• Șeful de spionaj din Israel s-a întâlnit cu omologul său american în cadrul eforturilor de a asigura eliberarea prizonierilor israelieni încă deținuți în Gaza.
  • Israelul a impus un asediu asupra Gazei care a oprit livrările de ajutoare la sol.
  • Președintele american Joe Biden a avertizat la sfârșitul săptămânii trecute că, fără un armistițiu înainte de Ramadan, „Israelul și Ierusalimul ar putea fi foarte, foarte periculoase”.

UPDATE ORA 22:00 – Forțele israeliene blochează intrarea în incinta Moscheii Al-Aqsa

Forțele israeliene au împiedicat un număr mare de credincioși palestinieni să intre în incinta complexului din Ierusalimul de Est ocupat pentru rugăciunile Taraweeh în ajunul Ramadanului, relatează presa locală.

UPDATE ORA 20:40 – Hamas prezintă cerințele pentru negocierile de armistițiu

Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas, susține în prezent un discurs privind poziția Hamas în negocierile pentru un armistițiu în războiul din Gaza.

El a declarat că printre cerințele grupului se numără asigurarea unei încetări a focului, lucru la care Israelul nu a fost de acord să adere.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Cu doar câteva ore înainte de discursul meu, am luat legătura cu interlocutorii și nu am primit nicio confirmare că ocupația va opri războiul”, spune el.

„Ocupația nu s-a angajat ca oamenii să se întoarcă în zonele din care au fost alungați”, adaugă el.

UPDATE ORA 19:50 – Houthis organizează exerciții în batjocura forțelor israeliene Dimona și americane

Forțele terestre ale armatei Houthi din Yemen au organizat exerciții militare privind preluarea – și apoi aruncarea în aer cu explozibili de la distanță – a unei simulări a așezărilor din Dimona din Israel, în apropierea căreia se află și o centrală nucleară.

O înregistrare video difuzată de mass-media houthi arată că aceștia au exersat, de asemenea, un asalt asupra a ceea ce au spus că este o reprezentare a unui convoi militar al SUA și al Regatului Unit – care bombardează de săptămâni întregi guvernoratele din Yemen pentru a opri atacurile houthi asupra navelor din Marea Roșie.

De asemenea, soldații Houthi au călcat în picioare un steag al Israelului, iar o fotografie a Președintelui american Joe Biden a putut fi văzută pe jos.

UPDATE ORA 18:30 – Armata americană confirmă un nou transport aerian de ajutoare

Armata americană afirmă că a efectuat în această după-amiază un parașut comun de ajutoare umanitare deasupra nordului Fâșiei Gaza împreună cu forțele aeriene iordaniene.

„Un avion american C-130 a parașutat peste 11.500 de echivalenți de masă, precum și alte alimente, inclusiv orez, făină, paste făinoase și conserve”, a precizat Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) într-o postare pe X.

„Aceste parașutări aeriene fac parte dintr-un efort susținut și continuăm să planificăm livrări aeriene ulterioare”.

Parașutările aeriene și planurile în curs de desfășurare de a construi un port temporar în Gaza vin în timp ce ONU și alții susțin că folosirea convoaielor terestre ar fi cea mai bună metodă de a face să ajungă ajutoarele la milioanele de palestinieni din Fâșia Gaza.

UPDATE ORA 17:00 – Hezbollah susține că a lovit cu rachete militari israelieni în apropiere de Aita al-Shaab

Gruparea libaneză afirmă pe Telegram că a lansat rachete balistice Volcano (Burkan) asupra unui sit din apropierea localității Aita al-Shaab, cunoscută sub numele de al-Raheb, și asupra unui grup de soldați aflați în apropierea acestuia.

Hezbollah a declarat că lovitura a fost în „sprijinul poporului palestinian din Fâșia Gaza și a rezistenței sale onorabile”.

UPDATE 13.00 – Aproximativ 75% dintre evreii israelieni susțin operațiunea militară din supraaglomeratul Rafah: sondaj

ntr-un sondaj realizat de Institutul pentru Democrație din Israel , trei sferturi dintre evreii israelieni susțin un atac israelian asupra orașului cel mai sudic al Gazei, Rafah, unde se adăpostesc mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de oameni ai enclavei de coastă asediate.

Mai multe constatări:

  • Aproximativ jumătate din publicul israelian consideră că poziţia Israelului pe arena internaţională nu este bună.
  • Aproximativ 45% dintre evreii israelieni consideră că impunerea de restricții asupra cetățenilor palestinieni ai Israelului la complexul Moscheei Al Aqsa în timpul Ramadanului ar crește probabilitatea violenței.
  • În ceea ce privește relațiile dintre SUA și Israel, sondajul arată că aproximativ 40 la sută spun că este posibil să se bazeze pe sprijinul SUA „pe deplin sau în mare măsură”.

