• Un consilier al primarului din Mariupol, orașul ocupat de Rusia în sud-estul Ucrainei, susține că exploziile auzite vineri seară au avut loc la o bază a forțelor rusești.
  • Baza afectată găzduiește aproximativ 150 de soldați ruși și este utilizată în principal pentru sprijinul apărării aeriene.
  • Consiliul municipal din Mariupol, aflat în afara teritoriului ocupat, a confirmat că explozia a lovit o bază rusă de la aeroportul orașului.

UPDATE ORA 18.00

Situația din Bakhmut este critică”, afirmă Ucraina.
Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat sâmbătă că situația din Bakhmut este critică, trupele ucrainene menținând o apărare în partea de sud-vest a orașului.

Lupte grele în Bakhmut. Situația este critică”, a declarat ea pe Telegram. Începând de acum, apărătorii noștri controlează unele facilități industriale și de infrastructură din zonă și sectorul privat”.

UPDATE ORA 17.00

Grupul Wagner pretinde că deține controlul deplin asupra Bakhmut. Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a revendicat sâmbătă controlul total al orașului ucrainean Bakhmut, în centrul celei mai lungi și mai sângeroase bătălii din timpul războiului.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Reuters nu a putut confirma în mod independent această afirmație. Prigozhin a făcut-o într-o înregistrare video în care apare în ținută de luptă în fața unui șir de luptători care țin steaguri rusești și steaguri Wagner.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei. Afirmația lui Prigozhin, care și-a câștigat reputația de a face declarații grandioase în legătură cu conflictul, rămâne neverificată.

UPDATE ORA 16.00

Rishi Sunak și Volodymyr Zelenskiy au discutat despre sancțiunile impuse Rusiei și despre posibilitatea ca Kievul să primească avioane de vânătoare atunci când s-au întâlnit la Hiroshima, a declarat Downing Street.

Într-o declarație se arată:

În urma discuției lor de la Chequers de la începutul acestei săptămâni, premierul a reiterat că Marea Britanie va continua să ofere Ucrainei asistența militară necesară pentru a câștiga războiul și a asigura o pace dreaptă.”

Primul ministru l-a informat pe președintele Zelenskiy despre progresele foarte pozitive înregistrate până acum la G7, inclusiv noile sancțiuni împotriva Rusiei și furnizarea de avioane de luptă.

UPDATE ORA 15.00

Sursă: The Guardian

Președintele Volodymyr Zelenskiy a declarat că a invitat India să se alăture formulei de pace din Ucraina în timpul discuțiilor sale cu premierul Narendra Modi, în marja summitului Grupului celor Șapte (G7), care a avut loc sâmbătă în Japonia.

Zelenskiy a declarat pe aplicația Telegram că au discutat, de asemenea, despre nevoile Ucrainei în materie de deminare și spitale mobile în timpul primei lor întâlniri față în față de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 14.00

Premierul britanic, Rishi Sunak, s-a întâlnit cu Volodymyr Zelenskiy la summitul G7 de la Hiroshima, după ce președintele ucrainean s-a apropiat de obținerea avioanelor de luptă F-16 împotriva Rusiei.

Mă bucur să te văd”, a spus premierul, lovindu-l pe spate după ce s-au salutat cu o îmbrățișare. „Ați reușit”.

Întrebat de reporteri dacă a fost o zi bună pentru Ucraina, Zelenskiy a zâmbit, a dat din cap și a spus mulțumesc mult”.

El este pe cale să primească imboldul de a i se dona avioane de luptă avansate după ce președintele american, Joe Biden, a autorizat aliații occidentali să le transfere Kievului.

UPDATE ORA 13.00 Moscova avertizează Occidentul să nu trimită avioane în Ucraina

Țările occidentale vor risca dacă furnizează Ucrainei avioane de luptă F-16, a declarat sâmbătă viceministrul rus de externe, Alexander Grushko, citat de agenția de presă Tass.

Președintele american, Joe Biden, le-a spus vineri liderilor G7 că Washingtonul susține programele comune de pregătire aliată pentru piloții ucraineni pe avioane de luptă F-16, au declarat oficiali americani de rang înalt.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak îl îmbrățișează pe președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, la summitul G7.

Sursă: The Guardian

UPDATE ORA 12.00

Liderii G7 condamnă războiul ca fiind unul brutal” al Rusiei împotriva Ucrainei și fac apel la o pace durabilă. L-au calificat drept o încălcare gravă a dreptului internațional”, în comunicatul final al summitului din această săptămână.

În cadrul declarației, liderii mondiali au făcut apel la o pace justă și durabilă” și și-au reafirmat intenția de a oferi Ucrainei sprijin militar, financiar și umanitar.

Iată secțiunea referitoare la războiul din Ucraina:

Condamnăm încă o dată, în termenii cei mai fermi, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care constituie o încălcare gravă a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU.”

UPDATE ORA 11.00

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a aterizat în Japonia, unde urmează să discute despre asistența militară din partea SUA și a altor țări din G7, în timp ce forțele sale se pregătesc pentru o contraofensivă majoră în războiul cu Rusia.

