• Guvernul Palestinei afirmă că salută apelul Parlamentului European pentru un armistițiu imediat și permanent în Fâșia Gaza și sprijinul său total pentru UNRWA.
  • Această poziție morală reflectă vocile a milioane de oameni din străzile europene care cer justiție”, declară Ministerul Afacerilor Externe într-o declarație.
  • Îți exprimăm recunoștința față de membrii Parlamentului European, cetățenii europeni, mișcările de solidaritate și toți oamenii liberi pentru sprijinul lor constant și pledoaria pentru obligațiile legale, morale și politice ale Europei de a menține justiția”, adaugă ministerul.

UPDATE ORA 22.00 – Palestinienii se pregătesc de atacuri ale coloniștilor după împușcăturile din colonie care au ucis doi israelieni

Comunitățile palestiniene din Cisiordania ocupată se pregătesc pentru atacurile anticipate ale coloniștilor israelieni, după ce un palestinian înarmat a ucis doi coloniști în apropierea așezării Eli.

Un bărbat palestinian, aparent în vârstă de 20 sau 30 de ani, înarmat cu ceea ce pare a fi o pușcă de asalt automată, posibil un M16 american, potrivit înregistrărilor video pe care le-am văzut. A ajuns la acea benzinărie din Eli, a deschis focul și a ucis doi israelieni. Un alt israelian înarmat aflat la fața locului l-a împușcat și l-a ucis apoi pe acest bărbat palestinian”, a relatat corespondentul Al Jazeera Zein Basravi din Cisiordania.

UPDATE ORA 21.00 – Un congresman american spune că milioane de oameni sunt în risc iminent” de foamete în Gaza

Jim McGovern, membru al Congresului SUA, a declarat că creșterea foametei extreme în Gaza subliniază necesitatea unei încetări imediate a focului”.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

vAvem nevoie de o încetare a focului acum. SUA trebuie să trimită alimente și ajutor medical oamenilor din Gaza – inclusiv să trimită o navă-spital și să parașuteze ajutoare din aer, dacă este nevoie. Milioane de oameni sunt în pericol iminent de foamete & înfometare”, a declarat McGovern într-o postare pe rețelele de socializare. Este nevoie de un sprijin umanitar masiv pentru a salva vieți nevinovate”.

UPDATE ORA 20.00 – Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a cerut o încetare imediată a focului” în Gaza și a îndemnat Israelul să protejeze populația palestiniană

Joi, Tajani a scris pe rețelele de socializare: Morțile tragice din Gaza cer o încetare imediată a focului pentru a facilita acordarea de ajutor umanitar, eliberarea ostaticilor și protejarea civililor”.

Comentariile sale au venit la câteva ore după ce s-a aflat că peste 100 de palestinieni au fost uciși în timp ce așteptau o livrare de ajutoare în orașul Gaza.

Tajani a cerut Israelului să stabilească cu rigurozitate faptele și responsabilitățile” cu privire la acest incident, pe care Ministerul Sănătății din Gaza l-a descris drept un masacru” și a dat vina pe trupele israeliene. Israelul a susținut că multe dintre victime au fost călcate de camioanele cu ajutoare.

UPDATE ORA 19.00 – Șeful ONU condamnă incidentul cu ajutoarele din Gaza

Secretarul general al ONU, António Guterres, condamnă incidentul” din nordul Fâșiei Gaza, în care peste 100 de persoane ar fi fost ucise sau rănite în timp ce căutau ajutoare vitale”, se arată într-un comunicat al purtătorului său de cuvânt, Stéphane Dujarric.

