• Grupul libanez spune că a vizat „sediu Batalionului Beit Hillal al Brigăzii Regionale de Est 769” a armatei israeliene cu rachete Katyusha.
  • Într-o abatere de la declarațiile regulate publicate de Hezbollah, grupul spune că acest atac a fost efectuat „în răspuns la atacurile inamice asupra satelor și caselor civile, în special în orașul Baraachit”.
  • Între timp, corespondentul nostru, împreună cu media israeliană, raportează că mai mult de 20 de rachete au fost trase din sudul Libanului spre așezarea Kiryat Shmona din nordul Israelului.

UPDATE ORA 22.00 – Gallant spune că atacurile din Liban vor continua chiar dacă se ajunge la un armistițiu în Gaza

Ministrul israelian al apărării a promis că va continua să atace Hezbollah, indiferent de situația din Gaza. „Dacă cineva crede că atunci când vom obține un acord de eliberare a ostaticilor și o pauză în Gaza, acest lucru va atenua ceea ce se întâmplă aici – se înșeală”, a declarat Yoav Gallant, potrivit ziarului Haaretz.

El a adăugat că Israelul va împinge Hezbollah să se retragă de la granița sa nordică „fie prin acord, fie prin forță”. Hezbollah și Israelul fac schimburi de focuri de luni de zile. Gruparea libaneză spune că nu își va opri atacurile până când războiul din Gaza nu se va încheia.

UPDATE ORA 21.00 – NRWA: Condițiile sanitare sunt nesustenabile și catastrofale în Gaza

Condițiile sanitare sunt nesustenabile și catastrofale în Gaza, potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru ajutor și lucrări pentru refugiații palestinieni în Orientul Apropiat.

Recomandări

TÎLVAR: PATRIOT E INDISPENSABIL PENTRU ROMÂNIA
XI ÎL PRIMEȘTE PE PUTIN ÎN CHINA
INSTINCT DE TURMĂ
BIDEN TRIMITE ARME ÎN ISRAEL
PROTESTE LA MUZEE
TU MERGI LA VOT? 6 DIN 10 TINERI, DA

UPDATE ORA 20.00 – Ultima dată când s-au livrat alimente în nordul Gaza a fost la 23 ianuarie: UNRWA

Șeful UNRWA, Philippe Lazzarini, spune că, de atunci, împreună cu alte agenții ONU, „am avertizat împotriva foametei iminente, am făcut apel la un acces umanitar regulat și am declarat că foametea poate fi evitată dacă mai multe convoaie de alimente vor putea intra în nordul Gaza în mod regulat”.

Lazzarini spune că apelurile ONU de a trimite ajutoare alimentare au fost refuzate și au căzut în urechi surde.

„Acesta este un dezastru provocat de om. Lumea s-a angajat să nu mai lase niciodată să se mai întâmple o foamete. Foametea poate fi încă evitată, printr-o voință politică autentică de a acorda acces și protecție pentru o asistență semnificativă. Zilele care vor urma vor pune din nou la încercare umanitatea și valorile noastre comune”, a declarat el.

UPDATE ORA 19.00 – Regele Abdullah lansează un avertisment pentru Gaza în cadrul unei întâlniri cu Mahmoud Abbas

În cadrul întâlnirii sale cu președintele Autorității Palestiniene la Amman, monarhul Iordaniei a „avertizat” împotriva continuării războiului în Gaza în timpul Ramadanului, ceea ce va crește amenințarea extinderii conflictului, a anunțat Curtea Regală Hașemită iordaniană la X.

Am relatat anterior că ministrul iordanian de externe a declarat că agresiunea Israelului în timpul lunii sfinte musulmane, care ar trebui să înceapă pe 11 martie, „va pune întreaga regiune în fața riscului unei explozii”.

UPDATE ORA 18.00 – Un soldat israelian capturat de Hamas în timpul atacului lor din 7 octombrie a fost ucis în aceeași zi, iar corpul său este reținut în Gaza

Un soldat israelian capturat de Hamas în timpul atacului lor din 7 octombrie a fost ucis în aceeași zi, iar corpul său este reținut în Gaza, au declarat duminică armata și un grup de campanie.

