• Evgheni Prigojin și-a oprit trupele, care se îndreptau spre capitala rusă, spunând că dorește să evite vărsarea de sânge rusesc.
  • Agenția media de stat rusă TASS raportează că restricțiile rutiere rămân în vigoare la nord, în regiunile Moscova și Tula.
  • După negocieri cu Kremlinul, Prigojin a pus capăt brusc avansului, pe care mulți observatori l-au catalogat drept o tentativă de lovitură de stat.

UPDATE 19:00. Zeci de luptătorii ai grupului Wagner s-au predat poliției

Zeci de luptători ai grupului Wagner s-au predat poliției în timpul retragerii din Rostov-pe-Don și din alte regiuni.

Acest eveniment a fost raportat pe canalul Tg Mash de pe Telegram alături de declarația: „Toți au spus că nu vor să se întoarcă la război și și-au predat armele”.

UPDATE 18.00. Locuitorii Rostov-on-Don au spus că rebeliunea Wagner s-a încheiat pașnic

Oamenii care locuiesc în Rostov-pe-Don – asupra căruia Grupul Wagner a preluat controlul ieri – și-au exprimat ușurarea de rezultatul crizei.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Luptătorii Wagner au început să părăsească orașul peste noapte, după ce liderul lor, Evgheni Prigojin, a fost de acord să-și oprească rebeliunea. Astăzi, unii au simțit simpatie față de mercenari – alții s-au temut că rezultatul ar fi putut fi mult mai rău.

UPDATE 17.33. „Nu au putut duce războiul civil” – ucrainenii reacționează la rebeliunea Wagner

Ucrainenii, la fel ca milioane de oameni din întreaga lume, au urmărit îndeaproape evoluțiile din acest weekend în Rusia. Oamenii erau lipiți de televizoarele lor și au existat comentarii pe rețelele sociale despre situația care se desfășura până târziu în noapte.

Pe măsură ce locuitorii Kievului s-au trezit duminică dimineața, starea de spirit a fost slăbită în timp ce se gândeau ce să facă din acest weekend sincer bizar.

Valeri Konstiantinov spune că se aștepta la mai mult de la Wagner: „Ne așteptam la război civil, dar se pare că nu au putut să facă față”, spune el.

„Prigojin pentru mine este un criminal de război, ucigaș și călău al prizonierilor de război ucraineni”, spune pasionat bărbatul de 53 de ani despre Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner.

UPDATE 17.20. Tulburările din Rusia ar putea continua să aibă loc în săptămânile următoare – SUA

Haosul cauzat de rebeliunea de ieri ar putea dura săptămâni sau luni până se derulează, a declarat secretarul de stat al SUA.

„Nu cred că am văzut actul final” al tulburărilor ruse, a spus Antony Blinken.

Este prea devreme să spunem ce le rezervă viitorul mercenarilor Wagner, a adăugat el. Blinken a spus că nici poziţia nucleară a SUA, nici cea a Rusiei nu s-a schimbat ca urmare a crizei.

El a spus că Joe Biden nu a încercat să ia legătura cu președintele rus.

UPDATE 16.57. Nordul Ucrainei „s-a fortificat suficient” în cazul atacului lui Wagner din Belarus

Un consilier al ministrului ucrainean al Apărării a minimizat orice amenințare pe care Evgheni Prigojin o ar reprezenta Ucrainei din Belarus.

Lord Dannatt, un fost șef de stat major al armatei britanice, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că șeful Wagner este repoziționat pentru a conduce un nou atac asupra Kievului de pe teritoriul belarus.

Întrebat dacă Kievul va supraveghea flancul nordic, Yuriy Sak a spus că Ucraina știe de ceva timp despre riscul invaziei de la granița cu Belarus, ceea ce înseamnă că „a fortificat-o suficient”. „Suntem pregătiți pentru orice evoluție a evenimentelor”, a spus el.

UPDATE 16.40. Nu am văzut ultimul act în criza din Rusia – Blinken

Antony Blinken spune că este prea devreme pentru a spune ce se va întâmpla în continuare, descriind-o ca fiind „o imagine în mișcare și nu am văzut încă ultimul act”.