În declarație se spune: Nu este vorba despre o intervenție de urgență. Secretarul general condamnă incidentul de astăzi din nordul Gaza, în care peste o sută de persoane ar fi fost ucise sau rănite în timp ce căutau ajutor de salvare a vieții. Civilii disperați din Gaza au nevoie urgentă de ajutor, inclusiv cei din nordul asediat, unde ONU nu a reușit să livreze ajutoare de mai bine de o săptămână”

UPDATE ORA 18.00 – Biden spune că decesele de la locul de distribuire a alimentelor din Gaza vor complica negocierile, dar își păstrează speranța pentru un acord

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că administrația sa investighează ce s-a întâmplat la un loc de distribuție de alimente din Gaza – unde oficialii locali din domeniul sănătății spun că peste 100 de persoane au fost ucise și alte sute rănite – și a recunoscut că incidentul va complica negocierile din regiune.

Verificăm asta chiar acum; există două versiuni concurente despre ce s-a întâmplat. Nu am încă un răspuns”, a declarat președintele joi, la Casa Albă, pentru Arlette Saenz de la CNN.

Întrebat de Saenz dacă este îngrijorat că aceste decese vor complica negocierile, el a răspuns: Oh, știu că așa va fi”. Biden și-a exprimat totuși optimismul că s-ar putea ajunge în curând la un acord privind ostaticii și la o potențială încetare a focului.

UPDATE ORA 17.00 – Administrația Biden afirmă că monitorizează incidentul grav” de la locul unde se oferă ajutor în Gaza

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a declarat că Casa Albă analizează situația din Gaza în care sunt implicate camioanele cu ajutoare alimentare și rapoartele privind zeci de morți, calificând-o drept un incident grav”.

Purtătorul de cuvânt a cerut, de asemenea, într-o declarație, o încetare temporară a focului în război.

Deplângem pierderea de vieți nevinovate și recunoaștem situația umanitară gravă din Gaza, unde palestinieni nevinovați încearcă doar să își hrănească familiile. Acest lucru subliniază importanța extinderii și susținerii fluxului de asistență umanitară în Gaza, inclusiv printr-o potențială încetare temporară a focului. Continuăm să lucrăm zi și noapte pentru a obține acest rezultat”, potrivit declarației.

UPDATE ORA 16.00 – Un purtător de cuvânt al guvernului israelian spune că morții de la un sit de ajutor umanitar din Gaza sunt o tragedie”

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Avi Hyman, a declarat reporterilor că persoanele din Gaza care au fost ucise în timp ce așteptau la coadă pentru ajutor umanitar sunt în mod evident o tragedie, dar încă nu suntem siguri de detaliile specifice”.

Cel puțin 104 persoane au fost ucise și 760 au fost rănite într-un incident haotic în care trupele IDF au folosit focuri reale în timp ce civili palestinieni înfometați se adunau în jurul camioanelor de ajutor alimentar, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății din Gaza.

UPDATE ORA 15:20 – Israelul analizează posibile restricții la Al Aqsa în timpul Ramadanului

Israelul ia în continuare în considerare posibile restricții la Moscheea Al Aqsa în timpul Ramadanului, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului, citat de Reuters.

„Problema specifică a rugăciunii pe Muntele Templului, în Al Aqsa, este în prezent încă în discuție în cadrul cabinetului”, a declarat purtătorul de cuvânt Avi Hyman, adăugând că orice schimbare de politică va avea ca prioritate securitatea și sănătatea publică.

Declarația vine după apelurile Ministrului Israelian al Apărării de a adăuga mai multe restricții la moschee în timpul lunii sfinte islamice, cum ar fi să permită doar bărbaților cu vârsta de peste 60 de ani să se închine acolo. La rândul lor, SUA au îndemnat Israelul să continue să permită accesul credincioșilor pașnici în incintă în timpul Ramadanului, în conformitate cu practicile anterioare.

UPDATE ORA 13:30 – Poliția israeliană a fost desfășurată pentru a împiedica coloniștii să blocheze ajutoarele în Gaza

Forțele de poliție israeliene sunt desfășurate în număr mare la punctul de trecere Nitzana cu Gaza pentru a-i împiedica pe coloniști să obstrucționeze intrarea ajutorului umanitar în enclava asediată, a anunțat poliția israeliană într-o postare pe X.

În ultimele săptămâni, coloniștii israelieni au organizat demonstrații pentru a bloca sosirile de ajutoare în teritoriu.

UPDATE ORA 12:45 – Tancurile israeliene trec peste morți și răniți

Spitalele din nordul Fâșiei Gaza se străduiesc să facă față afluxului mare de morți și răniți în urma atacului asupra unui grup care aștepta o livrare de alimente.

Cel puțin 70 de palestinieni au fost uciși și peste 250 au fost răniți în atacul israelian din această dimineață, potrivit Biroului de presă al guvernului.

Palestinienii încearcă în continuare să recupereze mai multe trupuri ale celor uciși în atac, dar ambulanțele nu pot ajunge în zonă deoarece drumurile au fost „distruse în totalitate”.

„În timp ce armata israeliană a deschis focul asupra celor care căutau ajutor, tancurile israeliene au avansat și au trecut peste multe dintre cadavrele morților și răniților în părțile de sud-vest ale orașului Gaza. Este un masacru, pe lângă foametea care îi amenință pe cetățenii din Gaza.”

UPDATE ORA 10:45 – Biden, îngrijorat că Israelul va lansa o operațiune terestră împotriva Hezbollah

Administrația Biden și oficialii serviciilor de informații sunt îngrijorați de faptul că Israelul ar putea plănui să lanseze o operațiune terestră împotriva Hezbollah în sudul Libanului.

Un oficial neidentificat al guvernului american, care a primit o informare a serviciilor de informații pe această temă, a declarat că există îngrijorări că Israelul ar putea lansa o astfel de operațiune la sfârșitul primăverii.

„Operăm pe baza presupunerii că o operațiune militară israeliană va avea loc în următoarele luni”, a declarat oficialul citat. „Nu neapărat în mod iminent în următoarele săptămâni, dar poate mai târziu în această primăvară. O operațiune militară israeliană este o posibilitate clară”.

Armata israeliană și Hezbollah au făcut schimb de atacuri transfrontaliere mortale de când a început ofensiva terestră a Israelului în Gaza, în octombrie.

UPDATE ORA 9:45 – Armata israeliană efectuează arestări în Cisiordania ocupată

Forțele israeliene au luat cu asalt orașul Hebron și au arestat trei persoane, inclusiv un minor, relatează agenția de știri Wafa. Forțele israeliene au arestat, de asemenea, șase palestinieni în orașul Halhul.

De asemenea, un bărbat a fost arestat în satul Beit Tamar, la est de Betleem, în timp ce un bărbat a fost împușcat în picior și apoi arestat în tabăra Jalazone, la nord de orașul Ramallah.

UPDATE ORA 8:50 – Siria afirmă că a doborât o rachetă israeliană în apropiere de Damasc

Ministerul sirian al Apărării a declarat că Israelul a efectuat aseară târziu lovituri în apropierea capitalei Damasc.

„Inamicul israelian a lansat lovituri aeriene din direcția Golanului sirian ocupat, vizând o serie de situri din zona rurală a Damascului”, a precizat ministerul într-un comunicat. „Apărarea noastră aeriană a răspuns la rachetele agresorului și a doborât majoritatea acestora”.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, a declarat că loviturile israeliene au ucis doi luptători sirieni pro-Hezbollah și au lovit „situri în care se află grupuri susținute de Iran, inclusiv Hezbollah din Liban”.

Știre inițială:


Guvernul Palestinei a încurajat apelul Parlamentului European pentru un armistițiu imediat și permanent în Fâșia Gaza, împreună cu susținerea totală pentru UNRWA. Acest gest este considerat a reflecta voci din întreaga Europă care cer justiție. Ministerul Afacerilor Externe a exprimat recunoștința față de membrii Parlamentului European, cetățenii europeni și mișcările de solidaritate pentru sprijinul lor constant. Marți, raportorul Parlamentului pentru Palestina a subliniat necesitatea unui armistițiu imediat și necondiționat în Fâșia Gaza, evidențiind, de asemenea, importanța muncii UNRWA și necesitatea unei finanțări sporite pentru aceasta.

Citește și