UPDATE 12.00 – Ministerul palestinian de Externe condamnă incapacitatea comunității internaționale de a proteja civilii

Ministerul a descris eșecul internațional de a proteja palestinienii în timpul Ramadanului drept „un asasinat al umanității”.

Într-o declarație postată pe X, se afirmă că peste două milioane de palestinieni din Fâșia Gaza vor experimenta luna sfântă musulmană Ramadan cu aproape deloc hrană sau acces la apă curată, precum și escaladarea continuă a agresiunii Israelului asupra enclavei de coastă.

„Eșecul Consiliului de Securitate de a implementa Rezoluția 2720 și incapacitatea acestuia de a garanta intrarea constantă a ajutorului umanitar și medical pentru civilii din Fâșia Gaza nu are nicio justificare”, se arată în comunicat.

UPDATE 11.00 – Proteste în desfășurare în timp ce Herzog din Israel vizitează Amsterdam

Președintele israelian Herzog participă la deschiderea Muzeului Național al Holocaustului din Amsterdam, pe fondul protestelor pro-palestiniene care cer o încetare imediată a focului în conflictul Israel-Hamas din Gaza.

Protestatarii scandau „Niciodată nu mai este acum” și „Încetarea focului acum” într-o piață din apropierea muzeului cu steaguri palestiniene și pancarte pe care scriau „Evrei împotriva genocidului” și „Nepotul unui supraviețuitor al holocaustului spune: Opriți Holocaustul din Gaza”.

Amnesty International a pus semne de ocolire în jurul muzeului pentru a-l îndruma pe Herzog către Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

Regele olandez Willem-Alexander urmează să se întâlnească astăzi cu Herzog.

UPDATE 10.00 – Ce se întâmplă la granița Israel-Liban?

Tensiunile față de israeliano-libanezi s-au intensificat de sâmbătă. Iată ce se întâmplă:

  • Armata israeliană spune că a vizat o locuință a membrilor Hezbollah din Khirbet Selm, în sudul Libanului.
  • Hezbollah confirmă că trei dintre membrii săi au fost uciși în acel atac.
  • Armata israeliană spune că avioanele sale au lovit o „infrastructură Hezbollah” în satul Aita al-Shaab sâmbătă târziu.
  • Avioanele israeliene au bombardat, de asemenea, un loc de lansare a rachetelor antitanc din satul Maroun al-Ras.
  • Hezbollah trage zeci de rachete în zona Meron din nordul Israelului duminică dimineață.
  • Israelul spune că unele dintre rachete au fost doborâte de sistemele sale de apărare, în timp ce rapoartele spun că altele au căzut în zone goale.
  • Ambele părți raportează o lovitură israeliană asupra localității al-Habbariyeh din sudul Libanului, duminică la prânz, presa din Liban raportând că a lovit o rulotă.

UPDATE 9.00 – Al-Mawasi, o „zonă sigură”, atacată pentru a treia oară de Israel

În ciuda devastării și a situației umanitare disperate din Fâșia Gaza, atacurile pare să nu fie încetinite.

Fiecare centimetru din Fâșia Gaza a fost vizat în ultimele 24 de ore.

Dar cel mai rău din ceea ce s-a întâmplat este faptul că oamenii din zona de evacuare al-Mawasi – unde oamenii din primele săptămâni ale acestui război genocid au fost ordonați de către armata israeliană să evacueze – au fost bombardați puternic.

Ne uităm la cel puțin 16 persoane, majoritatea femei, copii și vârstnici – care au suferit deja de complicații de sănătate și de condiții de viață mizere – toate transferate la Spitalul Martirilor Al-Aqsa din Deir el-Balah.

Am auzit o mulțime de oameni exprimându-și frustrarea că acest lucru se întâmplă într-o zonă presupusă sigură. Acest lucru a spulberat orice sentiment rămas de siguranță și securitate pentru o populație deja traumatizată.

Este important de subliniat că aceasta este probabil a treia oară când zona al-Mawasi este supusă unui bombardament aerian puternic.

UPDATE 8.00 – Biden vrea să vadă un plan de evacuare a lui Rafah, spune ministrul de externe israelian

Ministrul israelian de externe Israel Katz a declarat că președintele Biden dorește să vadă un plan de evacuare a palestinienilor înainte de o operațiune militară israeliană la Rafah.

„Am evacuat mai mult de un milion de palestinieni de la nord la sud și acum trebuie să-i mutăm spre vest și în alte zone înainte de operațiunea Rafah”, a spus el în remarcile citate de radioul public israelian.

Israelul a desfășurat lovituri aeriene asupra orașului din sudul Gazei, care este plin de persoane strămutate care au fugit din nordul enclavei din cauza ofensivei Israelului.

UPDATE 7.00 – În Israel au loc demonstrații împotriva războiului

Poliția israeliană a folosit tunuri cu apă pentru a împiedica protestatarii să blocheze o autostradă din Tel Aviv, după ce au spart o barieră de poliție sâmbătă seara.

