• Israelul continuă să bombardeze sudul Gaza.
  • cPrințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman și cu mine ne-am întâlnit la Riad pentru a discuta despre eforturile de a crește ajutorul umanitar urgent”, a declarat Blinken într-o postare pe rețelele de socializare.
  • SUA au insistat că lucrează pentru a facilita livrarea de ajutoare suplimentare în Gaza, care riscă o foamete generalizată, a suspendat recent finanțarea pentru UNRWA.

UPDATE ORA 23.00 – Biden spune că membrii Congresului care se opun proiectului de lege privind frontierele refuză ajutorul pentru palestinienii aflați în nevoie

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți că cei care se opun unui proiect de lege privind frontierele din Senat refuză ajutorul” pentru poporul palestinian care suferă cu adevărat”.

Acest acord bipartizan oferă Israelului ceea ce are nevoie pentru a-și proteja poporul și a se apăra împotriva teroriștilor Hamas și va oferi asistența umanitară necesară pentru salvarea vieților poporului palestinian”, a declarat Biden. Prin opoziția față de acest proiect de lege, ei refuză ajutorul pentru oamenii care suferă cu adevărat și au nevoie disperată de ajutor.”

Proiectul de lege include asistență de securitate pentru Israel și asistență umanitară pentru civilii din Gaza și Cisiordania.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

UPDATE ORA 22.00 – Israelul spune că studiază răspunsul Hamas la un posibil acord

Guvernul israelian a emis primele sale observații oficiale privind răspunsul Hamas la un posibil acord de armistițiu, declarând că observațiile grupului sunt studiate de toate părțile implicate în procesul de mediere, dar oferind puține detalii.

Răspunsul Hamas a fost transmis de către mediatorul din Qatar către Mossad. Detaliile sale sunt evaluate cu atenție de către oficialii implicați în negocieri”, se arată într-un comunicat al agenției israeliene de informații externe, Mossad, transmis marți de biroul premierului.

UPDATE ORA 21.00 – Blinken: Arabia Saudită este interesată să normalizeze legăturile cu Israelul, dar vrea o cale clară” către un stat palestinian

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Arabia Saudită are în continuare un interes puternic” în normalizarea relațiilor cu Israelul, dar prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a precizat că războiul din Gaza trebuie să ia sfârșit și că ar trebui să existe o cale clară, credibilă și cu termene precise pentru înființarea unui stat palestinian”.

Blinken s-a întâlnit cu bin Salman timp de mai mult de două ore luni, la Riyadh. El urmează să se întâlnească miercuri cu înalți oficiali israelieni la Tel Aviv.

Atât în această călătorie, cât și în ultimul său turneu în regiune, Blinken a subliniat că guvernul israelian trebuie să ia decizii dificile” și să se îndrepte spre o soluție cu două state dacă dorește să obțină normalizarea cu Arabia Saudită și dacă dorește sprijinul vecinilor săi arabi pentru securitatea și reconstrucția în Gaza.

UPDATE ORA 20.00 – Blinken spune că SUA analizează răspunsul Hamas la propunerea de luare de ostatici

Statele Unite analizează acum” răspunsul din partea Hamas, a declarat marți secretarul de stat Antony Blinken.

Voi discuta mâine cu guvernul Israelului”, a declarat Blinken.

Înaltul diplomat american a reiterat că propunerea care a fost prezentată Hamas a fost una serioasă”, care nu urmărea doar repetarea acordului anterior, ci extinderea acestuia”.

Mai sunt încă multe de făcut, dar continuăm să credem că un acord este posibil și chiar esențial. Și vom continua să lucrăm fără încetare pentru a-l obține”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă la Doha

UPDATE ORA 19.00 – Rebelii Houthi spun că vor intensifica atacurile asupra navelor americane și britanice din Marea Roșie dacă războiul din Gaza nu se oprește

Rebelii Houthi din Yemen, susținute de Iran, au promis că își vor intensifica atacurile asupra navelor americane și britanice din Marea Roșie dacă războiul din Gaza nu se va opri.

Houthi au început să vizeze navele din Marea Roșie în noiembrie 2023 și au avertizat că vor efectua mai multe operațiuni militare împotriva tuturor țintelor americane-britanice ostile”, în Marea Roșie, „în cadrul dreptului de a răspunde la agresiune și al dreptului de a ne apăra iubitul nostru Yemen și poporul său”, a declarat marți purtătorul de cuvânt militar houthi, Yahya Sare’e, într-o declarație.

El a precizat că forțele houthi „subliniază continuarea operațiunilor lor militare” în Marea Roșie „împotriva navelor israeliene sau a celor care se îndreaptă spre porturile din Palestina ocupată până când asediul va fi ridicat și agresiunea împotriva poporului palestinian din Fâșia Gaza va fi oprită”.