Vorbind pentru CNN, el spune că am văzut cum au apărut fisuri în autoritatea lui Putin care nu existau înainte. Totul a început cu șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, care a pus la îndoială premisele războiului din Ucraina, iar acum, a apărut o „provocare directă la adresa lui Putin însuși”, spune Blinken.

„Acest lucru ridică o mulțime de întrebări profunde la care se va răspunde în zilele și săptămânile următoare”, a adăugat el.

UPDATE 16.20. Prea devreme pentru a spune care este viitorul lui Wagner – Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit cu diverse instituții media americane.

Este prea devreme pentru a spune care este viitorul membrilor grupului de mercenari Wagner care s-au revoltat ieri, spune Blinken.

După cum am relatat, Kremlinul a declarat că nu va acuza niciunul dintre soldații Wagner care s-au revoltat ieri, în ciuda faptului că i-a acuzat anterior de revoltă armată.

UPDATE 16.00. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit despre situația din Rusia

Blinken spune că rebeliunea de scurtă durată a mercenarilor Wagner dezvăluie „fisuri reale” în autoritatea lui Putin, potrivit agenției de presă AFP.

UPDATE 15.45. Fostul prim-ministru rus Mihail Kasyanov a declarat că rebeliunea Wagner a marcat „începutul sfârșitului” pentru Vladimir Putin

Kasyanov, care a fost prim-ministru rus în perioada 2000-2004, a devenit un critic vocal al lui Putin și spune că președintele rus are „probleme foarte mari în acest moment”.

În comentariile pentru BBC, el a declarat că se așteaptă ca liderul Wagner, Evgheni Prigojin, să plece în Africa după ce a călătorit în Belarus și „să fie undeva în junglă”. „Putin nu-l poate ierta pentru asta”, a spus el, adăugând că viața lui Prigojin ar fi sub o „mare întrebare” acum.

Prigojin este cunoscut pentru faptul că sfidează autoritatea, iar acordul raportat pentru ca el să plece în exil în Belarus l-ar plasa într-o țară în care un astfel de comportament este chiar mai puțin acceptabil decât în Rusia.

UPDATE 15.30. Lukașenko ar putea participa la negocierile pentru înțelegerea pașnică

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, nu a exclus participarea președintelui belarus Alexandru Lukașenko la negocierile pentru o înțelegere pașnică.

„Există deja un adevărat grup de viitori negociatori ruși cu Ucraina, dar până acum rămâne în umbră, totuși, participarea lui Lukașenko la acest proces nu este exclusă”, a scris el pe Facebook (interzis în Rusia; deținut de corporația Meta). , recunoscut ca extremist în Federația Rusă).

UPDATE 15.20. Ordinul de zi nelucrătoare de la Moscova rămâne în vigoare

Poate că revolta s-a potolit, dar Moscova a decretat deja zi nelucrătoare pentru mâine din motive de securitate.

Capitala rusă le-a spus locuitorilor să rămână în casă și a desfășurat soldați în vederea pregătirii pentru sosirea mercenarilor Wagner – înainte ca aceștia să se întoarcă.

Bursa de valori din Moscova, băncile și alte instituții financiare ar trebui să funcționeze ca de obicei luni, potrivit băncii centrale a Rusiei, dar ordinul general nu a fost încă revocat de primarul orașului.

UPDATE 15.00. Piața Roșie din Moscova rămâne închisă și duminică

În timp ce trupele Wagner au avansat sâmbătă spre Moscova, securitatea a fost întărită în capitala rusă.

Principala Piață Roșie rămâne închisă pentru public duminică – după cum arată imaginile.

UPDATE 14.50. Rusia este încrezătoare în planurile pentru Ucraina: Putin

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la televiziunea de stat că se află în contact permanent cu Ministerul Apărării și că țara rămâne încrezătoare în realizarea planurilor sale legate de „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Comentariile făcute într-un interviu cu corespondentul Kremlinului, Pavel Zarubin, au fost difuzate de televiziunea de stat Rossiya. Interviul integral urma să fie difuzat în cursul zilei de duminică.

