• Președintele Joe Biden anunță planurile SUA de a înființa un port de-a lungul coastei Fâșiei Gaza pentru ajutor umanitar în timpul discursului său de joi seară despre starea Uniunii.
  • Israelul a pregătit, de asemenea, o nouă trecere terestră în nordul Fâșiei Gaza, care va permite accesul ajutoarelor în zonă, potrivit unui înalt oficial al administrației americane.
  • Cel puțin 20 de persoane au murit din cauza malnutriției și deshidratării de la începutul războiului, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

UPDATE ORA 22.00 – SUA declară că portul temporar pentru ajutorul Gazei va dura „câteva săptămâni”

Un port temporar pe care Statele Unite încearcă să-l construiască pentru a accelera ajutorul pentru Gaza va dura „câteva săptămâni” în planificare și execuție.

Procesul ar putea implica 1.000 de militari americani, dar niciunul nu va fi pus pe teren, spune Pentagonul. Washingtonul lucrează la detalii cu națiunile partenere din Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, experții au criticat mișcarea ca o încercare de a distrage atenția de la sute de mii de palestinieni înfometați și blocarea constantă a asistenței Israelului pentru enclava asediată de mult timp.

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
HATHAWAY ÎȘI FACE DEBUTUL PE TIKTOK

UPDATE ORA 21.00 – Canada va relua finanțarea UNRWA

Canada va relua finanțarea agenției ONU pentru refugiații palestinieni, a declarat ministrul dezvoltării internaționale Ahmed Hussen.

Ottawa a anunțat o pauză a finanțării în ianuarie, după ce Israelul a susținut că unii angajați ai agenției au fost implicați în atacurile Hamas din 7 octombrie – acuzații încă în curs de investigare.

„Canada este profund îngrijorată de situația umanitară catastrofală din Gaza, care se înrăutățește din oră în oră. Ajutorul trebuie să ajungă la civili cât mai repede posibil”, a declarat departamentul pentru Afaceri Globale într-un comunicat.

UPDATE ORA 20.00 – Protestatarii israelieni încearcă să împiedice transporturile de ajutoare să treacă în Gaza

Israelienii furiosi traversează un câmp de miriște pentru a încerca să ocolească o blocada polițienească pentru a împiedica transporturile de alimente și provizii destinate Gaza.

Timp de săptămâni, ofițerii de frontieră israelieni au permis protestatarilor să perturbe convoaiele critice de ajutor de la Kerem Shalom, singurul punct de trecere a frontierei funcțional al țării cu Gaza. Dar la sfârșitul lunii trecute, odată cu creșterea presiunii internaționale și a condamnărilor, autoritățile au anunțat că vor muta ofițeri suplimentari la trecere pentru a prelua controlul. Dar chiar și cu zona declarată acum zonă militară închisă, protestatarii continuă să sosească și încearcă să depășească poliția.

Protestele sunt conduse de mișcarea „Tsav 9”, un grup de rezerviști demobilizați, familii de ostatici și coloniști. Numele său, care înseamnă „Ordinul 9”, este o referire la avizele de mobilizare de urgență care cheamă rezerviști.

UPDATE ORA 18.00 – Drumul israelian care împarte Gaza în două a ajuns pe coasta Mediteranei, arată analiza CNN

O imagine din satelit din 6 martie dezvăluie că un drum est-vest construit în Gaza de către armata israeliană se întinde din zona de frontieră Gaza-Israel pe toată fâșia de aproximativ 6,5 kilometri lățime, despărțind nordul Gazei, inclusiv orașul Gaza, din sudul enclavei. Aproximativ 2 kilometri includ un drum existent, în timp ce restul este nou, conform analizei CNN.

Face parte dintr-un plan de securitate pentru a controla teritoriul pentru luni și, posibil, ani de acum înainte, au spus oficialii israelieni.

Ministrul israelian pentru Afaceri Diasporei, Amichai Chikli, a declarat pentru CNN că noul drum va „ușura” armata israeliană să lanseze raiduri la nord de orașul Gaza și la sud, în zona centrală a Fâșiei Gaza.

UPDATE ORA 17.00 – Cel puțin 5 persoane mor în Gaza

Cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte 10 au fost rănite vineri, după ce pachete de ajutor aruncate în aer au căzut asupra lor în tabăra Al Shati, la vest de orașul Gaza, potrivit unui jurnalist de la fața locului care a asistat la incident și a confirmat de un medic.

Khader Al Za’anoun a declarat pentru CNN că a fost martor la pachetele de ajutor care au căzut din avioane deasupra taberei, dar nu poate confirma care națiune s-a aflat în spatele lansării aeriene.

Muhammad Al-Sheikh, șeful departamentului de îngrijiri de urgență din complexul medical Al-Shifa din orașul Gaza, a confirmat că cinci persoane au fost ucise în incident.

