• SUA afirmă că a evacut personalul ambasadei din Haiti pe fondul violențelor între bande.
  • Principalul port al țării a anunțat că și-a suspendat operațiunile joi din cauza sabotajelor și a vandalismului.
  • Bandele din orașul afectat de violență și-au intensificat atacurile când Ariel Henry a plecat la un summit regional.

Statele Unite afirmă că au evacuat pe cale aeriană personalul neesențial al ambasadei din Haiti, în contextul în care țara continuă să se afunde în violențe între bande. De asemenea, americanii au sporit securitatea la misiunea lor din capitala Port-au-Prince, scrie BBC.

Această măsură a fost luată în urma atacurilor comise de bande împotriva aeroportului, a secțiilor de poliție și a închisorilor în această săptămână. Aceștia fac presiuni pentru înlăturarea premierului haitian Ariel Henry. Starea de urgență de trei zile a fost prelungită cu o lună.

„Intensificarea violențelor comise de bande în cartierul din apropierea complexelor ambasadei SUA și în apropierea aeroportului a dus la decizia Departamentului de Stat de a dispune plecarea personalului suplimentar al ambasadei”, a postat ambasada pe rețelele de socializare.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?

Principalul port al țării a anunțat că și-a suspendat operațiunile joi din cauza sabotajelor și a vandalismului. Bandele din orașul afectat de violență și-au intensificat atacurile atunci când Ariel Henry a plecat săptămâna trecută la un summit regional.

Marți, Henry a încercat să se întoarcă la Port-au-Prince, dar a ajuns în Puerto Rico, un teritoriu american. El nu a putut ateriza în capitala haitiană deoarece aeroportul internațional a fost închis. Autoritățile aviației civile din Republica Dominicană, țara vecină, au refuzat, de asemenea, avionul Premierului, spunând că nu au primit planul de zbor necesar.

Henry nu a făcut nicio declarație publică de când a vizitat Kenya, unde s-a întâlnit cu președintele William Ruto pentru a salva un acord prin care țara est-africană să conducă o forță multinațională care să ajute la restabilirea ordinii în Haiti.

Cei doi lideri au semnat un acord de reciprocitate care deschide calea pentru ca 2.000 de ofițeri de poliție kenyeni să fie trimiși în Haiti, dar un politician din opoziția kenyană a declarat că va contesta acordul în instanță.

Sâmbătă, Departamentul de Stat al SUA a declarat că secretarul de stat Antony Blinken a discutat cu președintele kenyan despre criza din Haiti, iar cei doi bărbați au subliniat angajamentul lor față de o misiune multinațională de securitate pentru restabilirea ordinii.

Bandele din Port-au-Prince au profitat de absența prim-ministrului pentru a declanșa o serie de atacuri coordonate. Printre țintele lor s-au numărat aeroportul – pe care doresc să-l controleze pentru a-l împiedica pe Henry să revină în țară – și două închisori, din care au eliberat mii de deținuți. Cel puțin șase ofițeri de poliție au fost uciși, în timp ce Academia Națională de Poliție a fost distrusă.

Jimmy „Barbecue” Chérizier, un fost ofițer de poliție care conduce o alianță de bande numită G9, a amenințat că, dacă Henry nu demisionează, va avea loc un „război civil” care, potrivit acestuia, s-ar putea încheia cu un „genocid”.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), în urma tulburărilor, 362.000 de haitieni au fost strămutați în interiorul țării – mai mult de jumătate dintre ei fiind copii.

„Haitienii sunt incapabili să ducă o viață decentă. Trăiesc în frică și, cu fiecare zi, cu fiecare oră în care această situație continuă, trauma se agraveaz”, a declarat Philippe Branchat, șeful OIM în Haiti, într-un comunicat. „Oamenii care locuiesc în capitală sunt blocați, nu au unde să se ducă”, a mai spus el. „Capitala este înconjurată de grupuri armate și de pericol. Este un oraș sub asediu”.

Citește și: