• Președintele egiptean se întâlnește cu directorul CIA și cu premierul Qatarului pentru a încerca să asigure încetarea focului în Gaza.
  •  IDF publică primele dovezi ale prezenței liderului Hamas, Yahya Sinwar, în tunelurile din Gaza.
  • Egiptul sporește securitatea la frontiera cu Gaza, în timp ce Israelul pregătește o ofensivă în Rafah.

UPDATE ORA 23.00- SUA „devastate” prin uciderea de către Israel a unui adolescent palestinian-american

Biroul pentru Afaceri Palestiniene al Departamentului de Stat al SUA a condamnat uciderea lui Mohammad Ahmad Khdour, în vârstă de 17 ani, care a fost împușcat mortal de forțele israeliene săptămâna aceasta.

„Statele Unite nu au o prioritate mai mare decât siguranța și securitatea cetățenilor americani. Solicităm urgent o investigație rapidă, amănunțită și transparentă, inclusiv responsabilitate deplină”, a spus biroul într-o postare pe rețelele de socializare.

Recomandări

DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
MANDATUL LUI ZELENSKI EXPIRĂ
MOARTEA LUI RAISI STÂRNEȘTE REACȚII DIVERSE

Declarația face ecou cererilor Washingtonului pentru o anchetă cu privire la uciderea lui Tawfiq Ajaq, un alt cetățean american de 17 ani ucis în Cisiordania luna trecută. Dar Israelul rareori își ține forțele și coloniștii la răspundere pentru atacarea palestinienilor.

În 2022, Israelul a ucis și doi cetățeni americani: corespondentul Al Jazeera Shireen Abu Akleh și Omar Assad.

Președintele american Joe Biden lucrează în prezent cu Congresul pentru a asigura ajutor suplimentar de 14 miliarde de dolari pentru Israel.

UPDATE ORA 21.00- ONU spune că escaladarea „periculoasă” în Liban trebuie să înceteze

Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea tensiunilor la granița dintre Israel și Liban, în urma unei serii de schimburi mortale mai devreme astăzi.

„Recentea escaladare este într-adevăr periculoasă și ar trebui să înceteze”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, adăugând că trupele de menținere a păcii din misiunea ONU în Liban au observat „o schimbare îngrijorătoare a schimburilor de foc între forțele armate israeliene și grupurile armate din Liban. Liban”.

UPDATE ORA 20.00- Raidul israelian lovește Nabatieh, adânc în sudul Libanului

Mai multe instituții media libaneze au raportat atacul, dar rămâne neclar care a fost ținta.

Mai devreme, Israelul a efectuat raiduri aeriene asupra mai multor sate din gubernia Nabatieh, dar țintirea orașului însuși s-ar putea dovedi a fi o mișcare escaladă.

UPDATE ORA 19.00- Israelul protestează după ce Papa Francisc deplânge „caracajul” din Gaza

Ambasada Israelului la Sfântul Scaun a denunțat remarcile unui deputat al Papei Francisc care a condamnat „măcelul” războiului din Gaza, unde peste 28.000 de palestinieni au fost uciși și mai mult de 80% din populație strămutată.

„Este o declarație deplorabilă. Judecarea legitimității unui război fără a lua în considerare toate circumstanțele și datele relevante duce inevitabil la concluzii greșite”, a spus ambasada Israelului într-un comunicat.

Ieri, cardinalul secretar de stat Pietro Parolin a declarat că „cererea ca dreptul Israelului la apărare, care a fost invocat pentru a justifica această operațiune, să fie proporțional și, cu siguranță, cu 30.000 de morți, nu este”.

„Cred că suntem cu toții revoltați de ceea ce se întâmplă, de acest carnagiu, dar trebuie să avem curajul să mergem înainte și să nu ne pierdem speranța”, a adăugat el.

UPDATE ORA 18.00- „Nu le putem oferi mâncare bună” a declarat protestatarul israelian anti-aid

Grupurile internaționale de drepturi și organizațiile de ajutor au tras un semnal de alarmă cu privire la riscul de foamete în Gaza, pe măsură ce foamea se răspândește în timpul asediului Israelului asupra teritoriului.

Pentru unii israelieni, totuși, chiar și ajutorul limitat pe care Israel îl oferă în Gaza este prea mult. Zeci de protestatari israelieni se adună de săptămâni întregi pentru a bloca asistența.

