt în curs de desfășurare discuții detaliate cu privire la deplasarea atât a baletului, cât și a operei în 2024.

UPDATE ORA 18:00 Elveția îl adaugă pe Wagner pe lista de sancțiuni după critici

Elveția va adăuga grupul militar privat Wagner Group și agenția de știri RIA FAN pe lista de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat astăzi guvernul, după criticile internaționale privind răspunsul său la invazia din Ucraina.

Modificările intră în vigoare de la ora 16:00, ora Regatului Unit, a adăugat acesta.

Elveția a fost supusă presiunilor pentru a intensifica opoziția față de invazia Rusiei în Ucraina. Țările membre ale UE și-au exprimat frustrarea că Berna nu le-a autorizat să trimită în Ucraina armament fabricat în Elveția, iar Financial Times relatează că G7 a reproșat în privat liderilor elvețieni că nu au reușit să închidă lacunele care au permis rușilor să evite sancțiunile.

UPDATE ORA 17:00 Navele rusești „pun la cale un sabotaj în Marea Nordului”

Potrivit unei noi investigații, „navele fantomă” rusești cartografiază turbinele eoliene offshore, cablurile de date subacvatice și alte elemente de infrastructură din Marea Nordului, în vederea pregătirii unei campanii de sabotaj în cazul unui conflict cu Occidentul.

Potrivit unui raport realizat de televiziunile publice din Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda, Moscova ar fi desfășurat nave pentru a efectua supravegherea subacvatică și pentru a cartografia situri cheie în vederea unei posibile întreruperi a comunicațiilor europene și a aprovizionării cu energie – infrastructură care este uneori împărțită cu Marea Britanie.

UPDATE ORA 16:00 Germania este în discuții pentru a cumpăra un sistem israelian de apărare antirachetă

Israelul se află în negocieri avansate cu Germania în vederea vânzării sistemului său de apărare antirachetă Arrow-3, a declarat astăzi Ministerul israelian al Apărării.

Germania și-a sporit cheltuielile militare – o decizie determinată de invazia Rusiei în Ucraina. Arrow-3 este conceput pentru a intercepta rachete balistice în afara atmosferei terestre.

Este stratul superior al sistemului de apărare antirachetă al Israelului, care se extinde de la Iron Dome, care interceptează rachete cu rază scurtă de acțiune, până la rachetele cu rază lungă de acțiune ale Arrow-3, care distrug orice focoase neconvenționale la o altitudine sigură.

Discuțiile cu Ministerul german al Apărării au fost accelerate, iar scopul este de a exporta sistemul în viitorul apropiat, a declarat Ministerul israelian al Apărării.

UPDATE ORA 15:00 Polonia face presiuni pentru o interdicție mai largă a importurilor din Ucraina

Laptele, carnea de pasăre și alte produse alimentare ar trebui să fie incluse pe o listă de importuri ucrainene care să fie interzise temporar de Uniunea Europeană, a declarat ministrul polonez al agriculturii.

„Am discutat propunerile noastre, lista noastră este mult mai largă – lapte, carne de pasăre, miere”, a declarat Robert Telus într-o conferință de presă.

Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a discutat miercuri cu miniștrii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, precum și cu omologii ucraineni, despre aceste planuri.

UPDATE ORA 14:00 Șeful NATO se află în Ucraina pentru prima dată de la invazie

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vizitează Ucraina pentru prima dată de la invazia de anul trecut a Rusiei.

Imagini cu dl Stoltenberg aducând un omagiu soldaților ucraineni căzuți la datorie în Piața Sfântul Mihail din Kiev au fost publicate de presa locală înainte ca acesta să se întâlnească cu președintele Volodymyr Zelensky.

UPDATE ORA 13:00 Locul de drept al Ucrainei este în NATO, afirmă Stoltenberg în vizita de la Kiev

Viitorul Ucrainei se află în NATO, a declarat șeful alianței militare occidentale, Jens Stoltenberg, în timpul primei sale vizite în această țară de la invazia Rusiei de acum 14 luni.

„Permiteți-mi să fiu clar: locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil”, a declarat Stoltenberg reporterilor în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy la Kiev.

El a promis un sprijin militar continuu pentru Ucraina, afirmând că, până în prezent, aliații NATO au antrenat zeci de mii de trupe ucrainene și au oferit un ajutor militar în valoare de 65 de miliarde de euro (57 de miliarde de lire sterline).

