• Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va ataca Rafah, unde se adăpostesc sute de mii de palestinieni strămutați.
  • Agenția ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, spune că ultima dată când a putut livra alimente în nordul Gaza a fost la 23 ianuarie.
  • Abdel Salam Attari afirmă că Israelul a vizat în mod deliberat toate formele de cultură din enclava de coastă asediată.

UPDATE ORA 22.00- „Încercarea de a supraviețui genocidului Israelului ca persoană cu dizabilități”

Grupul pentru drepturile omului și juridice Al Haq a publicat mărturii ale persoanelor cu dizabilități care au fost forțate să-și părăsească casele de mai multe ori.

Duha Abu Bakr a fost strămutată împreună cu mama ei în vârstă din orașul Gaza la Nuseirat, apoi Deir Al Balah și apoi în cele din urmă Rafah. Casa lor a fost distrusă.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE
COPIII ROMÂNI, AFECTAȚI DE BOLI PSIHICE

„[Mama mea] a fost dezactivată de mult timp. Există o mare diferență între viața ei de dinainte de război în casa ei și cum este acum”, spune Duha.

UPDATE ORA 21.00- Înalt diplomat al UE îl critică pe Von der Leyen pentru „poziția complet pro-israeliană”

Într-un interviu acordat publicației spaniole El Pais, șeful UE pentru politică externă Josep Borrell și-a exprimat dezaprobarea puternică față de călătoria președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Tel Aviv, în octombrie 2023, la câteva zile după izbucnirea războiului din Gaza.

„Acea călătorie a lui Von der Leyen, cu o poziție atât de complet pro-israeliană, fără a reprezenta pe nimeni în afară de ea însăși într-o chestiune de politică internațională, a avut un cost geopolitic ridicat pentru Europa”, a spus el în interviul publicat duminică.

„Hamas este o idee, iar o idee poate fi combătută doar cu o altă idee. Planurile lui Netanyahu pentru Gaza sunt inacceptabile. Semințele urii sunt semănate de generații”, a adăugat el.

Von der Leyen s-a confruntat cu critici tot mai mari din cauza sprijinului ei ferm pentru Israel.

UPDATE ORA 20.00- Eșecul livrării ajutoarelor în Gaza „fabricat de om”: UNRWA

Optzeci și cinci la sută dintre oamenii din Gaza au fost forțați să fugă după mai mult de patru luni de război, a declarat Agenția ONU pentru Refugiați din Palestina (UNRWA), adăugând că majoritatea celor strămuți se bazează într-o oarecare măsură pe ajutor. furnizate de agentie.

„Ajutorul se luptă să intre în #GazaStrip din cauza constrângerilor de securitate și a închiderilor temporare la ambele puncte de trecere. Criza este un dezastru provocat de om”, a spus UNRWA într-o postare pe rețelele de socializare.

UPDATE ORA 18.00- „Cel mai blând copil”: Omagiile pentru militarul american care s-a autoinmolat pentru a protesta împotriva războiului din Gaza

Oamenii i-au adus un omagiu lui Aaron Bushnell, membrul în vârstă de 25 de ani al forțelor aeriene americane care și-a dat foc în fața ambasadei Israelului, în semn de protest față de ceea ce el a numit un „genocid” susținut de SUA în Gaza. Bushnell a strigat „Palestina liberă” în timp ce ardea.

Ulterior, acesta a cedat din cauza rănilor sale.

Talia Jane, un reporter care a acoperit actul de protest și a obținut filmări video ale acestuia, a declarat într-o postare pe rețelele de socializare că un prieten de-al lui Bushnell l-a descris drept „cel mai amabil, mai blând și mai prost copil mic din Forțele Aeriene”.

Jane a citat un alt asociat al lui Bushnell, care l-a numit unul dintre cei mai „principici” oameni pe care i-au cunoscut.

Omagiile s-au revărsat pe rețelele de socializare, „RIP Aaron” fiind în tendințe pe X.

