• Statele Unite au lansat atacuri de represalii asupra unor ținte ale milițiilor legate de Iran în Irak și Siria ca răspuns la un atac cu dronă în Iordania care a ucis trei soldați americani, potrivit a doi oficiali americani.
  • Ministrul israelian al apărării a declarat că armata se va concentra asupra orașului Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza, unde sute de mii de palestinieni au fugit în urma bombardamentelor israeliene asupra altor orașe, după ce armata va finaliza operațiunile din Khan Younis.
  • Potrivit UNICEF, cel puțin 17.000 de copii din Gaza sunt neînsoțiți sau separați de părinții lor, iar aproape toți copiii din enclavă au nevoie de sprijin psihic.

UPDATE ORA 21:30-SUA va vota săptămâna viitoare un proiect de lege care oferă Israelului un pachet de 17,6 miliarde de dolari

Camera Reprezentanților SUA va vota săptămâna viitoare un proiect de lege de sine stătător care oferă ajutor Israelului, a anunțat sâmbătă, președintele Mike Johnson într-o scrisoare adresată colegilor.

Anul trecut, Johnson a pus la dispoziție un pachet de ajutor pentru Israel în valoare de 14,3 miliarde de dolari, care includea reduceri de finanțare ale Serviciului Fiscal Intern, la care democrații s-au opus. Acum, vorbitorul plănuiește să mute o factură de lege de 17,6 miliarde de dolari Israelului fără compensații, crescând presiunea asupra democraților pentru a o susține. 

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

În scrisoarea sa adresată parlamentarilor, Johnson i-a atacat pe senatori pentru că l-au exclus pe el de la negocierile bipartizane privind un acord de securitate la granița SUA, care se așteaptă să fie asociat cu ajutorul pentru Israel, Ucraina și Taiwan. 

Johnson a cerut Senatului să preia rapid proiectul de lege independent al Israelului, crescând presiunea asupra senatorilor pentru a-și abandona eforturile de a menține ajutorul Israelului legat de alte probleme.

„Senatul nu va mai avea scuze, oricât de greșite ar fi, împotriva trecerii rapide a acestui sprijin critic pentru aliatul nostru”, a scris Johnson.

Se așteaptă ca negociatorii din Senat să dezvăluie textul proiectului de lege pentru un acord de frontieră și un pachet de finanțare suplimentară cel târziu duminică, iar voturile procedurale vor începe săptămâna viitoare. Dar perspectivele sale de trecere rămân îndoielnice, având în vedere opoziția republicanilor din Camera și a fostului președinte Donald Trump.

UPDATE 20.30-Rusia solicită o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la atacurile americane

Rusia a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la atacurile americane asupra Siriei și a Irakului, potrivit purtătoarei de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zakharova, a informat sâmbătă agenția de știri de stat rusă TASS. 

Zakharova a spus că atacurile aeriene americane „demonstrează încă o dată lumii natura agresivă a politicii SUA în Orientul Mijlociu și desconsiderarea completă de către Washington pentru dreptul internațional”. O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu atacurile americane este programată pentru 5 februarie, a informat TASS. ONU nu a publicat încă detalii care să confirme sesiunea de urgență.

Într-o declarație de sâmbătă, Moscova a criticat SUA pentru că „inflamează conflictul” și a semănat „distrugere și haos” în Orientul Mijlociu. Critica Rusiei vine în timp ce duce un război istovitor după invazia sa pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

UPDATE ORA 19.00-Papa Francisc scrie o scrisoare evreilor israelieni, reiterând condamnarea antisemitismului

Papa Francisc a reiterat sâmbătă condamnarea de către Biserica Catolică a „fiecărei forme de anti-iudaism și antisemitism”, într-o scrisoare publicată de Vatican, adresată „fraților și surorilor mele evreiești din Israel”. El a descris „manifestările de ură față de evrei și iudaism ca un păcat împotriva lui Dumnezeu”.

„Împreună cu dumneavoastră, noi, catolicii, suntem foarte îngrijorați de creșterea teribilă a atacurilor împotriva evreilor din întreaga lume”, continuă el.

„Inima mea este sfâșiată la vederea a ceea ce se întâmplă în Țara Sfântă, de puterea acestei dezbinări și atâta ură […] Inima mea este aproape de Țara Sfântă, de toate popoarele care locuiesc acolo , israelieni și palestinieni și mă rog ca dorința de pace să prevaleze în toți.”

Papa Francisc a spus: „Într-un mod special ne rugăm pentru întoarcerea ostaticilor, bucurându-ne de cei care s-au întors deja acasă și rugându-ne ca toți ceilalți să li se alăture în curând”.