UPDATE 14.30. Coreea de Nord susține Rusia în gestionarea revoltei: presa de stat

Coreea de Nord afirmă că sprijină pe deplin Rusia în gestionarea recentei revolte, potrivit presei de stat. În cadrul unei întâlniri cu ambasadorul rus la Pyongyang, Alexander Matsegora, ministrul adjunct de externe nord-coreean Im Chon Il „și-a exprimat convingerea fermă că recenta rebeliune armată din Rusia va fi reprimată cu succes”, a declarat agenția oficială de știri Korean Central News Agency (KCNA).

Acesta este cel mai recent mesaj de susținere din partea Pyongyangului față de Moscova de la începutul războiului din Ucraina, pe care l-a descris drept un „război prin procură” al SUA pentru a distruge Rusia.

UPDATE 14.10. Ce obține șeful mercenarilor Wagner din această acțiune?

Toată această discuție despre plecarea șefului Wagner, Evgheni Prigojin, în Belarus se bazează pe o singură sursă – declarațiile purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Conturile de pe rețelele de socializare ale lui Prigojin, canalele obișnuite pe care le folosește pentru a comunica, au fost tăcute.

Este clar ce a obținut Putin din ea. Mercenarii Wagner au făcut o întoarcere și și-au oprit înaintarea spre Moscova. Pentru Prigojin, pare să fie o afacere destul de proastă, deoarece – dacă ceea ce spune Kremlinul este adevărat – el va fi trimis în exil în Belarus.

În ceea ce privește grupul său de mercenari Wagner, Kremlinul și Ministerul rus al Apărării vor ca mercenarii săi să semneze contracte oficiale cu armata, ceea ce poate fi văzut ca fiind sfârșitul lui Wagner.

UPDATE 14.00. Luptătorii wagnerieni părăsesc regiunea rusă Lipețk, anunță guvernul

Luptătorii Wagner au părăsit acum regiunea Lipetsk din centrul Rusiei, spun oficialii locali. Regiunea se află la peste 300 km sud de Moscova.

Mercenarii Wagner și-au oprit marșul spre capitală la aproximativ 200 km de oraș, în urma unei înțelegeri care ar fi pus capăt revoltei lor.

UPDATE 13.32. Unde este liderul Prigojin acum?

Unul dintre lucrurile pe care nu le știm este unde se află Prigojin în acest moment. El a fost văzut ultima dată într-o mașină părăsind Rostov pe Don sâmbătă târziu – orașul din sudul Rusiei pe care a pretins că îl controlează de o zi.

El a zâmbit în timp ce dădea mâna cu niște locuitori locali care îl aclamau. după cum puteți vedea în fotografia de mai sus. Următoarea sa destinație ar trebui să fie acum Belarus, în urma unui acord intermediat de liderul Alexander Lukașenko, un aliat cheie al președintelui Vladimir Putin.

Prigojin a fost de atunci foarte discret cu privire la itinerariul său.

UPDATE 13.20. Occidentul „nu vrea” un război civil

Occidentul nu dorește un război civil în Rusia, care dispune de o putere nucleară, a declarat un fost ambasador britanic la ONU.

Sir Mark Lyall a declarat pentru Sky News că o „prăbușire a legii și a ordinii” în această țară ar putea avea „consecințe dăunătoare”.

Problema ar fi fost una discutată ieri de liderii occidentali care erau „în mod clar îngrijorați” de această posibilitate. „Ceea ce nu dorește Occidentul este un haos total și o prăbușire a legii și a ordinii sau un război civil în Rusia, deoarece acest lucru are tot felul de consecințe potențiale, dăunătoare, având în vedere că țara este încă cel mai mare deținător de arme nucleare din lume”, a declarat Sir Mark.

El a spus că este „surprinzător” că Vladimir Putin nu a intervenit „mult mai devreme” în acțiunile tot mai rebele ale lui Evgheni Prigojin.