UPDATE ORA 18.00 – Luptele se intensifică în Gaza, iar lucrătorii umanitari avertizează asupra operațiunii israeliene extinse de la Rafah

Luptele dintre Israel și Hamas continuă în mai multe părți ale Fâșiei Gaza începând de luni, cu operațiuni în Khan Younis și raiduri țintite în nordul și centrul Fâșiei Gaza”, au declarat Forțele de Apărare Israeliene (IDF).

Jurnaliștii care lucrează pentru CNN în Gaza au relatat că tirurile israeliene, inclusiv bombardarea unui bloc de apartamente, au provocat mai multe victime pe întreg teritoriul începând de luni.

Dar în sud, spre Rafah, lucrătorii umanitari și-au exprimat îngrijorarea cu privire la orice operațiune militară extinsă, unde imaginile din satelit arată un oraș improvizat de corturi care se estimează că găzduiește peste 1 milion de civili strămutați de război.

Directorul biroului de presă al guvernului condus de Hamas a avertizat, de asemenea, că extinderea ar provoca un adevărat dezastru”.

UPDATE ORA 17.00 – Blinken spune că a discutat despre ajutorul pentru Gaza cu el-Sisi

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că a discutat cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi despre necesitatea de a oferi mai multă asistență umanitară în Gaza și despre un potențial acord de armistițiu în timpul unei întâlniri de marți.

„M-am întâlnit cu președintele egiptean El-Sisi la Cairo pentru a discuta despre eforturile noastre de a crește ajutorul vital în Gaza și de a asigura eliberarea tuturor ostaticilor”, a declarat Blinken într-o postare pe rețelele de socializare. Am discutat, de asemenea, despre obiectivele comune de stabilitate regională, inclusiv oprirea amenințărilor la adresa securității la Marea Roșie de către Houthis”.

UPDATE ORA 16.00- HMS Richmond și-a preluat responsabilitatea pentru contribuția Marii Britanii la protejarea transportului maritim

Royal Navy a declarat că HMS Richmond și-a preluat responsabilitatea pentru contribuția Marii Britanii la protejarea transportului maritim în Marea Roșie. PA Media relatează că fregata de tip 23 înlocuiește HMS Diamond, care a fost atacată de forțele Houthi susținute de Iran de trei ori în timpul perioadei de serviciu în regiune.

UPDATE ORA 15.00- Nava și echipajul erau în siguranță, au spus atât Ambrey, cât și UKMTO

Firma privată de securitate Ambrey a declarat că un vrachier deținut de Grecia, sub pavilionul Insulelor Marshall, a fost vizat în timp ce se îndrepta prin Coridorul de Tranzit al Securității Maritime spre sud, la aproximativ 53 de mile marine sud-vest de Aden. Nava călătorea din SUA către India.

Nava și echipajul erau în siguranță, au spus atât Ambrey, cât și UKMTO, care au raportat anterior incidentul.

UPDATE ORA 14.00- UKMTO a anunțat marți că a primit un raport

Agenția pentru operațiuni comerciale maritime din Regatul Unit (UKMTO) a anunțat marți că a primit un raport privind un incident la 50 de mile marine la sud de Adenul din Yemen, relatează Reuters.

UKMTO a adăugat că autoritățile investighează incidentul și nu au fost furnizate alte detalii.

UPDATE ORA 13.00- UNRWA se așteaptă ca raportul privind pretențiile israeliene a fost implicat în atacul din 7 octombrie să fie gata la începutul lunii viitoare

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni se așteaptă ca raportul său preliminar privind afirmațiile israeliene că o duzină dintre angajații săi au participat la atacul din 7 octombrie asupra Israelului să fie gata până la începutul lunii viitoare, a declarat marți reprezentantul său în Liban.

Dorothee Klaus a declarat reporterilor din Liban că agenția se așteaptă ca donatorii care și-au suspendat finanțarea după ce au apărut revendicările să își revizuiască deciziile pe baza anchetei. SUA și Marea Britanie au fost printre cei care au obținut finanțare pentru agenție după afirmațiile lui Isreal.

Channel 4 News a obținut dosarul lui Isreal care subliniază afirmațiile conform cărora personalul UNRWA a fost implicat în atacurile Hamas din octombrie, dar a concluzionat că „nu oferă nicio dovadă” care să le susțină.

UPDATE ORA 12.00- Cel puțin 27.585 de palestinieni au fost uciși

Cel puțin 27.585 de palestinieni au fost uciși și 66.978 au fost răniți în loviturile israeliene asupra Gaza din 7 octombrie, a anunțat marți Ministerul Sănătății din Gaza.

127 de palestinieni au fost uciși și 143 au fost răniți în ultimele 24 de ore, a adăugat ministerul.

UPDATE ORA 11.00- Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a aterizat marți la Cairo

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a aterizat marți la Cairo pentru întâlnirea sa cu președintele egiptean Abdel Fatah al-Sisi, în timp ce SUA lucrează pentru a promova un armistițiu în Gaza și un acord pentru ostatici mediat de egipteni și qatari, relatează Reuters.

Blinken a plecat de la Riad la scurt timp după răsăritul soarelui, pentru a fi o zi maraton, vizitând Egiptul și Qatarul, înainte de a zbura în Israel pentru a discuta despre negocierile privind ostaticii, planurile postbelice pentru Gaza și perspectiva ca Israelul și vecinii săi să normalizeze legăturile.

UPDATE ORA 10.00- Houthii din Yemen aliniați Iranului au spus că au tras rachete navale asupra a două nave

Houthii din Yemen aliniați Iranului au spus că au tras rachete navale asupra a două nave, Star Nasia și Morning Tide, în Marea Roșie, relatează Reuters.

Potrivit agenției de presă, purtătorul de cuvânt al grupului militar, Yahya Sarea, a declarat într-un discurs televizat că navele vizate erau sub pavilion american și britanic.

Cu toate acestea, înregistrările de la urmăritorii de transport maritim arată că sunt semnalați în Insulele Marshall și Barbados.

UPDATE ORA 9.00- Israelul a oferit câteva detalii suplimentare despre șeful Hamas în Gaza, Yahya Sinwar.

Ministrul Apărării Yoav Gallant spune că Sinwar „se trece de la ascunzătoare la ascunzătoare” și nu mai conduce acțiunile militare ale grupului, relatează Agence France-Presse.

„Acum a devenit un terorist care fugi de a fi liderul Hamas” pe teritoriul palestinian, a declarat Gallant într-o ședință de informare televizată luni, dar nu a detaliat despre presupusa locație actuală a lui Sinwar.

Israelul îl acuză pe Sinwar că a condus atacul din 7 octombrie asupra Israelului care a declanșat războiul, aproape de luna a cincea.

UPDATE ORA 8.00- Nava deținută de Regatul Unit a fost atacată în Marea Roșie

O navă din Marea Britanie care călătorește prin sudul Mării Roșii a fost atacată de o dronă, dar nimeni nu și-a revendicat încă responsabilitatea.

Operațiunile comerciale maritime ale armatei britanice din Regatul Unit spun că atacul a avut loc la vest de Hodeida, Yemen, și a provocat „ușoare daune” ferestrelor navei de pe pod. O navă mică se afla în apropierea navei înainte de atac, a adăugat acesta.

Firma de securitate privată Ambrey a identificat nava ca fiind o navă de marfă, deținută de Regatul Unit, sub pavilion Barbados.

Niciun grup nu a revendicat imediat responsabilitatea pentru atac, dar din noiembrie, houthii din Yemen au vizat în mod repetat navele din Marea Roșie, spunând că este peste ofensiva Israelului din Gaza împotriva Hamas. Dar grupul a vizat frecvent nave cu legături slabe sau fără legături clare cu Israelul, punând în pericol transportul pe o rută cheie pentru comerțul dintre Asia, Orientul Mijlociu și Europa.

UPDATE ORA 02:00 – Hezbollah revendică atacuri împotriva forțelor israeliene

Grupul libanez a declarat că a vizat astăzi două baze israeliene în zona disputată a fermelor Shebaa, pe care Libanul o revendică ca fiind a sa.

De asemenea, Hezbollah a declarat că a lansat un atac cu rachete împotriva unei poziții a armatei israeliene în Yiftah, în partea de est a graniței dintre Liban și Israel.

Știre inițială

Cel mai înalt diplomat american spune că a discutat cu prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, despre eforturile de creștere a ajutorului umanitar în Gaza. Israelul continuă să bombardeze sudul Gaza.

Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman și cu mine ne-am întâlnit la Riad pentru a discuta despre eforturile de a crește ajutorul umanitar urgent și de a ne asigura că acesta ajunge la cei care au nevoie de el în Gaza”, a declarat Blinken într-o postare pe rețelele de socializare. Vom continua să ne angajăm în diplomație în regiune pentru a preveni extinderea în continuare a conflictului.”

În timp ce SUA au insistat că lucrează pentru a facilita livrarea de ajutoare suplimentare în Gaza, care riscă o foamete generalizată, a suspendat recent finanțarea pentru UNRWA și a făcut puține presiuni asupra Israelului pentru a crește fluxul de asistență către teritoriul asediat.

Citește și