• Uniunea Europeană intenționează să deschidă un coridor de ajutor maritim de urgență de la Cipru la Gaza în acest weekend, într-un efort comun cu aliații, inclusiv SUA.
  • Palestinienii strămutați spun că se luptă să-și hrănească copiii deoarece Israelul restricționează sever livrările de ajutoare.
  • Un drum construit de armata israeliană care împarte Gaza în două a ajuns pe coasta Mediteranei, arată o analiză CNN.

UPDATE ORA 22.00 – Mossad spune că discuțiile pentru armistițiu sunt încă în curs de desfășurare, în apropierea Ramadanului

Eforturile de a asigura un acord de încetare a focului între Israel și Hamas în Gaza sunt încă în curs de desfășurare, afirmă agenția israeliană de informații Mossad, în ciuda diminuării speranțelor de armistițiu în timpul lunii sfinte a Ramadanului.

„Contactele și cooperarea cu mediatorii continuă în permanență în încercarea de a reduce diferențele și de a ajunge la acorduri”, se arată într-o declarație.

Egiptul, Statele Unite și Qatarul au mediat negocierile pentru armistițiu din ianuarie.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Hamas dă vina pe Israel pentru impasul în care se află discuțiile pentru un armistițiu de durată și eliberarea celor 134 de prizonieri despre care se crede că sunt încă reținuți în Gaza, afirmând că refuză să ofere garanții pentru a pune capăt războiului sau pentru a-și retrage forțele din enclava devastată de război.

Într-o declarație făcută sâmbătă, cu ocazia Ramadanului, șeful Hamas, Ismail Haniyeh, a promis că palestinienii vor continua să lupte împotriva Israelului „până când își vor recăpăta libertatea și independența”.

UPDATE ORA 21.00 – Armata israeliană confirmă că un comando de rang înalt a fost ucis în Gaza

Armata israeliană a confirmat că maiorul Amishar Ben David a fost ucis în timpul luptelor din sudul Fâșiei Gaza.

Aceasta l-a identificat pe bărbatul în vârstă de 43 de ani ca fiind șeful echipei de comandă avansată a Brigăzii de comando. El provenea din așezarea ilegală Eli din Cisiordania ocupată de Israel.

Ben David este cel de-al 248-lea soldat ucis de la lansarea invaziei terestre a Israelului în enclava asediată, în octombrie.

UPDATE ORA 20.00 – Israelul afirmă că a efectuat lovituri asupra infrastructurii Hezbollah

Pe canalul său Telegram, armata israeliană afirmă că avioane de luptă au lovit în urmă cu puțin timp obiective ale Hezbollah în sudul Libanului.

Printre acestea se numără un complex militar din Aita al-Shaab și centrele de comandă din Majdal Zoun și Kafra, a precizat aceasta.

Infrastructura pe care nu a identificat-o a fost, de asemenea, lovită în zona Mhaibib din sudul Libanului.

UPDATE ORA 19.00 – Șeful Apărării britanice afirmă că o navă de război a doborât două drone Houthi

Ministrul Apărării, Grant Shapps, a declarat că o navă de război britanică a doborât două drone de atac Houthi în Marea Roșie.

„Noaptea trecută, HMS Richmond și-a folosit rachetele Sea Ceptor pentru a doborî două drone de atac – respingând cu succes încă un atac ilegal al Houthis, susținuți de Iran”, a declarat Shapps într-o postare pe X.

„Marea Britanie și aliații noștri vor continua să ia măsurile necesare pentru a salva vieți și a proteja libertatea de navigație”.

Marea Britanie s-a alăturat forțelor americane și franceze pentru a răspunde la atacurile Houthis din Yemen pe rutele de navigație din Marea Roșie.

Luptătorii Houthi au lansat în mod repetat drone și rachete împotriva transportului maritim comercial internațional de la jumătatea lunii noiembrie, pentru a face presiuni asupra Israelului și aliaților săi să oprească războiul din Gaza.

UPDATE ORA 18.00 – Premierul spaniol spune că va face presiuni pentru recunoașterea statului palestinian

Pedro Sanchez a anunțat că va face presiuni asupra Congresului pentru a recunoaște un stat palestinian înainte de sfârșitul mandatului său, în 2027.

„Vom face acest lucru din convingere morală, pentru că este o cauză dreaptă, dar și pentru că este singura modalitate prin care două state – Israel și Palestina – pot trăi împreună și coexista în pace și securitate”, a declarat Sanchez.

