• Chuck Schumer a criticat modul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu a gestionat războiul și a cerut noi alegeri într-un discurs în Senat.
  • Armata israeliană a declarat că intenționează să mute 1,4 milioane de palestinieni strămutați din orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza în „enclave umanitare” înainte de a lansa o ofensivă.
  • SUA au anunțat mai multe sancțiuni împotriva coloniștilor israelieni din Cisiordania ocupată, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății din Ramallah.

UPDATE ORA 21:50 – Hezbollah se declară pregătită pentru o escaladare a luptelor cu Israelul

Hezbollah a publicat un montaj video cu câteva dintre sutele de atacuri pe care le-a lansat asupra nordului Israelului de la începutul războiului din Gaza, afirmând că este pregătită pentru o extindere a ostilităților dacă va fi necesar.

„Dacă voi vă extindeți, ne vom extinde și noi”, a declarat gruparea armată libaneză într-o postare pe canalul său Telegram.

Acest lucru vine la scurt timp după ce armata israeliană a revendicat astăzi mai multe noi atacuri în sudul Libanului, vizând instalații ale Hezbollah. De asemenea, Israelul a organizat exerciții și a ținut ședințe militare la nivel înalt pentru a discuta despre un potențial război în expansiune cu Hezbollah.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

UPDATE ORA 21:00 – Brigăzile Qassam atacă vehicule militare israeliene în Khan Younis

Lupte terestre intense continuă să se desfășoare în jurul cartierului Hamad City, finanțat de Qatar, în partea de nord a orașului Khan Younis din sudul Gaza.

Brigăzile Qassam, aripa armată a Hamas, au declarat că luptătorii săi au vizat un transportor blindat israelian de trupe și un tanc Merkava folosind rachete Yassin-105 și Tandem.

În ianuarie, forțele israeliene au încercuit Khan Younis după ce 24 dintre soldații săi au fost uciși, în cea mai mare zi cu un singur bilanț al morților din războiul care durează de luni de zile. Se pare că luptele grele continuă să se desfășoare în cel de-al doilea oraș ca mărime din Gaza.

UPDATE ORA 20:17 – Israelul blochează operațiunile medicale în teritoriile ocupate

Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS) a denunțat faptul că forțele israeliene au împiedicat intrarea în incinta Moscheii al-Aqsa a personalului de prim ajutor.

Măsura este „un precedent grav care duce la împiedicarea echipelor de ambulanță aparținând PRCS de a opera în Ierusalimul de Est”, a afirmat aceasta într-o declarație.

Ierusalimul de Est este considerat teritoriu palestinian ocupat de Israel în conformitate cu dreptul internațional, a precizat aceasta, astfel că are mandatul de a furniza servicii de urgență în acea zonă.

„PRCS reafirmă că există un acord internațional care permite echipelor sale de ambulanță să opereze și să furnizeze serviciile lor umanitare în Ierusalimul ocupat”, a precizat Semiluna Roșie.

UPDATE ORA 18:20 – CJ va audia luna viitoare Nicaragua în legătură cu rolul Germaniei în războiul Israelului din Gaza

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a anunțat că va audia public, la începutul lunii viitoare, cauza intentată de Nicaragua împotriva Germaniei, care susține că Berlinul „facilitează comiterea unui genocid” în Gaza.

Într-un comunicat de presă publicat vineri, Curtea a precizat că va audia pledoariile orale ale Nicaraguei pe 8 aprilie, urmate de pledoariile Germaniei pe 9 aprilie.

Nicaragua a solicitat hotărâri provizorii, precum cele pe care CIJ le-a emis pentru Israel la sfârșitul lunii ianuarie pentru a opri actele de genocid din Fâșia Gaza, deoarece este vorba despre „o chestiune extrem de urgentă”.

UPDATE ORA 17:00 – Atacul asupra centrului de distribuire a ajutoarelor de la Rafah a ucis un membru al personalului UNRWA

Cel puțin un membru al personalului UNRWA a fost ucis și alți 22 au fost răniți într-un atac asupra unui centru de distribuire a ajutoarelor din orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, potrivit agenției ONU pentru palestinieni.

UPDATE ORA 15.00 – Nava spaniolă de ajutorare începe să descarce încărcătura după ce a ajuns pe țărmul din Gaza

Nava spaniolă de ajutorare Open Arms a început să descarce încărcătura după ce a ajuns vineri pe țărmul din centrul Gaza, potrivit unui jurnalist de la fața locului care lucrează pentru CNN.

Muncitorii au început să încarce cele 200 de tone de ajutoare alimentare pe bărci mai mici, în largul țărmului cartierului Sheikh Ajleen din orașul Gaza.

Nava a fost organizată de organizația neguvernamentală World Central Kitchen și a plecat marți din Cipru.

Livrarea are loc în condițiile în care nordul Gazei este în pragul foametei, deoarece livrările de ajutoare sunt insuficiente, potrivit șefului Programului Alimentar Mondial al ONU. Numărul copiilor care mor de malnutriție și deshidratare în zonă este în creștere, inclusiv două fetițe nou-născute luni, a declarat un pediatru de la spitalul Kamal Adwan.

UPDATE ORA 14.00 – IDF afirmă că nu a deschis focul asupra convoiului umanitar din Gaza, dar susține că atacatorii palestinieni au fost responsabili

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că, în urma unei analize preliminare, s-a constatat că forțele israeliene nu au deschis focul asupra convoiului de ajutoare din Piața Kuwait”, în nordul Fâșiei Gaza, în noaptea de joi spre vineri, când peste 20 de persoane care așteptau ajutoare alimentare ar fi fost ucise.

Într-o declarație de vineri, IDF a spus: O revizuire a sistemelor noastre operaționale și a forțelor FDI de pe teren a constatat că nu au fost efectuate focuri de tancuri, lovituri aeriene sau focuri de armă spre civilii din Gaza de la convoiul de ajutor”.

IDF a precizat că joi a vfacilitat trecerea unui convoi de 31 de camioane de ajutor umanitar care conțineau alimente și provizii destinate distribuirii către civilii din nordul Fâșiei Gaza”.

UPDATE ORA 13.00 – 80.000 de credincioși musulmani participă la prima rugăciune pașnică de vineri la Moscheea Al-Aqsa

Primele rugăciuni de vineri din Ramadan la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim s-au încheiat fără incidente.

Aproximativ 80.000 de credincioși musulmani au participat la primele rugăciuni de vineri ale Ramadanului la Moscheea Al-Aqsa, potrivit Departamentului de înzestrare islamică din Ierusalim.

Moscheea Al-Aqsa, situată în Orașul Vechi al Ierusalimului, are o profundă semnificație religioasă pentru musulmanii din întreaga lume, fiind al treilea cel mai sfânt loc din Islam.

Această decizie vine după ce în Israel a avut loc o dezbatere privind reducerea numărului de credincioși musulmani la Al-Aqsa în timpul Ramadanului.

UPDATE ORA 12.00 – Noua rezoluție a SUA în Consiliul de Securitate al ONU spune că armistițiul ar trebui să ducă la o încetare durabilă a focului”

Statele Unite au redactat o nouă rezoluție pe care o vor prezenta Consiliului de Securitate al ONU, în care își exprimă îngrijorarea cu privire la orice ofensivă terestră israeliană la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, și afirmă că un armistițiu inițial, dacă și când va fi convenit, ar trebui să pună bazele unei încetări durabile a focului”.

Proiectul de rezoluție, obținut de CNN, notează eforturile diplomatice intensificate ale Egiptului și Qatarului, menite să elibereze ostaticii, să sporească furnizarea și distribuirea de ajutor umanitar și să atenueze suferința civililor din Gaza printr-un acord pentru eliberarea ostaticilor și o încetare imediată a focului de aproximativ șase săptămâni”.

Acesta propune ca Consiliul de Securitate să sprijine fără echivoc eforturile diplomatice internaționale pentru a stabili o încetare imediată și susținută a focului ca parte a unui acord care să elibereze ostaticii și care să permită crearea bazei pentru o pace mai durabilă pentru a atenua suferința umanitară.”

UPDATE ORA 11.00 – Ultimul răspuns al Hamas în negocierile pentru încetarea focului în Gaza și eliberarea ostaticilor va fi prezentat vineri

Cel mai recent răspuns al Hamas în cadrul negocierilor pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor din Gaza va fi prezentat vineri Cabinetului de război și Cabinetului de securitate israelian, a anunțat Biroul premierului israelian.

Ca răspuns la cea mai recentă propunere, biroul a declarat că „Hamas continuă să se agațe de cereri nerealiste”.

CNN a relatat anterior că se aștepta ca prima fază a unui acord să includă o pauză umanitară de șase săptămâni, eliberarea a aproximativ 40 de ostatici israelieni și a unui număr mare de prizonieri palestinieni. Ostaticii ar urma să fie femeile rămase în Israel – inclusiv soldați ai IDF, bătrâni, bolnavi și răniți.

UPDATE ORA 10.00 – Hamas schițează un acord de schimb de prizonieri în propunerea de armistițiu: Raport

Hamas a prezentat o nouă propunere în două etape care include eliberarea prizonierilor israelieni în schimbul eliberării prizonierilor palestinieni, dintre care 100 sunt condamnați la închisoare pe viață, potrivit unui raport Reuters.

În propunerea consultată de agenția de presă, Hamas a declarat că eliberarea inițială a israelienilor ar include femei, copii, bătrâni și prizonieri bolnavi în schimbul eliberării a 700-1.000 de prizonieri palestinieni. Este inclusă și eliberarea „recruților israelieni de sex feminin”.

UPDATE ORA 09.00 – Armata israeliană susține că a ucis 10 combatanți în centrul Gaza

Trupele israeliene s-au confruntat cu luptătorii palestinieni în zona centrală a Fâșiei Gaza, inclusiv prin lupte corp la corp în ultima zi, ucigând cel puțin 10 luptători în zonă, potrivit celui mai recent bilanț de război al armatei israeliene.

Forțele israeliene au ucis, de asemenea, mai mulți luptători prin intermediul tancurilor și al tirurilor de lunetiști în zona Khan Younis în ultimele 24 de ore, potrivit comunicatului militar.

