• Autoritățile palestiniene condamnă atacurile coloniștilor asupra palestinienilor din Cisiordania.
  • Ministerul de Externe acuză Israelul: Acesta afirmă că atacurile fac parte dintr-o politică de expropriere a palestinienilor.
  • Coloniștii, susținuți de guvernul israelian: Autoritățile palestiniene denunță susținerea pe care o primesc coloniștii, inclusiv de la premierul Netanyahu.

UPDATE ORA 16.00 – Situația din Cisiordania este un „adevărat obstacol” în calea unei soluții cu două state, a spus un diplomat de top al UE

Un înalt diplomat al Uniunii Europene spune că situația din Cisiordania este un „adevărat obstacol” pentru găsirea unei soluții între cele două state a conflictului israeliano-palestinian, adăugând că pacea în Orientul Mijlociu nu poate fi atinsă fără o perspectivă clară pentru poporul palestinian.

Vorbind la Conferința de securitate de la München, Josep Borrell a spus că nivelul violenței împotriva palestinienilor din Cisiordania a crescut de la atacurile Hamas din 7 octombrie și nu a fost discutat suficient.

„Toată lumea vorbește despre încheierea războiului din Gaza. Da, trebuie să punem capăt războiului din Gaza. Dar nimeni nu a vorbit prea mult despre Cisiordania”, a spus el, subliniind că „Cisiordania fierbe”.

Recomandări

DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
TAYLOR SWIFT, ÎN SLUJBA DOMNULUI
SCARLET JOHANSSON CRITICĂ OPENAI
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT

Borrell a spus că există spațiu pentru ca Europa să susțină o soluție cu două state, dar pentru asta, a adăugat el, Europa trebuie să fie mai unită și trebuie să aibă ajutorul SUA.

UPDATE ORA 15.25 – Israelul a împușcat mortal doi palestinieni în Tulkarem, în Cisiordania ocupată

Doi bărbați au fost împușcați mortal de către forțele israeliene în tabăra de refugiați din Tulkarem, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Bărbații au fost identificați ca fiind tânărul Atta Muhammad Amer, în vârstă de 19 ani, care a fost împușcat în cap, și Muhammad Ahmad Fayez Al-Awfi, în vârstă de 36 de ani.

Tabăra este situată în nordul Cisiordaniei ocupate.

UPDATE ORA 14.35 – Israelul se opune impunerii „unilaterale” a unui stat palestinian

Israelul și-a oficializat opoziția față de ceea ce a numit „recunoașterea unilaterală” a unui stat palestinian și a declarat că orice acord de acest fel trebuie să fie obținut prin negocieri directe. Premierul Benjamin Netanyahu a supus „decizia declarativă” la vot în cabinet, așa cum era prevăzut, și a fost aprobată în unanimitate.

Netanyahu a declarat, la începutul ședinței săptămânale, că această măsură vine după „discuțiile recente din comunitatea internațională despre o încercare de a impune unilateral Israelului un stat palestinian”. Eforturile de a ajunge la o soluție cu două state – un stat palestinian în Cisiordania și Ierusalimul de Est și Gaza alături de Israel – au fost blocate timp de decenii.

Declarația oficială israeliană, potrivit biroului lui Netanyahu, reflectă faptul că: „Israelul respinge categoric dictatele internaționale privind un acord permanent cu palestinienii. Un acord, în cazul în care se va ajunge la el, va veni doar prin negocieri directe între părți, fără condiții prealabile.”

„Israelul va continua să se opună recunoașterii unilaterale a unui stat palestinian. O astfel de recunoaștere, în urma masacrului din 7 octombrie, va acorda o recompensă uriașă, fără precedent, terorismului și va împiedica orice acord de pace viitor”, a declarat acesta.

UPDATE ORA 12:40 – Armata israeliană afirmă că a bombardat poziții ale Hezbollah în sudul Libanului

Armata israeliană afirmă că avioane de luptă au lovit infrastructuri aparținând grupării Hezbollah în Yaroun, în sudul Libanului.

În plus, soldații au tras focuri de artilerie în satele Alma ash-Shab și Dhayra „pentru a îndepărta amenințările”. Declarația sa de pe canalul său Telegram nu a detaliat care sunt aceste amenințări.

UPDATE ORA 10.40 – Șeful OMS spune că Spitalul Nasser este defunct cu 200 de pacienți în interior

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății spune că spitalul Nasser din orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza nu mai funcționează din cauza asediului de o săptămână al armatei israeliene, urmat de raidul în curs.

„Atât ieri, cât și cu o zi înainte, echipei OMS nu i s-a permis să intre în spital pentru a evalua condițiile pacienților și nevoile medicale critice, deși a ajuns în incinta spitalului pentru a livra combustibil alături de parteneri”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o declarație pe X.

El a precizat că în spital se află încă aproximativ 200 de pacienți și că cel puțin 20 dintre aceștia trebuie să fie trimiși de urgență la alte spitale pentru a primi îngrijiri medicale.

El a adăugat: „Referirea medicală este dreptul fiecărui pacient. Costul întârzierilor va fi plătit cu viețile pacienților. Accesul pacienților și al spitalului ar trebui să fie facilitat”.

Spitalul Nasser, în prezent dispărut, a fost cea mai mare unitate medicală activă din Gaza și cel mai recent din zecile de complexe medicale vizate de Israel.

UPDATE ORA 09.10 – Grupurile armate din Irak reduc atacurile după vizita comandantului iranian

O vizită a comandantului forțelor de elită iraniene Quds Force la Bagdad a dus la o pauză în atacurile asupra trupelor americane de către grupurile aliate cu Iranul din Irak, potrivit mai multor surse iraniene și irakiene citate de agenția de presă Reuters.