UPDATE ORA 16.00 – UE se alătură SUA pentru a lansa un coridor maritim de ajutor către Gaza în acest weekend

Uniunea Europeană plănuiește să deschidă un coridor maritim de ajutor de urgență din Cipru către Gaza în acest weekend, într-un efort comun cu aliații, inclusiv cu SUA, a anunțat vineri șefa blocului, președinta Ursula von der Leyen.

Suntem acum foarte aproape de deschiderea coridorului, sperăm că sâmbăta aceasta, duminica aceasta, și sunt foarte bucuroasă să văd că operațiunea pilot inițială va fi lansată astăzi”, a declarat ea reporterilor din Larnaca, în Cipru. Aceasta a venit după ce președintele american Joe Biden a dezvăluit planurile de a înființa un port temporar pe coasta Gaza.

Germania, Grecia, Italia, Țările de Jos, Republica Cipru, Emiratele Arabe Unite și Regatul Unit își vor uni eforturile pentru a lansa coridorul, potrivit unui comunicat de presă al UE. Operațiunea complexă” va fi coordonată îndeaproape cu guvernul Israelului”, a adăugat comunicatul.

UPDATE ORA 15.00 – Cel puțin 9.000 de femei ucise în Gaza din 7 octombrie, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății

Cel puțin 9.000 de femei au fost ucise în Gaza începând cu 7 octombrie, a anunțat vineri, într-un comunicat, Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza.

Agenția ONU pentru Ajutor și Lucrări (UNRWA), care este principala agenție de ajutor din Gaza, a postat de asemenea o declarație pe X (fostul Twitter), afirmând că în medie 63 de femei sunt ucise în enclavă pe zi. „De #ZiuaInternaționalăaFemeilor, femeile din #Gaza continuă să suporte consecințele acestui război brutal”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 14.00 – Marea Britanie se va alătura SUA pentru a deschide un coridor maritim de ajutor către Gaza

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a anunțat că Regatul Unit se va alătura Statelor Unite pentru a deschide un coridor maritim de urgență în largul coastei mediteraneene a Fâșiei Gaza, pentru a livra mai multe ajutoare.

Oamenii din Gaza au nevoie disperată de ajutor umanitar”, a scris Cameron vineri pe rețelele de socializare.

Continuăm să îndemnăm Israelul să permită intrarea mai multor camioane în Gaza, ca fiind cea mai rapidă modalitate de a face să ajungă ajutorul la cei care au nevoie de el”. Anunțul vine la o zi după ce președintele Joe Biden a dezvăluit planurile armatei americane de a înființa un port temporar pentru a aduce ajutoare suplimentare în Gaza.

UPDATE ORA 13.00 – Medicii se tem că planul de ajutor american nu va ajunge la timp în Gaza

Medicii din Gaza sunt îngrijorați că planul american de a construi un port temporar în largul coastei Gaza pentru a intensifica livrarea de ajutor umanitar va fi prea puțin și prea târziu.

Saleh Al-Hams, director de îngrijiri medicale la Spitalul European din Gaza, a declarat pentru Al Jazeera că planul american vine în momentul în care războiul intră în cea de-a șasea lună.

Unde a fost conștiința americană timp de 153 de zile de la începutul războiului, în timp ce oamenii din Fâșia Gaza sunt supuși unui bombardament constant?”, a întrebat el.

Construcția digului ar putea dura câteva săptămâni, ceea ce înseamnă că poporul nostru va continua să sufere”, a spus el, adăugând că este condamnabil” faptul că digul ar fi la doar câțiva kilometri de granița de la Rafah, unde sute de camioane stau la coadă așteptând permisiunea de a intra.

UPDATE ORA 12:30 – Palestinienii resping concluziile israeliene privind uciderea convoiului de ajutoare

Ministerul palestinian de Externe a declarat că respinge investigațiile israeliene privind uciderea a cel puțin 118 palestinieni în jurul unui convoi umanitar în orașul Gaza în februarie anul trecut.

Ministerul a îndemnat comunitatea internațională „să ceară o comisie de anchetă internațională independentă” care să analizeze incidentul.

Declarația ministerului de externe vine după ce Israelul a anunțat în cursul zilei concluziile anchetei sale privind tragedia din 29 februarie.

Armata a declarat că o analiză a incidentului a constatat că trupele „au tras cu precizie” spre suspecții care s-au apropiat de ei în timpul jafurilor în curs în jurul convoiului.

Cu toate acestea, echipa ONU care a investigat locul incidentului, martorii, medicii și observatorii drepturilor omului spun că dovezile indică faptul că forțele israeliene au tras cu putere.

Aceștia spun că pe victime au fost găsite răni prin împușcare.

