• Israel va asculta alternativele administrației Biden la o invazie terestră la Rafah „din respect pentru Președinte”.
  • Determinarea lui Netanyahu de a lua cu asalt orașul din sudul Fâșiei Gaza a atras o opoziție acerbă din partea liderilor regionali și mondiali.
  • „I-am spus cât se poate de clar președintelui că suntem hotărâți să finalizăm eliminarea acestor batalioane din Rafah”.

UPDATE ORA 22:30 – Miniștrii arabi de Externe se vor întâlni cu Blinken la Cairo

Secretarul de Stat american Anthony Blinken se va întâlni săptămâna aceasta cu Miniștrii de Externe din Egipt, Arabia Saudită, Qatar și Iordania.

De asemenea, el va purta discuții cu Ministrul Cooperării Internaționale din Emiratele Arabe Unite și cu Secretarul General al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, potrivit unui comunicat al Ministerului egiptean de Externe.

Acesta nu a oferit detalii, dar surse de securitate egiptene spun că națiunile arabe vor prezenta planuri pentru o soluție politică la conflictul israeliano-palestinian.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

UPDATE ORA 20:50 – Hamas acuză Israelul că intensifică atacurile împotriva civililor pentru a ajuta negocierile de armistițiu

Osama Hamdan, oficial al Hamas, afirmă că Israelul continuă să atace zone civile pentru a-și întări poziția în discuțiile privind încetarea focului.

„Cu fiecare rundă de negocieri, își intensifică crimele împotriva poporului nostru, crezând că prin astfel de crime poate obține câștiguri la masa negocierilor”, a declarat Hamdan.

„Afirmăm din nou că ceea ce nu ia ocupația în bătălia militară și în crima de genocid, nu o va lua nici cu mașinațiunile politicii și jocurile negocierilor.”

Hamdan a declarat că „aprobările” convenite anterior în cadrul discuțiilor au fost retrase acum de Israel, numind-o o „politică de tergiversare”.

UPDATE ORA 19:45 – Blinken va discuta despre iminenta operațiune Rafah în timpul unei călătorii în Israel

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA afirmă că nu există „nicio îndoială” că Secretarul de Stat va discuta despre ofensiva terestră planificată de Israel în Rafah, în timpul viitoarei sale călătorii în Israel.

„Am fost foarte clar că noi credem că, pentru a întreprinde orice fel de operațiune”, a declarat purtătorul de cuvânt reporterilor, Israelul trebuie să abordeze „provocările umanitare cu care se confruntă în regiunea Rafah”.

În prezent, aproximativ 1,5 milioane de palestinieni strămutați se adăpostesc în Rafah, iar SUA au declarat că, pentru ca Israelul să obțină sprijinul său pentru o ofensivă militară împotriva orașului, trebuie prezentat un plan concret de protejare a civililor de acolo. Oficialii americani au declarat săptămâna trecută că nu au văzut încă un astfel de plan.

Biroul Premierului israelian Benjamin Netanyahu a anunțat ieri că va trimite o delegație în SUA pentru a discuta despre operațiunea de la Rafah cu oficialii administrației Biden.

Secretarul de Stat american Antony Blinken se află în prezent în Arabia Saudită, în cea de-a șasea sa călătorie în Orientul Mijlociu de la începutul războiului israelian din Gaza, la 7 octombrie.

UPDATE ORA 18:50 – Două atacuri israeliene au vizat o casă din Marjayoun, în Liban

Avioane de război israeliene au lansat două atacuri asupra unei case rezidențiale din orașul Marjayoun, relatează agenția libaneză de presă NNA.

Un raid aerian israelian a lovit, de asemenea, orașul Ghandouriya, situat tot în sudul Libanului.

Între timp, sirenele au sunat în mai multe orașe din nordul Israelului, inclusiv în Kiryat Shmona și în împrejurimile sale. Două rachete au fost lansate asupra unei poziții israeliene din dealurile Kfarchouba ocupate din sudul Libanului.

UPDATE ORA 17:00 – Premierul britanic, Rishi Sunak, a fost chestionat în legătură cu Gaza

Rishi Sunak a refuzat să ceară din nou o încetare a focului în Gaza, dar a recunoscut că este „clar” că status quo-ul este nesustenabil.

În cadrul unei sesiuni de interpelări la Camera Comunelor, miercuri, Mark Hendrick, deputat al Partidului Laburist, l-a întrebat pe Sunak dacă este de acord cu Josep Borrell, șeful afacerilor externe ale UE, care a declarat că Israelul folosește foametea ca instrument de război.

În răspunsul său, Sunak a spus că Israelul ar trebui să permită intrarea mai multor ajutoare în Gaza, adăugând: „Marea Britanie face tot ce poate pentru a primi mai multe ajutoare și pentru a preveni agravarea acestei crize. Vom face tot ce putem pentru a ușura suferința prin care trece poporul”.

Hendrick l-a întrebat, de asemenea, pe prim-ministru dacă este de acord cu Borrell și cu președintele american Joe Biden că este nevoie de o încetare a focului.

Sunak a declarat că rezultatele unui raport susținut de ONU din această săptămână, care avertizează asupra unei „foamete iminente” în nordul Gaza, sunt „extrem de îngrijorătoare”.

„Avem nevoie de acțiuni urgente acum pentru a evita o foamete”, a spus el.

În timp ce răspundea la o întrebare despre vânzările de arme ale Regatului Unit către Israel, premierul a declarat că au fost „prea multe” victime civile și că Marea Britanie dorește ca Israelul „să aibă mai multă grijă să își limiteze operațiunile la ținte militare”.

UPDATE ORA 15:00 – IDF afirmă că o lovitură aeriană în Rafah a ucis 4 membri de rang înalt ai Hamas

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că a eliminat mai multe figuri de rang înalt din cadrul Hamas într-o operațiune comună cu Agenția de Securitate Israeliană (ISA).

Forțele de Apărare israeliene au declarat că luni, avioanele de luptă ale FDI „acționând pe baza informațiilor FDI și ISA au eliminat agenți de rang înalt ai Hamas din Rafah care au ajutat aripa sa militară în stabilirea unui control continuu, precum și în operațiunile din teren”.

Acesta i-a numit pe acești bărbați ca fiind Sayid Katab Alkhashash, Osama Hamd Zaher și Muhammad Aud Almelalakhi, care sunt șefii Biroului de Urgență al Hamas în nordul și estul Rafah, precum și Hadi Abu Alrus Kasin, un ofițer de operațiuni.

UPDATE ORA 14:00 – IDF spune că a ucis 90 de „teroriști” în jurul Al-Shifa, în timp ce medicii spun că bărbații au fost forțați să se dezbrace în fața spitalului

Forțele de apărare israeliene (IDF) afirmă că a ucis 90 de persoane pe care le-a descris drept „teroriști”, în timp ce operațiunea sa în complexul medical Al-Shifa, în nordul Gaza, continuă în a treia zi.

Într-o declarație făcută miercuri dimineață, FDI a afirmat că forțele sale – împreună cu cele ale Agenției israeliene de securitate (ISA) – „au eliminat teroriștii și au localizat arme în zona spitalului, prevenind în același timp vătămarea civililor, a pacienților, a echipelor medicale și a echipamentului medical”.

Cu toate acestea, CNN a vorbit luni cu un martor care se adăpostea la Al-Shifa, care a declarat că „s-a tras asupra oamenilor care se aflau în incinta spitalului. Unii oameni au fost uciși, iar alții au fost răniți. Iar cadavrele și cei răniți au fost scoși de forțele israeliene”.

CNN a primit mărturia doctorului Marwan Abu Saada, șeful secției de chirurgie de la Al-Shifa. Abu Saada nu se afla la spital atunci când a început operațiunea israeliană în primele ore ale zilei de luni. Dar el a declarat marți că colegii cărora li s-a permis să părăsească spitalul au raportat că personalul medical masculin a fost dezbrăcat și lăsat afară în frig, o afirmație făcută și de alți bărbați care au fost eliberați din zonă.

