• Luptele în orașul de est Bahmut sunt „foarte intense”, a declarat ofițerul de presă militar ucrainean Mykyta Shandyba.
  • Ministerul rus al Apărării și-a înlocuit ministrul adjunct al Apărării pentru logistică, făcând o schimbare în conducerea militară exact în momentul în care forțele ruse se pregătesc pentru o contraofensivă ucraineană.
  • Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat că va riposta după ce autoritățile poloneze au confiscat sâmbătă o școală a ambasadei Rusiei.

UPDATE ORA 23.00

Ucraina spune că nu are cunoștință de o misiune de pace la care să participe Vaticanul pentru rezolvarea conflictului cu Rusia

Oficialul a respins orice rol papal după ce Papa Francisc a declarat duminică jurnaliștilor că Vaticanul face parte dintr-o misiune de a pune capăt războiului din Ucraina. „Misiunea este în desfășurare acum, dar nu este încă publică”, a declarat el după o călătorie de trei zile în Ungaria.

„Când va fi publică, o voi dezvălui”, a adăugat papa.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Săptămâna trecută, premierul ucrainean Denys Shmyhal s-a întâlnit cu Francisc la Vatican și a declarat că a discutat o „formulă de pace” propusă de Zelenski și l-a invitat pe papă să viziteze Ucraina.

UPDATE ORA 22.00 Rusia încă nu a capturat complet Bakhmut, spune armata ucraineană

Armata ucraineană spune că este blocată într-o „luptă pozițională”, în timp ce lupte aprige continuă să se desfășoare în Bakhmut, adăugând că a reușit să respingă forțele rusești după o serie de contraatacuri.

„Pot confirma cu siguranță informația că inamicul din Bakhmut a părăsit unele poziții după unele dintre contraatacurile noastre”, a declarat Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate Ucrainene, pentru un post național de televiziune.

UPDATE ORA 21.00 Rusia a lansat luni un torent de atacuri în anumite părți ale Ucrainei.

Rusia a declanșat luni un val de raiduri cu rachete în unele părți ale Ucrainei, ucigând cel puțin o persoană în Kherson și rănind alte zeci.

În Bakhmut, armata ucraineană spune că este blocată într-o „luptă pozițională”, în timp ce luptele aprige continuă să se desfășoare, adăugând că a reușit să respingă forțele rusești după o serie de contraatacuri.

UPDATE ORA 20.00 Un fost pușcaș marin american a fost ucis în Ucraina, potrivit familiei

Un fost pușcaș marin american, Cooper „Harris” Andrews, în vârstă de 26 de ani, a fost ucis la periferia orașului Bakhmut la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit mamei sale și colegilor din Ucraina.

Andrews, din Cleveland, Ohio, a fost lovit de un mortier, a declarat mama sa, Willow Andrews, probabil la 19 aprilie, pe așa-numitul „Drum al vieții”, un drum de acces rar în Bakhmut, folosit de armata ucraineană pentru a-și realimenta forțele și, de asemenea, pentru a evacua civilii.

Trupul lui Andrews nu a fost încă recuperat, a spus ea, din cauza luptelor continue din jurul Bakhmut. Importanța simbolică supradimensionată a orașului a dus la lupte intense, în timp ce Moscova încearcă cu disperare să pună mâna pe el.

UPDATE ORA 19.00. Contraatacurile ucrainene au alungat forțele ruse de pe unele poziții din orașul asediat Bakhmut din estul țării, dar situația rămâne „dificilă”

În ultimele câteva luni, bătălia pentru Bakhmut a devenit punctul de sprijin al unui conflict care a înregistrat puține schimbări pe front de la sfârșitul anului trecut, lăsând ambele părți în căutarea unui progres, potrivit Reuters.

„Situația este destul de dificilă”, a declarat colonelul general Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre, într-o declarație pe Telegram.

„În același timp, în anumite părți ale orașului, inamicul a fost contraatacat de unitățile noastre și a părăsit unele poziții”, a declarat el în timp ce vizita duminică trupele de pe linia frontului.