UPDATE ORA 18.00-Iordania participă la operațiunea SUA asupra țintelor susținute de Iran

Un înalt oficial american a declarat că Iordania participă la operațiunea SUA asupra țintelor susținute de Iran. Vineri, SUA au lovit 85 de ținte legate de milițiile susținute de Iran în Irak și Siria, ca răspuns la un atac cu drone în Iordania, care a ucis trei soldați americani.

Atacul din Iordania a avut loc la Turnul 22, lângă granița țării cu Siria. Forțele americane de la avanpost sunt acolo ca parte a unei misiuni de consiliere și asistență cu Iordania.

Deși nicio forță de frontieră iordaniană nu a fost rănită, ministrul guvernamental al comunicațiilor, Muhannad Moubaideen, a descris duminică greva drept un „atac terorist” și a promis că va face față amenințării terorismului.

UPDATE ORA 16.00- Atacurile aeriene americane au fost „proiectate în mod deliberat” pentru a „inflama și mai mult conflictul”, spune ministerul rus de externe

Rusia a condamnat atacurile aeriene ale SUA în Irak și Siria și consideră că situația trebuie luată în considerare de către Consiliul de Securitate al ONU, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, potrivit Reuters.

„Este evident că atacurile aeriene sunt concepute în mod deliberat pentru a aprinde și mai mult conflictul. Atacând, aproape fără pauză, facilitățile presupuselor grupuri pro-iraniene din Irak și Siria, SUA încearcă intenționat să pună în conflict cele mai mari țări din regiune”, a spus Zakharova într-un comunicat.

SUA au lansat lovituri aeriene în Irak și Siria împotriva a peste 85 de ținte legate de Garda Revoluționară a Iranului (IRGC) și de milițiile pe care le sprijină, ucigând aproape 40 de persoane, ca răzbunare pentru un atac mortal asupra trupelor americane în Iordania.

UPDATE ORA 15.00- Dr. Sanam Vakil, directorul programului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Chatham House, a declarat că orice răspuns din partea Iranului în zilele următoare depinde în mare măsură de nivelul victimelor de pe teren.

Ea a adăugat că rolul noilor sancțiuni americane asupra și un atac cibernetic raportat asupra Iranului ar putea fi, de asemenea, important.

Ea a spus pentru CNN:

„În cazul în care Iranul alege să răspundă și este important de reținut că au transmis în mod constant mesaje că nu caută o escaladare mai largă, ar putea alege să urmeze calea cibernetică într-un răspuns – și asta ar putea fi o scădere în urma escaladării. scară.”

UPDATE ORA 14.00- Irakul îl va chema pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA după atacuri aeriene, spune Ministerul de Externe

Ministerul de Externe al Irakului a anunțat sâmbătă că îl va chema pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA – ambasadorul aflându-se în afara țării – pentru a susține un protest oficial față de atacurile americane asupra „situri militare și civile irakiene”, relatează AP.

Atacul aerian al SUA de vineri a fost o răzbunare pentru un atac cu dronă care a ucis trei trupe americane în Iordania weekendul trecut, pe care SUA l-au pus pe seama Rezistenței Islamice din Irak, o coaliție de miliții susținute de Iran.

Iranul, între timp, a încercat să se distanțeze de atac, spunând că milițiile acționează independent de direcția sa.

UPDATE ORA 13.00- 107 palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene în ultimele 24 de ore, anunță Ministerul Sănătății

Cele mai recente cifre de la Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, spun că 107 palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene şi 165 au fost răniţi în ultimele 24 de ore.

Potrivit declarației, cel puțin 27.238 de palestinieni au fost uciși și 66.452 au fost răniți în atacurile israeliene asupra Gaza din 7 octombrie.

Ministerul nu face distincție între combatanți și necombatanți.

UPDATE ORA 12.00- Statele Unite ale Americii efectuează o „încălcare a suveranității irakiene”, spune premierul irakian

Prim-ministrul irakian a numit vineri atacurile aeriene ale SUA în Irak și Siria împotriva țintelor legate de Iran drept „încălcare a suveranității irakiene”, relatează Reuters.

„Aceste atacuri aeriene constituie o încălcare a suveranității irakiene, subminează eforturile guvernului irakian și reprezintă o amenințare care ar putea duce Irakul și regiunea la consecințe dezastruoase”, a declarat Yahya Rasool, prim-ministrul Irakului, într-o declarație ieri.

