• Șeful Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că grupul de rezistență palestinian este încă deschis la discuții cu Israelul.
  • Forțele de Securitate israeliene se desfășoară în masă în Cisiordania ocupată înainte de Ramadan.
  • Armata israeliană a ucis cel puțin 30.000 de palestinieni de la începutul războiului, potrivit Ministerului Sănătății.

UPDATE ORA 22.00 – Ministerul de Externe palestinian condamnă restricțiile impuse asupra Moscheii Al-Aqsa

Ministerul afirmă într-o declarație că „continuarea agresiunii împotriva Al-Aqsa este cea mai scurtă cale de a arunca în aer întreaga arenă a conflictului și de a o aduce în cuptorul unui foc greu de controlat”.

De asemenea, ministerul solicită „o intervenție internațională urgentă și serioasă” pentru a opri acțiunile israeliene împotriva siturilor religioase.

UPDATE ORA 21.00 – Soldați israelieni au legat și târât palestinieni după un raid în Cisiordania ocupată

Soldații israelieni au legat un grup de palestinieni și i-au târât cu o frânghie. Acest lucru s-a întâmplat după un raid în satul al-Issawiya, la sud de Nablus, în Cisiordania ocupată.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?

UPDATE ORA 20.00 – Netanyahu se întâlnește în Israel cu consilierul indian pentru securitate națională

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a primit pe consilierul indian pentru securitate națională Ajit Doval pentru a-l „pune la curent” cu situația din Gaza, anunță biroul lui Netanyahu într-o postare pe X.

„Părțile au discutat, de asemenea, despre efortul de eliberare a ostaticilor și despre problema asistenței umanitare”, a precizat biroul său.

UPDATE ORA 19.00 – Grupurile israeliene pentru drepturile omului denunță lipsa accesului umanitar în Gaza

Douăsprezece dintre cele mai importante organizații israeliene pentru drepturile omului au semnat o scrisoare deschisă în care acuză Israelul că nu respectă decizia provizorie a Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de a facilita accesul ajutorului umanitar în Gaza, relatează ziarul britanic The Guardian.

Printre semnatari se numără grupul de veterani Breaking the Silence și Asociația pentru drepturile civile din Israel.

UPDATE ORA 18.00 – Secretarul general al ONU reînnoiește apelurile pentru încetarea focului și livrarea de ajutoare în Gaza la începutul Ramadanului

Șeful Organizației Națiunilor Unite a cerut încetarea focului în Gaza și eliminarea tuturor obstacolelor pentru a asigura livrarea de ajutoare în enclavă, în cinstea lunii Ramadanului.

„În spiritul Ramadanului, fac apel la toți cei implicați în conflicte de pretutindeni să reducă la tăcere armele și să se întoarcă la masa negocierilor de pace”, a declarat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres. „În spiritul de compasiune al Ramadanului”, el a cerut, de asemenea, eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza și a reînnoit apelurile pentru încetarea focului.

Luni marchează prima zi a lunii sfinte a Ramadanului pentru musulmanii din întreaga lume, dar „crimele, bombardamentele și vărsarea de sânge continuă în Gaza”.

UPDATE ORA 16.00 – Netanyahu spune că Biden a fost de acord că Israelul trebuie să distrugă Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că el și președintele american Joe Biden au fost de acord că Israelul trebuie să distrugă Hamas și că nu există o „cale de mijloc”, în timpul unui interviu acordat luni postului Fox Channel.

Netanyahu a mai spus că Israelul ar trebui mai întâi să permită plecarea în siguranță a populației civile din Rafah înainte de a intra.

„Suntem de acord cu acest lucru”, a spus el, adăugând: „Asta intenționăm să facem”.

Diviziunile dintre liderii celor două țări au ieșit la iveală la sfârșitul săptămânii, când Biden a declarat că Netanyahu „rănește Israelul mai mult decât îl ajută” prin faptul că nu ia în considerare „viețile nevinovate care se pierd” în Gaza în timpul unui interviu pentru MSNBC.

UPDATE ORA 15:00 – Trei raiduri americano-britanice vizează districtul Saleef din vestul Yemenului

Publicația de presă Al-Masirah din Yemen, legată de Houthi, relatează că forțele aeriene americane și britanice au efectuat trei raiduri care au vizat zona Ras Issa din districtul Saleef din țară.

Anunțul a fost făcut după ce am relatat că UKMTO a declarat că a primit un raport cu privire la un zgomot de explozie în apropierea unei nave aflate la 131 km la sud-vest de portul Saleef din Yemen.

