• Trupele din Israel au încercuit complet spitalul, împiedicând pe oricine să iasă.
  • Mai multe persoane au fost ucise în ultimele ore după ce o casă a fost bombardată.
  • Bombardamentele nu s-au oprit, unii descriind situația ca fiind cea mai dură de la începutul incursiunii terestre.

UPDATE ORA 22.00 – Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU privind Gaza va fi supusă vineri la vot

Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU privind Gaza va fi supusă la vot vineri dimineață, a declarat joi pentru CNN purtătorul de cuvânt al misiunii americane la ONU, Nate Evans.

„Statele Unite au lucrat în mod serios cu membrii Consiliului în ultimele săptămâni la o rezoluție care va sprijini fără echivoc eforturile diplomatice în curs de desfășurare menite să asigure o încetare imediată a focului în Gaza, ca parte a unui acord privind ostaticii, ceea ce ar face ca aceștia să fie eliberați și ar contribui la permiterea unui val de ajutor umanitar”, a declarat Evans. „După mai multe runde de consultări cu Consiliul de Securitate, vom supune această rezoluție la vot vineri dimineață”, a spus el.

UPDATE ORA 21.00 – UNRWA spune că mamele din Gaza nasc mai devreme, nesigure că vor supraviețui

Scott Anderson, director adjunct senior al Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), a relatat următoarele după o vizită la spitalul Kamal Adwan din centrul Gaza:

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

„Pentru oamenii care se află în orașul Gaza, a avea copii nu este o experiență plină de bucurie – este pur și simplu o experiență înfricoșătoare”, spune el.

„Mamele sunt îngrijorate că nu vor mai fi în viață peste două săptămâni. Sunt îngrijorate că spitalul nu va mai fi aici peste două săptămâni și încearcă să nască mai devreme pentru a renunța la viața lor pentru a o păstra pe cea a copilului lor.”

UPDATE ORA 20.00 – Atacurile Israelului asupra unităților sanitare din Gaza

Raidul armatei israeliene asupra spitalului al-Shifa din orașul Gaza a ajuns la a patra zi. Potrivit armatei, raidul a provocat peste 140 de morți și a dus la 600 de arestări.

Dar acest atac nu este primul atac al Israelului asupra unui centru medical din Fâșia Gaza.

UPDATE ORA 18.00 – Șeful ONU îndeamnă UE să evite „standardele duble” în ceea ce privește Gaza și Ucraina

În cadrul unui summit al Uniunii Europene desfășurat la Bruxelles, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la lideri să rămână uniți în ceea ce privește respectarea Cartei Națiunilor Unite.

„Principiul de bază al dreptului umanitar internațional este protecția civililor. Trebuie să rămânem la principii în Ucraina ca și în Gaza, fără standarde duble”, a declarat Guterres reporterilor, alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, care a prezidat summitul.

UPDATE ORA 17.00 – Armata israeliană afirmă că un atac aerian din Marea Roșie a fost zădărnicit

Un comunicat al armatei israeliene afirmă că avioanele sale de luptă pentru apărarea aeriană au interceptat cu succes o „țintă aeriană suspectă” despre care se crede că ar fi fost trasă spre teritoriul israelian „din zona Mării Roșii”.

„Ținta nu a traversat teritoriul israelian, iar incidentul s-a încheiat”, se arată în ebraică, fără alte precizări.

Houthis din Yemen, care au cerut încetarea războiului Israelului în Gaza, au început să lanseze rachete și drone spre sudul Israelului la câteva săptămâni după începerea războiului din octombrie, dar ulterior au trecut la atacarea navelor de marfă și militare din Marea Roșie și Golful Aden despre care grupul spune că au legătură cu Israelul.

UPDATE ORA 16.00 – Șeful politicii externe a SUA spune că liderii trebuie să ceară o încetare a focului durabilă

Josep Borrell a declarat că liderii Uniunii Europene vor face apel la o încetare durabilă a focului în Gaza în cadrul summitului de astăzi de la Bruxelles.

„Astăzi, consiliul merge mult mai departe” decât în lunile anterioare, a declarat Borrell înainte de summit, menționând că liderii europeni „cer o încetare durabilă a focului, cerând cu siguranță și eliberarea ostaticilor, dar arătând o preocupare puternică pentru situația oamenilor din Gaza, care este inacceptabilă”.

Borrell, șeful politicii externe a blocului, a cerut Israelului să se asigure că mai multe ajutoare ajung în Gaza și a declarat că speră ca liderii UE să facă același lucru.

Translated with DeepL.com (free version)

UPDATE ORA 15.00 – Șeful OMS împărtășește mărturia unui copil înfometat și rănit din Gaza

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a distribuit pe X o înregistrare video cu „unul dintre numeroșii copii și tineri din nordul Gaza care mor de foame și suferă de răni grave”.

Rafiq a fost salvat de sub dărâmăturile casei sale. Un picior a fost deformat, în timp ce piciorul a trebuit să fie amputat.

„Viața era frumoasă”, a spus băiatul, ale cărui oase se vedeau din cauza malnutriției. „Mi-aș dori să ne putem întoarce la cum era înainte”.

UPDATE ORA 14:00 – Atacurile continuă în apropierea spitalului al-Shifa

Forțele israeliene continuă atacurile asupra caselor din apropierea spitalului al-Shifa, potrivit colegilor noștri de la fața locului, care au adăugat că forțele împiedică ambulanțele sau echipajul de apărare civilă să ajungă la cei răniți în urma atacurilor.

Agenția de presă Wafa a raportat anterior că zeci de civili au fost uciși de rachetele israeliene, bombardamentele de artilerie și focuri de armă în și în jurul spitalului din orașul Gaza, pentru care armata israeliană a emis acum un ordin de evacuare complet.