UPDATE ORA 11.00- Distrugerea „fără precedent” din Gaza „va dura zeci de miliarde de dolari și decenii pentru a se inversa”, spune ONU

„Nivelul fără precedent de distrugere” din Gaza „va dura zeci de miliarde de dolari și decenii pentru a se inversa”, spune ONU.

În evaluarea preliminară a impactului economic al distrugerii din Gaza și a raportului privind perspectivele de redresare economică, Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) spune că, chiar și cu încheierea operațiunii militare și rata medie recentă de creștere de 0,4 %, Gaza va dura până în 2092 doar pentru a restabili nivelurile produsului intern brut (PIB) din 2022.

UNCTAD spune că „chiar și un scenariu optimist arată că recuperarea Gazei va dura peste un deceniu” și a avertizat că „dacă Gaza dorește să reapare cu o economie viabilă, confruntarea militară ar trebui să se încheie imediat, iar reconstrucția ar trebui să înceapă serios și fără întârziere”.

Acesta a adăugat că „comunitatea internațională trebuie să acționeze acum înainte să fie prea târziu”.

UPDATE ORA 10.00- SUA lovește Irakul și Siria în timp ce atacurile israeliene au fost raportate în sudul Gazei

Forțele americane au atacat peste 80 de ținte în Irak și Siria într-un asalt aerian de amploare asupra site-urilor aparținând milițiilor legate de Iran și Gărzii Revoluționare din Teheran.

Cel puțin 18 luptători pro-Iran au fost uciși, a raportat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că loviturile de vineri au fost lansate ca răzbunare pentru atacul cu dronă care a ucis trei trupe americane în Iordania și că „dacă faceți rău unui american, vom răspunde”.

Comandamentul central al armatei americane a declarat că a lovit cu peste 125 de bombe într-un atac care a avut loc în jurul miezului nopții, ora locală, în ceea ce a fost descris ca fiind primul dintre multiplele atacuri împotriva grupurilor.

Pentru un rezumat al acestor evoluții, consultați postarea noastră anterioară de mai jos.

Între timp, sâmbătă dimineața, au fost raportate atacuri mortale în orașul supraaglomerat de graniță cu Gaza, Rafah, în timp ce mediatorii internaționali pregăteau un nou efort pentru a încheia un acord de armistițiu între Israel și Hamas.

La Rafah s-au auzit explozii puternice la scurt timp după miezul nopții, Ministerul Sănătății condus de Hamas raportând ulterior că 14 persoane au fost ucise în două lovituri în oraș, pe care ONU l-a numit „o oală sub presiune a disperării”.

Ministerul a declarat că peste 100 de persoane în total au fost ucise peste noapte în Gaza.

UPDATE ORA 9.00- Peste 85 de ținte au fost lovite în loviturile de răzbunare ale SUA împotriva împuterniciților iranieni, IRGC

SUA și-au lansat atacurile mult așteptate ca răzbunare pentru atacul cu drone care a ucis trei soldați americani în Iordania pe 28 ianuarie, a confirmat un oficial american pentru The War Zone.

SUA au declarat că vor riposta personalului Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, precum și a unor grupuri de proxy susținute de Iran, precum Khataib Hezbollah și grupul-umbrelă al Rezistenței Islamice din Irak, după lovitura mortală cu drone din Iordania, precum și alte peste 160 de atacuri asupra SUA. forţelor din Irak şi Siria. Acele atacuri au început în urma războiului Israel-Hamas.

UPDATE ORA 07.00 – Forțele israeliene fac raiduri în casele ocupate din Cisiordania/ 2 palestinieni bătuți și spitalizați

Forțele israeliene, susținute de buldozere militare, au efectuat raiduri în Cisiordania ocupată și ar fi bătut atât de rău doi bărbați palestinieni în vârstă de 20 de ani în apropiere de orașul Jenin încât au fost spitalizați, relatează agenția de știri de stat palestiniană, Wafa.

UPDATE ORA 06.00 – SUA au informat Irakul înainte de lovituri, afirmă Casa Albă

Casa Albă a declarat că a informat Irakul înainte de a efectua loviturile aeriene în interiorul țării, după ce armata irakiană a acuzat Washingtonul de încălcarea suveranității țării.

Am informat guvernul irakian înainte de lovituri”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, în cadrul unei conferințe de presă.

Comentariile lui Kirby au fost făcute la scurt timp după ce un purtător de cuvânt al comandantului-șef al forțelor armate irakiene a condamnat loviturile.

UPDATE ORA 05.00 – Atacurile israeliene ucid 112 palestinieni și rănesc 148 în 24 de ore: ONU

Bilanțul victimelor din Gaza continuă să crească în urma atacurilor israeliene, cu încă 112 palestinieni uciși și 148 răniți între joi și vineri după-amiază, în timp ce 75% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza sunt strămutați și se confruntă cu lipsa de alimente, apă, medicamente, precum și de adăposturi.

Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (UNOCHA) raportează, de asemenea, că Fondul ONU pentru copii (UNICEF) estimează că aproape toți cei 1,2 milioane de copii din Gaza au acum nevoie de sprijin pentru sănătate mintală.

UPDATE ORA 04.00 – Biden afirmă că răspunsul SUA la atacul care a ucis 3 soldați va continua

Președintele Joe Biden a declarat că răspunsul SUA va continua în momentele și locurile pe care le alegem” în urma loviturilor din Irak și Siria.

Statele Unite nu caută conflicte în Orientul Mijlociu sau oriunde altundeva în lume. Dar să știe asta toți cei care ar putea căuta să ne facă rău: Dacă faceți rău unui american, vom răspunde”, se arată în declarația Casei Albe.

UPDATE ORA 03.00 – Societatea Semilună Roșie din Palestina solicită un coridor umanitar pentru evacuarea spitalului Khan Younis

Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS) a solicitat vineri un coridor umanitar pentru a ajuta la evacuarea răniților și a altor persoane care doresc să părăsească spitalul Al-Amal din Khan Younis.

Spitalul din sudul Fâșiei Gaza a fost asediat timp de 12 zile consecutive, suportând „bombardamente neîncetate și focuri de armă directe” în zona înconjurătoare, a declarat PRCS într-un comunicat de presă.

PRCS a precizat că patru persoane au fost ucise vineri, printre care directorul Departamentului de Tineret și Voluntari, Hadiya Hamad. Acesta a afirmat că alte șase persoane au fost rănite când forțele israeliene au tras asupra sediului organizației, care adăpostește mii de persoane strămutate.

UPDATE ORA 02.00 – Senatorul american Bernie Sanders spune că va face presiuni pentru a reduce asistența israeliană de 10 miliarde de dolari din pachetul de ajutor extern

Senatorul american Bernie Sanders a declarat că va introduce un amendament la un pachet suplimentar de ajutor extern care ar reduce cu 10,1 miliarde de dolari finanțarea pentru armament ofensiv” pentru Israel.

SUA trebuie să pună capăt complicității sale în coșmarul care se desfășoară în Gaza”, a declarat Sanders vineri într-o declarație.

De aceea, voi oferi un amendament la proiectul de lege suplimentar pentru a asigura zero finanțare pentru continuarea războiului ilegal și imoral al lui Netanyahu împotriva poporului palestinian”.

UPDATE ORA 01.00 – Irakul condamnă loviturile americane ca fiind o încălcare a suveranității

Purtătorul de cuvânt al comandantului-șef al forțelor armate irakiene a declarat că loviturile americane au loc într-un moment în care Irakul se străduiește să asigure stabilitatea în regiune”, potrivit publicației locale Iraqi News Agency (INA).

Aceste lovituri constituie o încălcare a suveranității irakiene, o subminare a eforturilor guvernului irakian și o amenințare care va antrena Irakul și regiunea în consecințe nedorite, ale căror consecințe vor fi dezastruoase pentru securitatea și stabilitatea din Irak și din regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat de INA.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Statele Unite au început să efectueze lovituri asupra unor ținte din Irak și Siria, începutul a ceea ce va fi probabil o serie de lovituri americane pe scară mai largă asupra milițiilor susținute de Iran care au comis atacuri asupra trupelor americane din Orientul Mijlociu, potrivit a doi oficiali americani, scrie CNN.

Atacurile de represalii au venit ca răspuns la un atac cu dronă efectuat duminică de militanți susținuți de Iran asupra unui avanpost militar american din Iordania, care a ucis trei membri ai serviciilor americane și a rănit alți peste 40 de oameni.

Loviturile vin la doar câteva ore după ce președintele american Joe Biden a participat la o ceremonie de transfer demn și s-a întâlnit cu membrii familiilor celor trei soldați uciși în Iordania.

Oficialii au semnalat că este probabil ca aceste lovituri să fie mai semnificative decât atacurile anterioare asupra milițiilor susținute de Iran din ultimele săptămâni, care s-au concentrat în principal pe depozite de arme sau facilități de antrenament. Dar administrația se află în fața unui fir de ață; ei doresc să descurajeze și să oprească alte atacuri, dar să evite un conflict la scară largă cu Iranul, care să izbucnească într-o regiune deja tulburată de războiul continuu dintre Israel și Hamas în Gaza.

Citește și