• Iranul a lansat sute de drone și rachete spre Israel, într-o serie de atacuri fără precedent.
  • Președintele SUA, Joe Biden, a cerut Israelului să nu răspundă atacului iranian.
  • Israelul a decis că va exista un răspuns „ferm și dureros”.

UPDATE 21:00 – Iranul avertizează Israelul împotriva unor noi acțiuni militare

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, afirmă că Israelul „trebuie să fie obligat să înceteze orice nou aventurism militar împotriva intereselor noastre”.

„În cazul oricărei utilizări a forței de către regimul israelian și a încălcării suveranității noastre, Republica Islamică Iran nu va ezita câtuși de puțin să își afirme drepturile sale inerente pentru a-i da un răspuns decisiv și adecvat, pentru a face regimul să își regrete acțiunile”, a declarat Amir-Abdollahian la CSONU.

UPDATE 19:00 – „Netanyahu: Diviziunea internă din Israel trebuie să dispară acum deoarece ne confruntăm cu o amenințare existențială”

„Ne angajăm să învingem axa răului din Gaza, să eliberăm oamenii răpiți și să respingem amenințarea cuprinzătoare care vine din Iran. Acestea sunt sarcini foarte mari care necesită două lucruri: primul este perseverența, al doilea este unitatea.

Recomandări

DUCESA SOPHIE VIZITEAZĂ UCRAINA
CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
MELONI CANDIDEAZĂ LA EUROPARLAMENTARE

Națiunile se prăbușesc mai întâi din interior. Nu din presiunea externă, ci în primul rând din discordia internă. Discordia internă trebuie să dispară acum pentru că suntem sub o amenințare existențială. Când există o amenințare existențială, unim forțele și nu le împărțim. Acesta este cel mai important lucru dintre toate.

Marile puteri ale timpului nostru, inclusiv puterile internaționale, s-au prăbușit din cauza lipsei de coeziune internă în jurul unei idei unificatoare. Ideea unificatoare aici este întoarcerea poporului Israel pe pământul său și dezvoltarea capacităților sale defensive în fața celor care vor să ne distrugă. Aceasta este ideea centrală care este cea mai importantă mai presus de orice – înainte de a repara lumea, înaintea tuturor celorlalte valori ale noastre”.

UPDATE 18:00 – Marea Britanie sancționează organismele militare iraniene după atacul din Israel

Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni pentru o serie de personalități și organisme militare iraniene.

Șase entități militare iraniene au fost vizate, inclusiv Statul Major General al forțelor armate iraniene, aripa navală a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) și Cartierul General Central Khatam-al Anbiya (KACHQ), o ramură economică a IRGC, potrivit unui comunicat al guvernului britanic de joi.

Șapte personalități militare iraniene au fost, de asemenea, sancționate, inclusiv Mohammad Reza Ashtiani, ministrul iranian al apărării, și generalul-maior Gholamali Rashid, comandantul KACHQ.

UPDATAE 17.00 – Un membru al echipajului indian de pe nava sechestrată de Iran a fost eliberat

O femeie indiană care se afla la bordul cargoului MSC Aries, confiscat săptămâna trecută de Iran, a ajuns în siguranță în India, a declarat ministrul indian de externe.

Ministerul rămâne în contact cu ceilalți 16 cetățeni indieni, a precizat acesta, adăugând că toți sunt sănătoși și în contact cu familiile lor.

UPDATE 16.00 – SUA și Marea Britanie emit noi sancțiuni împotriva Iranului

SUA și Marea Britanie au impus o nouă rundă de sancțiuni împotriva Iranului, în contextul în care crește îngrijorarea că atacul fără precedent al Teheranului asupra Israelului ar putea alimenta un război mai amplu în Orientul Mijlociu.

Biroul de control al activelor străine al Trezoreriei a vizat 16 persoane și două entități din Iran care produc motoarele care alimentează dronele folosite în atacul din 13 aprilie asupra Israelului. În plus, Marea Britanie vizează mai multe organizații militare iraniene, persoane și entități implicate în industria iraniană a dronelor și a rachetelor balistice.