UPDATE ORA 12:00 – Trupele israeliene iau cu asalt Hebron și efectuează rețineri

Forțele israeliene au luat cu asalt cartierele din orașul Hebron din Cisiordania ocupată și au reținut mai mulți palestinieni, afirmă agenția oficială palestiniană de presă Wafa.

Trupele au arestat un palestinian în orașul Yatta, la sud de Hebron, după ce i-au percheziționat casa, potrivit unor surse de securitate citate de agenția de presă.

De asemenea, forțele israeliene au bătut un civil înainte de a-l reține timp de câteva ore, în timp ce au luat cu asalt orașul Dura, la sud-vest de Hebron.

De asemenea, au reținut timp de câteva ore trei membri ai unei familii – tată, mamă și fiu – la un punct de control militar la intrarea în cartierul Jaber din sudul Hebronului, înainte de a-i elibera.

UPDATE ORA 11:00 – Brigăzile Al-Quds spun că luptătorii s-au confruntat cu trupele israeliene în jurul orașului Jenin

rigăzile Al-Quds, aripa armată a grupării Jihadul Islamic, a declarat că batalionul său din Jenin s-a angajat în ciocniri armate cu forțele israeliene în satul Silat al-Harithiya din Cisiordania ocupată.

O declarație pe Telegram a precizat că ciocnirile au avut loc în timp ce forțele israeliene luau cu asalt satul cu gloanțe grele și dispozitive explozive, fără a oferi alte detalii.

Silat al-Harithiya este situat la aproximativ 10 km nord-vest de orașul ocupat Jenin, în nordul Cisiordaniei.

UPDATE ORA 10:00 – Armata israeliană desfășoară o campanie de arestări în masă în Khan Younis

Palestinienii din Gaza au fost nevoiți să suporte o campanie intensă de bombardamente în părțile de nord, în zona centrală și în orașul Khan Younis, unde se află încă cartierele generale militare și vehiculele blindate ale armatei israeliene.

În Khan Younis, armata israeliană înconjoară clădirile rezidențiale și efectuează arestări în masă și percheziții agresive din clădire în clădire în căutarea luptătorilor Hamas. Într-un comunicat publicat de armata israeliană se spune că au arestat aproape 250 de persoane pe care le descriu ca fiind asociați ai Hamas.

Dar poate că cele mai grave evenimente care s-au petrecut peste noapte au fost loviturile aeriene repetate în Deir el-Balah. O clădire rezidențială plină de persoane strămutate a fost atacată în oraș, cel puțin 11 persoane au fost ucise până în prezent, iar altele se află încă sub dărâmături și au fost raportate numeroase alte răniri. Răniții au fost transportați la spitalul al-Aqsa.

UPDATE ORA 9:00 – Lloyd Austin subliniază „nevoia critică” de a spori ajutorul pentru Gaza în convorbirea cu Gallant

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a spus omologului său israelian că este o „necesitate critică” de a suplimenta ajutorul umanitar prin toate punctele de intrare posibile în Gaza.

Austin a vorbit la telefon cu Yoav Gallant despre operațiunile israeliene din Gaza, potrivit unui comunicat al Pentagonului.

În cadrul convorbirii, Austin a subliniat, de asemenea, necesitatea de a asigura distribuirea în siguranță a ajutoarelor odată ce acestea au ajuns în Gaza.

„Austin și ministrul Gallant au discutat despre necesitatea urgentă de a asigura eliberarea imediată a ostaticilor ținuți prizonieri de Hamas”, se arată în comunicatul Pentagonului.

UPDATE ORA 05:00 – Biden afirmă că armata americană va deschide un port de ajutor temporar în Gaza

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat joi planurile armatei americane de a înființa un port temporar de-a lungul coastei Gaza pentru a aduce ajutorul umanitar suplimentar de care este nevoie disperată în această fâșie devastată de război.Vorbind în timpul discursului său despre starea Uniunii, Biden a declarat că structura de pe coasta mediteraneană va primi „nave mari care vor transporta alimente, apă, medicamente și adăposturi temporare”.

Știre inițială

Oficialii din domeniul sănătății spun că Gaza are mare nevoie de sânge și de echipamente de donare din partea comunității internaționale.

Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza a publicat joi o declarație în care afirmă că este nevoie de unități de sânge și de componentele acestora din toate grupele de sânge, având în vedere nevoia urgentă de a salva viețile bolnavilor și răniților”.

Există o cerere acută de materiale de bază pentru donarea de sânge, inclusiv pungi de sânge goale și teste de grupă sanguină, se arată în declarație.

Facem apel la toate părțile relevante să răspundă de urgență apelului nostru și să trimită cantități mari de unități de sânge care să salveze vieți pentru răniții și bolnavii din Fâșia Gaza”, a adăugat declarația.

Citește și