• Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News arată că 38% dintre respondenți spun că Europa și NATO vor fi atrase în războiul din Ucraina, iar 62% susțin că nu.
  • Vladimir Putin are arme pe care nu le-a folosit încă în acest război și vrea să ajungă la șantajul nuclear.
  • Liderul rus are interesul să sperie Occidentul și să-l oblige la un compromis prin care să ia Ucraina înapoi, afirmă Adrian Sârbu.

Nemo: Europa și NATO în războiul din Ucraina. Hai să vedem ce au răspuns urmăritorii noștri. 38% spun DA, vor fi atrase, 62% sunt reticenți, se gândesc la vremuri mai pașnice, nu, nu vor fi atrase.

Adrian Sârbu: Eu zic că atât rușii, cât și ucrainenii au tot interesul ca Europa să intre în război. Când spun Europa, NATO și toată forța economică care e în spatele NATO. O să spui: “de ce dorește Putin să ajungă în această situație de vizibilă inferioritate?”

Hofi: Pentru că pe el războiul acesta îl definește și îi definește cariera de lider al Rusiei de 20 de ani încoace.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Adrian Sârbu: Dar el nu e în inferioritate. Războiul ăsta, nu scrie nicăieri Hofi, că trebuie să se desfășoare numai cu tancuri din secolul 20. Nu, războiul ăsta, gradual, ajunge la armele zilei de azi. Putin are arme pe care nu le-a folosit încă și are arma nucleară. Putin dorește ca războiul să ajungă în acea fază în care el poate să șantajeze cu armele care îl fac egal cu America. Și anume armamentul nuclear.  Și el vrea să ajungă când șantajul nuclear este o potențială realitate. El acolo vrea să ajungă.

Marcela Feraru: Armele nucleare sunt arme de disuasiune. Nu sunt făcute ca să servească pe câmpul de luptă, ci doar să te asigure pe tine, cel care deții acea armă, că nu vei fi atacat. De aceea vrea Iranul să aibă neapărat acea armă, de asta are Coreea de Nord arma nucleară, ca să nu fie atacat.

Adrian Sârbu: Marcela, vreau să te întreb ceva, dacă îmi permiți, apropo de ce ce ai spus. Folosirea sau nu a armei nucleare. Te întreb așa: ești Putin. Știi că nu ai nicio ieșire. Nu numai tu, care ai declanșat un război, ci tot cercul tău. Știi că  în orice variantă vei muri și mai ai o singură șansă: să șantajezi cu arma nucleară și să întorci lumea în sus și să ștergi pur și simplu această dumă numită descurajarea nucleară. Cam cum crezi că ar reacționa cei care văd această mișcare? Ei știind că tu ești practic cu funia ajunsă la par. După care realizezi că acești cetățeni nu te iau în seamă pentru că ei continuă să nu creadă că tu vei face asta. Ce analiză greșită! Și atunci ce faci? Apeși pe buton. Și ce faci? Dai o bombă nucleară și le și transmiți: „Vă dau o bombă nucleară acolo ca să vă arăt că pot să fac asta”. Deci ai depășit punctul numit descurajare și ai ajuns la punctul acțiune nucleară. Tu crezi că Putin poate să ajungă în situația asta?

Marcela Feraru: Sincer, da.

Adrian Sârbu: Eu cred că există suficiente capabilități ale lui Putin să folosească arme letale globale, fără să implice un lanț prea mare de comandă și de verificare. Eu asta cred, da? Și asta cred gândindu-mă cum arată Putin în ultima secundă a vieții lui. Aruncăm 10 rachete nucleare, 10-20-40 de bombe, de nu știu câte kilotone și distrugem niște regiuni, niște milioane de oameni, infestăm radioactiv alte milioane și s-a făcut și exercițiul ăsta. Și, între timp, Putin dacă e primul, s-ar putea să aibă o șansă de supraviețuire ca lider sau ca tolerat. Deci, are el interes să atragă UE și NATO în război? Are. De ce?

Hofi: Războiul nuclear nu mai este război, este un sfârșit.

Adrian Sârbu: Asta e o poveste. În doctrinele militare moderne nu mai este un sfârșit. Asta am învățat noi și ne uităm la filmul cu Oppenheimer. Putin are un interes să atragă Vestul ca să-l sperie și să-l oblige la un compromis. Compromisul? Foarte simplu: „Băi, îmi dați Ucraina înapoi?” „Da.” „E în regulă, mă potolesc, mă angajez”, ș.a.m.d. Eu susțin cu tărie că vom fi atrași și, dacă vom reuși să-i ținem pe ăștia încă 2,3,4 ani, poate vom avea și succes. Poate. Dacă nu, va fi o predare, o autopredare, o abdicare a Europei, care este condusă de niște lideri care au un singur lucru în comun: frica și nonperformanța în apărarea țărilor lor în ultimii 30 de ani.

Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News

Vor fi atrase Europa și NATO în războiul din Ucraina?

DA- 38%

NU- 62%

Citește și