• Departamentul de Stat a fost reticent să critice parlamentul israelian pentru aprobarea unei declarații sprijinite de Netanyahu care se opune recunoașterii Palestinei.
  • Întrebat despre vot, purtătorul de cuvânt Miller a declarat că poate vorbi doar despre poziția SUA în sprijinul stabilirii unui stat palestinian.
  • Conceptul de suveranitate nu protejează o țară de încălcările dreptului internațional. Politica SUA este în favoarea unei soluții cu două state și recunoașterea eventuală a unui stat palestinian independent.

UPDATE ORA 23.00-Cel puțin 23 de morți în lovituri în centrul Gaza, anunță Hamas

Cel puțin 23 de palestinieni au fost uciși în urma unor lovituri israeliene asupra unor case din centrul Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Această informație vine după ce ministerul a declarat că loviturile asupra sudului și centrului Gaza au ucis cel puțin 48 de persoane în cursul nopții trecute, dintre care jumătate au fost femei și copii.

Recomandări

A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
ELEVII ROMÂNI MERG ÎN ITALIA
NADAL PIERDE LA ROMA
N.Y. ARE UN MILIONAR LA 24 LOCUITORI
AURORA BOREALĂ, VIZIBILĂ ÎN ROMÂNIA
SUNTEM ÎN TOPUL DESTINAȚIILOR

UPDATE ORA 21.00- Criza umanitară din Gaza se intensifică în condițiile în care niciun spital nu funcționează pe deplin, spun medicii OMS

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, urgențele sanitare din regiunea Gaza cresc într-un ritm rapid.

Doar 13 din cele 36 de spitale din regiune funcționează parțial, a declarat Richard Brennan, directorul regional pentru situații de urgență al Biroului regional al OMS pentru Mediterana de Est. Niciunul dintre ele nu este pe deplin funcțional.

„Avem niveluri masive de strămutare, peste 1,5 milioane de persoane strămutate”, a spus Brennan.

Ayadil Saparbekov, șeful echipei de urgență în domeniul sănătății din cadrul OMS, a declarat că, pe baza imaginilor din satelit ale Națiunilor Unite, între 70% și 80% din infrastructura din Gaza a fost distrusă. „Astfel, spitalele din nordul Gaza practic nu funcționează și trebuie să aibă parte de o reconstrucție. … Va fi nevoie până în 2092 pentru a ajunge la nivelul produsului intern brut pe care Gaza îl avea într-un an înainte de acest război”, a spus Saparbekov.

UPDATE ORA 20.00- SUA au doborât drone houthi; o navă cargo britanică a fost lovită în Golful Aden

Șase drone houthi au fost doborâte astăzi de forțele americane în Marea Roșie, după ce au fost identificate ca fiind „o amenințare iminentă” care ar putea viza navele de război ale coaliției, potrivit unui comunicat al Comandamentului Central al SUA.

O navă deținută de Marea Britanie în Golful Aden a fost, de asemenea, atacată astăzi după ce miliția yemenită a tras două rachete balistice anti-navă, se arată în comunicat. Nava își continuă drumul după ce a fost raportată o persoană rănită și unele pagube.

Oficialii houthi au publicat o declarație prin care au confirmat atacul asupra unei nave britanice, precum și faptul că ar fi vizat un distrugător american. De asemenea, gruparea a afirmat că a „lansat o serie de rachete balistice și drone” asupra orașului Eilat din Israel.

UPDATE ORA 18.00- SUA vor îndemna ONU să aprobe încetarea temporară a focului în Gaza

SUA au elaborat o nouă rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care solicită o încetare temporară a focului în Gaza și se opune planurilor Israelului de a lansa o ofensivă terestră majoră în Rafah.

Potrivit Reuters, Washingtonul intenționează, de asemenea, să se opună prin veto unei rezoluții rivale, redactată de Algeria, care cere o încetare imediată a focului umanitar, pe fondul temerilor că ar putea pune în pericol discuțiile dintre SUA, Egipt, Israel și Qatar.

Până acum, oficialii americani au fost reticenți la utilizarea cuvântului „încetare a focului” la ONU, dar noul text reflectă limbajul folosit de președintele Joe Biden în discuțiile cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Dacă va fi adoptat, Consiliul de Securitate ar urma să „sublinieze sprijinul său pentru o încetare temporară a focului în Gaza cât mai curând posibil, pe baza formulei eliberării tuturor ostaticilor, și să solicite ridicarea tuturor barierelor în calea furnizării de asistență umanitară la scară largă”.

UPDATE ORA 16.00- „Nu există un plan B” după ce fondurile UNRWA se vor termina în martie

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) nu are „niciun plan B” după luna martie, în cazul în care țările donatoare care au suspendat finanțarea agenției își mențin suspendările, a declarat șeful biroului ONU din Liban.

„Sperăm ca cât mai mulți donatori să indice agenției că se răzgândesc asupra înghețării finanțării și că finanțarea va fi restabilită pentru agenție, sperăm că în așa fel încât să nu avem probleme de flux de numerar și serviciile să continue fără întrerupere”, a declarat șefa biroului UNRWA din Liban, Dorothee Klaus.

„Nu avem un plan B”.

