• De la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, loviturile israeliene au ucis membri de rang înalt ai grupării militante libaneze Hezbollah, precum și Hamas.
  • Hamas și-a identificat membrul ucis ca fiind Hadi Mustafa.
  • Lovitura a avut loc la o zi după ce o pereche de lovituri aeriene israeliene au lovit adânc în teritoriul libanez.

UPDATE ORA 23:00 – Președintele Autorității Palestiniene numește un prim-ministru pentru a forma un nou guvern, potrivit presei palestiniene

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a desemnat pe Dr. Mohammad Mustafa în funcția de prim-ministru pentru a forma un nou guvern, potrivit agenției oficiale de presă WAFA joi.

„Vă invit, în calitate de prim-ministru desemnat al următorului guvern, să vă angajați în favoarea intereselor supreme ale poporului palestinian, să păstrați câștigurile sale, să îi protejați realizările, să le dezvoltați și să le faceți să avanseze”, a declarat Abbas într-un decret prezidențial, postat de WAFA.
Mustafa este membru al Comitetului Executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei din 2022 și a deținut funcțiile de viceprim-ministru și ministru al economiei în guvernele anterioare, potrivit WAFA.

Secretarul de stat britanic David Cameron a salutat numirea lui Mustafa.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Formarea unui nou guvern palestinian pentru Cisiordania și Gaza, însoțită de un pachet de sprijin internațional, este unul dintre elementele vitale pentru o pace durabilă”, a postat Cameron joi pe X.
Mustafa îl va înlocui pe fostul prim-ministru Mohammed Shttayah, care a demisionat în februarie împreună cu guvernul său.

Shtayyeh a deschis ușa unui guvern de uniune națională, incluzând Hamas, în declarația sa de demisie din februarie, fără a numi în mod explicit grupul militant.

UPDATE ORA 21:00 – Un ministru israelian de extremă-dreapta afirmă că sancțiunile SUA asupra coloniștilor din Cisiordania sunt o dovadă că nu știe cine este inamicul

Ministrul israelian de extremă-dreapta al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, a declarat că decizia Departamentului Trezoreriei SUA de a impune sancțiuni coloniștilor israelieni din Cisiordania este „o dovadă în plus că guvernul SUA nu înțelege cine este dușmanul și cine este prietenul”.

El a susținut marți că coloniștii „construiesc, se stabilesc și aduc securitate în țară” și „merită un salut, nu un cuțit în spate”.

UPDATE ORA 19:00 – Trupele israeliene au ucis cel puțin 7 palestinieni care așteptau ajutoare în Gaza, spun un martor ocular și un medic

Cel puțin șapte palestinieni au fost uciși, iar alți 86 au fost răniți când trupele israeliene au deschis focul în timp ce civilii așteptau ajutoare umanitare în orașul Gaza miercuri, potrivit unui martor ocular și unui medic de la un spital din apropiere.

Multe dintre persoanele transferate la Spitalul Al-Shifa de la locul unde se aflau ajutoarele au suferit răni de glonț, potrivit lui Fathi Obaid, medic în departamentul de urgență al centrului medical. Obaid a declarat că spitalul s-a străduit să trateze toți pacienții din cauza lipsei de medicamente și de echipamente.

Nimr Abu Atta, un pacient al spitalului care a fost împușcat în stomac, a declarat că a fost lovit de „focuri de armă de la un tanc israelian”.

Abu Atta a declarat că a mers într-o zonă din orașul Gaza cunoscută sub numele de sensul giratoriu Kuwait – unde camioanele de ajutor distribuie în mod obișnuit alimente, atrăgând mulțimi de oameni disperați după provizii – pentru a lua făină pentru copiii săi când a fost lovit.

„Soția mea a fost ucisă acum două luni în război, iar eu am grijă de cei șapte copii ai mei”, a spus el.

Forțele de Apărare ale Israelului nu au răspuns încă la o solicitare a CNN cu privire la presupusele împușcături.

UPDATE ORA 17:00 – SUA și Iordania organizează o lansare suplimentară de ajutoare în Gaza, afirmă Comandamentul Central

Armata americană și cea iordaniană au lansat joi dimineață, ora locală, mai multe ajutoare în nordul Gaza, a anunțat Comandamentul Central al SUA.

Până în prezent, forțele americane și iordaniene au efectuat 10 parașutări de ajutoare în enclavă, în condițiile în care multe persoane se confruntă cu o penurie extremă de alimente.

„Operațiunea comună combinată a inclus alimente furnizate de Iordania și un avion C-130 al Forțelor Aeriene americane”, a precizat CENTCOM. „Un C-130 american a aruncat 13.900 de echivalenți de masă, oferind asistență umanitară care salvează vieți”.

UPDATE ORA 15:30 – Șeful umanitar al UE îndeamnă Israelul să deschidă punctele de trecere terestre către Gaza

Janez Lenarcic, responsabilul UE pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, a cerut Israelului să deschidă noi puncte de trecere terestre, la scurt timp după ce parlamentul UE a votat o rezoluție care avertizează cu privire la situația umanitară „catastrofală” din Gaza.

„Există riscul de foamete”, a declarat Lenarcic reporterilor. „Avem deja un indiciu foarte puternic și credibil că există deja buzunare de foamete în Fâșia Gaza.”

ONU estimează că mai mult de jumătate de milion din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza se află în pragul foametei.

„Ceea ce este necesar este foarte clar: o creștere a ajutorului umanitar în Gaza și distribuirea acestuia în toată Gaza”, a spus el. „Nu există niciun substitut semnificativ pentru accesul terestru … facem apel la Israel să deschidă puncte de trecere terestre suplimentare”.