Armata israeliană a confirmat decesul sergentului Oz Daniel, în vârstă de 19 ani, în timp ce Forumul Ostacilor și al Familiilor Dispărute a declarat că trupul său neînsuflețit este reținut în teritoriul palestinian, relatează AFP.

„Corpul lui Oz este încă ținut captiv de Hamas”, a declarat forumul într-un comunicat. Daniel era un chitarist care „credea în puterea muzicii de a schimba lumea”, a precizat forumul.

UPDATE ORA 17.00 – Netanyahu a declarat că nu este încă clar dacă un acord privind ostaticii se va materializa în urma discuțiilor în curs

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că nu este încă clar dacă un acord privind ostaticii se va materializa în urma discuțiilor în curs, refuzând să discute detalii, dar a spus că Hamas trebuie să „ajungă la o situație rezonabilă”.

Netanyahu, vorbind într-un interviu acordat CBS News, a declarat că se va întâlni cu personalul mai târziu duminică pentru a revizui un plan militar dublu care ar include evacuarea civililor palestinieni din Gaza și o operațiune de distrugere a batalioanelor Hamas rămase.

„Dacă vom avea un acord, acesta va fi oarecum întârziat, dar se va întâmpla. Dacă nu vom avea un acord, o vom face oricum”, a declarat el pentru CBS.

UPDATE ORA 16.00 – Biden nu a fost încă informat cu privire la operațiunea israeliană de la Rafah – consilierul de securitate națională al SUA

Președintele SUA, Joe Biden, nu a fost informat cu privire la planul Israelului privind operațiunile militare din Rafah, dar consideră că viața civililor trebuie protejată, a declarat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, în cadrul emisiunii Meet the Press de la NBC.

„Nu credem că o operațiune, o operațiune militară majoră, ar trebui să aibă loc în Rafah dacă nu există un plan clar și executabil pentru a proteja acei civili, pentru a-i duce în siguranță și pentru a-i hrăni, îmbrăca și adăposti”, a spus Sullivan.

Israelul a amenințat că va lansa un atac în toată regula asupra Rafah, ultimul oraș de la marginea sudică a Gaza, în ciuda apelurilor internaționale – inclusiv din partea principalului său aliat, Washingtonul – pentru reținere.

UPDATE ORA 15.00 – SUA, Israelul, Egiptul și Qatar au convenit asupra „contururilor de bază” ale acordului privind ostaticii – consilierul de securitate națională al SUA

SUA, Egiptul, Qatar și Israelul au ajuns la o înțelegere asupra „contururilor de bază” ale unui acord privind ostaticii pentru o încetare temporară a focului în Gaza, a declarat duminică consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, la CNN.

Acordul este încă în curs de negociere, a spus Sullivan, care a adăugat că vor trebui să existe discuții indirecte ale Qatarului și Egiptului cu Hamas.

Benjamin Netanyahu și-a convocat cabinetul de război pentru o informare sâmbătă seară a șefilor serviciilor de informații care s-au întors de la o întâlnire cu mediatorii din Qatar, Egipt și SUA la Paris despre o posibilă a doua încetare a focului în Gaza.

Surse de securitate egiptene au declarat că vor avea loc mai multe discuții în această săptămână la Doha, cu mediatori care se vor deplasa între delegații Hamas și israelieni, și o rundă de urmărire la Cairo.

UPDATE 13.30 – Sirenele de raid aerian sună în nordul Israelului

În urma rapoartelor anterioare despre o alertă de raid aerian în Kiryat Shmona, un oraș din nordul Israelului, corespondentul Al Jazeera Arabic raportează acum că sună sirene în mai multe zone din regiunea Galileii Superioare.

Armata israeliană a anunțat, de asemenea, că au sunat sirene în Kibbutz Sde Nehemia din nordul Israelului.

Mai devreme, Hezbollah a declarat că a vizat o adunare de soldați israelieni staționați la o cazarmă cu rachete.

Într-o declarație separată, grupul a spus că a lovit o cazarmă din fermele ocupate Shebaa cu două rachete Falaq-1.

UPDATE 13.00 – Șase cadavre au fost recuperate după bombardamentul israelian de lângă Khan Younis

Cadavrele a șase persoane au fost recuperate din zona as-Satr al-Gharbi, la est de Khan Younis, după bombardamentul israelian de peste noapte, potrivit Al Jazeera Arabic.

Aceasta urmează rapoartelor despre bombardamente intense ale artileriei israeliene în și în jurul orașului din sud, cu drone de atac.

UPDATE 12.00 – Salvatorii continuă să caute palestinieni prinși sub dărâmături în nordul Gazei

Operațiunile de salvare a oamenilor de sub dărâmături sunt încă în desfășurare. Este un proces extrem de dificil, potrivit membrilor echipajului de apărare civilă, paramedicilor și voluntarilor.

Acesta nu este cazul doar în Beit Lahiya, unde trei persoane au fost ucise într-o casă, ci și în zonele de la sud de orașul Gaza, inclusiv în cartierul Zeitoun. Acolo, o altă casă a fost distrusă, ucigând încă trei persoane dintr-o familie și lăsând pe altele prinse sub dărâmături. Tipul de bombe care au fost folosite acolo aplatizează clădiri întregi, conform membrilor echipajului de apărare civilă de la sol.

În Khan Younis din sudul Gazei, bombardamentele de artilerie continuă, în timp ce drone de atac și drone de supraveghere sunt în aer. 

UPDATE 11.30 – „Ne vom susține cuvintele cu acțiuni”, spune FM britanic după grevele din Yemen

Secretarul britanic de externe David Cameron a confirmat că Marea Britanie și SUA au efectuat lovituri asupra țintelor militare Houthi.

Într-o declarație comună sâmbătă, cele două țări au declarat că acțiunea lor militară a vizat 18 site-uri Houthi din opt locații din Yemen.

Luptătorii Houthi din Yemen au vizat în mod regulat nave  în Marea Roșie  despre care spun că sunt legate de Israel, în semn de protest față de războiul din Gaza.

În efortul de a opri atacurile asupra navelor, SUA și Marea Britanie au lansat mai multe raiduri aeriene împotriva țintelor Houthi din Yemen.

De asemenea, ei lansează o forță multinațională pentru protejarea comerțului, la care UE se alătură acum.

UPDATE 11.00 – Iranul condamnă atacurile americane și britanice din Yemen

Iranul a condamnat ultimele lovituri ale SUA și ale Regatului Unit asupra pozițiilor Houthi din Yemen, declarând că au încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a țării arabe.

„SUA și Marea Britanie au dovedit din nou că sunt susținători deplin ai crimelor de război și genocidului comise de regimul sionist în Fâșia Gaza și Cisiordania și au o atenție mai mare pentru angajamentul față de securitatea și interesele ilegitime ale ocupanților și regimul criminal, decât pacea și securitatea internațională”, a declarat Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, într-un comunicat.

Kanaani a adăugat că, în loc să oprească războiul din Gaza , ei „lansează atacuri militare asupra unei țări care încearcă cumva să facă presiune asupra acestui regim criminal și să-i oprească mașina de ucidere”.

UPDATE 10.30 – Copiii palestinieni recurg la arderea cărților pentru a se încălzi

Copiii strămutați care se adăpostesc în Deir el-Balah trebuie să ardă cărți pentru a avea căldură.

„După cum puteți vedea, acum stăm în biblioteca școlii în care am fost strămutați și, în loc să citim cărți, le-am ars pentru a aprinde un foc”, a spus o tânără, Rahaf Hamad, pentru Al Jazeera.

O altă fată, Julia Hamad, a adăugat: „Am fost strămutați de mai multe ori, ne-am pierdut educația de bază, mâncarea și cărțile, iar acum folosim cărți pentru a aprinde focul”.