Unii au criticat acoperirea media din SUA care nu a menționat scopul declarat al lui Bushnell pentru actul sau i-a acordat puțină atenție.

„Cum ar acoperi mass-media americană un soldat rus care s-a auto-immolat la Moscova pentru a protesta împotriva lui Putin?” a întrebat organizatorul progresist Waleed Shahid într-o postare pe rețelele sociale. „Probabil ar menționa un motiv pentru actul tragic de sfidare în titlu.”

UPDATE ORA 17.00- Hezbollah pretinde represalii împotriva Israelului cu zeci de rachete

Grupul libanez spune că a tras 60 de rachete Katyusha către un cartier general militar israelian ca răspuns la atacul aerian israelian asupra regiunii Baalbek din Liban. Cel puțin doi membri Hezbollah au fost uciși în acel atac.

UPDATE ORA 15.00 – Un aviator care și-a dat foc în fața ambasadei Israelului a murit

Airmanul în serviciu activ care și-a dat foc în fața Ambasadei Israelului din Washington, D.C., a murit, potrivit unui oficial american.

Notificarea rudelor apropiate continuă, așa că Forțele Aeriene nu-i vor elibera numele până la 24 de ore după finalizarea notificării finale.

Membrul serviciului a fost internat ieri în spital după ce a filmat protestul, a strigat „Palestina liberă” și s-a prăbușit la pământ. Ambasada a spus că niciun alt muncitor nu a fost rănit.

UPDATE ORA 14.00 – Armata israeliană a confirmat că avioanele sale de luptă au lovit ținte Hezbollah în Valea Bekaa din Liban

Loviturile au vizat locurile folosite de Hezbollah pentru sistemul său de apărare aeriană, a spus armata.

Acesta a adăugat că au venit „ca răspuns la lansarea unei rachete sol-aer” care a doborât o dronă israeliană mai devreme astăzi în sudul Libanului.

UPDATE ORA 13.00 – CIJ: OCI solicită pace bazată pe „soluție cu două state”

Hissein Brahim Taha, secretarul general al Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI), spune că organismul condamnă agresiunea israeliană asupra Gaza, despre care el a spus că a dat naștere „crimelor de război masive și riscului de genocid”.

El a denunțat apoi crimele comise de Israel în Cisiordania și Ierusalimul de Est ocupate.

Taha a spus apoi că OCI face apel la o „pace justă, durabilă și cuprinzătoare, bazată pe soluția celor două state”. El a cerut, de asemenea, țărilor „să înceteze să exporte arme și muniții către autoritățile de ocupație, știind că armata și coloniștii le folosesc împotriva poporului palestinian”.

UPDATE ORA 12.00 – Șeful ONU pentru drepturile omului a denunțat luni dezinformarea și alte atacuri care au ca scop „subminarea legitimității”

Șeful ONU pentru drepturile omului a denunțat luni dezinformarea și alte atacuri care au ca scop „subminarea legitimității” și a activității Națiunilor Unite și a altor instituții, calificându-le ca fiind „profund distructive”.

Vorbind la deschiderea sesiunii anuale principale a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk a criticat „dezinformarea pe scară largă care vizează organizațiile umanitare ale ONU, forțele de menținere a păcii ale ONU și biroul meu”.

„ONU a devenit un paratrăsnet pentru propaganda manipulativă și un țap ispășitor pentru eșecurile politice”, a avertizat el. „Acest lucru este profund distructiv pentru binele comun și trădează cu nenorocire mulți oameni ale căror vieți se bazează pe el.”

UPDATE ORA 11.00 – Ofensiva Rafah ar fi un alt „cuie în sicriu” pentru ajutorul Gazei: ONU

Antonio Guterres spune că o operațiune militară israeliană la scară largă asupra lui Rafah ar da o lovitură mortală programelor de ajutor din Gaza, unde asistența umanitară rămâne „complet insuficientă”.

El a menționat că o astfel de ofensivă „nu ar fi doar terifiantă pentru mai mult de un milion de civili palestinieni care se adăpostesc acolo; ar pune ultimul cui în sicriul programelor noastre de ajutor”.

UPDATE ORA 10.00 – Zeci de arestați în timp ce forțele israeliene efectuează raiduri în Cisiordania ocupată

Armata israeliană a arestat opt palestinieni, printre care trei copii, din guvernoratul Ramallah și Al-Bireh din Cisiordania ocupată, transmite agenția de presă Wafa.

Forțele israeliene au luat cu asalt satul Deir Ammar, la vest de Ramallah și au arestat trei tineri de 17 ani. De asemenea, au luat cu asalt orașul Silwad, la est de Ramallah, și au arestat cinci palestinieni.

Wafa mai relatează că armata israeliană a arestat opt persoane în guvernoratul Hebron. Patru bărbați au fost arestați din orașul Ithna, la vest de Hebron, în timp ce patru persoane, inclusiv un tânăr de 17 ani și un tânăr de 15 ani, au fost arestați în orașul Beit Ummar.

UPDATE ORA 09.00 – Peste 30 de luptători palestinieni uciși în 24 de ore: armata israeliană

Armata israeliană și-a publicat actualizarea zilnică în care a făcut și alte afirmații:

  • În centrul Gazei, forțele israeliene spun că au ucis mai mult de 10 luptători palestinieni.
  • În Khan Younis, ei susțin că au ucis un vânător înarmat cu un RPG cu ajutorul unui avion de luptă.
  • Folosind lunetişti şi tancuri, armata israeliană pretinde că a ucis un număr nespecificat de luptători palestinieni din spaţii apropiate în vestul Khan Younis.

UPDATE ORA 08.00 – Cabinetul de război al Israelului discută despre invazia de la Rafah și acordul privind prizonierii

Premierul israelian Netanyahu a prezentat personalului și miniștrilor din cadrul guvernului și cabinetului său de război planurile operaționale pentru invazia terestră a Rafah, în cadrul unei reuniuni care a avut loc duminică seara.

În același timp, el spune că va exista un plan de evacuare pentru cei aproape 1,5 milioane de palestinieni care se refugiază în cel mai sudic oraș din Gaza.

UPDATE ORA 04.00 – Un aviator american își dă foc în semn de protest față de genocidul” Israelului în Gaza

Un membru activ al armatei americane și-a dat foc în fața ambasadei israeliene din Washington, DC, potrivit oficialilor, într-un aparent act de protest față de războiul devastator al Israelului în Gaza.

Presa americană a relatat că bărbatul s-a difuzat în direct pe Twitch, purtând haine de luptă și declarând că nu va fi complice la genocid” înainte de a se stropi cu lichid.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Gruparea libaneză afirmă că a vizat un grup de soldați israelieni în apropiere de Marj, în Liban, pe partea de est a frontierei, cu o rachetă Burkan de fabricație locală, scrie Al Jazeera.

Abdel Salam Attari, director general pentru literatură și publicații în cadrul Ministerului Culturii al Autorității Palestiniene, afirmă că Israelul a vizat în mod deliberat toate formele de cultură din enclava de coastă asediată.

Ocupația distruge viața culturală și creativitatea din Gaza, ceea ce face parte din politica sa de ștergere a identității palestiniene”, a declarat Attari pentru Al Jazeera.

Ferocitatea atacurilor asupra culturii palestiniene a crescut de la 7 octombrie. Până la 13 februarie, am documentat uciderea a 44 de scriitori și artiști, pe lângă distrugerea a 32 de instituții culturale, centre și teatre, precum și a 12 muzee, nouă biblioteci publice și opt edituri și tipografii.”


Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va ataca Rafah, unde se adăpostesc sute de mii de palestinieni strămutați, dar că atacul va fi amânat într-o oarecare măsură” dacă se va ajunge la un acord privind prizonierii.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, spune că ultima dată când a putut livra alimente în nordul Gaza a fost la 23 ianuarie, reînnoind apelurile către comunitatea internațională de a permite mai mult ajutor în teritoriul palestinian pentru a evita foametea.

Citește și