UPDATE ORA 18.00 Șeful Wagner și-a reînnoit apelul către Ministerul rus al Apărării pentru a crește livrările de muniție către luptătorii săi care încearcă să cucerească orașul Bakhmut din estul Ucrainei

Evgheni Prigojin a intrat adesea în conflict cu instituțiile de apărare ale Moscovei, în legătură cu desfășurarea campaniei Rusiei în Ucraina și cu ceea ce el spune că este un sprijin insuficient oferit soldaților săi Wagner.

Într-o înregistrare video postată pe canalul său Telegram, Prigozhin a declarat că are nevoie de cel puțin 300 de tone de obuze de artilerie pe zi pentru asalt.

„Trei sute de tone pe zi înseamnă 10 containere de marfă, nu este deloc mult… Dar nu ni se dă mai mult de o treime din această cantitate”, a spus Prigozhin în timp ce inspecta cutii de puști într-un depozit despre care a spus că se află în orașul Soledar, la nord-est de Bakhmut.

UPDATE ORA 17.00

În atacul de astăzi asupra orașului Pavlohrad, în estul regiunii Dnipropetrovsk, au fost trase șapte rachete, a declarat Serhii Lysak, cel mai înalt oficial al regiunii.

„Unele au fost interceptate, dar altele au lovit o instalație industrială, declanșând un incendiu, și un cartier rezidențial unde au fost avariate 19 clădiri de apartamente, 25 de case, șase școli și cinci magazine”, a precizat el.

Rachetele au lovit, de asemenea, alte trei zone din regiune, avariind clădiri rezidențiale și o școală, a spus acesta.

UPDATE ORA 16.00

O zonă rezidențială a fost lovită în timpul unui atac militar rusesc asupra orașului ucrainean Pavlohrad, lovit de două ori în timpul nopții, pe fondul atacurilor cu rachete rusești asupra mai multor zone. O zonă industrială, 19 clădiri de apartamente și 25 de locuințe din Pavlohrad au fost avariate sau distruse. Iată un clip video care arată consecințele.

UPDATE ORA 15.00. General ucrainean: Situația la Bahmut este „destul de complicată”

Generalul-colonel ucrainean Oleksandr Sirskii a spus luni că luptele la sol sunt „destul de complicate” în Bahmut, pe fondul unei bătălii istovitoare pentru controlul asupra orașului, transmite CNN.

„Inamicul a efectuat numeroase atacuri, încercând să distrugă apărarea pozițiilor noastre în mai multe direcții. În ciuda pierderilor semnificative, noi grupuri de asalt ale lui Wagner, luptători de la alte companii private și parașutiști se grăbesc constant în luptă. Dar inamicul nu reușește să preia controlul asupra orașului” , a declarat Sirskii.

Bahmut a fost asediat de forțele ruse, în mare parte din grupul paramilitar Wagner, de luni de zile.

UPDATE ORA 14.00.

Un tren de marfă a deraiat în urma unui presupus atac cu un dispozitiv exploziv în regiunea rusă Briansk, a anunțat guvernatorul local.

Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii, a scris pe Telegram că explozibilul a detonat la kilometrul 136 de-a lungul căii ferate Briansk – Unecia, care se învecinează cu Ucraina. El a adăugat că nu există victime.

În urma accidentului, ar fi deraiat două locomotive și șapte vagoane. Autoritățile locale au declarat că trenul deraiat transporta „combustibil și materiale de construcții”.

UPDATE ORA 13.00. Ministerul britanic al Apărării: Lucrările defensive rusești sugerează o „îngrijorare profundă” că Ucraina ar putea face o străpungere majoră

Ministerul britanic al Apărării amintește, în raportul său de luni, 1 mai, că Rusia a construit, începând din vara anului 2022, „unele dintre cele mai extinse sisteme de lucrări militare defensive văzute în lume în ultimele decenii”.

„Aceste sisteme de apărare nu se află doar în apropierea actualelor linii de front, ci au fost săpate și în adâncimea zonelor pe care Rusia le controlează în prezent. Imaginile arată că Rusia a depus un efort deosebit pentru a fortifica granița de nord a Crimeei ocupate, inclusiv cu o zonă defensivă cu mai multe straturi în apropierea satului Medvedevka”, în raportul citat.

