• Jagan Chapagain, directorul general al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, a declarat că 80 de camioane au fost primite ieri de către Societatea Semilună Roșie.
  • Un raid aerian israelian a lovit duminică două vehicule în apropierea unui punct de control al armatei libaneze în sudul Libanului.
  • Hezbollah a anunțat că unul dintre membrii săi, identificat ca fiind Fadel Shaar, a fost ucis în atacul din orașul Kafra.

UPDATE ORA 21.00- Oficialii americani au spus că afirmația forțelor Houthi din Yemen că ar fi efectuat un atac împotriva unei nave militare americane de marfă, Ocean Jazz, în Golful Aden nu este adevărată.

Un oficial american al apărării, vorbind cu Fox News, a respins raportul drept propagandă houthi, adăugând că armata americană nu vede sau urmărește niciun atac în acest moment.

„Oficialii americani din apărare spun că Fox News raportează că nava de marfă sub pavilionul SUA, Ocean Jazz, a fost vizată de Houthi în Golful Aden, nu este adevărată. Unul dintre oficiali a respins acest lucru ca fiind propagandă houthi și a spus că armata americană nu vede sau urmărește niciun atac în acest moment.”

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

UPDATE ORA 20- Surse diplomatice și-au exprimat nedumerirea față de prezentarea de către ministrul de externe israelian a unui videoclip pentru a crea o insulă artificială în largul coastei Gaza

Surse diplomatice și-au exprimat nedumerirea față de prezentarea de către ministrul de externe israelian a unui videoclip pentru a crea o insulă artificială în largul coastei Gaza, ca parte a discuțiilor pentru soluționarea păcii pe care miniștrii de externe s-au desfășurat astăzi la Bruxelles.

Ei spun că videoclipul a fost „în mare măsură ignorat” de miniștrii de externe și nu era clar dacă Israel Katz a vrut să spună că va fi folosit pentru a găzdui palestinieni sau doar o nouă facilitate portuară, pe care a propus-o în 2017.

Diplomatul șef al UE este pe cale să găzduiască o conferință de presă în care se așteaptă să ofere detalii despre exact ceea ce s-a spus în spatele ușilor închise.

UPDATE ORA 19.00- Houthis spun că au atacat o navă americană în Golful Aden

Mișcarea Houthi din Yemen a declarat că forțele sale au efectuat un atac împotriva unei nave militare americane de marfă, Ocean Jazz, în Golful Aden.

O declarație a purtătorului de cuvânt al armatei Houthi, Yahya Sarea, raportată de Reuters:

Forțele armate yemenite continuă să riposteze oricărei agresiuni americane sau britanice împotriva țării noastre, țintind toate sursele de amenințare din Marea Roșie și Marea Arabă.

UPDATE ORA 18.00- Ministrul palestinian de externe, Riyad al-Maliki, a respins sugestia omologului său israelian că palestinienii din Gaza ar putea fi mutați pe o insulă artificială din Marea Mediterană.

Sosit pentru a face propria prezentare în fața celor 27 de miniștri adunați la Bruxelles pentru a progresa un plan de pace pentru Orientul Mijlociu, al-Maliki a spus că se așteaptă ca omologii săi din UE să încheie summitul lor de luni, cerând o încetare a focului.

El dorește, de asemenea, ca UE să ia în considerare sancțiuni împotriva premierului israelian și să emită o condamnare fermă a opoziției lui Benjamin Netanyahu de săptămâna trecută la crearea unui stat palestinian.

UPDATE ORA 17.00- Gazanii s-au adăpostit luni de bombardamentele intense și împușcături în orașul Khan Younis

Gazanii s-au adăpostit luni de bombardamentele intense și împușcături în orașul Khan Younis, în timp ce presiunea s-a acumulat asupra Israelului pentru o eventuală soluție cu două state care implică statutul de stat, căutată de mult de palestinieni, relatează Agence France-Presse.

Martorii au raportat lovituri mortale și lupte aprige între soldații israelieni și militanții Hamas peste noapte în orașul din sud, care a devenit cel mai recent centru al războiului.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, condusă de Hamas, a raportat luni că peste 120 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore.

 „Bombardele de artilerie nu s-au oprit de la ora 5 dimineața”, a spus Yunis Abdel Razek, 52 de ani, care se adăpostește împreună cu familia sa la Universitatea al-Aqsa din oraș.

Mahdi Antar, în vârstă de 21 de ani, căutase refugiu la spitalul al-Nasser din Khan Younis.

 „Situatia este terifianta. În seara asta și astăzi sunt foarte dificile, bombardarea și împușcăturile. Nu știu ce să fac. Cred că vor lua cu asalt spitalul”, a spus el.

Victimele ultimelor lovituri israeliene au fost aduse la spital, cel puțin una pe un cărucior tras de mână.

UPDATE ORA 16.00 – Ultimul sondaj electoral israelian vine cu vești proaste pentru Netanyahu

Perspectivele politice ale premierului israelian Benjamin Netanyahu continuă să fie slabe, un nou sondaj sugerând că partidul său nu ar fi pintre preferați, iar coaliția pe care o conduce acum nu ar câștiga suficiente voturi pentru a rămâne la putere.

