• TikTok a încercat să asigure autoritățile că a luat măsuri pentru ca datele celor 150 de milioane de utilizatori ai săi din SUA să fie izolate de ByteDance.
  • În fața Casei Albe, miercuri, susținătorii s-au adunat pentru a protesta împotriva proiectului de lege.
  • Președintele Joe Biden a promis că va semna proiectul de lege imediat ce va ajunge pe biroul său.

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat un proiect de lege istoric prin care TikTok ar putea fi interzis în America, scrie BBC.

Aceasta ar da companiei-mamă chineze a gigantului social media, ByteDance, șase luni pentru a-și vinde participația de control sau aplicația va fi eliminată din SUA. Deși proiectul de lege a fost adoptat cu o majoritate covârșitoare într-un vot bipartizan, acesta mai trebuie să treacă de Senat și să fie semnat de președinte pentru a deveni lege. Legiuitorii sunt de mult timp îngrijorați de influența Chinei asupra TikTok. ByteDance are sediul la Beijing și face obiectul unei legi privind securitatea națională care îi impune să împărtășească date cu oficialii chinezi.

Mike Gallagher, un republican din Wisconsin, coautor al proiectului de lege, a declarat că SUA nu își pot „asuma riscul de a avea o platformă de știri dominantă în America, controlată sau deținută de o companie care este îndatorată Partidului Comunist Chinez”.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

TikTok a încercat să asigure autoritățile de reglementare că a luat măsuri pentru a se asigura că datele celor 150 de milioane de utilizatori ai săi din SUA au fost izolate de angajații ByteDance din China. Cu toate acestea, o investigație realizată de Wall Street Journal în ianuarie a constatat că datele erau partajate neoficial între TikTok în SUA și ByteDance în China. Cazurile de mare notorietate, inclusiv un incident în care angajații ByteDance din China au accesat datele unui jurnalist pentru a-și găsi sursele, au alimentat îngrijorările.

După votul de miercuri, un purtător de cuvânt al companiei i-a acuzat pe legislatori că au blocat o „interdicție” în urma a ceea ce au numit un proces „secret”. Vorbind înaintea votului, Hakeem Jeffries – cel mai important democrat din Cameră – a afirmat că acesta va diminua „probabilitatea ca datele utilizatorilor TikTok să fie exploatate și viața privată să fie subminată de un adversar străin ostil”.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat că această cameră va analiza acum legislația. Perspectivele sale în camera superioară a Congresului sunt neclare în urma declarațiilor candidatului republican la Casa Albă, Donald Trump, care s-a pronunțat împotriva proiectului de lege. Fostul președinte, care a încercat să interzică aplicația în timpul mandatului său, și-a schimbat poziția după o întâlnire recentă cu donatorul republican Jeff Yass, care ar deține o participație minoră în ByteDance.

Opoziția lui Trump a fost reluată miercuri de unii membri ai Camerei Reprezentanților. Marjorie Taylor Greene, o republicană din Georgia, a scris pe rețelele de socializare că proiectul de lege ar putea permite Congresului să forțeze vânzarea altor corporații, pretinzând că protejează datele SUA de adversarii străini.

Unii democrați se opun, de asemenea, unei interdicții, temându-se că aceasta ar putea înstrăina baza de utilizatori tineri ai aplicației, în timp ce partidul se străduiește să își păstreze influența asupra alegătorilor mai tineri. Mark Warner, un democrat, și Marco Rubio, un republican, au declarat că sunt hotărâți să treacă proiectul de lege prin cameră.

După vot, TikTok a părut să își reînnoiască demersul de a-i determina pe utilizatori să facă lobby în Congres, trimițând o altă notificare utilizatorilor, îndemnându-i să își contacteze reprezentanții. O acțiune similară de săptămâna trecută a făcut ca birourile Congresului să fie bombardate cu apeluri, o acțiune care a întărit opoziția față de companie.

În fața Casei Albe, miercuri, o mână de susținători s-au adunat pentru a protesta împotriva proiectului de lege. Tiffany Yu, o tânără susținătoare a persoanelor cu dizabilități din Los Angeles, a declarat că platforma este vitală pentru munca ei.

Creatoarea de conținut Mona Swain, în vârstă de 23 de ani, a declarat că veniturile obținute din aplicație plătesc ipoteca mamei sale și pentru educația universitară a fraților ei.

Dacă proiectul de lege reușește să obțină aprobarea în Senat, Președintele Joe Biden a promis că îl va semna imediat ce va ajunge pe biroul său, ceea ce ar putea provoca o dispută diplomatică cu China.

ByteDance ar trebui să ceară aprobarea oficialilor chinezi pentru a finaliza o cesiune forțată. Beijingul a promis că se va opune oricărei vânzări forțate. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a declarat miercuri că această măsură „se va întoarce împotriva SUA”.

Chiar dacă ByteDance obține aprobarea de a-și vinde participația la TikTok, nu este clar dacă vreunul dintre concurenții săi are fondurile necesare pentru a lansa o ofertă pentru platformă. Compania a evaluat anterior aplicația la aproximativ 268 de miliarde de dolari. Eticheta de preț ar putea speria unii investitori.

În prezent, raza de acțiune și veniturile din publicitate ale TikTok au crescut semnificativ. Firma de cercetare Emarketer estimează că TikTok va aduce venituri din publicitate de aproximativ 8,66 miliarde de dolari din SUA în acest an, față de mai puțin de 1 miliard de dolari în 2020.

Citește și