Totodată, specialiștii britanici precizează că forțele ruse au săpat „sute de kilometri de tranșee în interiorul teritoriului rusesc recunoscut la nivel internațional, inclusiv în regiunile Belgorod și Kursk”.

Aceste sisteme „evidențiază îngrijorarea profundă a liderilor ruși că Ucraina ar putea realiza o străpungere majoră”, menționează ministerul britanic.

În același timp, specialiștii de la Londra spun că „unele lucrări au fost probabil cerute de comandanții locali și de liderii civili într-un efort de a promova povestea oficială potrivit căreia Rusia este «amenințată» de Ucraina și NATO”.

UPDATE ORA 12.00. O persoană a murit și alte trei au fost rănite în urma bombardamentelor din Herson

Administrația regională din Herson a anunțat luni, pe Telegram, că o persoană a fost ucisă și alte trei, rănite, în atacurile din ultimele ore, printre cei răniți numărându-se și un copil, relatează The Guardian.

Zonele rezidențiale din regiune au fost atacate de 39 de ori cu 163 de obuze, în timp ce orașul cu același nume a fost atacat de opt ori cu 41 de obuze, a mai precizat administrația într-o postare pe Telegram.

UPDATE ORA 11.00. Cel puțin 34 de răniți în urma atacurilor din Dnipropetrovsk

Un nou bilanț al atacurilor care au vizat orașul Pavlohrad din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk indică cel puțin 34 de răniți, a anunțat guvernatorul Serhiy Lysak, citat de The Kyiv Independent.

„Deja 34 de persoane au fost rănite din cauza unei lovituri de rachetă în Pavlograd. Printre acestea se numără cinci copii. Cea mai tânără fată are doar 8 ani.

Oamenii au vânătăi, fracturi, tăieturi, contuzii, intoxicații cu substanțe rezultate din ardere. Două femei, de 45 și 55 de ani, se află la terapie intensivă. Restul personelor sunt tratate în regim ambulatoriu”, a precizat guvernatorul.

UPDATE ORA 10.00

Începând cu vara trecută, Rusia a construit „unele dintre cele mai extinse sisteme de lucrări militare de apărare văzute oriunde în lume timp de multe decenii” în zonele pe care le controlează în Ucraina, precum și în propriile sale regiuni de frontieră, a scris Ministerul Apărării al Regatului Unit în cea mai recentă actualizare a informațiilor despre conflict.

Imaginile arată că Rusia a depus un efort deosebit pentru a fortifica granița de nord a Crimeei ocupate, a spus, adăugând că Rusia a săpat și „sute de mile de tranșee în interiorul teritoriului rus recunoscut internațional, inclusiv în regiunile Belgorod și Kursk”.

UPDATE ORA 09.00

Contraatacurile ucrainene au alungat forțele ruse din unele poziții în orașul asediat din estul Bakhmut, dar situația rămâne „dificilă”, a declarat un general ucrainean de vârf, potrivit Reuters.

În ultimele luni, bătălia pentru Bakhmut a devenit punctul de sprijin al unui conflict care a cunoscut puține schimbări în linia frontului de la sfârșitul anului trecut, lăsând ambele părți în căutarea unei descoperiri.

„Situația este destul de dificilă”, a declarat generalul col. Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre, într-o declarație pe Telegram.

UPDATE ORA 08.00

Conflictul din Ucraina s-a instalat de câteva luni în prima linie aproape statică. Dar, având în vedere că forțele ruse dețin încă aproape o cincime din țară – iar costul ajutorului militar și financiar acordat Ucrainei aparent începe să îngrijoreze unii aliați occidentali – se așteaptă ca Ucraina să lanseze o contraofensivă în săptămânile următoare.

Cei mai optimişti dintre Ucraina şi aliaţii săi speră să se repete dramaticele triumfuri militare din primăvara şi toamna anului trecut, când Moscova a fost respinsă de la Kiev şi apoi forţată să părăsească zonele din estul şi sudul ţării în câteva săptămâni.

