• Rapoartele din Capitală spun că aceasta este în mare parte închisă.
  • Locuitorii ies din case doar pentru a cumpăra lucruri esențiale, după ce guvernul haitian a declarat duminică târziu o stare de urgență de 72 de ore.
  • Soldații și polițiștii haitieni au avut luni un schimb de focuri de armă cu bandele puternic înarmate la aeroportul internațional din Port-au-Prince.

Potrivit ONU, violențele din Haiti din ultimele zile au determinat aproape 15.000 de persoane să își părăsească locuințele din capitala Port-au-Prince, 80% dintre acestea fiind controlate de bande armate, scrie Voa News.

Rapoartele din Capitală spun că aceasta este în mare parte închisă, iar locuitorii ies din casă doar pentru a cumpăra lucruri esențiale, după ce guvernul haitian a declarat duminică târziu o stare de urgență de 72 de ore.

Declarația a fost făcută după ce bandele au invadat Penitenciarul Național din Haiti sâmbătă târziu, eliberând toți cei 4.000 de prizonieri, cu excepția a 99.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Soldații și polițiștii haitieni au avut luni un schimb de focuri de armă cu bandele puternic înarmate la aeroportul internațional din Port-au-Prince, iar bandele au încercat să preia controlul aeroportului. Personalul de securitate a continuat să patruleze aeroportul luni târziu.

Acesta este cel mai mare atac asupra aeroportului din istoria Haiti-ului. Aeroportul internațional Toussaint Louverture era închis când a avut loc atacul, fără avioane în funcțiune și fără pasageri la fața locului.

Cea mai recentă creștere a violențelor a început joi, în timp ce premierul Ariel Henry se deplasa în Kenya pentru a semna un acord privind desfășurarea, cu sprijinul ONU, a 1.000 de polițiști kenyeni pentru a ajuta la combaterea bandelor.

Liderul bandei Jimmy Cherizier – poreclit Barbecue” – a emis o declarație video în care a afirmat că este în curs un atac coordonat de grupuri armate pentru a-l înlătura pe premierul Henry. El a spus că grupurile urmăreau să îl determine pe prim-ministru să demisioneze și să elibereze țara”. El a spus că vor folosi toate strategiile pentru a atinge acest obiectiv”.

Citește și