UPDATE 10.00 – Israelienii iau cu asalt comunitatea beduină din Cisiordania

Israelienii au luat cu asalt comunitatea beduină Arab al-Malehat, situată la nord-vest de Ierihon, în Cisiordania, furând oi deținute de un rezident local.

Hassan Malehat, supervizorul organizației Al-Baidar care apără drepturile beduinilor, a declarat agenției de presă Wafa că un grup de israelieni a intrat cu forța în comunitate și a furat aproape 30 de oi aparținând lui Suleiman Atallah Malehat.

Potrivit Wafa, în ultimul an, forțele de ocupație israeliene au confiscat 43 de tractoare agricole, 293 de vehicule și 296 de oi în atacuri similare împotriva comunităților beduine din regiune.

UPDATE 9.30 – Sirenele de raid aerian sună în nordul Israelului

Ziarul israelian Haaretz relatează că au avut loc patru atacuri cu rachete îndreptate către Kiryat Shmona, în nordul Israelului, duminică.

Presa a spus că armata investighează rapoartele locuitorilor conform cărora trei explozii au fost auzite în zonă înainte de alerta de raid aerian.

A existat un schimb regulat de focuri între armata israeliană și Hezbollah în Liban de când războiul din Gaza a început pe 7 octombrie.

UPDATE 9.00 – Israelul trimite o delegație la Doha

Se pare că șeful Mossad-ului , agenția israeliană de informații străine, va fi implicat în aceste conversații cu privire la schimbul de ostatici și, de asemenea, șeful Shin Bet.

Se pare că se concentrează pe eliberarea a aproximativ 40 de israelieni deținuți în Gaza. Sunt femei și bărbați soldați și civili cu vârsta de peste 50 sau 60 de ani, precum și cei cu afecțiuni medicale.

Asta ar fi în schimbul eliberării a sute de palestinieni deținuți în prezent în închisorile israeliene.

UPDATE 8.30 – Călători blocați în Cisiordania după ce Israelul a închis punctul de control cheie: Wafa

Forțele israeliene au închis un punct de control militar din Cisiordania care patrulează singurul drum care leagă partea de sud a teritoriului de părțile centrale și nordice, ceea ce duce la un blocaj masiv de trafic, relatează agenția de presă Wafa.

Punctele de control israeliene și barierele de călătorie neprevăzute sunt o trăsătură familiară a vieții rezidenților din Cisiordania ocupată, dar s-au intensificat de când a izbucnit războiul din Gaza.

UPDATE 8.00 – Lupte în curs în vestul Khan Younis: armata israeliană

Armata israeliană și-a publicat actualizarea zilnică pe rețelele de socializare. Iată câteva dintre revendicările sale principale:

  • Soldații israelieni din echipa de luptă a Brigăzii a 7-a sunt angajați în luptă cu luptători palestinieni în vestul Khan Younis.
  • Armata israeliană susține că a ucis un număr de luptători palestinieni și a localizat arme în zonă.
  • Soldații din Brigada Givati ​​au făcut raid cu provizii, inclusiv o pușcă cu lunetă, un AK-47, grenade și muniție.
  • În centrul benzii, Brigada Nahal, una dintre principalele brigăzi de infanterie ale forțelor israeliene, a ucis un număr mare de luptători palestinieni.
  • În ultima zi, Forțele Aeriene Israeliene au efectuat mai multe atacuri în Fâșia Gaza și au lovit o serie de poziții Hamas folosite pentru a lansa rachete pe teritoriul israelian.

UPDATE 7.30 – Khan Younis rămâne fără unități sanitare funcționale

În Khan Younis, unde au avut loc cele mai multe lupte de la extinderea invaziei terestre, situația rămâne gravă.

A avut loc un schimb intens de focuri în vecinătatea Spitalului Nasser, unde armata israeliană continuă să interzică intrarea convoaielor de ajutorare. Acest lucru împiedică spitalul să obțină aprovizionarea cu apă sau combustibil de care are nevoie pentru ca generatoarele de energie să își pună din nou în funcțiune ICU și incubatoarele.

În plus față de Spitalul Nasser, unitatea de sănătate caritabilă operată de Societatea Semilunii Roșii din Palestina din partea de vest a orașului a fost scoasă din funcțiune. 

UPDATE 7.00 – Audierea ICJ privind ocuparea Palestinei de către Israel

De luni, CIJ a audiat argumentele a 47 de țări cu privire la consecințele juridice ale ocupației Israeliene a Cisiordaniei, Ierusalimului de Est și Fâșiei Gaza.

Cazul a fost declanșat de o solicitare din partea Adunării Generale a ONU din 30 decembrie 2022 și este separat de un caz ICJ introdus de Africa de Sud la 29 decembrie 2023, care susține că Israelul comite un genocid în Gaza.

Sâmbătă și duminică, a existat o pauză în audieri, dar CIJ va încheia argumentele luni. Instanța îi va audia pe următorii:

  • Turcia
  • Zambia
  • Liga Statelor Arabe
  • Organizația Cooperării Islamice
  • Uniunea Africană
  • Spania
  • Fiji
  • Maldive

UPDATE 5:00-Un bebeluș a murit după ce familia nu a putut găsi lapte în nordul Gaza

Un copil în vârstă de două luni, pe nume Mahmoud Fattouh, a murit din cauza malnutriției la spitalul Al-Shifa din orașul Gaza, relatează agenția de știri Wafa, citând surse medicale.

Bebelușul Mahmud a murit după ce familia sa nu a reușit să găsească lapte și produse de bază.

Un paramedic care i-a ajutat pe părinții lui Mahmud să îl aducă la spital spune: „Am văzut o femeie care își purta copilul în brațe, strigând după ajutor. Bebelușul ei palid părea că își dădea ultima suflare”.

Paramedicul spune că l-au dus de urgență pe Mahmud la spital, unde a fost dus la terapie intensivă cu malnutriție acută, dar nu a supraviețuit.

UPDATE 3:00-Houthis trebuie să „suporte consecințele” atacurilor, afirmă secretarul american al Apărării, Austin

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat că rebelii houthi din Yemen vor continua să „suporte consecințele” dacă nu încetează atacurile asupra transportului maritim în Marea Roșie.

„Statele Unite nu vor ezita să ia măsuri, dacă va fi necesar, pentru a apăra vieți și libera circulație a comerțului pe una dintre cele mai importante căi navigabile din lume”, a declarat Austin într-un comunicat sâmbătă.

„Vom continua să le spunem clar houthis că vor suporta consecințele dacă nu încetează atacurile lor ilegale, care dăunează economiilor din Orientul Mijlociu, provoacă daune mediului și perturbă livrarea de ajutor umanitar în Yemen și în alte țări.”

Comentariile lui Austin vin după ce armatele americană și britanică au anunțat că au efectuat lovituri împotriva a 18 ținte houthi din Yemen, inclusiv instalații subterane de depozitare a armelor și rachetelor.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Grupul libanez Hezbollah a declarat că a vizat „sediu Batalionului Beit Hillal al Brigăzii Regionale de Est 769” a armatei israeliene cu rachete Katyusha. Această acțiune reprezintă o schimbare față de declarațiile regulate publicate de Hezbollah, care menționează că acest atac a fost efectuat „în răspuns la atacurile inamice asupra satelor și caselor civile, în special în orașul Baraachit”.

În timp ce media israeliană raportează că mai mult de 20 de rachete au fost trase din sudul Libanului spre așezarea Kiryat Shmona din nordul Israelului, corespondentul Al Jazeera a confirmat că sirenele au sunat în mai multe zone din Galileea Superioară, la granița cu Libanul. Conform informațiilor furnizate de corespondent, au fost detectate semnale de avertizare în acest context tensionat.

Este o escaladare a tensiunilor în regiunea deja încordată, marcând un nou capitol în conflictul dintre Hezbollah și Israel.

Citește și