La trecerea Nitzana-El Ouga cu Egiptul, Rachel Touitou a spus că s-a alăturat demonstranților pentru a opri ajutorul către Gaza, deoarece se opune „darii de mâncare inamicului nostru”.

Într-un interviu acordat Al Jazeera, Touitou a insistat, în ciuda lipsei de dovezi pentru afirmațiile ei, că asistența umanitară merge către Hamas și că agenția ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, nu este un „jucător legitim” în administrarea ajutorului pentru Gaza. .

„Acest lucru nu poate continua. Populația israeliană nu spune mai mult. Avem familii de ostatici care sunt cu noi astăzi. Avem familii de combatanți care acum luptă în Gaza”, a spus ea. „Nu le putem oferi alimente bune și mai ales combustibil.”

La începutul zilei, marile ONG-uri, inclusiv Salvați Copiii, au avertizat că „foametea crește în fiecare zi în Gaza din cauza continuării ostilităților și a blocadei continue a Fâșiei”.

UPDATE ORA 17.00- Cel mai important rabin al Marii Britanii se opune invaziei lui Rafah

Un important rabin britanic s-a opus public unei ofensive militare israeliene în Rafah, spunând că este „imposibil să păstrăm tăcerea”.

Jonathan Wittenberg, rabinul principal al comunității Masorti din Marea Britanie, a declarat într-o declarație:

Aceste cuvinte sunt scrise din preocuparea profundă cu privire la acțiunile Israelului și potențialele acțiuni în Rafah, ceea ce face imposibil să păstrați tăcerea.

Barbaritatea calculată și cruzimea strategică a armatei Hamas și prezența forțelor sale în tunelurile de sub Rafah sunt fără îndoială…

Dar peste un milion de civili palestinieni, mulți deja fugiți din nordul Gazei, sunt acum prinși în capcană, fără unde să meargă. În nenumărate referințe, iudaismul a subliniat, de-a lungul istoriei sale, datoria noastră față de refugiați și neputincioși. Cum putem fi nemișcați de durerea și suferința lor insuportabilă? ….

Scriu din groază de ceea ce ar putea urma și de potențialele sale consecințe în suferința de neimaginat. Scriu din teamă față de viitoarea ură pe care aceasta o va genera probabil și din teamă că aceste acțiuni ne pot bântui pe noi și numele bun al Israelului și al poporului evreu, timp de generații.”

UPDATE ORA 16.00- „Uneori nici măcar nu există spațiu pentru a merge” în Rafah, spune coordonatorul proiectului MSF în Gaza

Medicii fără frontiere (MSF) au distribuit o actualizare audio de la coordonatorul său de proiect din Gaza, Lisa Macheiner, care descrie situația în curs de desfășurare în Rafah.

Ea a spus:

Vedem că oamenii încep să se miște, să ia micile bunuri care le-au rămas pentru a încerca să ajungă într-un loc mai sigur. Ei nu mai știu ce să facă și pur și simplu se simt nesiguri și îngroziți de ceea ce se va întâmpla în continuare. „Unde este în siguranță?”, „Unde ar trebui să mergem?” – și nu există niciun răspuns la asta și duce cu adevărat la un sentiment de disperare.”

UPDATE ORA 15:05 – Rapoarte privind victime civile în urma loviturilor asupra Libanului

Trei persoane ar fi fost ucise în districtul Marjayoun, după ce o casă a fost lovită de lovituri aeriene israeliene. Atacurile au avut loc după ce un tir de rachete din sudul Libanului a lovit o bază militară din Safed, în nordul Israelului, provocând moartea unei persoane și rănirea altor câteva.

UPDATE 14:30 – Navele israeliene continuă să atace pescarii de pe plaja din Deir el-Balah

Pescarii palestinieni din centrul Fâșiei Gaza spun că sunt atacați în mod regulat de marina israeliană, care deschide focul asupra lor în timp ce încearcă să hrănească populația înfometată din enclava asediată.

„Ieri a fost extrem de periculos. Bărcile noastre au fost avariate din cauza tirurilor intense”, a declarat Imad al-Aqra, un pescar din Deir el-Balah.

„Nu putem ajunge mai departe de 200 de metri [656 de picioare] în mare. Pur și simplu ne riscăm viețile intrând. Acum două zile, ruda mea a fost împușcată mortal, iar prietenul său a fost grav rănit. Eu am supraviețuit gloanțelor de 20 de ori. Data viitoare s-ar putea să nu mă mai întorc la mal”.