Atacurile militare israeliene din Gaza au ucis, de asemenea, zeci de civili în ultima zi, inclusiv cel puțin 20 de solicitanți de ajutor în nordul Gaza, care au fost împușcați de un elicopter israelian.

UPDATE ORA 08.00 – Șeful UNRWA mulțumește Australiei pentru restabilirea finanțării agenției

Șeful UNRWA, Philippe Lazzarini, a mulțumit Australiei pentru că a devenit ultima țară care a restabilit finanțarea agenției ONU pentru refugiații palestinieni.

Sprijinul vostru este o dovadă a angajamentului vostru față de principiile umanitare și față de situația dificilă a #PalestineiRefugiaților în timpul unei crize fără precedent”, a scris el într-o postare pe X.

Sper că și alți donatori care și-au întrerupt temporar contribuția vor face un anunț similar & vor sprijini Agenția pentru a inversa foametea generalizată din #Gaza & pentru a rămâne o linie de viață pentru Refugiații Palestinieni din întreaga regiune.”

UPDATE ORA 07.00 – SUA salută numirea unui nou prim-ministru palestinian

Consiliul Național de Securitate al SUA a salutat vestea că președintele palestinian Mahmoud Abbas l-a numit pe Mohammed Mustafa în funcția de prim-ministru al Autorității Palestiniene.

„Statele Unite vor aștepta ca acest nou guvern să obțină rezultate în ceea ce privește politicile și punerea în aplicare a unor reforme credibile și de anvergură”, se arată în declarația NSC. „O Autoritate Palestiniană reformată este esențială pentru a obține rezultate pentru poporul palestinian și pentru a stabili condițiile pentru stabilitate atât în Cisiordania, cât și în Gaza.”

UPDATE ORA 04:00 – Forțele americane distrug 9 rachete antinavă și 2 drone în zonele controlate de Houthi în Yemen, potrivit comandamentului central

Forțele americane au distrus joi nouă rachete antinavă și două drone în zonele controlate de Houthi în Yemen, potrivit Comandamentului Central al SUA.

„S-a stabilit că aceste arme reprezentau o amenințare iminentă la adresa navelor comerciale și a navelor marinei americane din regiune”, a precizat CENTCOM într-un comunicat.

Mai devreme în cursul zilei, Houthis susținuți de Iran au lansat două rachete balistice anti-navă din zonele controlate de Houthi din Yemen spre Golful Aden și alte două rachete spre Marea Roșie, a precizat CENTCOM.

Nimeni nu a fost rănit și nicio navă nu a raportat daune.

UPDATE ORA 03:00 – Armata israeliană neagă că ar fi atacat persoane care așteptau ajutoare alimentare în orașul Gaza

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și alte 155 au fost rănite de bombardamentele israeliene în timp ce civilii așteptau ajutoare alimentare în orașul Gaza, potrivit ministerului palestinian al sănătății din Gaza.

Ministerul Sănătății a acuzat forțele israeliene că „au vizat o adunare de cetățeni care așteptau ajutoare umanitare pentru a-și potoli setea la sensul giratoriu Kuwaiti din Gaza”. Sensul giratoriu este cunoscut ca o zonă în care camioanele de ajutor distribuie în mod obișnuit alimente, atrăgând mulțimi de oameni disperați după provizii.

Ministerul Sănătății a declarat că spitalele din apropiere nu au avut personalul sau proviziile necesare pentru a face față volumului și gravității rănilor.

UPDATE ORA 01:00 – Israelul folosește un elicopter pentru a ataca solicitanții de ajutor din Kuweit Roundabout

Corespondentul Al Jazeera relatează că un elicopter israelian a deschis focul asupra palestinienilor care așteptau ajutoare la sensul giratoriu din Kuweit, într-un atac despre care

Ministerul Sănătății din Gaza spune că a ucis cel puțin 11 persoane și a rănit cel puțin 100.
Acest raport este susținut de „mărturii preliminare” adunate de Euro-Mediterranean Human Rights Monitor, un grup non-profit.

Știre inițială

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, „se așteaptă ca el să respecte guvernul ales al Israelului și nu să-l submineze”, a declarat joi partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu, după ce senatorul american l-a criticat pe premierul israelian și guvernul său, cerând noi alegeri.

Israelul nu este o republică bananieră, ci o democrație independentă și mândră care l-a ales pe premierul Netanyahu”, se arată în declarația Likud. „Contrar cuvintelor lui Schumer, publicul israelian susține o victorie totală asupra Hamas” și „se opune întoarcerii Autorității Palestiniene în Gaza”, se mai arată în comunicat.

Liderul majorității din Senatul american, Chuck Schumer, cel mai înalt oficial evreu din SUA, a criticat modul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu a gestionat războiul și a cerut noi alegeri într-un discurs în Senat, scrie CNN.

Pe de altă parte, armata israeliană a declarat că intenționează să mute 1,4 milioane de palestinieni strămutați din orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza în „enclave umanitare” înainte de a lansa o ofensivă în această zonă, pe fondul unor avertismente grave privind soarta civililor.

Citește și