UPDATE 13.00. Luptătorii ceceni pleacă din Rostov spre Ucraina – presa rusă

Forțele cecene părăsesc acum regiunea Rostov din sudul Rusiei și se întorc pe câmpul de luptă din estul Ucrainei, relatează agenția rusă de știri de stat Tass.

Forțele cecene au fost desfășurate de urgență în regiunea Rostov sâmbătă, cu misiunea de a înăbuși o revoltă a mercenarilor Wagner care au cucerit capitala locală Rostov pe Don. Se pare că s-a ajuns la o înțelegere la sfârșitul acelei zile pentru a rezolva criza, iar luptătorii Wagner au părăsit orașul la scurt timp după aceea.

Tass îl citează pe Apty Alaudinov, comandantul adjunct al unității speciale Akhmat, care a declarat că luptătorii săi se întorc în zona din jurul orașului ucrainean Mariinka – scena unor lupte aprige în ultimele luni.

UPDATE 12.50. Wagner poate conduce un atac asupra Kievului din partea Belarusului, avertizează generalul britanic

Liderii ucraineni ar trebui să se ferească de un posibil atac condus de Prigojin, comis la Kiev din Belarus, i-a spus generalul Lord Richard Dunnatt lui Trevor Phillips.

„Faptul că a plecat în Belarus provoacă o oarecare îngrijorare”, a spus fostul șef al statului major al armatei britanice. Potrivit acestuia, dacă „a păstrat o forță de luptă eficientă în jurul său, atunci el reprezintă din nou o amenințare pentru flancul ucrainean cel mai apropiat de Kiev”, unde a început războiul.

UPDATE 12.39. Contraofensiva Ucrainei ar putea beneficia de retragerea trupelor Wagner

Linia foarte lungă a frontului se deplasează doar cu câțiva metri, câteva sate ici și colo.

Toată lumea așteaptă să vadă unde și când ar putea ucrainenii să angajeze cea mai mare parte a forțelor lor recent antrenate, cu armele furnizate de Occident.

Există noi oportunități potențiale pe care ucrainenii le pot exploata. Există întrebări cu privire la locul de unde s-au retras forțele Wagner.

Forțele rusești vor fi auzit, fără îndoială, ce se întâmplă și vor fi demoralizate. S-ar putea să existe lupte intestine între unitățile rivale în zilele următoare, în funcție de ce fel de replici se vor produce în Rusia în urma evenimentelor remarcabile de ieri.

UPDATE 12.15. O coloană uriașă a PMC „Wagner” părăsește regiunea Lipețk

UPDATE 12.07. Surse rusești spun că Aleksey Dyumin , fostul bodyguard al lui Putin, ar putea fi noul ministru al Apărării

UPDATE 11.50. Wagner ar putea conduce un atac asupra Kievului din Belarus, avertizează un general britanic

Liderii ucraineni trebuie să se ferească de un posibil atac condus de Evgheni Prigozhin lansat asupra Kievului din Belarus, îi spune generalul Lord Richard Dannatt lui Trevor Philips.

Faptul că a plecat în Belarus este un motiv de îngrijorare”, a declarat fostul șef al Statului Major al armatei britanice. Dacă a păstrat o forță de luptă eficientă în jurul său, atunci el reprezintă din nou o amenințare pentru flancul ucrainean cel mai apropiat de Kiev”, unde a început războiul, a spus el.

Lordul Dannatt a spus că veste foarte posibil” ca Rusia să folosească Grupul Wagner pentru a încerca să cucerească din nou Kievul.

UPDATE. 11.40. Niciun incident în timp ce unitățile Wagner se deplasează în Voronej, afirmă un guvernator

Mișcarea unităților Wagner prin regiunea rusă Voronej se apropie de final, afirmă guvernatorul local Alexander Gusev.

Sâmbătă, Wagner a afirmat că a preluat controlul asupra tuturor instalațiilor militare din capitala regională Voronej, dar și din Rostov pe Don, mai la sud. Ulterior, liderul său Evgheni Prigojin a fost de acord să pună capăt rebeliunii sale.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Gusev afirmă că mișcarea trupelor Wagner se desfășoară fără incidente”, iar toate restricțiile impuse anterior – inclusiv pe autostrăzi – vor fi ridicate după ce situația se va rezolva”.

