• Cel puțin 12 persoane s-au înecat în largul coastelor din Gaza în timp ce încercau să recupereze pachete cu ajutoare care fuseseră parașutate în mare.
  • La o zi după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care se cerea încetarea imediată a focului în Gaza, datorită abținerii SUA de la vot, forțele israeliene au lovit obiective din Gaza.
  • Discuțiile diplomatice din Qatar între Israel și Hamas nu par să fi fost afectate negativ de rezoluție, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar.

UPDATE ORA 21:30 – Muhammad Deif face apel la musulmani să elibereze Al-Aqsa

Într-o scurtă înregistrare audio, comandantul Brigăzilor Qassam, aripa militară a Hamas, îi îndeamnă pe oamenii „din Iordania și Liban, din Egipt, Algeria și Maghreb, din Pakistan, Malaezia și Indonezia” să „se alăture luptei pentru a elibera Al-Aqsa”.

În primul său presupus discurs de la 7 octombrie, Deif se adresează musulmanilor și arabilor, spunând că nu ar trebui să lase „restricțiile, frontierele sau regimurile să vă împiedice să aveți onoarea de a participa la eliberarea moscheii Al-Aqsa”.

Ieri, armata israeliană a afirmat că l-a ucis pe Marwan Issa, adjunctul lui Deif, într-un atac la 10 martie.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

UPDATE ORA 20:20 – Israelul bombardează sudul Libanului, se înregistrează victime

Agenția de stat libaneză National News Agency afirmă că un atac israelian a lovit o cafenea din satul Naquora, în apropiere de granița țării cu Israelul.

Agenția a precizat că ambulanțele se îndreaptă spre locul incidentului pentru a se ocupa de victime, al căror număr exact și natură nu sunt clare în acest moment.

Vă vom ține la curent cu privire la acest atac.

UPDATE ORA 20:00 – SUA afirmă că nu crede că discuțiile dintre Hamas și Israel privind prizonierii au luat sfârșit

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, spune că este încă posibil să se continue eliberarea prizonierilor deținuți în Gaza în schimbul prizonierilor deținuți în Israel.

Miller, care s-a adresat reporterilor în cadrul unui briefing de presă obișnuit, a spus, de asemenea, că „credem” atunci când a fost întrebat dacă o campanie militară limitată în Rafah îi poate elimina pe comandanții rămași ai Hamas.

Săptămâna trecută, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul este hotărât să trimită trupe în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, unde se adăpostesc aproximativ 1,5 milioane de palestinieni, și că va face acest lucru fără sprijinul SUA, dacă va fi necesar.

UPDATE ORA 19:20 – „Zonă de război” în apropiere de al-Shifa

Locuitorii care locuiesc în apropierea spitalului al-Shifa au raportat că au auzit explozii în interiorul și în jurul complexului medical, iar coloane de fum au ieșit din clădirile din incintă.

„O zonă de război, așa arată în interiorul și în jurul al-Shifa”, a declarat Mohammad Jamal, în vârstă de 25 de ani, care locuiește la un kilometru (mai puțin de o milă) distanță de unitate, prin intermediul unei aplicații de chat pe telefonul mobil, a relatat agenția de știri Reuters.

„Exploziile nu se opresc niciodată, vedem linii de fum care vin din interior, nimeni nu se mișcă nici măcar pe străzile care sunt la sute de metri distanță din cauza lunetiștilor israelieni de pe acoperișurile clădirilor”.

UPDATE ORA 19:00 – Luptele continuă în Rafah

Avioanele de luptă israeliene au vizat o casă rezidențială aici, în apropiere de spitalul Kuwait. A existat o supraveghere activă a dronelor în zonele centrale din Rafah și în apropierea spitalului.

Mai multe persoane au fost ucise în raidurile aeriene din timpul nopții în zone considerate a avea o populație mare de evacuați.

Multe dintre aceste locuințe se aflau lângă terenuri agricole înțesate de adăposturi improvizate pentru persoanele strămutate în Fâșia Gaza.

UPDATE ORA 18:00 – Spania lansează din avion 26 de tone de ajutor umanitar în Gaza

Avioane militare spaniole au parașutat 26 de tone de ajutor umanitar în Gaza, în timp ce guvernul spaniol a cerut Israelului să deschidă punctele de trecere a frontierei terestre pentru a preveni o foamete.