UPDATE ORA 12:00. Ungaria extinde interdicția asupra importurilor din Ucraina pentru a include mierea și unele produse din carne

Ungaria a interzis importurile de miere și anumite produse din carne, pe lângă cereale, din Ucraina până la 30 iunie, a declarat joi șeful de cabinet al premierului, sporind presiunea asupra Bruxelles-ului pentru a extinde măsurile propuse la nivelul Uniunii Europene.

Comisia Europeană a anunțat miercuri că va lua măsuri preventive de urgență pentru grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui și rapiță, după ce unele țări din Europa Centrală au luat măsuri unilaterale de interzicere a importurilor de produse alimentare din Ucraina pentru a-și proteja propriile sectoare agricole. Cu toate acestea, Ungaria și Polonia au declarat că ar trebui incluse și alte produse.

UPDATE ORA 11:00. Jen Stoltenberg, șeful NATO, vizitează Kievul pentru prima dată de la invazia rusă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat joi prima sa vizită la Kiev de la invazia pe scară largă a Rusiei, într-o demonstrație de sprijin pentru Ucraina, care se pregătește să lanseze o contraofensivă.

Stoltenberg a adus un omagiu soldaților ucraineni care au fost uciși luptând în război și a trecut în revistă echipamentul militar rusesc deteriorat expus într-o piață centrală din Kiev, potrivit unui fotograf al Reuters.

UPDATE ORA 10:00

Armata rusă a lansat o campanie video pentru a atrage mai mulți soldați profesioniști să lupte în Ucraina, ceea ce îi provoacă pe cei interesați să demonstreze că sunt „un om adevărat” și să schimbe ceea ce consideră că viața civilă zgomotoasă pe câmpul de luptă.

Anunțul, conceput pentru a impune muzică rock, urmează un raport al serviciilor secrete militare britanice și rapoarte din mass-media rusă care sugerează că Moscova încearcă să recruteze până la 400.000 de soldați profesioniști – pe bază de voluntariat – pentru a-și consolida forțele în Ucraina.

UPDATE ORA 09:00

Pakistanul a plasat prima sa comandă de țiței rusesc la preț redus în cadrul unui nou acord încheiat între Islamabad și Moscova, a declarat ministrul petrolului al țării, cu o marfă pentru a andoca în portul Karachi în mai.

Acordul va prevedea ca Pakistanul să cumpere numai țiței, nu combustibili rafinați, iar importurile sunt de așteptat să atingă 100.000 de barili pe zi dacă prima tranzacție se desfășoară fără probleme, a declarat ministrul Musadik Malik pentru Reuters miercuri seară.

UPDATE ORA 08:00. Ce s-a întâmplat pe cerul de deasupra Kievului în noaptea de miercuri spre joi?

,,În jurul orei 22.00, pe cerul de deasupra Kievului a fost observată strălucirea unui obiect aerian” , a declarat șeful administrației militare din capitala ucraineană, Serhi Popko, pe Telegram. ,,Potrivit primelor informații, acest fenomen este consecința căderii pe Pământ a unui satelit al NASA” , a adăugat el.

La scurt timp, Forțele Aeriene ucrainene au afirmat, de asemenea, că flash-ul a fost ,,legat de căderea unui satelit/meteorit” , deși a precizat că acest lucru trebuie încă clarificat.

Agenția spațială americană anunțase la începutul săptămânii că satelitul Rhessi, care cântărește aproximativ 300 kg, va reintra în atmosferă miercuri, la o oră neprecizată. Însă, într-o declarație pentru Agenția France-Presse (AFP), NASA a precizat că satelitul său Rhessi nu intrase încă în atmosferă în momentul apariției fulgerului de lumină văzut deasupra Kievului, scrie Le Monde.

Pentagonul prevede că Rhessi ,,va reintra în atmosfera terestră la aproximativ 20:50 miercuri (3:50 joi, ora Kievului), cu o fereastră de plus sau minus o oră” , a precizat miercuri NASA. ,,Niciun alt satelit al NASA nu a intrat în atmosferă mai devreme astăzi (miercuri)” , a mai precizat agenția.