UPDATE ORA 14:00 – Zeci de persoane au fost arestate în raiduri israeliene în Cisiordania ocupată

Armata israeliană a arestat cel puțin 25 de palestinieni, inclusiv foști prizonieri și copii, în mai multe raiduri efectuate în cursul nopții în mai multe orașe din Cisiordania ocupată.

Potrivit Societății prizonierilor palestinieni și Comisiei pentru afaceri cu deținuții și foștii deținuți, acest lucru ridică numărul total de palestinieni arestați de la 7 octombrie la 7.530.
Raidurile au fost concentrate în guvernoratele Ramallah și el-Bireh, Qalqilya, Salfit și Bethlehem.

UPDATE ORA 12:00 – Hezbollah revendică un atac asupra unui sit militar din nordul Israelului, la Jal al-Alam

Iensiunile transfrontaliere dintre armata israeliană și Hezbollah cresc. Gruparea libaneză a declarat că a vizat un avanpost militar din Jal al-Alam, aproape de vestul frontierei, „cu arme adecvate și l-a lovit direct”

UPDATE ORA 11:00 – Sirenele de avertizare sună în nordul Israelului

Sirene de avertizare au fost auzite în mai multe așezări din nordul Israelului din cauza unei posibile infiltrări de avioane, potrivit presei israeliene.

Armata israeliană și gruparea libaneză Hezbollah au fost angajate în schimburi regulate de focuri transfrontaliere de la începutul războiului.

UPDATE ORA 10:00 – Armata israeliană afirmă că a ucis 15 combatanți în centrul Gaza

Armata israeliană afirmă că continuă să se confrunte cu luptătorii palestinieni din centrul Gaza prin focuri de lunetiști, lupte față în față și raiduri aeriene.

Într-o declarație postată pe X, armata a spus că 15 luptători au fost uciși în ultima zi.

UPDATE ORA 09:00 – Forțele israeliene iau cu asalt tabăra de refugiați din Tulkarem și Nur Shams

Forțele israeliene au luat cu asalt orașul Tulkarem din Cisiordania ocupată, precum și tabăra de refugiați Nur Shams, distrugând infrastructura pe fondul confruntărilor cu palestinienii.

Potrivit agenției palestiniene de știri Wafa, raidul asupra orașului Tulkarem a avut loc cu peste 25 de vehicule și patru buldozere desfășurate pe mai multe străzi ale acestuia.

Wafa a relatat că vehiculele militare israeliene și-au continuat drumul spre tabăra de refugiați Nur Shams, la est de Tulkarem, unde, pentru a doua oară în două zile, buldozerele au distrus infrastructura în apropierea sensului giratoriu Saif Abu Lebda, la intrarea vestică în tabără.

UPDATE ORA 08:00 – Au fost raportate victime în urma atacului forțelor israeliene asupra orașului Gaza

Agenția de știri Wafa raportează un număr de victime după ce forțele israeliene au lansat noi atacuri aeriene în orașul Gaza și în jurul acestuia.

Agenția a declarat că mai multe persoane au fost ucise într-un atac asupra cartierului Zeitoun, în timp ce alte câteva persoane au fost rănite într-un atac asupra cartierului Sabra.

Atacurile au avut loc după ce un atac israelian anterior asupra cartierului Tal al-Hawa, care se află tot în orașul Gaza, a ucis cel puțin 10 persoane. Wafa a raportat, de asemenea, bombardamente israeliene în orașul Khan Younis din sudul orașului.

Știre inițială

Forțele de Securitate israeliene se desfășoară în masă în Cisiordania ocupată înainte de Ramadan. Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est, unde se așteaptă ca mii de oameni să se roage în fiecare zi în timpul lunii sfinte musulmane, are potențialul de a fi un punct de foc major în timpul războiului din Gaza.

Șeful Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că grupul de rezistență palestinian este încă deschis la discuții cu Israelul, după ce mediatorii nu au reușit până acum să asigure un armistițiu de Ramadan în războiul din Gaza.
Războiul israelian din Gaza, care este susținut de Statele Unite, a strămutat cea mai mare parte din cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei și a dus la penurii critice de alimente, apă și medicamente. Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 23 de copii au murit din cauza malnutriției și deshidratării.

Armata israeliană a ucis cel puțin 30.000 de palestinieni de la începutul războiului, potrivit Ministerului Sănătății.

Citește și: