• Antony Blinken a fost întrebat dacă pregătește recunoașterea unui stat palestinian.
  • Acesta nu crede că Hamas va juca un rol în guvernarea Gaza.
  • Blinken: „Astăzi ne concentrăm asupra întregii diplomații”.

UPDATE ORA 23.30- Un mare baraj de rachete tras din sudul Libanului

Corespondentul nostru raportează că peste două duzini de rachete au fost lansate spre Galileea Superioară în Israel.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL

Radioul armatei israeliene a coroborat acest raport, spunând că în regiune au fost declanșate sirene de raid aerian și că „zeci” de rachete au fost văzute îndreptându-se spre zona Mernon.

UPDATE ORA 23.20- Bombardament puternic în centrul Gazei

Corespondenții lui Al Jazeera raportează ciocniri și bombardamente israeliene în zona centrală a benzii.

Un atentat „violent” a zguduit orașul Dier el-Balah, iar un atac aerian israelian a vizat o casă rezidențială aparținând familiei al-Zarii.

În zonele de sud-vest ale orașului Gaza, corespondentul nostru spune că au loc ciocniri grele între luptătorii palestinieni și forțele israeliene, împreună cu bombardamente intense.

Violența în centrul Gazei a crescut în ultimele câteva săptămâni, chiar și după ce armata israeliană s-a retras din buzunarele zonei și a permis rezidenților să se întoarcă la casele lor.

UPDATE ORA 23.00- Liderii comunității din Michigan s-au întâlnit cu oficialii administrației Biden cu privire la politica Gaza

Abdullah Hammoud, primarul orașului Dearborn, Michigan, în Statele Unite, a spus că s-a numărat printre cei care s-au întâlnit astăzi cu oficialii administrației Biden pentru a discuta despre furia comunităților arabe și musulmane ale statului față de sprijinul administrației americane pentru războiul Israelului din Gaza.

Unii au cerut liderilor comunității să boicoteze în totalitate întâlnirea, dar Hammoud a spus că grupul a rămas neclintit în convingerile lor și că ar fi fost „iresponsabil să plece de la conversații dificile de politică care pot duce la salvarea vieților bărbaților și femeilor nevinovați. , si copii”.

„Această întâlnire a avut loc pentru a se asigura că Casa Albă și cei cu capacitatea de a schimba cursul genocidului care se desfășoară în Gaza aud și înțeleg foarte clar cererile comunității noastre – direct de la noi”, a spus Hammoud într-o postare pe rețelele sociale.

Michigan, care găzduiește o populație arabo-americană considerabilă, va fi un stat cheie pentru ca președintele american Joe Biden să câștige alegerile din 2024, care vor avea loc în luna noiembrie, dacă dorește să rămână la putere.

UPDATE ORA 22.00- Kirby spune că acțiunile SUA „vorbesc mai tare decât cuvintele”

Răspunzând la o întrebare adresată de Alan Fisher de la Al Jazeera, Kirby a apărat poziția SUA cu privire la războiul din Gaza, deși „acțiunile” la care s-a referit au fost sancțiuni impuse unui număr mic de coloniști israelieni din Cisiordania ocupată.

Kirby a spus că „au fost uciși prea mulți” în Gaza și a adăugat că SUA au muncit din greu pentru a se conveni asupra unei pauze umanitare extinse, „astfel încât nivelul violenței să poată scădea”.

UPDATE ORA 21.00- Nicaragua solicită să se alăture cazului de genocid al Africii de Sud împotriva Israelului

Curtea Internațională de Justiție declară că a primit din partea Nicaragua o cerere de „intervenție în cazul privind aplicarea Convenției privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid în Fâșia Gaza”, depus de Africa de Sud.

La sfârșitul anului trecut, Africa de Sud a solicitat instanței de judecată să oprească ceea ce spune că este un genocid în curs comis de Israel în timp ce își desfășoară războiul împotriva Gaza. Luna trecută, instanța a emis o serie de măsuri provizorii care impun Israelului să respecte Convenția de genocid din 1948, să permită mai mult ajutor umanitar în Gaza și să acționeze împotriva celor care emit declarații de genocid.

Potrivit unui comunicat al CIJ, un stat poate solicita să devină parte la unul dintre cauzele sale ori de câte ori „consideră că are un interes de natură juridică care poate fi afectat de decizia în cauză”.

Pentru raționamentul său, Nicaragua a spus că „are interese de natură juridică care decurg din drepturile și obligațiile impuse de Convenția genocidului” și dorește „să elibereze omenirea de un flagel atât de odios”.

UPDATE ORA 20.00- Gruparea prizonierilor palestinieni anunță moartea tinerilor deținuți în detenție administrativă

Autoritatea pentru afacerile prizonierilor și foștilor deținuți și clubul prizonierilor palestinieni au declarat că Muhammad Ahmad Ratib al-Sabbar, rezident în Al-Dhahiriya, în vârstă de 21 de ani, a murit într-o închisoare israeliană, unde era ținut sub detenție administrativă din mai. 2022.

Grupurile spun că ultimul ordin de prelungire a arestului său a fost emis în noiembrie 2023 pentru o perioadă de patru luni. Grupurile de drepturi au spus de mult timp că detenția palestinienilor de către Israel în teritoriile ocupate este plină de abuzuri.

„Detenția administrativă este încarcerarea fără proces sau acuzație, susținând că o persoană intenționează să comită o infracțiune viitoare”, conform grupului israelian pentru drepturile omului B’tselem.

„Nu are limită de timp, iar probele pe care se bazează nu sunt dezvăluite. Israelul folosește această măsură pe scară largă și în mod obișnuit și a folosit-o pentru a reține mii de palestinieni pentru perioade lungi de timp.”

UPDATE ORA 19.00- ONU avertizează Israelul că distruge clădirile din Gaza pentru a construi o „zonă tampon”

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a avertizat că forțele israeliene din Gaza distrug zeci de clădiri ca un efort de a crea o „zonă tampon” în apropierea graniței cu Israelul.

„Distrugerile efectuate pentru a crea o „zonă tampon” în scopuri generale de securitate nu par în concordanță cu excepția restrânsă a „operațiunilor militare” stabilită în dreptul internațional umanitar”, a spus Turk într-un comunicat.

„În plus, distrugerea pe scară largă a proprietății, nejustificată de necesitate militară și efectuată în mod ilegal și fără îndoială, echivalează cu o încălcare gravă a Convenției a patra de la Geneva și o crimă de război.”

Statele Unite au spus că nu sprijină crearea unei zone tampon care ar diminua fizic teritoriul Gaza. Cu toate acestea, SUA nu au luat nicio măsură pentru a presa Israelul să oprească demolările, dintre care unele au fost postate pe rețelele de socializare de soldații israelieni.

UPDATE ORA 18.00- ONU spune că este nevoie de asistență pentru a aborda impactul psihologic al războiului asupra copiilor din Gaza

Organizația Națiunilor Unite a cerut „sprijin psihologic masiv” pentru copiii din Gaza care vor suferi efecte „traumatice și de lungă durată” din cauza războiului.

„Drepturile copiilor care trăiesc sub controlul efectiv al statului Israel sunt grav încălcate la un nivel care a fost rar întâlnit în istoria recentă”, a declarat Ann Skelton, președintele Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului.

Skelton a mai spus că asistența trebuie să fie disponibilă pentru copiii israelieni care au trăit evenimente traumatice pe 7 octombrie.

„Solicităm sprijin psihosocial masiv pentru copii și familii pentru a atenua impactul traumatizant și de lungă durată al războiului, inclusiv copiii israelieni care au fost victimele sau martorii atacurilor [din 7 octombrie] și cei ai căror membri ai familiei au fost luați ostatici. ”, a spus ea în timpul unei conferințe de presă.

UPDATE ORA 17.00- Shrapnel de la obuze de artilerie lovește Spitalul Al-Amal: PRCS

Societatea Semilunii Roșii din Palestina (PRCS) spune că personalul și pacienții sunt în pericol la Spitalul al-Amal din orașul Khan Younis, din sudul Gazei.

Organizația medicală de caritate care conduce spitalul a raportat „obuzare de artilerie foarte apropiată”, schijele lovind clădirea spitalului „în mijlocul unor focuri de armă puternice continue”.

UPDATE ORA 16.00- Biden îl va găzdui pe regele Abdullah al Iordaniei la Casa Albă

Președintele american Joe Biden îl va găzdui pe regele Iordaniei Abdullah la Washington pe 12 februarie, a anunțat Casa Albă.

Cei doi lideri vor discuta despre situația actuală din Gaza și despre eforturile de a „produce un sfârșit de durată al crizei”.

UPDATE ORA 15:00 -SUA au efectuat miercuri lovituri de autoapărare asupra unor situri houthi din Yemen

Statele Unite au efectuat miercuri lovituri de autoapărare împotriva a două rachete de croazieră anti-navă Houthi care se pregăteau să fie lansate împotriva unor nave în Marea Roșie, potrivit unui comunicat al Comandamentului Central al SUA. Mai târziu în aceeași zi, forțele CENTCOM au efectuat un al doilea atac împotriva unei rachete de croazieră de atac terestru mobil Houthi care se pregătea să fie lansată, a adăugat comunicatul.

„CENTCOM a identificat aceste rachete în zonele controlate de Houthi în Yemen și a stabilit că acestea reprezentau o amenințare iminentă la adresa navelor marinei americane și a navelor comerciale din regiune”, a precizat CENTCOM.

UPDATE ORA 14:00 -Regele Abdullah al Iordaniei se va întâlni cu președintele american Biden în cadrul unui turneu în capitalele occidentale

Regele iordanian, Abdullah al II-lea, a plecat într-un turneu prin mai multe capitale occidentale, inclusiv o oprire la Washington pentru a se întâlni cu președintele american Joe Biden și pentru a face presiuni pentru încetarea focului în Gaza.

„Turneul regal are ca scop mobilizarea sprijinului internațional pentru încetarea focului în Gaza, protejarea civililor, furnizarea de ajutor umanitar în Fâșie în mod permanent și suficient și sublinierea importanței găsirii unui orizont politic care să ducă la o soluționare cuprinzătoare care să pună capăt conflictului palestiniano-israelian”, se arată într-o declarație a Curții regale hașemite a Iordaniei, transmisă joi.

Regele Abdullah al II-lea se va întâlni, de asemenea, cu premierul canadian la Ottawa, cu președintele francez Emmanuel Macron la Paris și apoi cu o serie de înalți oficiali occidentali și europeni la Conferința de Securitate de la Munchen, în Germania.

Regele Abdullah s-a alăturat altor țări din Orientul Mijlociu pentru a cere o încetare imediată a focului în Gaza și ca ajutorul umanitar să ajungă la oamenii din enclavă. Luna trecută, el a declarat că Israelul a creat „o întreagă generație” de orfani.

UPDATE ORA 12:00 -Delegația Hamas sosește la Cairo pentru discuții în Gaza

O delegație a Hamas condusă de liderul adjunct Khalil Al-Hayya a sosit joi în capitala egipteană Cairo pentru discuții despre Gaza, a anunțat grupul militant într-un comunicat.

„O delegație a Mișcării de Rezistență Islamică Hamas a sosit joi dimineață, condusă de Dr. Khalil Al-Hayya, adjunctul șefului mișcării din Gaza, s-a deplasat la Cairo pentru a finaliza discuțiile legate de încetarea focului”, a precizat grupul.

UPDATE ORA 10:00 -Premierul israelian Benjamin Netanyahu respinge condițiile propuse de Hamas

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a respins termenii de încetare a focului propuși de Hamas, afirmând că „victoria totală” în Gaza este posibilă în câteva luni.

El a vorbit după ce Hamas a prezentat o serie de cereri ca răspuns la o propunere de încetare a focului susținută de Israel.

Netanyahu a declarat că negocierile cu gruparea „nu duc nicăieri” și a descris termenii acestora ca fiind „bizare”.

