• Numărul copiilor care au murit ca urmare a malnutriției și a asistenței medicale inadecvate în Gaza a crescut la 16.
  • Israelul a arestat 55 de persoane în timpul mai multor raiduri nocturne în Cisiordania ocupată.
  • Belgia trimite un avion militar de transport pentru livrarea de ajutoare în Gaza.

UPDATE ORA 23.00 – Nu există planuri de a trimite trupe în Gaza: SUA

Statele Unite nu intenționează să trimită trupe americane în Gaza pentru a susține eforturile de distribuire a ajutoarelor, a declarat generalul-maior al Forțelor Aeriene Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt principal al Pentagonului, în cadrul unei conferințe de presă.

Aceste remarci par să minimalizeze ideea unui port administrat de armata americană sau a unui alt loc de debarcare pentru distribuirea maritimă a ajutoarelor, chiar dacă mai mulți oficiali americani au declarat că țara lor explorează astăzi o opțiune maritimă pentru distribuirea ajutoarelor.

UPDATE ORA 21.00 – Obstacolele în calea încetării focului „nu sunt insurmontabile”, afirmă SUA

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat reporterilor că, în opinia Washingtonului, este posibil să se ajungă la un acord între Israel și Hamas care să prevadă o pauză în luptele din Fâșia Gaza și un schimb de prizonieri.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Miller a oferit, de asemenea, câteva detalii despre întâlnirea secretarului de stat american Antony Blinken cu ministrul israelian al cabinetului de război Benny Gantz, aflat în prezent într-o călătorie în SUA pentru a se întâlni cu liderii americani.

UPDATR ORA 20.00 – Avioane israeliene au lovit o țintă militară a Hezbollah: Armata israeliană

Avioane de vânătoare israeliene au efectuat atacuri asupra unei instalații militare aparținând grupării armate libaneze Hezbollah în regiunea Aita al-Shaab, a anunțat armata israeliană într-un comunicat.

Raidul a fost un răspuns la lansarea a două rachete antitanc spre zona Birnit, a precizat armata.

„De asemenea, IDF a atacat cartierul general operațional al organizației din zona Jabal al-Batam, pozițiile de lansare din zona Al Matmura și clădirile militare din zonele Majdal Zon, Houla și Kafra”, se arată în declarație.

UPDATE ORA 19.00 – Biden afirmă că SUA „nu vor sta deoparte” în ceea ce privește ajutorul pentru Gaza

„Statele Unite sunt hotărâte să facă tot posibilul pentru a trimite mai multe ajutoare celor din Gaza care au nevoie disperată de ele”, afirmă președintele american într-o postare pe X.

„Nu vom sta cu mâinile în sân. Nu vom renunța”, a adăugat el. Avioanele militare de marfă ale SUA au parașutat alimente și alte provizii în Gaza ca soluție pentru ca Israelul să continue să blocheze intrarea ajutoarelor în această fâșie și să ajungă la cei mai nevoiași.

UPDATE ORA 18.00 – Experții Națiunilor Unite au acuzat marți, într-o declarație, Israelul că „înfometează în mod intenționat poporul palestinian” din Gaza

„Israelul înfometează în mod intenționat poporul palestinian din Gaza începând cu 8 octombrie. Acum vizează civili care caută ajutor umanitar și convoaie umanitare”, au afirmat mai mulți experți ONU într-o declarație.

„Israelul trebuie să pună capăt campaniei sale de înfometare și de luare în vizor a civililor”.

Israelul a negat în mod constant că a țintit civili, spunând că războiul său este împotriva Hamas. Autoritățile israeliene spun în mod regulat că „nu există nicio limită în ceea ce privește cantitatea de ajutor umanitar pentru civilii din Gaza”.

Dar un purtător de cuvânt al Ministerului palestinian al Sănătății a declarat duminică că numărul copiilor care au murit din cauza deshidratării și malnutriției în nordul Fâșiei Gaza a crescut la 15.Israel „înfometează în mod intenționat poporul palestinian”, spun experții ONU.

UPDATE ORA 17.00 – Forțele israeliene au tras focuri de armă asupra oamenilor care așteptau ajutoare, luni seară, în nordul Gaza

Forțele israeliene au tras focuri de armă în timp ce oamenii așteptau ajutoare luni seară în nordul Gaza, a declarat un martor ocular de la fața locului pentru CNN.