UPDATE ORA 13:00 – Raiduri israeliene reluate în sudul Libanului

Avioanele israeliene au lansat raiduri în satele libaneze al-Adisa și Kafr Kila, în timp ce artileria a vizat orașul Yaroun.

Raidurile au avut loc după ce Hezbollah a revendicat mai multe atacuri peste noapte asupra orașului israelian Metula, o adunare de soldați israelieni în Avivim și un vehicul israelian care a intrat în situl militar Baghdadi vizavi de orașul libanez Meiss el-Jabal.

Avioanele au provocat, de asemenea, explozii sonore deasupra lui Nabatieh și Iqlim al-Tuffah.

UPDATE ORA 12:00 – Diplomația lui Blinken nu dă rezultate, spune Ministerul Palestinian de Externe

Ministerul palestinian de Externe a declarat că diplomația de navetă a secretarului de stat american Blinken în Orientul Mijlociu nu a dat încă „rezultat tangibil” pentru Gaza.

În schimb, îi oferă Israelului mai mult timp pentru a „intensifica agresiunea împotriva poporului nostru”, a spus ministerul într-un comunicat.

„Guvernul israelian profită de eșec, de capacitatea de a vorbi și de a face declarații pentru a câștiga mai mult timp pentru a-și îndeplini obiectivele de bază ale agresiunii împotriva poporului palestinian”, a adăugat acesta.

Blinken, aflat în prezent la a șasea călătorie în Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului din Gaza, a declarat ieri că Israelul și Hamas fac progrese către un acord de încetare a focului.

UPDATE ORA 11:00 – Locuitorii din Jenin intră în grevă în urma unui atac israelian cu drone

Palestinienii din Jenin intră în grevă pentru a denunța uciderea a trei tineri din orașul lor într-un atac israelian cu dronă ieri.

Bărbații – Mahmoud Bassam Rahal, Ahmed Hani Barakat și Muhammad Abdullah al-Fayed – au fost uciși atunci când o rachetă israeliană trasă de o dronă a lovit mașina lor în timp ce trecea pe lângă un spital din tabăra din Jenin, potrivit martorilor citați de agenția palestiniană de știri Wafa.

Armata israeliană și agenția israeliană de securitate internă Shin Bet au descris doi dintre cei uciși ca fiind „agenți de rang înalt ai Jihadului Islamic”.

Greva de protest de astăzi de la Jenin va afecta „toate aspectele vieții comerciale”, precum și instituțiile publice și educaționale, relatează Wafa.

UPDATE ORA 10:00 – Alte raiduri violente în apropiere de Ramallah și Hebron

Forțele israeliene au luat cu asalt tabăra de refugiați Am’ari din Ramallah, în Cisiordania ocupată, și au rănit grav un tânăr palestinian.

De asemenea, trupele israeliene au arestat trei palestinieni în apropiere de Hebron – doi din tabăra de refugiați Arroub și unul din orașul Beit Ummar.

Acest lucru urmează rapoartelor noastre anterioare privind raidurile israeliene în mai multe zone din Cisiordania ocupată, inclusiv în tabăra de refugiați Nur Shams, satul Husan la vest de Betleem, Jalbun la nord-est de Jenin, Yabad la sud-vest de Jenin și orașul Qalqilya.

UPDATE ORA 09:00 – Armata israeliană emite un avertisment de evacuare pentru spitalul al-Shifa

Hani Mahmoud, colegul nostru de la fața locului din Gaza, relatează că armata israeliană avertizează persoanele strămutate în Complexul medical al-Shifa din orașul Gaza să evacueze imediat, altfel va fi bombardat.

Judecând după modelul de bombardament asupra spitalului și a zonelor din jurul acestuia, se pare că întregul complex va fi distrus, a adăugat el.

UPDATE ORA 08:00 – Forțele israeliene împușcă un palestinian la un punct de control din Cisiordania

Presa israeliană relatează că un bărbat palestinian care purta un cuțit a fost împușcat de forțele israeliene la un punct de control din apropierea așezării israeliene Gush Etzion, la aproximativ 34 km sud de Ierusalim.

Bărbatul are răni în partea inferioară a corpului și a fost transportat la spital pentru tratament medical, potrivit site-ului israelian de știri Ynet.

Împușcăturile au loc după ce un atac israelian cu dronă a ucis doi palestinieni în tabăra de refugiați Nur Shams din Cisiordania ocupată, potrivit Semilunii Roșii Palestiniene. Un atac aerian a vizat miercuri seara târziu un vehicul în Jenin, ucigând trei palestinieni.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Atacurile militare israeliene asupra sudului Fâșiei Gaza sunt în curs de desfășurare. Mai multe persoane au fost ucise în ultimele ore după ce o casă a fost bombardată fără niciun avertisment prealabil. Zeci de răniți au fost transportați la spitalul al-Najjar din Rafah.

Alte atacuri au avut loc în zona centrală a Gaza. O clădire rezidențială a fost lovită în Deir el-Balah, iar ambulanțele s-au grăbit să ajungă la fața locului pentru a-i salva pe cei răniți și prinși sub dărâmături.

Potrivit martorilor oculari din nordul Fâșiei Gaza, bombardamentele nu s-au oprit, unii descriind situația ca fiind cea mai dură de la începutul incursiunii terestre.

Operațiunea israeliană din interiorul spitalului al-Shifa nu se întrevede niciun sfârșit. Trupele din Israel au încercuit complet unitatea, împiedicând pe oricine să iasă. Sute de persoane, inclusiv pacienți, au rămas înăuntru. Luptele din jurul spitalului continuă.

Citește și