Liderul spaniol este oficialul european de cel mai înalt rang și cel mai cunoscut care a condamnat Israelul pentru atacul său din Gaza, fiind urmat doar de politicieni din Irlanda și Belgia.

În decembrie, Sanchez a declarat că, având în vedere „imaginile pe care le vedem și numărul tot mai mare de copii care mor, am serioase îndoieli că [Israelul] respectă dreptul umanitar internațional”.

UPDATE ORA 17.00 – Atac aerian terifiant asupra Deir el-Balah

Un atac aerian uriaș și terifiant a lovit cartierul Al-Mashala din orașul Deir el-Balah, în centrul Gaza.

Cel puțin șase ambulanțe s-au deplasat de urgență la fața locului și auzim informații despre numeroase victime și răniți.

De asemenea, tancurile israeliene continuă să lovească periferia estică a orașului Deir el-Balah.

UPDATE 14.30 – Cel puțin 10 morți în tabăra de la Nuseirat, după ce atacul aerian israelian a lovit un bloc rezidențial

Operațiunea de căutare și salvare este în desfășurare după distrugerea unui întreg bloc rezidențial aparținând familiei al-Nuwairi din tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza.

Un rezident supraviețuitor i-a spus lui Al Jazeera că în casă erau „copii și fete”.

„Nu există nicio zonă de siguranță, ne-au spus că aici este siguranța Ajinei”, a spus supraviețuitorul.

Un membru al apărării civile a declarat pentru Al Jazeera că „printre cei vizați se numără o fetiță de o lună și eforturile de căutare a ei sunt încă în desfășurare”.Faceți clic aici pentru a distribui pe rețelele sociale

UPDATE 13.30 – Distrugerea cauzată de Israel se ridică la 30 de miliarde de dolari: guvernul Gaza

Biroul de presă al guvernului din Gaza a declarat că distrugerea cauzată de Israel în enclavă începând cu 7 octombrie se ridică la peste 30 de miliarde de dolari din cauza daunelor aduse locuințelor, facilităților și altor infrastructuri, inclusiv rețelele de drumuri, electricitate, apă și canalizare.

Biroul a declarat mai devreme că la cinci luni de la începutul războiului, 80% din casele din Gaza au devenit „nelocuibile”.

UPDATE 12.30 – La cinci luni de război, 80% din casele din Gaza sunt „nelocuibile”

Palestinienii din Gaza nu au din ce în ce mai mult adăpost sau hrană, a declarat Salameh Maarouf, șeful biroului de presă al enclavei.

La cinci luni de la începutul războiului, 80% din casele din Gaza au devenit „nelocuibile”, a spus Maarouf, în timp ce 120.000 de familii suferă de foamete.

UPDATE ORA 11.30 – O navă de ajutor se pregătește să plece din Cipru către Gaza printr-un nou coridor

O organizație caritabilă americană spune că încarcă ajutoare pentru Gaza într-o barcă din Cipru, pregătindu-se pentru prima expediere către teritoriul devastat de război de-a lungul noului coridor maritim pe care UE speră că îl va deschide în acest weekend.

Nava cu pavilion spaniol Open Arms a acostat în urmă cu trei săptămâni în portul Larnaca din Cipru, cel mai apropiat stat membru al UE de enclavă.

„Echipele World Central Kitchen se află în Cipru, încarcând paleți de ajutor umanitar pe o barcă care se îndreaptă spre nordul Gazei”, a spus organizația de caritate.

„Ne pregătim de săptămâni, alături de partenerul nostru de încredere Open Arms, pentru deschiderea unui coridor de ajutor maritim care ne va permite să ne extindem eforturile în regiune”, a adăugat acesta.

„Efortul de a stabili un coridor maritim umanitar în Gaza înregistrează progrese, iar remorcherul nostru este pregătit să se îmbarce imediat, încărcat cu tone de hrană, apă și provizii vitale pentru civilii palestinieni”, a spus Open Arms pe platforma de socializare. X.

UPDATE ORA 10.00 – Distrugătoare de război americane vizate la Marea Roșie și Golful Aden

Rebelii Houthi aliniați cu Iranul din Yemen au vizat vrachierul american Propel Fortune în Golful Aden, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al grupului militar.

Într-un discurs televizat sâmbătă, Yahya Saree a mai spus că au vizat „un număr de distrugătoare de război americane la Marea Roșie și Golful Aden cu 37 de drone”.

Houthiii spun că au atacat căile maritime în solidaritate cu palestinienii din Gaza. Anterior, armata americană a declarat că a doborât 15 drone care reprezentau o „amenințare iminentă” pentru navele comerciale și navele coaliției din regiune.