„Mulți au fost arestați și au fost duși într-un loc necunoscut, unii au fost forțați să părăsească spitalul și [au fost] deplasați în sud pe jumătate dezbrăcați, iar altora li s-a ordonat să se întoarcă la spital”, a declarat Abu Saada.

UPDATE ORA 13:00 – Secretarul de stat american Antony Blinken este așteptat să sosească vineri în Israel

Secretarul de stat american Antony Blinken este așteptat să se deplaseze vineri în Israel, a declarat un oficial israelian pentru CNN.

Vizita lui Blinken în Israel are loc într-un moment critic, în condițiile în care oficialii americani și israelieni vor discuta probabil săptămâna viitoare alternative la o ofensivă terestră asupra orașului Rafah din sudul Gaza, a declarat Casa Albă.

Luni, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat reporterilor că Biden i-a cerut lui Netanyahu să trimită o echipă la Washington „pentru a asculta preocupările SUA cu privire la actuala planificare israeliană pentru Rafah și pentru a prezenta o abordare alternativă care ar viza elemente cheie ale Hamas în Rafah și ar securiza granița Egipt-Gaza fără o invazie terestră majoră”.

UPDATE ORA 10:00 – Marea Britanie anunță că a sosit cel mai mare pachet de ajutor pentru Gaza

Cea mai mare livrare de ajutoare din Marea Britanie către Gaza a intrat în enclavă, a anunțat miercuri Ministerul britanic de Externe. Peste 2.000 de tone de ajutoare alimentare care au intrat în Gaza prin coridorul terestru iordanian au fost distribuite de către Programul Alimentar Mondial și vor hrăni „peste 275.000 de persoane”, a precizat biroul.

Livrarea include făină de grâu îmbogățită pentru a fi folosită în brutării, mese calde și pachete de alimente ready to eat (RTE).

UPDATE ORA 09:00 – Raidul israelian continuă la spitalul Al-Shifa, unde se adăpostesc mii de oameni

Un raid militar israelian lansat luni este în curs de desfășurare la cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, unde mii de oameni se adăpostesc în condiții disperate.

Purtătorul de cuvânt al Apărării Civile din Gaza, Mahmoud Basal, a declarat pentru CNN că spitalul este „asediat” de forțele israeliene. Armata israeliană a declarat că locul este folosit de „teroriștii de rang înalt ai Hamas”.

În interiorul spitalului, oamenii au raportat că au fost reținuți și „bătuți crunt” și că se tem să se deplaseze între camere. Alții au cerut „o intervenție urgentă înainte ca spitalul să se transforme într-o groapă comună”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Israel va asculta alternativele administrației Biden la o invazie terestră la Rafah „din respect pentru Președinte”, dar nu există o altă cale de a asigura distrugerea completă a Hamas, a declarat marți premierul Benjamin Netanyahu.

Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat că Netanyahu, într-o convorbire telefonică luni cu Președintele Joe Biden, a fost de acord să trimită la Washington o „echipă inter-agenții de rang înalt” formată din oficiali militari, de informații și umanitari pentru a discuta planurile Israelului pentru Rafah. Nu au fost dezvăluite termene pentru întâlnire sau pentru invazie.

Determinarea lui Netanyahu de a lua cu asalt orașul din sudul Fâșiei Gaza, în care se află peste 1 milion de refugiați care au fugit din alte zone din Gaza, a atras o opoziție acerbă din partea liderilor regionali și mondiali.

„I-am spus cât se poate de clar președintelui că suntem hotărâți să finalizăm eliminarea acestor batalioane din Rafah și că nu există nicio modalitate de a face acest lucru fără o incursiune terestră”, a declarat Netanyahu marți în fața unei comisii din Knesset.

Citește și