„Spania insistă asupra deschiderii punctelor de trecere terestre ca măsură indispensabilă pentru a evita o situație de foamete”, a declarat Ministerul de Externe. Operațiunea, desfășurată în coordonare cu Iordania și cofinanțată de Uniunea Europeană, a aruncat peste 11.000 de rații alimentare.

Alte țări occidentale, printre care SUA, Franța și Germania, au recurs, de asemenea, la parașutări aeriene pentru a livra ajutoare pentru a atenua criza umanitară din Gaza.

Ministerul spaniol de Externe și-a reafirmat, de asemenea, angajamentul de a sprijini UNRWA, agenția umanitară a Națiunilor Unite pentru palestinieni, și de a continua să existe.

UPDATE ORA 16:30 – Netanyahu afirmă că deplasarea la Washington a fost anulată pentru a transmite un „mesaj” Hamas

Premierul israelian a declarat că anularea unei vizite planificate la Washington de către consilieri de rang înalt în această săptămână a fost menită să arate Hamas că Israelul nu va ceda la presiunea internațională tot mai mare pentru a opri războiul din Gaza.

„Am considerat că decizia SUA în Consiliul de Securitate a fost o mișcare foarte, foarte proastă”, a spus el, referindu-se la alegerea de a nu se opune prin veto unei rezoluții ONU de încetare a focului, adoptată luni.

„Partea cea mai proastă a fost că a încurajat Hamas să adopte o linie dură și să creadă că presiunea internațională va împiedica Israelul să elibereze ostaticii și să distrugă Hamas”, a declarat premierul israelian în comentarii filmate la o întâlnire cu senatorul american Rick Scott, aflat în vizită în SUA.

„A fost un mesaj în primul rând pentru Hamas: „Nu pariați pe această presiune, nu va funcționa”. Sper că au primit mesajul”, a adăugat el.

Israelul a amenințat anterior că va anula călătoria dacă SUA nu se opune prin veto rezoluției. Administrația Biden a îndemnat Israelul să nu lanseze o ofensivă pe scară largă în Rafah, avertizând că o astfel de invazie ar dăuna civililor blocați în oraș și ar izola și mai mult Israelul pe scena mondială – dar continuă să furnizeze arme Israelului.

UPDATE ORA 15.00 – Rezistența care poartă „bătălie crucială” împotriva Israelului: Khaled Meshaal

Fostul șef al Biroului Politic al Hamas a numit războiul din Gaza „spre deosebire de orice bătălie pe care a dus-o rezistența”.

„Este o bătălie esențială în istoria conflictului și în perioada premergătoare eliberării Palestinei”, a spus el, vorbind la un eveniment pentru femei în Iordania.

Meshaal a mai spus că, în ciuda negocierilor continue, Hamas insistă că captivii israelieni nu vor fi eliberați până când Israelul nu va opri războiul, nu își va retrage trupele din Gaza, nu va permite civililor strămuți să se întoarcă la casele lor și nu va pune capăt blocadei asupra Fâșiei.

UPDATE ORA 14.00 – Armata israeliană arestează peste noapte 20 de palestinieni

Societatea Prizonierilor Palestinieni spune că forțele israeliene au arestat 20 de palestinieni în Cisiordania ocupată în raiduri peste noapte.

Arestările au avut loc în guvernoratele Ramallah, Hebron, Nablus, Salfit, Tulkarem și Jenin, unde trei persoane au fost ucise într-un raid și mai mulți răniți.

UPDATE ORA 13.00 – Israelul spune că relatarea unui prizonier despre agresiune sexuală este un „apel de trezire”

Armata israeliană spune că relatarea directă a unei femei israeliene despre agresiunea sexuală în timp ce era captivă în Gaza necesită „presiuni” internaționale asupra Hamas pentru a-i elibera pe cei rămași captivi.

Purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, a declarat că mărturia lui Amit Soussana publicată marți de The New York Times a fost „un apel de trezire a lumii să acționeze, să facă totul și să facă presiuni asupra Hamas, să ne elibereze ostaticii”.

Președintele Israelului Issac Herzog a scris pe X că „întreaga lume are datoria morală de a fi alături de Amit – și de toate victimele – în a condamna teroarea brutală a Hamas și în a cere întoarcerea imediată a tuturor ostaticilor”.