Un reporter al AFP a observat pe cer o străfulgerare care nu a fost urmată de niciun zgomot. Alerta aeriană a fost activată, a precizat Popko, dar a adăugat că ,,apărarea aeriană nu a intrat în joc” .

,,Rețelele sociale se distrează răspândind meme-uri despre OZN-uri zburătoare, dar vă rugăm să nu folosiți logo-ul oficial al Forțelor Aeriene pentru a face meme-uri” , a adăugat Forțele Aeriene.

UPDATE ORA 07:00.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a confirmat miercuri că un nou ajutor militar va fi trimis Ucrainei, fără a preciza imediat suma. Noul transport va include muniție pentru sistemele de artilerie folosite de armata ucraineană, a precizat ea în cadrul unui briefing de presă de rutină, indicând că Pentagonul va oferi mai multe detalii.

Anunțul coincide cu primirea primelor sisteme americane de apărare antiaeriană Patriot și a tancurilor de luptă ușoare franceze AMX-10, scrie TF1 INFO.

UPDATE ORA 06:00.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit miercuri seară în Cuba din Nicaragua, unde s-a întâlnit cu președintele Daniel Ortega, a declarat ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez Parrilla. El se va întâlni joi cu președintele Miguel Diaz-Canel, care a fost reales fără surprize miercuri, scrie TF1INFO și Le Monde.

,,Occidentul, condus de țări precum Statele Unite (…) încearcă să își prolifereze hegemonia prin conflicte precum cel din Ucraina” , a declarat șeful diplomației ruse într-o declarație televizată înainte de a părăsi Nicaragua. În cadrul unui schimb de replici, Daniel Ortega și Serghei Lavrov au denunțat sancțiunile impuse în aceeași zi de Washington împotriva a trei judecători nicaraguayeni care au lipsit de cetățenie 316 opozanți, calificați drept ,,teroriști” de președintele Ortega.

,,Sute de colegi înalți funcționari de stat au fost deja sancționați, dar acest lucru nu ne sperie deloc, nu ne îngrijorează deloc” , a declarat președintele nicaraguan. Cu o zi înainte, la Caracas, ministrul rus de externe făcuse apel la o ,,uniune” pentru a contracara ,,șantajul” sancțiunilor occidentale.

UPDATE ORA 05:00.

Chiar dacă oficialii de la Kiev că lumina puternică a fost provocată de un satelit NASA care a căzut pe Pământ, agenția spațială americană a declarat pentru BBC că acesta se afla încă pe orbită în momentul producerii flashului.

UPDATE ORA 04:00. Transportatoare încărcate cu butan şi propan au traversat podul Kerci din Crimeea după patru luni de aşteptare

Trei transportoare de gaze încărcate cu butan şi propan au traversat în perioada 12-14 aprilie podul Kerci din Crimeea construit de Rusia, după o aşteptare de patru luni şi au plecat spre destinaţiile stabilite, au arătat miercuri datele de urmărire a navelor Refinitiv, scrie Reuters.

Două surse din industrie au mai spus că acest lucru ar putea însemna că terminalul rusesc de la Temriuk de pe malul Mării Azov este gata să reia exporturile de gaz petrolier lichefiat (GPL).

Sosirea transportatorului de gaze Gas Milano în Golful Temriuk, potrivit datelor de urmărire a navelor Refinitiv, ar putea indica şi posibila reluare a livrărilor.

Podul rutier şi feroviar cu o lungime de 19 km, care a fost inaugurat personal de Vladimir Putin în 2018, a fost bombardat în octombrie, într-un atac despre care Rusia susţine că a fost realizat de Ucraina, care a negat însă implicarea sa. Podul traversează Strâmtoarea Kerci, legând Marea Neagră de Marea Azov.

UPDATE ORA 03:00. Un flash observat pe cerul Kievului are legătură cu un satelit al NASA

Un flash observat pe cerul Kievului, care a stârnit o mulţime de reacţii pe reţelele sociale, a fost provocat de căderea unui satelit NASA, scrie CNN.

Miercuri seara, ,,în jurul orei 22:00 (19:00 GMT), s-a observat strălucirea unui obiect aerian pe cerul Kievului” , a declarat şeful administraţiei militare a capitalei Ucrainei, Serhii Popko, pe Telegram.