UPDATE ORA 14:00 – Avioanele de război israeliene încep un atac „extins” în sudul Libanului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, afirmă că avioanele de luptă au lansat „un val extins de atacuri” pe teritoriul libanez.

Un soldat israelian a fost ucis și alți opt au fost răniți anterior în lovituri cu rachete venite din sudul Libanului. Gruparea armată Hezbollah nu a revendicat încă responsabilitatea.

UPDATE ORA 13:10 – Protestatarii israelieni blochează ajutoarele destinate Gaza

Punctul de trecere a frontierei Nitzana dintre Egipt și Israel a fost închis după ce zeci de protestatari israelieni au blocat intrarea camioanelor cu ajutoare umanitare în Fâșia Gaza.

În ultimele săptămâni, proteste similare au avut loc în special la punctul de trecere a frontierei Karam Abu Salem, cunoscut sub numele de Kerem Shalom în Israel.

Printre protestatari se numără adesea membri ai familiilor prizonierilor deținuți de Hamas, care cer eliberarea acestora înainte ca orice alt ajutor umanitar să poată trece.

Surse palestiniene au declarat că livrările de ajutoare au încetat să mai intre prin punctul de trecere terestră Rafah în urmă cu aproximativ o săptămână. Doar un număr limitat de camioane cu combustibil au fost autorizate să intre.

UPDATE ORA 10:50 – Ministrul german de Externe face a cincea călătorie în Israel pentru a ajuta la medierea încetării focului

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, vizitează Israelul pentru a încerca să obțină o încetare a focului în Gaza.

Ministrul a dat vina pentru suferința civililor din Gaza pe Hamas, declarând înainte de plecare: „Dacă teroriștii Hamas ar avea măcar un gram de compasiune pentru femeile, bărbații și copiii palestinieni care suferă din cauza luptelor din Gaza, ar depune imediat armele. În schimb, teroriștii continuă să se tranșeze în spatele populației civile.”

Baerbock se va întâlni cu ministrul de externe Israel Katz, cu premierul Benjamin Netanyahu și cu președintele israelian Isaac Herzog.

UPDATE ORA 9:15 – Forțele israeliene efectuează arestări în întreaga Cisiordania ocupată

Forțele israeliene au arestat patru palestinieni în orașul Dura, la sud de Hebron, în Cisiordania ocupată, relatează agenția de presă Wafa. Printre cei arestați se numără un bărbat care fusese eliberat cu doar câteva zile în urmă după ce a petrecut 10 ani în detenție israeliană.

Forțele israeliene au arestat, de asemenea, doi bărbați în orașul Nablus, în timp ce un alt bărbat a fost arestat în orașul Biddu, în apropiere de Ierusalimul de Est ocupat.

Soldații israelieni staționați la punctul de control militar Meitar, în apropiere de orașul ad-Dhahiriya, la sud de Hebron, au bătut grav un tânăr, mai relatează Wafa.

UPDATE ORA 01:00 – Hezbollah revendică opt atacuri împotriva Israelului

Într-o declarație în care își rezumă operațiunile militare de astăzi, gruparea libaneză a declarat că a lansat 1.028 de atacuri împotriva Israelului de la începutul războiului din Gaza.

Hezbollah a precizat că printre atacurile de astăzi se numără atacarea unei clădiri de poliție din orașul Kiryat Shmona din nordul Israelului și lansări de rachete împotriva trupelor și bazelor israeliene de peste graniță.

Armata israeliană a declarat, de asemenea, că a vizat astăzi infrastructura și clădirile Hezbollah, în timp ce cele două părți continuă să schimbe focuri de armă transfrontaliere, pe fondul temerilor tot mai mari de declanșare a unui război total.

Știre inițială

Egiptul își sporește prezența de securitate la granița cu Fâșia Gaza, de teama propagării războiului pe teritoriul său în cazul în care armata israeliană ar începe atacul terestru asupra celui mai sudic oraș din enclavă, Rafah, unde se adăpostește mai mult de jumătate din populația din Gaza, scrie CNN.

Fortificația de la graniță este o măsură de „precauție” înainte de o așteptată operațiune terestră israeliană în Rafah, au declarat pentru CNN oficiali egipteni din domeniul securității.

Ca parte a consolidării securității, au spus oficialii, Egiptul a desfășurat mai multe trupe și utilaje în nordul Sinaiului, la granița cu Gaza.

Citește și