Guvernatorul nu a precizat dacă acest lucru înseamnă că luptătorii Wagner părăsesc în totalitate regiunea, care se află la aproximativ 450 km sud de capitala Moscova. Luptătorii Wagner și liderul grupării, Evgheni Prigojin, au fost văzuți părăsind Rostov sâmbătă târziu.

UPDATE 11.10. Principalul factor declanșator al rebeliunii Wagner a fost la începutul lunii iunie – raport american

Este posibil ca SUA să fi aflat că Evgheni Prigojin plănuia ceva încă de la jumătatea lunii iunie, potrivit unor oficiali americani care au vorbit cu Washington Post.

Un declanșator cheie a fost un decret din 10 iunie al Ministerului rus al Apărării, care a ordonat tuturor detașamentelor de voluntari – precum Grupul Wagner – să semneze contracte cu guvernul, ceea ce ar fi reprezentat efectiv o preluare a trupelor de mercenari ale lui Prigozhin.

UPDATE 10.54. Raport. SUA știau din timp că șeful Wagner pune ceva la cale

În timp ce răzvrătirea lui Prigojin a părut să prindă Kremlinul cu garda jos, agențiile de spionaj americane au detectat deja semne că acesta plănuia să acționeze și l-au informat pe președintele Biden împreună cu liderii cheie din Congres la începutul acestei săptămâni, relatează presa americană.

Serviciile secrete americane au reperat faptul că liderul grupului de mercenari aduna arme, muniții și alte echipamente în apropierea graniței cu Rusia, a relatat CNN.

New York Times relatează că președintele Biden a discutat cu liderii Franței, Germaniei și Marii Britanii, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că controlul lui Putin asupra vastului arsenal de arme nucleare al Rusiei ar putea scăpa în mijlocul haosului.

Șefii spionajului american urmăreau de luni de zile deteriorarea relației dintre Prigojin și oficialii ruși din domeniul apărării, iar serviciile de informații au ajuns la concluzia că acesta este un semn că războiul din Ucraina merge prost atât pentru Wagner, cât și pentru armata regulată, precizează ziarul.

UPDATE 10.30. Ce s-a întâmplat în ședința de urgență COBRA?

După ce COBRA a convocat ieri o ședință de urgență, Trevor Phillips îl întreabă pe deputatul conservator John Glen care este reacția guvernului la această revoltă. COBRA a evaluat, alături de aliații noștri, ceea ce s-a întâmplat și a cerut insistent ca preocupările civililor să fie luate în considerare”, a declarat Glen.

El a spus că revolta a fost în mod fundamental o problemă internă a Rusiei” și că nu este ceva în care am interveni”. Obiectivul nostru principal” este sprijinirea Ucrainei și acest lucru nu s-a schimbat, a spus dl Glen.

UPDATE 09.56. Ce spune Casa Albă despre situația din Rusia?

Președintele american Joe Biden a păstrat până acum tăcerea cu privire la evenimentele din Rusia. Casa Albă declarase mai devreme sâmbătă că președintele Biden și vicepreședintele Kamala Harris sunt informați de consilieri superiori pe probleme de securitate națională pe tot parcursul zilei.

Ni s-a mai spus că Biden s-a consultat cu consilieri de top și a vorbit și cu liderii Marii Britanii, Franței și Germaniei. Presa americană a relatat ulterior că acesta a amânat o călătorie programată la Camp David pentru a participa la o ședință video cu consilierii de securitate de rang înalt – și că consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a anulat o călătorie planificată în Europa pentru a-l putea însoți pe Biden la Camp David.

De asemenea, s-a raportat că generalul Mark A Milley, șeful Statului Major interarme, și-a anulat o călătorie oficială pentru a monitoriza situația din Rusia.

UPDATE 09.24. Imagini cu trupele Wagner care se retrag peste noapte din Rostov-pe-Don

Mai multe imagini din Rostov pe Don arată cum trupele Grupului Wagner s-au retras peste noapte în urma revoltei de ieri. Imaginile arată cum soldații mercenari părăsesc cartierul general al Districtului Militar Sud pentru a se întoarce la bază.