UPDATE ORA 15.00- Houthis „interzic” navele israeliene, americane și britanice din Marea Roșie

Houthii din Yemen au anunțat că navele care sunt deținute în totalitate sau parțial de persoane sau entități israeliene și navele sub pavilion israelian sunt „interzise” din Marea Roșie, Golful Aden și Marea Arabiei, a declarat agenția de presă Reuters, citată într-un comunicat.

Centrul de coordonare a operațiunilor umanitare al Houthi, o agenție controlată de grup, a trimis o declarație asigurătorilor de transport maritim și firmelor care operează în regiune.

Navele deținute de persoane sau entități americane sau britanice sau care navighează sub pavilionul lor sunt, de asemenea, interzise.

Avertismentul vine pe fondul atacurilor continue lansate ca răspuns la războiul Israelului din Gaza, care au perturbat comerțul internațional pe cea mai scurtă rută de transport maritim dintre Europa și Asia.

UPDATE ORA 14.00- Mulți palestinieni să boicoteze votul municipal al Israelului

Raportare din Ierusalimul de Est ocupat

Munir Nuseibeh are dreptul de a vota la viitoarele alegeri municipale din Ierusalim, dar refuză să facă acest lucru. Palestinianul în vârstă de 42 de ani nu vrea să legitimeze ocupația și anexarea estului orașului de către Israel.

„Aceste alegeri nu ne vor elibera. În cel mai bun caz, le va oferi palestinienilor [din Ierusalimul de Est] încă câteva servicii”, a declarat Nuseibeh, expert juridic, pentru Al Jazeera. „Dar de ce ar trebui să ne integrăm într-o mașinărie de apartheid, spre deosebire de a lucra la scopul real, care este dezmembrarea regimului de apartheid?”

Citiți povestea noastră aici despre câți palestinieni vor boicota votul municipal al Israelului.

UPDATE ORA 12.00- China solicită o soluție în două state la CIJ

Ma Xinmin, un consilier juridic al Ministerului de Externe, spune că China „a susținut constant cauza justă a poporului palestinian în restabilirea dreptului său legitim”.

„Președintele chinez Xi Jinping a subliniat de mai multe ori că China solicită o încetare a focului cuprinzătoare și o soluție rapidă a problemei Palestinei pe baza unei soluții cu două state prin negociere”, a spus el.

„În urmărirea dreptului la autodeterminare”, afirmă el, folosirea forței de către poporul palestinian pentru a „rezista opresiunii străine” și a finaliza înființarea unui stat independent este un „drept inalienabil”.

UPDATE ORA 11.00- Incident raportat la sud-est de Aden din Yemen: UKMTO

Agenția pentru operațiuni comerciale maritime din Regatul Unit a primit un raport privind un incident la 70 de mile marine sud-est de orașul-port yemenit Aden.

Agenția spune că investighează incidentul.

Forțele Houthi susținute de Iran au vizat zeci de nave legate de Israel în Marea Roșie și strâmtoarea Bab al-Mandeb, ca răspuns la războiul Israelului împotriva Gaza.

În ciuda atacurilor de răzbunare SUA-Marea Britanie, grupul a promis că își va continua campania de solidaritate cu palestinienii până când Israelul va opri războiul.

UPDATE ORA 9.00- Restricțiile Al-Aqsa riscă să crească tensiunile regionale: oficial iordanian

Un oficial iordanian a spus că orice restricții pe care Israelul le pune asupra arabilor la Moscheea Al-Aqsa în timpul Ramadanului va escalada tensiunile regionale în umbra războiului din Gaza, a raportat postul israelian Kan.

Potrivit lui Kan, oficialul, care a apărut la un talk show în această dimineață, a spus: „Orice tensiune în Moscheea al-Aqsa va crește semnificativ posibilitatea extinderii conflictului în întreaga regiune”.

Oficialul a spus că problema rugăciunilor la locul, numit de israelieni Muntele Templului, în timpul Ramadanului a fost un subiect cheie în întâlnirile pe care regele Iordaniei le-a avut cu oficialii în timpul vizitelor sale recente în SUA și Europa.

La începutul acestei săptămâni, Israelul a declarat că va impune unele restricții privind accesul la moscheea din orașul vechi al Ierusalimului de Est ocupat în timpul Ramadanului, în funcție de „nevoile de securitate”.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Departamentul de Stat a fost reticent să critice parlamentul israelian pentru aprobarea unei declarații sprijinite de Netanyahu care se opune recunoașterii Palestinei.

Întrebat despre vot, purtătorul de cuvânt Miller a declarat că poate vorbi doar despre poziția SUA în sprijinul stabilirii unui stat palestinian. „În cele din urmă, Israelul va trebui să-și ia propriile decizii, așa cum face fiecare țară suverană”, a spus el jurnaliștilor.

Conceptul de suveranitate nu protejează o țară de încălcările dreptului internațional. Washingtonul are și o istorie de criticare și sancționare a altor țări pentru propriile lor decizii. Mai mult, politica SUA, așa cum au afirmat oficiali inclusiv președintele Biden și Miller însuși, este în favoarea unei soluții cu două state și recunoașterea eventuală a unui stat palestinian independent.

Citește și