• Cel puțin 23 de palestinieni au fost uciși în urma unor lovituri israeliene asupra unor case din centrul Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.
  • Un diplomat american a purtat discuții „constructive” în Egipt și Israel privind eliberarea ostaticilor în schimbul unei pauze în lupte, potrivit Casei Albe.
  • Houthis afirmă că au lansat rachete balistice și drone spre Israel.

UPDATE ORA 22.00 – Șeful ONU pentru drepturile omului critică impunitatea înrădăcinată” în războiul din Gaza

Autorii încălcărilor grave ale drepturilor omului în conflictul dintre Israel și Hamas trebuie să fie trași la răspundere, a declarat astăzi Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Volker Turk a declarat, într-un raport privind situația din Gaza, că impunitatea înrădăcinată” despre care biroul său raportează de mulți ani nu poate persista”.

El a adăugat că această impunitate a contribuit la încălcări care ar putea fi considerate crime internaționale.

Recomandări

CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
TRUMP ÎL ACUZĂ PE BIDEN
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

UPDATE ORA 21.00 – Blinken spune că teritoriul din Gaza nu ar trebui să fie redus

Secretarul de stat american Antony Blinken a reiterat opoziția administrației Biden față de o reocupare” israeliană a Fâșiei Gaza și a afirmat că teritoriul acestei fâșii nu ar trebui să fie redus după război. ONU a considerat Gaza ocupată de Israel înainte de război, din cauza asediului pe care Israelul l-a impus timp de ani de zile asupra teritoriului.

Guvernul israelian a declarat că va menține controlul militar asupra fâșiei după război și a distrus deja suprafețe mari de teritoriu în apropierea graniței cu Israelul pentru o aparentă zonă tampon”, demolând multe clădiri și reducând teritoriul Gaza.

SUA nu a anunțat nicio măsură de presiune asupra Israelului în legătură cu astfel de acțiuni, în ciuda faptului că acestea contravin apelurilor SUA și că experții au declarat că ar putea constitui crime de război.

UPDATE ORA 20.00 – Turcia afirmă că va lucra pentru a opri atacurile Israelului în Gaza și în Ierusalimul ocupat

Oricine susține că această problemă nu are nimic de-a face cu noi fie nu cunoaște lumea, fie lucrează în numele altora”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit agenției Anadolu.

Prin urmare, pentru ca opresiunea din Gaza să înceteze, pentru ca hărțuirea din Ierusalim să înceteze, fără a face nicio excepție, eu spun că vom folosi toate mijloacele de care dispunem”, a adăugat el.

UPDATE ORA 19.20 – Ministrul israelian de externe îl critică pe Lula al Braziliei într-o postare bizară pe rețelele de socializare

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a accesat rețelele de socializare pentru a-l critica pe președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, care s-a certat cu Israelul în ultima săptămână după ce a criticat dur războiul din Gaza și l-a comparat cu Holocaustul.

„Nimeni nu ne va separa popoarele noastre – nici măcar tu @LulaOficial”, a declarat Katz într-o postare pe rețelele de socializare cu o imagine artificială care îi înfățișează pe brazilieni și israelieni stând unul lângă altul, cu steaguri mari ale Braziliei și Israelului în fundal. „Shabbat shalom!”

Cu toate acestea, imaginea, care pare a fi generată de inteligența artificială, înfățișează o mulțime cu fețe distorsionate și deformate. Steagul brazilian, de obicei împodobit cu motto-ul „ordine și progres”, apare incoerent. Unele dintre steagurile israeliene apar, de asemenea, puternic distorsionate.

UPDATE ORA 18.00 – Hezbollah lansează două atacuri în fermele Shebaa

Gruparea libaneză afirmă că a lovit două situri din acest teritoriu, revendicat de Liban, dar ocupat în prezent de Israel.

Potrivit declarațiilor postate pe contul său X, Hezbollah a lansat rachete asupra sitului Ruwaisat al-Alam și asupra unui post radar israelian, provocând „răni directe” în ambele cazuri.

Tensiunile rămân ridicate la granița dintre Liban și Israel, Hezbollah și armata israeliană făcând zilnic schimb de focuri. Anterior, am relatat despre exercițiile militare desfășurate de armata israeliană, care, potrivit radioului armatei israeliene, semnalează o pregătire pentru război.

UPDATE ORA 17.50 – Delegația israeliană a aterizat la Paris: șeful Mossad-ului din Barnea, generalul-maior Nitzan Alon, șeful Shin Bet Ronan Bar și consilierul premierului Ofir Falk

Delegația israeliană a aterizat la Paris: șeful Mossad-ului din Barnea, generalul-maior Nitzan Alon, șeful Shin Bet Ronan Bar și consilierul premierului Ofir Falk. Lor li se vor alătura șeful CIA, șeful serviciilor secrete egiptene și prim-ministrul Qatarului.

Mediatorii sunt optimişti că Hamas a cedat, în Israel vor dori să audă unde a cedat şi dacă este ceva de discutat. În orice caz, chiar dacă există progrese – drumul este încă lung.

UPDATE ORA 17.00 – Șeful spionajului israelian a sosit la Paris pentru discuții privind încetarea focului în Gaza

O delegație israeliană condusă de șeful agenției de informații de peste mări a țării a sosit la Paris pentru a debloca” negocierile pentru încetarea focului în Gaza, potrivit unui oficial israelian citat de agenția de presă AFP.