UPDATE ORA 15.00 – Netanyahu le transmite familiilor ostaticilor că Israelul are o „inițiativă” pentru a obține eliberarea celor răpiți

Premierul Benjamin Netanyahu le-a spus familiilor ostaticilor israelieni rămași în Gaza că Israelul are o „inițiativă” de a asigura eliberarea celor răpiți – dar nu există „nicio propunere reală” din partea Hamas care să le promoveze libertatea.

UPDATE ORA 14.00 – Rudele ostaticilor israelieni au luat cu asalt o reuniune a comisiei Knesset, cerând membrilor să ia măsuri pentru eliberarea israelienilor răpiți din Gaza

UPDATE ORA 13.00 – „Dragă Omri…” O scrisoare de dragoste către un soț ținut ostatic

,,Dragă Omri, Omri al meu, Alma a început să se târască la scurt timp după ce ne-ai fost luat. Acum stă și ea în picioare și încearcă să mănânce singură. Zâmbește și întinde mâna spre spațiul pe care l-ai ocupat cândva, de parcă ar încerca să prindă o amintire care îi strecoară printre degetele ei minuscule. Mă întreb, vei fi liber să o vezi mergând pentru prima dată? Ți-am scris zilnic, mie și lumii. Scriind despre durerea noastră, agonia noastră, disperarea noastră. Sper că te vei întoarce la Roni, Alma și mine… […]

UPDATE ORA 12.00 – Opoziția Israelului față de o soluție cu două state este „inacceptabilă”, spune principalul diplomat al UE

Opoziția guvernului israelian față de o soluție cu două state este „inacceptabilă” și Israelul nu se poate aștepta ca țările să renunțe la aceasta, a declarat luni șeful politicii externe al Uniunii Europene.

UPDATE ORA 11.00 – Comunicațiile au fost restabilite în Gaza după cea mai lungă întrerupere

Rețelele de comunicații au fost restabilite în Gaza, după cea mai lungă întrerupere aproape totală din enclava de coastă de la începutul războiului.

Întreruperea, care a durat peste o săptămână, a fost a noua de până acum în Gaza de la începutul războiului Israelului împotriva Hamas, pe 7 octombrie, potrivit site-ului de monitorizare a internetului Netblocks.

UPDATE ORA 08.00 – Peste 25.000 de oameni au fost uciși în Gaza de la începutul ofensivei Israelului, transmite Ministerul Sănătății condus de Hamas

Peste 25.000 de oameni au fost uciși în Gaza în timpul ofensivei Israelului de acolo, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

S-a spus că au fost 178 de morți în ultimele 24 de ore, ceea ce o face una dintre cele mai negre zile de război de până acum.

Pe măsură ce luptele continuă, premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins din nou crearea unui stat palestinian. Casa Albă a spus că SUA și Israelul „văd în mod clar lucrurile diferit” când vine vorba de o soluție pentru ambele state.

UPDATE ORA 01:00 – Forțele israeliene se retrag din cartierul Tulkarem

Raidul din zona Shweikeh, unde s-a raportat anterior că un bărbat a fost împușcat, pare să se fi încheiat.

Patru palestinieni care fuseseră reținuți au fost eliberați.

Știre inițială

Un total de 150 de camioane cu ajutoare și șase camioane cu combustibil au trecut astăzi prin punctul de trecere Rafah spre Gaza, a declarat pentru NBC News, Dr. Khaled Zayed, șeful Semilunii Roșii egiptene.

De asemenea, 35 de răniți, însoțiți de rude, au fost transportați în nordul Peninsulei Sinai pentru a primi tratament medical, a precizat Zayed.

Jagan Chapagain, directorul general al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, a declarat că 80 de camioane au fost primite ieri de către Societatea Semilună Roșie din Palestina.

Cu toate acestea, situația rămâne dezastruoasă, iar cantitatea de ajutor care intră în Gaza nu este suficientă pentru a răspunde nevoilor imense”, a scris Chapagain într-o postare pe X.


Un raid aerian israelian a lovit duminică două vehicule în apropierea unui punct de control al armatei libaneze în sudul Libanului, ucigând un membru Hezbollah și rănind alte câteva persoane, inclusiv civili, au anunțat mass-media de stat libaneze și oficiali din domeniul sănătății.

Lovitura pare să facă parte dintr-o schimbare a strategiei israeliene în direcția unor omoruri țintite în Liban, după mai mult de trei luni de confruntări aproape zilnice cu militanții Hezbollah la graniță, pe fondul războiului din Gaza.

Hezbollah a anunțat că unul dintre membrii săi, identificat ca fiind Fadel Shaar, a fost ucis în atacul din orașul Kafra. Oficiali ai protecției civile locale și ai spitalelor au declarat că șapte persoane au fost rănite, inclusiv două femei, dintre care una în stare critică.

Citește și