UPDATE ORA 09.00 – Guterres cere din nou „eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor” din Gaza

Șeful ONU Antonio Guterres a cerut Hamas să elibereze toți prizonierii din Gaza.

„Am fost profund mișcat de relatările groaznice pe care le-am auzit de la un ostatic eliberat și familiile altor persoane răpite de Hamas”, a spus el la X, împărtășind o fotografie a întâlnirii.

„Reiterez apelul meu ferm pentru eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor. ACUM”, a adăugat el.

UPDATE ORA 08.00 – SUA, aliații interceptează 15 drone Houthi, spune CENTCOM

Coaliția navală condusă de SUA în Marea Roșie a zădărnicit un atac Houthi „la scară largă” în zonă, doborând 15 drone care reprezentau o „amenințare iminentă” pentru navele comerciale și navele coaliției, susține Comandamentul Central al SUA (CENTCOM).

Anunțul vine în timp ce rebelii Houthi își intensifică atacurile asupra navelor legate de Israel, SUA și Marea Britanie pe calea navigabilă strategică pentru a-și manifesta solidaritatea cu Gaza, spun ei.

O coaliție navală condusă de SUA operează în apele din decembrie 2023, încercând să contracareze atacurile Houthi. Forțele americane au efectuat, de asemenea, lovituri asupra a ceea ce spun că sunt site-uri de arme Houthi din Yemen, inclusiv lovirea joi de rachete antinavă montate pe camioane, potrivit CENTCOM.

UPDATE ORA 06:00 – SUA atacă rachete houthi în Yemen

Armata americană a lovit vineri două rachete antinavă montate pe camioane Houthi în zonele controlate de Houthi din Yemen, a declarat Comandamentul Central al SUA.

Mai târziu în cursul zilei, Houthis au tras două rachete din Yemen în Golful Aden asupra navei deținute de Singapore, M/V Propel Fortune, a spus CENTCOM.

Rachetele nu au lovit nava și nu au fost răniți.

UPDATE ORA 02:00 – Hezbollah revendică cinci atacuri asupra pozițiilor israeliene

Gruparea armată libaneză a revendicat un total de cinci atacuri asupra pozițiilor israeliene folosind rachete, rachete și artilerie. Pe partea de est a graniței care luptă cu Israelul, Hezbollah a declarat că a vizat soldați și vehicule cu rachete și artilerie în două atacuri în zona Kfar Chouba.

Pe frontul de vest, a spus că cele trei atacuri ale sale au folosit obuze de artilerie, o rachetă și rachete Katyusha pentru a lovi soldații și pozițiile israeliene, inclusiv în Jal al-Alam. \

UPDATE ORA 01:00 – Aripa armată Hamas revendică atacul cu drone asupra soldaților israelieni

Brigăziile Qassam, aripa armată a Hamas, au susținut un atac rar cu drone împotriva pozițiilor israeliene din interiorul Fâșiei Gaza.

A spus că luptătorii au reușit să arunce două mine antipersonal dintr-o dronă într-un „cartier general al armatei inamice” la est de Beit Hanoon, în nordul Gazei.

Hamas a mai spus că un lunetist palestinian a ucis un soldat israelian joi la Beit Hanoon, iar luptătorii au avut o ambuscadă a șase trupe israeliene într-un apartament rezidențial din orașul Hamad, în sudul Gazei, ucigându-i pe toți în luptă la scurtă distanță.

Știre inițială

Avioanele de luptă ale Forțelor de Apărare Israelului au efectuat lovituri aeriene asupra țintelor Hezbollah, după ce armata a declarat că a detectat mai multe lansări de rachete din sudul Libanului, scrie CNN.

IDF a declarat că a lovit un complex militar în apropierea orașului Marwahin, „infrastructura terorii” în zona Labbouneh și un post militar în apropiere de satul Ayta ash Shab, unde IDF susține că au detectat numeroase lansări pe parcursul zilei.

„În urma loviturii asupra postului militar, au fost identificate explozii secundare, ceea ce indică faptul că în interiorul postului au fost amplasate arme”, susțin IDF.

Pe canalul său Telegram, Hezbollah a confirmat că grupul a efectuat vineri lovituri de artilerie asupra site-urilor militare israeliene.

Nu s-au raportat imediat victime de ambele părți ale graniței. Aceste lupte sunt centrate la granița dintre sudul Libanului și nordul Israelului, în timp ce campania israeliană împotriva Hamas este centrată mai la sud, în Fâșia Gaza.

Citește și