UPDATE ORA 16.00 – Hezbollah vizează un centru de comandă din nordul Israelului

Hezbollah a lansat atacuri cu drone care au vizat un centru de comandă israelian, a anunțat astăzi gruparea militantă libaneză într-o declarație pe Telegram.

Gruparea susținută de Iran a declarat că a vizat orașul Qiryat Shemona din nordul Israelului, ca răspuns la recentele atacuri israeliene asupra unor sate din sudul Libanului.

UPDATE ORA 15.00 – Raportul ONU: Încălcări grave ale drepturilor omului” de către toate părțile în Israel, Gaza și Cisiordania

Un raport anual al ONU a identificat încălcări flagrante ale drepturilor omului” comise de toate părțile în Israel și în teritoriile palestiniene și cere responsabilitate și dreptate pentru a promova pacea.

Impunitatea înrădăcinată … nu poate fi permisă în continuare. Trebuie să existe responsabilitate din partea tuturor părților pentru încălcările constatate de-a lungul celor 56 de ani de ocupație și a celor 16 ani de blocadă a Fâșiei Gaza și până în prezent”, a declarat șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, într-o declarație însoțitoare.

UPDATE ORA 14.00 – Scrisoarea Israelului către Consiliul de Securitate al ONU susține că Iranul trimite arme către Hezbollah prin Siria

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a afirmat într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU că transporturile includ componente pentru sistemele de apărare aeriană, dronele Shahed-101 și Shahed-136 și o serie de rachete, potrivit postului de televiziune israelian i24.

De asemenea, scrisoarea lui Katz ar fi subliniat implicarea unităților din Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) și Hezbollah în facilitarea acestor transferuri, precum și cazurile în care Israelul a interceptat astfel de livrări.

UPDATE ORA 13.00 – Cel puțin 29.514 palestinieni au fost uciși în Gaza

Cel puțin 29.514 persoane au fost ucise în Gaza de atacurile israeliene din 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, care a adăugat că alte 69.616 persoane au fost rănite.

UPDATE ORA 12.00 – Un atac israelian a ucis doi paramedici în sudul Libanului

Apărarea civilă libaneză a declarat că doi dintre paramedicii săi au fost uciși într-un atac aerian israelian asupra unui centru de sănătate din orașul Bint Jbeil din sudul Libanului.

Ministerul libanez al Sănătății a condamnat cu fermitate atacul mortal de joi, care a dus, de asemenea, la distrugerea completă a unității de apărare civilă, precum și la deteriorarea mai multor ambulanțe aparținând centrului.

UPDATE ORA 10:30 – Mai multe organizații israeliene pentru drepturile omului cer țărilor să restabilească finanțarea UNRWA

Șapte organizații israeliene pentru drepturile omului au lansat un apel comun pentru restabilirea finanțării UNRWA, astfel încât agenția să își poată continua activitatea în Gaza.

„Îndoielile cu privire la implicarea angajaților UNRWA în atacul asupra Israelului sunt foarte serioase, dar nu justifică înghețarea punitivă a finanțării agenției”, au afirmat organizațiile într-o declarație.

Luna trecută, mai multe țări donatoare, majoritatea occidentale, au oprit finanțarea agenției pentru refugiații palestinieni după ce Israelul a afirmat – dar nu a reușit să furnizeze dovezi – că unii dintre membrii personalului UNWRA au participat la atacurile din 7 octombrie.

UPDATE ORA 9:20 – Delegația Hamas părăsește Cairo după trei zile de negocieri

O delegație a Hamas, condusă de liderul politic al grupării, Ismail Haniyeh, a părăsit Egiptul după trei zile de discuții în capitala Cairo.

Potrivit unui comunicat al Hamas, delegația s-a întâlnit cu oficiali israelieni și cu șeful serviciului de informații egiptean, Abbas Kamel, și a discutat despre un acord de încetare a focului care ar implica eliberarea prizonierilor israelieni și a prizonierilor palestinieni.

De asemenea, s-a discutat despre fluxul de ajutor umanitar în nordul Gaza și despre tensiunile actuale de la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est ocupat, unde forțele israeliene i-au împiedicat pe musulmani să meargă la rugăciune în ultimele săptămâni.

Coordonatorul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord a fost, de asemenea, în Egipt în această săptămână pentru discuții.

UPDATE ORA 01:00 – Israelul va autoriza noi colonii în Cisiordania

Ministrul israelian de finanțe de extremă-dreapta Bezalel Smotrich a anunțat că organul Ministerului Apărării care autorizează construcția de colonii israeliene ilegale se va reuni, pentru a avansa construcția a 3.344 de noi locuințe pentru coloniștii israelieni, relatează Times of Israel.

Știre inițială

Cel puțin 23 de palestinieni au fost uciși în urma unor lovituri israeliene asupra unor case din centrul Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Această informație vine după ce ministerul a declarat că loviturile asupra sudului și centrului Gaza au ucis cel puțin 48 de persoane în cursul nopții trecute, dintre care jumătate au fost femei și copii.

Un diplomat american a purtat discuții „constructive” în Egipt și Israel privind eliberarea ostaticilor în schimbul unei pauze în lupte, potrivit Casei Albe, scrie Sky News.

Trimisul pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, a vizitat regiunea în această săptămână și s-a întâlnit astăzi cu liderii israelieni și cu familiile prizonierilor israelieni.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că discuțiile au fost „constructive” și că „decurg bine”.

Ministrul israelian al cabinetului de război, Benny Gantz, a declarat aseară târziu că există semne inițiale care indică faptul că o înțelegere privind ostaticii progresează.

Citește și