UPDATE ORA 12.00 – Armata israeliană afirmă că continuă operațiunile precise” împotriva combatanților din al-Shifa

Armata israeliană a declarat că forțele sale continuă asediul asupra spitalului al-Shifa, unde a afirmat că a ucis mai mulți combatanți.

De asemenea, a declarat că forțele au ucis luptători și au confiscat arme în cartierele al-Amal și al-Qarara din Khan Younis, în timp ce au ucis cel puțin un luptător în centrul Gaza.

UPDATE ORA 11.00 – Salvatorii recuperează victimele atacului de la Burej

Medicii de urgență din cadrul Societății Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) s-au deplasat de urgență la locul unui atac israelian asupra taberei Bureij din centrul Gaza, unde cel puțin două persoane au fost ucise și numeroase rănite.

PRCS spune că salvatorii săi au recuperat cadavrul unei persoane și au transportat trei persoane rănite pentru a primi tratament.

UPDATE ORA 10.00 – Israelul a distrus Gaza, afirmă expertul ONU privind Convenția privind genocidul

Israelul a distrus Gaza prin atacurile sale neîncetate din octombrie, a declarat rapoartorul special al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate, Francesca Albanese, în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Numărul chinuitor de morți, răul ireparabil făcut celor care supraviețuiesc, distrugerea sistematică a fiecărui aspect necesar pentru a susține viața în Gaza – de la spitale la școli, de la case la terenuri arabile – și răul deosebit adus sutelor de mii de copii și mamelor însărcinate și tinere”, a declarat Albanese marți.

UPDATE ORA 09.00 – Un palestinian ucis și 9 răniți în urma unui atac israelian cu dronă în Jenin

Presa locală relatează că un palestinian a fost ucis și nouă au fost răniți după ce armata israeliană a efectuat un atac cu dronă în tabăra de refugiați din Jenin.

Am relatat anterior că un palestinian în vârstă de 19 ani a murit după ce a fost împușcat de forțele israeliene în timp ce localnicii se opuneau incursiunii militare în Jenin, în Cisiordania ocupată.

De asemenea, patru tineri palestinieni au fost răniți de focuri de armă israeliene în orașul Qabatiya, la sud de Jenin.

UPDATE ORA 08.00 – Un ministru de extremă-dreapta îl acuză pe Biden de susținere tacită a dușmanilor Israelului”

Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, l-a acuzat pe președintele Biden că susține tacit dușmanii Israelului”, inclusiv pe liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, și pe congresista democrată Rashida Tlaib, relatează The New York Times.

În prezent, Biden preferă linia lui Rashida Tlaib și Sinwar celei a lui Benjamin Netanyahu și Ben-Gvir”, a declarat el pentru NYT. M-aș fi așteptat ca președintele Statelor Unite să nu urmeze linia lor, ci mai degrabă linia noastră”.

Ben-Gvir a continuat spunând că Biden greșește enorm” pentru că încearcă să facă presiuni asupra Israelului în legătură cu războiul său din Gaza.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan se va întâlni din nou cu ministrul israelian al apărării Yoav Gallant pentru a doua oară în tot atâtea zile, a anunțat marți Casa Albă, în timp ce administrația Biden continuă să îndemne Israelul să facă mai mult pentru a opri fluxul de victime civile din Gaza.

Ne menținem angajamentul de a sprijini Israelul în lupta sa împotriva Hamas, care a declarat că vrea să repete 7 octombrie din nou și din nou până când Israelul va fi anihilat, pentru că nu ne putem aștepta ca Israelul să accepte o situație în care cetățenii săi continuă să trăiască sub o amenințare activă”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, reporterilor care călătoresc împreună cu Biden.

În același timp… este esențial ca Israelul să facă tot ce este posibil pentru a preveni victimele civile și să desfășoare operațiuni cât mai strategice și mai precise posibil și să direcționeze operațiunile pentru a proteja civilii, inclusiv în Rafah”, a continuat ea.

În urma întâlnirii de luni, Jean-Pierre a declarat că consilierul pentru securitate națională a salutat angajamentul ministrului Gallant de a lua măsuri suplimentare pentru a aborda criza umanitară din Gaza”. Întâlnirea de luni cu Gallant a căpătat o nouă importanță după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a retras brusc o delegație planificată în SUA pentru a discuta despre operațiunile din Rafah, invocând votul de abținere al SUA în rezoluția Consiliului de Securitate al ONU care cerea încetarea focului în Gaza.

Citește și