Zelenskiy a sosit la Hiroshima, care găzduiește liderii G7 în acest weekend. Sâmbătă după-amiază, el a fost văzut ieșind dintr-un avion guvernamental francez, pe fondul unor măsuri de securitate stricte, înainte de discuții bilaterale și de grup cu liderii G7, menite să stimuleze sprijinul occidental pentru Kiev.

La câteva momente după sosirea sa, el a scris pe Twitter:

„Japonia. G7. Întâlniri importante cu parteneri și prieteni ai Ucrainei. Securitate și cooperare consolidată pentru victoria noastră. Pacea va deveni mai aproape astăzi.”

Sursă: Reuters

UPDATE ORA 10.00

Filiala rusă a Greenpeace a anunțat că se va închide după ce autoritățile au declarat-o drept organizație indezirabilă.

Biroul procurorului general național a declarat că a stabilit că grupul ecologist reprezintă „o amenințare la adresa fundamentelor ordinii constituționale și a securității Federației Ruse” și a indicat în special conflictul din Ucraina, relatează Associated Press.

UPDATE ORA 09.00

Volodimir Zelenski i-a acuzat pe unii lideri arabi că ignoră ororile invaziei Rusiei în țara sa în timpul unui discurs la un summit al Ligii Arabe din Arabia Saudită.

„Din nefericire, există unii în lume și aici, printre voi, care închid ochii la aceste colivii și anexiuni ilegale”, le-a spus Zelenski vineri șefilor de stat arabi, îndemnându-i să „privească cu onestitate” la război.

Deplasarea surpriză a lui Zelenski la summitul de la Jeddah a fost prima sa vizită în Orientul Mijlociu, de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Aceasta i-a oferit ocazia de a se adresa liderilor dintr-o regiune care a fost mult mai puțin unită în sprijinul Ucrainei decât aliații săi occidentali fermi.

UPDATE ORA 08.00

Liderii G7 au avertizat China și Coreea de Nord să nu-și extindă arsenalele nucleare, în timp ce se pregătesc pentru sosirea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Războiul din Ucraina a dominat discuțiile de la Hiroshima, Zelenski urmând să sosească în oraș sâmbătă seara târziu, la o zi după ce Casa Albă a anunțat că va permite țărilor aliate să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 construite de SUA.

Zelenski a descris decizia ca fiind „istorică”, adăugând că așteaptă cu nerăbdare să „discute despre implementarea practică” la Hiroshima.

UPDATE ORA 07.00

În timpul vizitei lui Volodimir Zelenski, în Japonia, pentru a participa la summitul G7 de la Hiroshima, acesta va avea o întrevedere bilaterală și cu premierul japonez, Fumio Kishida, a anunțat Ministerul de Externe al Japoniei.

„Zelenski va participa la o sesiune privind pacea și securitatea alături de alți lideri occidentali și de țările invitate din afară”, potrivit ministerului de externe.

UPDATE ORA 06.00

Președintele ucrainean va sosi sâmbătă în Japonia, după o escală în Arabia Saudită, potrivit presei locale. Apariția lui Zelenski la reuniunea G7 vine imediat după ce Casa Albă a anunțat că va permite țărilor aliate să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 de fabricație americană.

UPDATE ORA 05.00

Rusia a reluat în cursul nopții atacurile aeriene asupra capitalei ucrainene, iar autoritățile au raportat căderi în trei cartiere din Kiev și un incendiu pe acoperișul unei clădiri rezidențiale.

UPDATE ORA 04.00

Explozii au fost raportate, de asemenea, la Cernihiv, la nord-est de Kiev, și la Mariupol, în sud-estul țării.

UPDATE ORA 03.00

Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden „așteaptă cu nerăbdare” să se întâlnească cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la summitul G7 de la Hiroshima, Tokyo.

UPDATE ORA 02.00

Dărâmături au provocat pagube în alte trei districte, dar nu s-a raportat imediat victime. Sâmbătă, la ora locală 12.45, armata ucraineană a declarat că dronele se îndreptau spre regiunea Kievului.

UPDATE ORA 01.00

Apărarea antiaeriană a Kievului a respins cu succes un nou atac rusesc cu drone în cursul nopții, dar resturile căzute au provocat unele pagube în capitala ucraineană, a declarat sâmbătă armata.

Știrea inițială

Potrivit unui consilier al primarului din Mariupol, oraș situat în sud-estul Ucrainei și aflat sub ocupație rusă, exploziile auzite vineri seară în oraș au avut loc la o bază a forțelor rusești. Petro Andriușcenko, care nu se află personal în Mariupol, a afirmat că exploziile au vizat o bază militară unde se află aproximativ 150 de soldați ruși și care este utilizată în principal pentru sprijinul apărării aeriene, relatează CNN.

Consiliul municipal din Mariupol, care se află, de asemenea, în prezent în afara teritoriului ocupat de Rusia, a confirmat această informație. Consiliul ucrainean a declarat pe Telegram că trei explozii puternice au fost auzite de locuitorii din Mariupol și că rapoartele preliminare indică faptul că explozia a vizat o bază rusă de la aeroportul orașului. Au fost distribuite și un scurt videoclip în care se poate vedea fum și focul ridicându-se în depărtare.

Un grup local cunoscut sub numele de „Rezistența Mariupol” a relatat că explozia a zguduit o zonă de la periferia orașului.

Citește și: