• Primul transport maritim de ajutor umanitar către Gaza de la începutul războiului este în drum spre enclavă din Cipru, potrivit organizației nonprofit World Central Kitchen.
  • Pe măsură ce temerile de foamete cresc în nordul Gazei, Programul Alimentar Mondial a declarat că unul dintre convoaiele sale alimentare a ajuns în orașul Gaza pentru prima dată după 20 februarie.
  • Itay Chen, dublu cetățean american-israelian, a fost ucis pe 7 octombrie, a anunțat marți armata israeliană. Alți cinci cetățeni dubli SUA-Israeli sunt încă ținuți în viață în Gaza.

UPDATE ORA 19:00 – Un nou transport din Cipru către Gaza este în curs de pregătire, spune ministrul cipriot

Ministrul cipriot de externe Constantinos Kombos a declarat că un nou transport din Cipru către Gaza este în curs de pregătire, după ce nava de salvare Open Arms a plecat marți din Larnaca pentru a livra asistență umanitară în enclava asediată.

Ministrul a declarat jurnaliștilor, citat de Reuters, că măsurile suplimentare privind coordonarea ajutorului maritim vor fi abordate în cadrul unei teleconferințe care va avea loc în cursul zilei de miercuri cu secretarul de stat american Antony Blinken, omologul britanic David Cameron, ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, șeicul Abdullah bin Zayed, și un reprezentant al Comisiei Europene.

„Nu o puteți face singuri. Avem nevoie de o coaliție de participanți voluntari, iar aceasta s-a maturizat în ultimele două-trei săptămâni până la un punct în care a luat un ritm foarte rapid”, a declarat el.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
„SATUL SATELOR” DIN ITALIA: PECCIOLI
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI

„Ideea este de a încerca să oferim asistența atât de necesară oamenilor care se află în această situație oribilă”.

UPDATE ORA 18:00 – Hezbollah atacă ținte israeliene în apropierea graniței

Gruparea armată libaneză afirmă că a lovit cu rachete pozițiile israeliene de la situl Ruwaisaat al-Alam, pe dealurile ocupate din Kfarchouba.

Luptătorii au vizat, de asemenea, barăcile Zibdin din fermele Shebaa folosind o rachetă Falaq. Anterior, am raportat că doi pasageri dintr-o mașină lovită de un atac israelian în orașul Tyr din sudul Libanului au fost uciși.

Atacurile au rămas în mare parte limitate la regiunile de graniță, dar mai multe atacuri au lovit zone mai la nord în ultimele săptămâni, ceea ce a ridicat temerile privind un conflict de amploare.

UPDATE ORA 17:00 – Israelul revendică alte două lovituri asupra unor ținte Hezbollah în sudul Libanului

Armata israeliană a revendicat alte două lovituri asupra unei „structuri militare” aparținând Hezbollah în Qantara și Alma al-Shaab, în sudul Libanului.

Gruparea libaneză Hezbollah a declarat anterior că doi dintre luptătorii săi au fost uciși în Valea Bekaa după ce avioanele israeliene au lansat atacuri asupra zonei pentru a doua zi consecutiv.

Într-o postare separată pe X, armata a publicat imagini cu un atac cu dronă efectuat astăzi în apropiere de orașul Tyr din sudul Libanului, care a ucis două persoane, printre care și Hadi Mustafa, membru al Hamas.

UPDATE 14:00- Organizațiile din Gaza spun că parașutările aeriene și rutele maritime nu reprezintă o alternativă la livrarea ajutoarelor pe uscat

Douăzeci și cinci de organizații umanitare și pentru drepturile omului care operează pe teren în Gaza au emis o declarație comună în care afirmă că singura modalitate de a răspunde nevoilor umanitare fără precedent din enclavă este asigurarea accesului umanitar neîngrădit prin toate punctele de trecere terestre.

„Statele nu se pot ascunde în spatele parașutărilor aeriene și a eforturilor de a deschide un coridor maritim pentru a crea iluzia că fac suficient pentru a sprijini nevoile din Gaza. Responsabilitatea lor principală este de a împiedica desfășurarea crimelor atroce și de a aplica o presiune politică eficientă pentru a pune capăt bombardamentelor neîncetate și restricțiilor care împiedică livrarea în siguranță a ajutorului umanitar”, au declarat aceștia.

UPDATE 11:00-Germania va începe parașutările de ajutoare în Gaza

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a aprobat ca forțele aeriene ale țării să efectueze parașutări umanitare deasupra Fâșiei Gaza.

„Populația din Gaza nu dispune de cele mai elementare necesități”, a declarat Pistorius miercuri într-o declarație.

„Vrem să ne facem partea noastră pentru a ne asigura că au acces la alimente și medicamente. Forțele armate germane pun la dispoziție două avioane de transport Hercules, fiecare dintre ele putând transporta până la 18 tone de marfă”, a mai spus el.

O declarație publicată de Ministerul german al Apărării a precizat că Pistorius a semnat un ordin corespunzător pentru a autoriza misiunea. Acesta a precizat că operațiunile de livrare a ajutoarelor ar putea începe încă de la sfârșitul săptămânii.

UPDATE 9:00-IDF afirmă că un convoi de ajutoare ONU a intrat în nordul Gaza pe o nouă rută

Șase camioane umanitare care conțineau ajutoare din partea Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite au intrat în nordul Fâșiei Gaza folosind o nouă rută, au declarat Forțele de Apărare Israeliene (IDF).

FDI au încercat un program pilot prin introducerea camioanelor cu ajutoare în Gaza prin poarta „96” de pe gardul de securitate marți.

ȘTIREA INIȚIALĂ

O navă care transporta ajutoare umanitare pentru Gaza a plecat marți din Cipru, potrivit World Central Kitchen, o organizație non-profit care a declarat că acesta este primul transport maritim de ajutoare umanitare către enclavă.

Plecarea are loc după ce s-a anunțat că Cipru, Uniunea Europeană, Statele Unite, Emiratele Arabe Unite și Regatul Unit lucrează la stabilirea unui coridor maritim pentru a livra ajutoare în Gaza.

Între timp, Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că cetățeanul cu dublă cetățenie americano-israeliană Itay Chen a fost ucis în timpul atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului. Chen era unul dintre cei șase cetățeni americani despre care se crede că au fost reținuți în viață în Gaza. El este cel puțin al patrulea cetățean american cu dublă cetățenie al cărui corp este reținut în Gaza.

Citește și