„Vom continua să ne desfășurăm autoritatea în materie de sancțiuni pentru a contracara Iranul prin noi acțiuni în zilele și săptămânile următoare”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.

UPDATE ORA 15:25

Un comandant superior în Gărzile Revoluționare citat de presa israeliană : Teheranul își poate schimba doctrina nucleară (care spune „nu armelor nucleare”).

UPDATE 15:02

Ziarul Maariv: Rata de interceptare a rachetelor și dronelor de atac iraniene pare să fie de 84%, nu așa cum a susținut purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Ziarul Maariv pe imagini din satelit: Este posibil ca baza militară Ramon de lângă Negev să fi suferit 5 victime în atacul iranian. Imaginile din satelit de proastă calitate arată că reactorul Dimona a fost vizat de Iran, dar nu este posibil să se confirme fără a obține imagini de calitate superioară.

UPDATE 14:56

️Iranul susține că „toate instalațiile nucleare din Israel”, sunt gata să lovească în orice moment în cazul agresiunii de la Tel Aviv, a amenințat Corpul Gărzii Revoluției Islamice.

UPDATE 12:40

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că a discutat despre atacurile Iranului asupra Israelului cu omologii din G7 în cadrul unei reuniuni din Italia.

„Discutăm, de asemenea, despre măsuri suplimentare aici, la G7, pentru că, desigur, trebuie să existe un răspuns la acest incident fără precedent”, a declarat Baerbock de pe insula Capri, unde are loc reuniunea. „Nu trebuie să existe o nouă escaladare în regiune, acest lucru ar fi fatal pentru populația sa”, a adăugat ea.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că este important ca Israelul „să nu răspundă cu un atac masiv al său”.

UPDATE 9:45

Israel a plănuit atacul asupra generalului iranian timp de 2 luni fără să ia în calcul toate consecințele.

UPDATE 9:28

Raport: SUA și-au transferat acordul pentru acțiunea israeliană în Rafah în schimbul evitării unei acțiuni de răspuns ample împotriva Iranului, potrivit unei surse egiptene.

În această dimineață devreme, Uniunea Europeană a emis o notificare că va lua măsuri restrictive suplimentare împotriva Iranului, în principal în legătură cu vehiculele aeriene fără pilot (UAV) și rachetele.

UPDATE 9:27

Se așteaptă ca Israelul să atace Iranul doar după Paște, a declarat o sursă americană de rang înalt pentru rețeaua ABC. În plus, potrivit a trei surse israeliene, cel puțin timp de două nopți în această săptămână, Israelul a anulat operațiunile de răspuns planificate.

UPDATE 02:02

Liderii Uniunii Europene au decis să intensifice sancțiunile împotriva Iranului.

Măsura vine după ce atacul cu rachete și drone al Teheranului asupra Israelului a făcut ca puterile mondiale să se lupte cu disperare pentru a preveni un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.

Cei 27 de lideri naționali ai UE s-au întâlnit mai devreme la Bruxelles – prima reuniune a grupului de la atacul de sâmbătă.

Aceștia au condamnat atacul iranian, și-au reafirmat angajamentul față de securitatea Israelului și au făcut apel la toate părțile să prevină noi tensiuni, inclusiv în Liban.

„Uniunea Europeană va lua măsuri restrictive suplimentare împotriva Iranului, în special în ceea ce privește vehiculele aeriene fără pilot la bord (UAV) și rachetele”, au afirmat aceștia într-o declarație comună.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, la începutul celei de-a patra reuniuni a cabinetului de război din ultima săptămână, le-a spus celorlalți miniștri că a discutat cu șefii diplomațiilor din Marea Britanie și Germania, cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak, dar Israelul va lua propriile decizii și va face tot ce este necesar pentru a se apăra.

Netanyahu a spus că un răspuns la atacul Iranului de duminică dimineață este necesar, dar nu a specificat nicio dată.