• E-skin oferă senzații creierului prin intermediul senzorilor de temperatură, presiune și tensiune.
  • Un prototip al e-skin, care are grosimea unei bucăți de hârtie, este primul care combină toate caracteristicile electrice și mecanice dorite ale pielii umane într-o formă moale și durabilă.
  • ,,Obstacolul nu a fost găsirea unor mecanisme care să imite abilitățile senzoriale ale atingerii umane, ci aducerea lor împreună folosind doar materiale asemănătoare pielii”, declară Bao.

Oamenii de știință au inventat un tip de piele electronică care poate comunica direct cu creierul, permițând persoanelor care au membrele amputatate să simtă anumite atingerii asemănătoare celor umane prin intermediul membrelor protetice, scrie Independent.

Pielea artificială revoluționară este dotată cu senzori de temperatură, presiune și tensiune, care sunt convertiți în semnale electrice, precum impulsurile nervoase.

Circuitul electronic portabil, cunoscut sub numele de e-skin monolit, a fost dezvoltat de o echipă de la Universitatea Stanford, care și-a detaliat descoperirea într-un studiu publicat în revista Science. Zhenan Bao, de la Universitatea Stanford, care a fost unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat pentru The Independent, că tehnologia de ultimă generație ar putea fi folosită pentru a simți obiecte și senzații în timp ce se controlează de la distanță un membru robotic.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

,,Lucrăm de ceva timp la o piele electronică monolitică”

Weichen Wang, doctorand în laboratorul lui Bao, a adăugat: ,,O mare parte din această provocare a constat în progresul materialelor electronice asemănătoare pielii, astfel încât acestea să poată fi încorporate în circuite integrate cu o complexitate suficientă pentru a genera impulsuri nervoase. De asemenea, tensiunea de funcționare trebuie să fie suficient de scăzută pentru a putea fi utilizată în siguranță pe corpul uman.”

Echipa plănuiește acum să crească scalabilitatea tehnologiei și să dezvolte un CIP implantabil care să permită comunicarea fără fir prin intermediul nervilor periferici ai corpului. Alte cercetări recente privind pielea electronică s-au concentrat asupra roboticii, cu scopul de a oferi feedback senzorial și autocunoaștere fizică.

Citește și:

Mai mulți tineri care participă la un festival de muzică techno din Franța au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgență

FOTO. Miley Cyrus, vedeta lunii iunie a copertei Vogue: „Pentru mine, sănătatea fizică și mentală contează mai mult decât banii”

Alec Baldwin devine bunic pentru prima dată. Ce nume a ales Baldwin pentru copil