Împușcăturile au avut loc la sensul giratoriu Kuwait de pe strada Rasheed din orașul Gaza cu puțin timp înainte de miezul nopții de luni, a declarat martorul ocular. CNN a contactat Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) pentru comentarii.

„Au fost focuri sporadice … am putut vedea gloanțele trasoare roșii deasupra capetelor noastre”, a declarat un jurnalist local pentru CNN.

Nu este clar dacă au existat victime. Datele furnizate peste noapte de Ministerul Sănătății din Gaza nu au precizat dacă cineva a fost ucis sau rănit în incident.

UPDATE ORA 16.00 – Agențiile umanitare avertizează asupra malnutriției „extreme” a copiilor, în special în nordul Fâșiei Gaza

Nivelurile de malnutriție infantilă din nordul Fâșiei Gaza sunt „deosebit de extreme” și de aproximativ trei ori mai mari decât în sudul enclavei palestiniene, a declarat marți reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru acest teritoriu.

Examinările efectuate în ianuarie în centrele de sănătate din nordul Gaza au constatat că unul din șase copii cu vârsta sub 2 ani suferea de malnutriție acută, a declarat Richard Peeperkorn în cadrul unei conferințe de presă. El a adăugat că cifra este „probabil să fie mai mare astăzi”.

Peeperkorn a spus că malnutriția infantilă „nu a fost niciodată o problemă” în Gaza înainte de război și că limitele impuse livrărilor de ajutoare au dus la faptul că aproximativ 90% dintre copiii cu vârsta sub 2 ani se confruntă cu o sărăcie alimentară severă.

În cadrul aceluiași eveniment, purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, a declarat că diferența dintre ratele de malnutriție infantilă din nordul și sudul Fâșiei Gaza arată în mod fundamental că „atunci când acest ajutor poate veni, face o diferență care salvează vieți”.

UPDATE ORA 15:00 – Bombardamentele din centrul Gazei nu au încetat

În primele ore ale după-amiezii, au avut loc mai multe bombardamente în zona centrală a Fâșiei Gaza – în principal în tabăra de refugiați Nuseirat și az-Zawayda.

În Jabalia, la nord, oamenii sunt încă sub efectul unui atac asupra unui bloc rezidențial care a avut loc peste noapte și care a provocat moartea a cel puțin opt persoane. Atacul a distrus o clădire, iar oamenii caută acum mai multe cadavre sub bucăți mari de beton aruncate în aer, ciment și alte dărâmături.

UPDATE ORA 14:00 – Belgia trimite un avion militar de transport pentru livrarea de ajutoare în Gaza

Ajutorul este mai întâi inspectat în Iordania și va fi trimis în Gaza nu mai devreme de miercuri, în așteptarea aprobării oficialilor israelieni, a declarat Ministerul belgian al Apărării.
Ministrul belgian al apărării, Ludivine Dedonder, a descris efortul ca fiind parte a unei „coaliții umanitare pentru Palestina” cu sediul în Iordania.

Cu toate acestea, grupurile de ajutorare din Gaza au avertizat că populația suferă de o foamete devastatoare și că parașutările aeriene sunt o modalitate ineficientă de a aduce provizii care nu ar trebui să fie considerate un înlocuitor al transferurilor prin punctele de trecere terestre.

UPDATE ORA 13:00 – Hezbollah afirmă că a lovit forțele din nordul Israelului

Gruparea libaneză Hezbollah a declarat că a țintit cu o rachetă o forță militară israeliană mecanizată la avanpostul Birkat Risha din nordul Israelului. Atacul a obținut o lovitură directă, se arată în comunicatul Hezbollah, adăugând că a provocat pagube și a declanșat un incendiu.

Presa israeliană a relatat anterior că sirenele de rachete au sunat în nordul Israelului și că o rachetă antitanc a aterizat în regiunea Galileii Superioare.

UPDATE ORA 12:00 – Zeci de cadavre au ajuns la al-Shifa și la spitale europene

Peste 34 de cadavre au ajuns la spitalul al-Shifa din orașul Gaza și la Spitalul European din Khan Younis în ultimele 24 de ore.

Potrivit unor surse medicale, nouă cadavre au ajuns la spitalul al-Shifa. Alte cel puțin 25 de cadavre au ajuns la Spitalul European – 17 dintre acestea fiind victime ale bombardamentului israelian asupra casei familiei al-Faqawi în cursul nopții.