UPDATE ORA 07.00

Autoritățile de la Kiev au emis că totul este liber după ce sirenele raidurilor aeriene i-au trimis pe locuitori să se grăbească la adăposturi la primele ore ale dimineții.

Administrația orașului Kiev a spus:

  • Sirena de aer clar! Vă rugăm să fiți cu ochii pe rapoarte și să reveniți la adăpost dacă sirena sună din nou.
  • Anterior, oficialii au raportat că sistemele de apărare aeriană ale orașului au fost active în doborarea rachetelor lansate din Rusia.

UPDATE ORA 06.00

Vaticanul este implicat într-o misiune secretă de pace pentru a încerca să pună capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina, a spus Papa Francisc.

„Există o misiune în curs, dar nu este încă publică. Când va fi public, o voi dezvălui”, a spus Papa reporterilor în timpul unui zbor spre casă după o vizită de trei zile în Ungaria, potrivit Reuters.

„Cred că pacea se face întotdeauna prin deschiderea canalelor. Nu poți atinge niciodată pacea prin închidere. … Acest lucru nu este ușor.”

Papa a adăugat că a vorbit despre situația din Ucraina cu premierul ungar Viktor Orban și cu mitropolitul (episcopul) Hilarion, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse din Budapesta.

UPDATE ORA 05.00

Se pare că locuitorii din Kiev se adăpostesc în sistemul de metrou subteran:

UPDATE ORA 04.00

Sirenele de raid aerian au sunat la Kiev și în toată Ucraina, cu unele rapoarte că Rusia a lansat un val de rachete. Forțele armate i-au îndemnat pe ucraineni să meargă la adăposturi și au avertizat că Kievul se află sub „amenințarea unei lovituri cu rachete”.

UPDATE ORA 03.00

Au fost ținute înmormântări pentru unele dintre cele 23 de persoane care au fost ucise vineri, când două rachete rusești au lovit un bloc de apartamente din orașul Uman din centrul Ucrainei. Printre morți s-au numărat șase copii.

UPDATE ORA 02.00

Armata rusă și-a înlocuit cel mai înalt general responsabil cu logistica, după zile de zvonuri despre demiterea generalului colonel Mihail Mizintsev. Într-o declarație, Ministerul rus al Apărării a declarat că Alexei Kuzmenkov – un fost oficial al Gărzii Naționale – l-a înlocuit pe Mizintsev în funcția de „ministru adjunct al Apărării al Federației Ruse, responsabil pentru sprijinul logistic al Forțelor Armate”. Declarația nu spunea de ce Mizintsev a fost înlocuit după doar șapte luni de muncă.

UPDATE ORA 01.00

Papa Francisc a spus că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace pentru a încerca să pună capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina. „Sunt dispus să fac tot ce trebuie făcut. Există o misiune în curs acum, dar nu este încă publică. Când va fi public, o voi dezvălui”, a spus Papa Francisc reporterilor în timpul unui zbor spre casă după o vizită de trei zile în Ungaria.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Cel puțin o persoană a fost ucisă și două au fost rănite când forțele ruse au bombardat duminică orașul Nikopol din sudul Ucrainei, a scris Serhii Lysak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, pe Telegram, scrie CNN.

„Pe parcursul zilei, forțele inamice au desfășurat artilerie grea de două ori pentru a bombarda Nikopol. Un locuitor al orașului în vârstă de 48 de ani a fost ucis”, a scris Lysak. „O femeie de 46 de ani și un bărbat de 80 de ani. bărbatul a suferit răni.”

Guvernatorul a spus că asaltul Rusiei a deteriorat șase clădiri înalte și același număr de case private, plus clădiri agricole, două conducte de gaz și o linie electrică.

În Ucraina, noi bombardamente rusești au lovit orașe din apropierea frontului de nord, iar o lovitură asupra unui bloc de apartamente din centrul Ucrainei vineri a marcat cel mai mortal atac asupra civililor din ultimele luni.

Citește și