UPDATE ORA 14:20 – A doua navă încărcată cu ajutoare pentru Gaza va părăsi Cipru

O a doua navă andocată în Cipru este încărcată cu ajutoare pentru Gaza, în pregătirea unei noi misiuni de livrare de ajutoare umanitare pe mare către Fâșia asediată, a declarat pentru Al Jazeera organizația caritabilă care se află în spatele operațiunii.

World Central Kitchen (WCK) a precizat într-o declarație că pregătește aproximativ 300 de tone de ajutoare alimentare.

„Paleții noștri ar trebui să fie verificați și încărcați până la sfârșitul zilei”, a declarat WCK, adăugând că nu a putut confirma când va putea pleca nava din Larnaca.

Nava de salvare Open Arms, deținută de organizația caritabilă cu același nume, a plecat marți spre Gaza ca un prim transport pilot de ajutor umanitar.

UPDATE ORA 13:20 – Explozie raportată în apropierea unei nave la sud-est de Aden

O navă a raportat o explozie la distanță de ea în timp ce naviga la aproximativ 50 de mile marine (92,6 km) la sud-est de portul Aden din Yemen, a anunțat organizația United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO).

UKMTO a precizat că nava nu a suferit nicio avarie, iar echipajul a fost declarat în siguranță.

„Nava se îndreaptă spre următorul port de escală. Autoritățile investighează”, a adăugat UKMTO.

Grupul Houthi din Yemen a lansat din noiembrie atacuri cu drone și rachete asupra navelor legate de Israel în Marea Roșie, strâmtoarea Bab al-Mandeb și Golful Aden, în semn de solidaritate cu palestinienii din cauza războiului din Gaza.

UPDATE ORA 13:00 – 15 palestinieni au fost uciși în Khan Younis

Cinci cadavre de palestinieni au fost recuperate din orașul Hamad, la nord de Khan Younis.

Agențiile de presă locale raportează că cel puțin alte 10 cadavre au fost aduse la Spitalul European din Khan Younis.

UPDATE ORA 12:00 – Norvegia își avertizează companiile să nu facă afaceri cu unitățile de locuit israeliene

Guvernul Norvegiei a sfătuit companiile norvegiene să nu facă afaceri și tranzacții comerciale cu așezările israeliene ilegale, avertizând asupra repercusiunilor pe care le-ar putea avea încălcarea dreptului internațional.

„Norvegia susține de mult timp că politica de colonizare a Israelului în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est, încalcă dreptul internațional, inclusiv dreptul umanitar internațional și drepturile omului, și subminează perspectivele de realizare a unui viitor stat palestinian și de soluționare pașnică a conflictului”, a declarat ministrul afacerilor externe Espen Barth Eide.

Eide a adăugat că această recomandare arată clar că societățile norvegiene ar trebui să fie atente la faptul că angajarea în orice activitate economică sau financiară în coloniile israeliene le-ar putea expune riscului de a contribui la încălcări ale dreptului umanitar internațional și ale drepturilor omului.

UPDATE ORA 10:00 – Mai mulți palestinieni au fost uciși în atacul israelian asupra taberei de refugiați de la Bureij

Cel puțin nouă persoane ar fi fost ucise în urma unui atac aerian israelian asupra casei familiei al-Attar din tabăra de refugiați Bureij din centrul Gaza, potrivit unor surse locale și colegului nostru de la Al Jazeera Arabic.

UPDATE ORA 9:00 – Forțele israeliene efectuează mai multe raiduri în Cisiordania ocupată

Armata israeliană a efectuat în cursul nopții mai multe raiduri în mai multe orașe din Cisiordania ocupată.

Doi bărbați, Mohammad Rabie, un secretar al mișcării Fatah, și Hassan Qurei, au fost arestați în Abu Dis, la est de Ierusalimul ocupat.

În Qalqiliya, mai multe case au fost sparte, inclusiv cele ale familiilor al-Rabi și Freej. Potrivit agenției de știri Wafa, soldații israelieni au furat o sumă mare de bani din casa familiei al-Rabi și au distrus bunurile acesteia.

Forțele israeliene au luat cu asalt, de asemenea, Nablus, precum și taberele de refugiați al-Ein și Askar. În zori, armata israeliană a luat cu asalt orașele Idhna și Yatta din guvernoratul Hebron.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un atac israelian cu dronă a vizat o mașină în sudul Libanului, în apropiere de orașul de coastă Tyr, ucigând un membru al grupării militante palestiniene Hamas și un civil. De la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, la 7 octombrie, loviturile israeliene au ucis sau rănit mai mulți membri de rang înalt ai grupării militante libaneze Hezbollah, precum și ai aliatului său Hamas în diferite părți ale Libanului.

Hamas și-a identificat membrul ucis ca fiind Hadi Mustafa și a declarat că acesta făcea parte din aripa militară a grupului, Brigăzile Qassam. Presa de stat libaneză a precizat că acesta era din tabăra de refugiați Rashidieh de lângă Tyr, unde Hamas are o prezență notabilă.

Armata israeliană a publicat o înregistrare video a atacului și a declarat că Mustafa dirija celule care să atace „ținte israeliene și evreiești” în diferite părți ale lumii și a reiterat că armata israeliană și agențiile de securitate vor ataca Hamas oriunde gruparea palestiniană este activă.

Lovitura a avut loc la o zi după ce o pereche de lovituri aeriene israeliene au lovit adânc în teritoriul libanez, ucigând un membru Hezbollah și o altă persoană și rănind 20 de persoane.

Citește și