UPDATE ORA 11:00 – Cel mai mare tunel descoperit în Gaza a fost distrus

Armata israeliană a declarat că a distrus cel mai mare tunel descoperit până în prezent în Fâșia Gaza.

O declarație pe X a precizat că tunelul, care a fost descoperit pentru prima dată la 16 decembrie, avea mai multe ramificații.
Declarația a precizat că tunelul a fost săpat din nordul Fâșiei Gaza spre Israel, dar nu a ajuns pe teritoriul israelian. Acesta a fost explorat de armată în săptămânile care au urmat.

UPDATE ORA 10:00 – Forțele israeliene desfășoară noi operațiuni în Khan Younis

Armata israeliană a declarat că forțele sale au desfășurat noi operațiuni în cartierul Hamad din sudul orașului Khan Younis din Gaza. O declarație militară de pe X a precizat că trupele sale au făcut raiduri în „infrastructura teroristă” din cartier și au găsit arme. Soldații lucrează la evacuarea rezidenților din zona de luptă, în timp ce arestează luptători, a adăugat declarația.

De asemenea, armata a declarat că a continuat să desfășoare operațiuni în centrul enclavei, unde a ucis aproximativ 20 de luptători, folosind focuri de lunetiști, obuze de tancuri și avioane cu comandă de la distanță.

Peste 50 de ținte Hamas ar fi fost atacate de forțele aeriene în întreaga Gaza, inclusiv situri de lansare, arsenale, puțuri de tuneluri și alte structuri militare.

UPDATE ORA 09:00 – HRW afirmă că uciderea solicitanților de ajutor umanitar face parte dintr-un „model de violență israeliană” care durează de zeci de ani

Directorul Human Rights Watch pentru Israel și Palestina, Omar Shakir, afirmă că recentele atacuri ale forțelor israeliene asupra persoanelor care caută ajutor umanitar în Gaza fac parte dintr-un „model de zeci de ani” de abuzuri mortale împotriva palestinienilor.

„Guvernul israelian are un istoric îndelungat în ceea ce privește utilizarea forței ilegale și excesive împotriva palestinienilor. Nu numai în contextul atacurilor aeriene, ci și în situații normale de menținere a ordinii publice”, a declarat el.

UPDATE ORA 08:00 – Forțele israeliene demolează casa unui prizonier palestinian și efectuează arestări în întreaga Cisiordania

Armata israeliană a demolat casa prizonierului Abdullah Yahya Massad în orașul Kafr Dan, la vest de Jenin, în Cisiordania ocupată, relatează agenția de presă Wafa.

În oraș au izbucnit confruntări între forțele israeliene și bărbați, în urma cărora doi palestinieni au fost răniți de schije de gloanțe.

Forțele israeliene au arestat, de asemenea, cel puțin șase palestinieni în orașul Kobar, la nord-vest de Ramallah. Toți bărbații erau prizonieri palestinieni eliberați.

UPDATE ORA 07:00 – Armata americană afirmă că a lansat lovituri de autoapărare împotriva rachetelor houthi

Comandamentul central al armatei americane (CENTCOM) a declarat că a efectuat lovituri de autoapărare împotriva a două rachete de croazieră anti-navă Houthi în Yemen, care reprezentau o „amenințare iminentă la adresa navelor comerciale și a navelor marinei americane”.

Știre inițială

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că SUA sprijină ancheta ONU privind un atac asupra palestinienilor care așteptau distribuirea de ajutoare în orașul Gaza și care a provocat peste 100 de morți și peste 700 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

În altă ordine de idei, Casa Albă a declarat că o încetare temporară a focului în Gaza este esențială pentru a se ajunge la un acord care să elibereze prizonierii israelieni din Gaza și a făcut apel la Hamas să accepte termenii aflați în prezent pe masă, în timp ce la Cairo se desfășoară discuții pentru asigurarea unui armistițiu.

Șeful agenției ONU pentru refugiați palestinieni a avertizat că fără fonduri suplimentare ne vom afla într-un teritoriu necunoscut, cu implicații grave pentru pacea și securitatea globală”.

Funcționăm de la mână la gură”, a declarat Philippe Lazzarini în fața celor 193 de membri ai Adunării Generale a ONU.

Statele Unite – cel mai mare donator al Agenției ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat – și alte țări au întrerupt finanțarea după ce Israelul a acuzat 12 angajați ai UNRWA că au participat la atacul din 7 octombrie.

Citește și