Ciocnirea dintre poliție și protestatari a urmat două mitinguri separate, cu mii de participanți ținuți foarte aproape unul de celălalt.

Unul dintre ei se afla în Piața Kaplan, inima clădirilor guvernului și apărării Israelului, și a fost condus de forța Kaplan – un grup de centru-stânga care a condus multe proteste împotriva propunerii guvernului de revizuire judiciară anul trecut.

Manifestanții au cerut încetarea războiului din Gaza, eliberarea captivilor fiind ținute acolo și alegeri imediate în Israel.

„Singura victorie este oprirea războiului, salvarea a încă 20 sau 30.000 de locuitori nevinovați din Gaza și a peste 100 de ostatici”, a declarat Yair Katz, un demonstrant, pentru Al Jazeera.

Shlomit Lidor, un altul, a spus: „Cred că guvernul nostru trebuie… să anunțe acum o încetare a focului unilateral și să oprească războiul, pentru că cred că este cel mai important ca ostaticii să fie eliberați”.

UPDATE 6.00 – Birourile unei organizații de caritate pentru copii au fost distruse în Gaza

Fondul de Ajutor pentru Copii din Palestina (PCRF) a declarat că ultimul său birou rămas în Gaza a fost distrus într-un atac israelian.

Într-o postare pe X, grupul a împărtășit imagini cu o clădire redusă la moloz și a spus că este recunoscător că „nimeni nu a fost ucis sau grav rănit în timpul acestor bombardamente”.

PCRF, înființată în 1991 de agenți umanitari din SUA, a declarat că oferă îngrijiri medicale copiilor răniți și bolnavi care nu au acces la îngrijire în cadrul sistemului medical local.

UPDATE 5.30 – Mai mulți oameni sunt uciși și răniți în timp ce Israelul bombardează casa din Beit Lahiya

Se raportează că un număr de oameni au fost uciși sau răniți când un avion israelian a bombardat casa familiei Abu Nasser din Beit Lahiya, la nord de orașul Gaza.

Agenția de presă Wafa a raportat, de asemenea, morți și răniți în urma unui bombardament israelian asupra unei case lângă Moscheea Abu al-Qumsan din Beit Lahiya.

UPDATE 5.00- O navă militară americană se îndreaptă spre Gaza pentru a construi un port

O navă militară americană navighează spre Orientul Mijlociu, transportând echipamente pentru a construi un dig temporar în largul coastei Gaza, afirmă armata.

Nava de sprijin, General Frank S Besson, a pornit sâmbătă de la o bază militară din statul Virginia, scrie CNN.

Aceasta vine după ce președintele Joe Biden a declarat că SUA vor construi portul plutitor pentru a ajuta la aducerea ajutoarelor în Gaza pe mare.

ONU a avertizat că foametea în Fâșia Gaza este „aproape inevitabilă” și copiii mor de foame.

Livrările de ajutoare pe uscat și pe calea aerului s-au dovedit a fi dificile și periculoase.

UPDATE 3.00- Iordania afirmă că a parașutat sâmbătă ajutoare în nordul Fâșiei Gaza

Forțele armate iordaniene au efectuat sâmbătă 10 parașutări aeriene de ajutoare umanitare în nordul Fâșiei Gaza.

Parașutările au fost efectuate în cooperare cu Statele Unite, Franța, Egipt și Belgia, a precizat armata într-un comunicat.

„Iordania își continuă eforturile și demersurile pentru a trimite mai multe ajutoare medicale, de ajutor și alimentare către populația din Fâșia Gaza, cu scopul de a compensa lipsa acută de alimente și medicamente ca urmare a războiului israelian continuu asupra Fâșiei”, a adăugat declarația.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Israelul a declarat sâmbătă că șeful său de spionaj s-a întâlnit cu omologul său american în cadrul eforturilor de a asigura eliberarea prizonierilor israelieni încă deținuți în Gaza.

„Șeful Mossadului s-a întâlnit ieri (vineri) cu șeful CIA, Bill Burns, ca parte a eforturilor neîncetate de a avansa un alt acord de eliberare a ostaticilo”, a declarat biroul premierului Benjamin Netanyahu într-o declarație în numele Mossadului.

Declarația a fost făcută în timp ce mediatorii se străduiau să asigure un nou armistițiu în războiul de cinci luni al Israelului în Gaza înainte de Ramadan, care ar putea începe chiar duminică, în funcție de calendarul lunar.

Președintele american Joe Biden a avertizat la sfârșitul săptămânii trecute că, fără un armistițiu înainte de Ramadan, „Israelul și Ierusalimul ar putea fi foarte, foarte periculoase”, scrie NBC News.

Israelul a impus un asediu asupra Gazei care a oprit livrările de ajutoare la sol, ceea ce a determinat Statele Unite și alte țări să apeleze la asistență prin parașutare, pe lângă planificarea livrărilor maritime.

Citește și