,,Conform informaţiilor iniţiale, acest fenomen este consecinţa căderii unui satelit NASA pe Pământ” , a adăugat el.

Agenţia spaţială americană a anunţat la începutul săptămânii că un satelit cu o greutate de aproximativ 300 de kg va reveni miercuri în atmosferă la o oră necunoscută.

Satelitul Rhessi, folosit pentru observarea erupţiilor solare, a fost lansat pe orbita joasă a Pământului în 2002, iar utilizarea sa a încetat în 2018, potrivit NASA.

UPDATE ORA 02:00. Ucraina anunță că a doborât 10 drone de atac lansate de Rusia

Ucraina anunță că a doborât 10 din cele 11 drone ,,Shahed” lansate de forțele rusești în noaptea de miercuri spre joi, a anunțat Comandamentul Forțelor Aeriene ale forțelor armate ucrainene pe Telegram, scrie CNN.

,,În această noapte, inamicul a atacat din nou Ucraina cu drone sinucigașe din sud-est” , a declarat Comandamentul Forțelor Aeriene. ,,Unitățile de rachete antiaeriene ale Comandamentului Aerian de Est au distrus 10 din cele 11 Shahed-136/131″ .

Comandamentul Forțelor Aeriene nu a raportat nicio victimă.

Dronele ,,Shahed” sunt fabricate în Iran și au fost desfășurate frecvent de forțele rusești în Ucraina.

Forțele aeriene ucrainene au anunțat marți că forțele rusești au lansat un atac peste noapte asupra orașului Odesa folosind dronele de fabricație iraniană. Dronele ,,Shahed” au fost, de asemenea, doborâte deasupra orașului Dnipro, potrivit lui Andriy Yermak, șeful biroului președintelui.

UPDATE ORA 01:00. Alerte de raid aerian raportate în toată țara

Alerte de raid aerian au intrat în vigoare miercuri seară în mai multe părți ale Ucrainei, potrivit Administrației militare regionale din Kiev, scrie CNN.

Administrația a declarat pe Telegram că o ,,țintă aeriană a fost detectată pe cer” și că ,,forțele de apărare aeriană sunt pregătite” .

O aparentă explozie în aer la o anumită distanță de capitală au circulat pe rețelele sociale. Alertele de raid aerian au fost declanșate pentru orașul Kiev și regiunea, precum și pentru regiunile Sumîi, Harkov, Dnipro, Zaporojia și Donețk.

Șeful biroului președintelui, Andriy Yermak, a declarat pe Telegram că drone Shahed de fabricație iraniană au fost doborâte deasupra orașului Dnipro.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Armata ucraineană declară că unitățile sale rămân ferme în orașul de est Bahmut și în alte părți din regiunea Donețk, pe fondul luptei grele.

Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a salutat sosirea mai multor armament străin – pe fondul speculațiilor tot mai mari despre când și unde Ucraina ar putea lansa o contraofensivă.

Oleksandr Syrskyi, comandantul Forțelor Terestre ucrainene, a declarat că Rusia „își concentrează cel mai mare număr de forțe în Bahmut și dorește să preia controlul deplin al orașului. Cu toate acestea, Forțele de Apărare rețin ofensiva inamicului în lupte dinamice, provocându-le pierderi semnificative.”
Pe lângă Bahmut, luptele sunt cele mai intense de-a lungul frontului Donețk în Lyman, Avdiivka și Mariinka, potrivit Statului Major al armatei ucrainene.

În sectorul Lyman, la nord-est de Bahmut, inamicul „a condus ofensive fără succes în apropierea periferiei de sud a Kreminnei”, a spus armata ucraineană. Iar rușii, susține el, nu au făcut progrese în zona Avdiivka, pe care președintele Volodimir Zelenski a vizitat-o marți.

„În sectorul Mariinka, apărătorii noștri au respins numeroase atacuri inamice în zonele Mariinka și Pobieda”, a spus armata ucraineană.

Mai la sud, în sectoarele Zaporojie și Herson, a raportat bombardarea rusă a peste 30 de așezări. Dar, spre deosebire de Donețk, forțele ruse din aceste zone sunt în mod defensiv.

Armata ucraineană a afirmat că „autoritățile” ocupației ruse continuă să înființeze spitale militare în spatele liniei frontului – cel mai recent fiind în satul Lugansk Kabycivka.