• Rusia ar putea ataca Europa chiar în momentul în care Statele Unite vor fi „fără lider”.
  • Președintele rus Vladimir Putin a telegrafiat prin canale diplomatice că este dispus să discute o încetare a focului în războiul de aproape doi ani din Ucraina.
  • Cel puțin din septembrie, „Putin a semnalat … că este deschis la o încetare a focului care să înghețe luptele pe liniile actuale”, a scris The New York Times.

UPDATE ORA 18.00- Ucraina va sărbători Crăciunul pe 25 decembrie, marcând o ruptură simbolică față de tradiția rusă


Ucraina va sărbători Crăciunul în data de 25 decembrie, în loc de 7 ianuarie.

Va fi pentru prima dată în mai bine de un secol când Ucraina respectă data conform calendarului gregorian, alături de majoritatea creștinilor din lume. Guvernul Ucrainei a adoptat în iulie o lege care modifică data, văzută ca o respingere a Rusiei și Bisericii Ortodoxe Ruse, care urmează calendarul iulian pentru sărbătorile religioase.

Volodimir Zelenski susține că ucrainenii doresc să „trăiască propria viață cu propriile lor tradiții și sărbători”.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

UPDATE ORA 17.00- ONG umanitară salvează trei copii din teritoriile ocupate de ruși, ridicând în total aproape 230

Un băiețel de opt ani se numără printre cei trei copii care au fost salvați din teritoriile ocupate de ONG-ul umanitar ucrainean Salvați Ukraine, relatează Kyiv Independent.

Într-o postare pe rețelele de socializare mai devreme astăzi, șeful organizației, Mykola Kuleba, a scris: „Alți trei copii din teritoriile ocupate temporar au fost returnați echipei Salvați Ucraina. Astfel, am finalizat 14 misiuni de salvare salvând 14 copii, dintre care șapte erau copii lipsiți de îngrijirea părintească…

„Pentru astăzi, echipa Salvați Ucraina a returnat în Ucraina deja 226 de copii care se aflau sub influența autorităților ruse din 24 februarie 2022.”

UPDATE ORA 15.00- Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, condamnă „teroriștii” care au atacat Hersonul.

Valurile de bombardamente rusești și atacuri cu drone asupra regiunii Herson, din sudul Ucrainei, au luat acum viața a patru persoane, iar altele au fost rănite.

UPDATE ORA 14.00- David Cameron ar putea rescrie istoria prin livrarea de arme cruciale Ucrainei.

În timp ce prim-ministru, Cameron făcea parte dintr-o generație care credea că a face mai multe afaceri cu Rusia ar asigura pacea și profitul. În calitate de secretar de externe, el se concentrează acum ferm pe sprijinirea Ucrainei și pe restrângerea Rusiei.

Pentru a face acest lucru, Cameron ar trebui să preia conducerea în crearea unui lanț de aprovizionare militar unificat către Kiev și în asigurarea unui cadru solid de sancțiuni.

UPDATE ORA 13.00- Șeful politicii externe a UE avertizează că Vladimir Putin nu va fi „mulțumit de o victorie teritorială limitată” în Ucraina.

Existența Uniunii Europene este în joc în Ucraina, potrivit șefului UE pentru politică externă, Josep Borrell, care consideră că viitorul blocului este amenințat atât de acest conflict, cât și de războiul din Gaza.

El a reflectat la ultima invazie a Ucrainei de către Rusia când a discutat despre temerile că incertitudinea continuă ar putea împinge alegătorii să aleagă partide populiste de dreapta pentru parlamentul european.

UPDATE ORA 12.00- Numărul morților din armata rusă în Ucraina a ajuns la peste 350.000, potrivit estimărilor.

Până la 24 decembrie, Rusia a pierdut 353.190 de militari în Ucraina de la începutul celei mai recente invazii a Ucrainei – inclusiv 800 în ultima zi.

Potrivit estimărilor lor, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.858 de tancuri, 10.888 de vehicule blindate de luptă și 8.314 de sisteme de artilerie începând cu 24 februarie 2022.

Știre inițială

Rusia ar putea încerca să atace Europa în iarna anului 2024/25. Acest lucru este raportat de BILD cu referire la propria sa sursă în informațiile externe. Potrivit sursei, Rusia ar putea ataca Europa chiar în momentul în care Statele Unite vor fi „fără lider”.

Este vorba despre perioada de tranziție din noiembrie 2024, dintre potențiala plecare a actualului președinte al SUA și intrarea în funcție a celui nou.

Președintele rus Vladimir Putin a telegrafiat prin canale diplomatice că este dispus să discute o încetare a focului în războiul de aproape doi ani din Ucraina, a relatat sâmbătă The New York Times.

Raportul vine în contextul în care invazia rusă în Ucraina, care durează de 22 de luni, a intrat efectiv în impas, ajutorul occidental pentru Kiev riscă să se termine, iar Moscova se confruntă cu presiuni economice și geopolitice din ce în ce mai mari, în ciuda faptului că se laudă că poate susține un război de lungă durată.

Cel puțin din septembrie, „Putin a semnalat … că este deschis la o încetare a focului care să înghețe luptele pe liniile actuale”, a scris The New York Times.

Acesta a citat doi foști oficiali ruși de rang înalt apropiați Kremlinului și oficiali americani și internaționali care au primit acest mesaj de la trimișii Moscovei.

Citește și