Esmail Qaani s-a întâlnit cu reprezentanți ai mai multor grupuri armate pe aeroportul din Bagdad la 29 ianuarie, la mai puțin de 48 de ore după ce Washingtonul a acuzat aceste grupuri de uciderea a trei soldați americani la avanpostul Tower 22 din Iordania, au precizat sursele agenției.

UPDATE ORA 08.00 – Rezoluția planificată a Consiliului de Securitate al ONU îndeamnă la un armistițiu „imediat” și la eliberarea ostaticilor

Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU solicitată de Algeria și care ar urma să fie votată în curând urmărește un armistițiu „imediat” în Gaza, potrivit unor surse diplomatice citate de agenția de presă AFP.

Ultima versiune a textului, consultată sâmbătă de AFP, „cere o încetare imediată a focului umanitar care trebuie respectată de toate părțile”, a precizat agenția.

De asemenea, „respinge strămutarea forțată a populației civile palestiniene” și „cere eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor”, a adăugat AFP.

Anterior, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a emis o declarație în care a răspuns la informațiile potrivit cărora Algeria intenționează să supună rezoluția la vot marți.

„În cazul în care va fi supusă la vot în forma în care a fost redactată, nu va fi adoptată”, a declarat Thomas-Greenfield.

UPDATE ORA 06.00 – Coloniștii israelieni atacă un oraș din Cisiordania

Agenția de știri Wafa afirmă că coloniștii israelieni atacă casele din orașul Turmus Ayya din Cisiordania.De asemenea, israelienii au incendiat un vehicul, potrivit agenției.

Turmus Ayya a fost scena unui atac pe scară largă al coloniștilor în iunie anul trecut, când sute de israelieni au dat foc la case și mașini și au ucis cel puțin un palestinian. La vremea respectivă, locuitorii orașului au declarat că forțele israeliene „au deschis calea” pentru atacul coloniștilor.

UPDATE ORA 05.00 – SUA afirmă că actualul proiect de rezoluție a CSONU nu va fi adoptat

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a emis o declarație ca răspuns la informațiile potrivit cărora Algeria intenționează să supună la vot marți rezoluția de încetare a focului pe care o propune.

În cazul în care va fi supusă la vot în forma actuală, nu va fi adoptată”, a declarat Thomas-Greenfield.

SUA și-au folosit anterior dreptul de veto pentru a împiedica Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) să adopte rezoluții care să solicite încetarea focului în Gaza.

UPDATE ORA 04.00 – Palestina urmează să prezinte luni argumente orale la CIJ privind ocupația israeliană

Palestina urmează să prezinte luni argumente orale la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) într-un caz care examinează implicațiile juridice ale ocupației israeliene a teritoriilor palestiniene.

Audierile vor începe luni la ora 10:00 la Haga.

Ele sunt separate de cazul de genocid pe care Africa de Sud l-a depus la Curtea Mondială împotriva Israelului.

UPDATE ORA 03.00 – Peste o duzină de morți în raidurile aeriene asupra Rafah, potrivit directorului spitalului

Două lovituri aeriene israeliene asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza au ucis cel puțin 13 palestinieni, a declarat sâmbătă pentru CNN Dr. Marwan Al-Homss, directorul general al spitalului guvernamental Abu Yousuf Al-Najjar.

Potrivit lui Al-Homss, prima lovitură aeriană a lovit o locație din nordul orașului Rafah, ceea ce a dus la moartea a șase membri ai unei familii, inclusiv femei și copii. O a doua lovitură, într-o zonă deschisă unde locuitorii strămutați s-au refugiat, a ucis cel puțin șapte persoane, inclusiv patru copii, o femeie, un bărbat și un adolescent, potrivit Al-Homss.

UPDATE ORA 02.00 – Mii de oameni ies pe străzile din Toronto în sprijinul Gaza

Pe străzile celui mai mare oraș din Canada se văd mase de oameni care au ieșit în sprijinul începerii focului în Gaza.

Protestatarii cer guvernului canadian să pună în aplicare un embargo asupra armelor împotriva Israelului și să înceteze să mai contribuie cu arme la efortul de război al acestuia.

Acești demonstranți pro-Palestina se alătură altor sute de mii de persoane care se află astăzi în orașe din întreaga lume, precum New York, Londra și Istanbul.

UPDATE ORA 01.00 – Ministrul israelian al energiei spune că nu va susține un stat palestinian

Eli Cohen a declarat presei israeliene că nu va susține niciun acord de pace dacă acesta va duce la crearea unui stat palestinian.

Anterior, am relatat că premierul israelian Netanyahu și-a reiterat, de asemenea, opoziția față de o soluție cu două state și față de un stat palestinian independent.

Nu vom ceda în fața dictaturilor internaționale în ceea ce privește un viitor acord cu palestinienii”, a declarat Netanyahu într-un discurs televizat.

Știre inițială

Ministerul de Externe al Autorității Palestiniene a condamnat vehement atacurile coloniștilor asupra palestinienilor din Cisiordania, afirmând că acestea fac parte dintr-o politică mai largă a Israelului de a îi dezrădăcina pe palestinieni. Mai mult, ministerul a subliniat că coloniștii, chiar și cei sancționați de SUA, continuă să comită atacuri cu sprijinul guvernului israelian, inclusiv a premierului Netanyahu. Această declarație vine în contextul în care anterior au fost raportate atacuri asupra unor copii palestinieni într-un oraș din apropierea Hebronului.

Citește și