UPDATE 09.00. Incendiul de la rafinăria de petrol din apropierea orașului Voronej, în sud-vestul Rusiei, a fost stins

Incendiul de la rafinăria de petrol din apropierea orașului Voronej, în sud-vestul Rusiei, a fost stins, a anunțat duminică agenția de presă de stat rusă TASS, citând Ministerul pentru Situații de Urgență din regiune.

Pompierii au stins complet incendiul, care a distrus un rezervor de 5.000 de tone de kerosen, a relatat TASS

UPDATE 08.38. Serviciile secrete americane știau că Evgheni Prigojin, șeful PMC Wagner, pregătea o lovitură de stat în Rusia

Serviciile secrete americane știau că Evgheni Prigojin, șeful PMC Vagner, pregătea o lovitură de stat în Rusia, dar scopul final al planurilor sale era neclar. Acest lucru a fost raportat de CNN, citând surse.

Potrivit canalului, Prigojin se pregătea de mult timp pentru acest lucru, acumulând arme și muniții. O sursă familiarizată cu serviciile de informații a declarat pentru CNN că totul s-a întâmplat foarte repede” și că a fost dificil de înțeles cât de serios era șeful PMC cu privire la amenințările la adresa armatei ruse și unde își va trimite trupele.

UPDATE 08.36. Kremlinul se confruntă cu o situație profund instabilă, spun analiști

Revolta lui Evgheni Prigojin poate că s-a stins, dar Kremlinul se confruntă acum cu o situație profund instabilă”, potrivit grupului de reflecție Institute for the Study of War (ISW), cu sediul la Washington.

Revolta eșuată și soluția pe termen scurt” – sub forma unui aparent armistițiu cu Grupul Wagner – vor afecta probabil substanțial” guvernul lui Putin și efortul de război al Rusiei în Ucraina, scriu analiștii ISW.

Rebeliunea a expus slăbiciunea forțelor de securitate rusești și a demonstrat incapacitatea lui Putin de a-și folosi forțele în timp util pentru a respinge o amenințare internă și a erodat și mai mult monopolul său asupra forței”, au spus ei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

O parte dintre mercenarii Grupului Wagner se vor alătura armatei oficiale rusești după ce liderul lor a anulat marșul lor asupra Moscovei și a acceptat să se mute în Belarus, anunță Sky News. Restricțiile rutiere au fost ridicate în Rostov și Lipețk – unele dintre regiunile afectate de pe autostrada care duce la Moscova și pe care luptătorii Wagner au călătorit sâmbătă.

Agenția media de stat rusă TASS raportează că restricțiile rutiere rămân în vigoare la nord, în regiunile Moscova și Tula. Tula se află chiar la dreapta Kaluga. Evgheni Prigojin și-a oprit trupele, care se îndreptau spre capitala rusă, spunând că dorește să evite vărsarea de sânge rusesc. Se pare că mercenarii săi se aflau la doar 74 de kilometri de Moscova, după ce Prigojin a jurat să distrugă pe oricine ne stă în cale”.

După negocieri cu Kremlinul, Prigojin, cunoscut anterior ca bucătarul lui Putin”, a pus capăt brusc avansului, pe care mulți observatori l-au catalogat drept o tentativă de lovitură de stat. Ca parte a acordului, ale cărui detalii complete nu au fost încă dezvăluite, s-a decis că Prigojin va părăsi Rusia pentru Belarus, iar unii dintre luptătorii săi Wagner vor fi integrați în armata rusă.

Oficialii i-au informat pe liderii din Congres, cunoscuți sub numele de Banda celor opt”, cu privire la această consolidare la începutul săptămânii, a declarat o persoană familiarizată cu acest subiect.

Pregătirile militare ridică semne de întrebare cu privire la explicația dlui Prigozhin privind motivul pentru care și-a trimis aparent spontan forțele în Rusia și dacă nu cumva, în schimb, plănuia de mult timp o provocare la adresa conducerii militare a Rusiei.

Citește și