Discuțiile continuă pentru a încerca să se ajungă la un acord.

„Nu există altă soluție decât o victorie completă și finală”, a declarat miercuri Netanyahu într-o conferință de presă.

„Dacă Hamas va supraviețui în Gaza, este doar o chestiune de timp până la următorul masacru”.

UPDATE ORA 09:00 – Irakul lansează un avertisment către SUA după ce un atac cu dronă a ucis un comandant la Bagdad

Irakul a emis un avertisment către Statele Unite ca răspuns la un atac aerian efectuat miercuri seara la Bagdad, în urma căruia a fost ucis un comandant de rang înalt al miliției pro-Iran Kataib Hezbollah.

Comandamentul operațiunii comune din Irak a calificat atacul drept o „nouă agresiune din partea Statelor Unite, adăugând că această acțiune a acționat pentru a „submina toate înțelegerile” dintre Irak și SUA, într-o declarație postată de purtătorul de cuvânt Tahseen Al Khafaji pe X.

Purtătorul de cuvânt a reiterat, de asemenea, ceea ce țara a declarat după prima serie de lovituri americane în Irak, vinerea trecută, ca represalii la uciderea a trei soldați americani în Iordania, și anume că aceste lovituri au fost calificate drept o „încălcare a suveranității irakiene”.

UPDATE ORA 08:00 – SUA afirmă că l-a ucis pe comandantul Hezbollah Kataib în Irak, responsabil de atacurile asupra forțelor americane

O lovitură militară americană a ucis miercuri seară un comandant Kataib Hezbollah în Irak, care era responsabil de atacuri asupra forțelor americane din regiune, potrivit Comandamentului Central al SUA.

Atacul a fost efectuat de o dronă care a lovit un SUV în Al-Mashtal, un cartier predominant șiit din estul Bagdadului. Cele două persoane care se aflau în vehicul nu au fost identificate deoarece corpurile au fost complet carbonizate din cauza unui incendiu izbucnit în urma atacului, au declarat oficiali ai poliției locale.

Identitatea comandantului nu a fost încă dezvăluită, dar trei oficiali americani au declarat pentru CNN că SUA l-au vizat pe Wisam Mohammed Saber al-Saedi. În plus, O sursă de securitate locală de rang înalt și o sursă de rang înalt din cadrul Unităților de Mobilizare Populară irakiene (PMU) au declarat pentru CNN că un lider de rang înalt din cadrul miliției Kataib Hezbollah, susținută de Iran, a fost ucis în atac.

UPDATE ORA 02:00 – Israelul transmite SUA că nu va exista nicio operațiune la frontiera sudică a Fâșiei Gaza fără coordonare cu Egiptul

Israeli Broadcasting Corporation relatează că guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat în fața secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, că nu va avea loc nicio operațiune pe coridorul Philadelphi, care se desfășoară în paralel cu frontiera sudică a Fâșiei Gaza, fără o coordonare cu Egiptul.

La sfârșitul anului trecut, Israelul a declarat că dorește să preia controlul asupra întregii zone de frontieră dintre Gaza și Egipt, iar premierul Benjamin Netanyahu a declarat într-o conferință de presă că coridorul „trebuie să fie în mâinile noastre” și să fie închis pentru a asigura rezultatul de securitate pe care Tel Aviv îl dorește.

Comentariile au tensionat relațiile deja tulburi dintre Israel și Egipt.

Știre inițială

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a fost întrebat dacă într-adevăr, așa cum sugerează presa, a cerut angajaților de la Departamentul de Stat să pregătească o serie de opțiuni pentru recunoașterea unui stat palestinian.

„Astăzi ne concentrăm asupra întregii diplomații”, a răspuns Blinken într-un răspuns vag, adăugând că mai întâi trebuie să se încheie războiul din Gaza înainte de a se putea aborda ceva precum un stat palestinian.

Întrebat dacă SUA ar putea vedea o realitate postbelică în care Hamas să joace un anumit rol în guvernarea Gaza răspunsul a fost unul clar: „Răspunsul scurt… este nu”, a răspuns rapid Blinken.

Citește și: