• Atacurile aeriene israeliene asupra Alepului provoacă victime civile și militare, relatează presa de stat siriană.
  • Forțele de apărare israeliene au declarat pentru CNN că 20 de rachete și două rachete antitanc au fost lansate vineri din Liban spre Israel.
  •  -Instanța supremă a ONU ordonă Israelului să permită intrarea neîngrădită a ajutoarelor în Gaza.

UPDATE ORA 23:00 – Hamas condamnă noul transfer de armament al SUA către Israel pe fondul războiului din Gaza

Hamas „condamnă cu fermitate” decizia Administrației Biden de a da undă verde transferului a altor mii de bombe și avioane de luptă către armata israeliană, în timp ce aceasta continuă să ucidă civili în Fâșia Gaza.

Grupul a spus într-o declarație că acest lucru doar „confirmă parteneriatul deplin al acestei administrații în războiul brutal de exterminare” împotriva palestinienilor din enclavă. Hamas a mai spus că mișcarea arată că Statele Unite insistă doar să sporească ajutorul umanitar pentru Gaza și să protejeze civilii pentru a „acoperi crimele în curs” ale aliatului său Israel.

UPDATE ORA 22:00 – Israelul și Hamas vor reveni la discuțiile de încetare a focului de la Cairo

Citând o sursă de securitate anonimă, Al Qahera News TV din Egipt a raportat că discuțiile vor avea loc duminică. Un oficial israelian neidentificat a mai spus agenției de presă Reuters că Israelul va trimite o delegație la Cairo duminică. Un oficial al Hamas, fără nume, a fost însă citat că a spus că grupul va aștepta mai întâi să audă de la mediatorii din Cairo despre rezultatul discuțiilor lor cu Israelul.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

UPDATE ORA 21:00 – Protestatarii cer ca Netanyahu să demisioneze lângă reședința sa privată

Câteva sute de oameni au manifestat în orașul Cezareea, lângă reședința privată a premierului israelian Benjamin Netanyahu, pentru a-i cere demisia.

Într-o altă seară de sâmbătă cu proteste în Israel, demonstranții din orașul dintre Tel Aviv și Haifa au avut la ei fotografii cu prizonierii încă ținuți în Gaza și au scandat pentru demisia lui Netanyahu. Mitingul a inclus un discurs al unui fost șef al Direcției de Informații Militare Israeliene, potrivit Times of Israel.

UPDATE ORA 20:00 – Zeci de protestatari pro-palestinieni arestați în Pakistan

Peste 50 de bărbați au fost arestați după ce o mulțime care scanda sloganuri anti-Israel a protestat și a incendiat un restaurant aparținând lanțului american de fast-food KFC.

Aproape 400 de protestatari s-au adunat la apogeul demonstrației și au izbucnit ciocniri cu poliția, a declarat șeful poliției din Mirpur, Kamran Mughal, agenției de presă AFP. Nouă ofiţeri de poliţie au fost răniţi de pietrele aruncate de demonstranţi şi peste 50 de bărbaţi au fost arestaţi, a spus Mughal.

UPDATE ORA 19:00 – Iordania cere deschiderea punctelor de trecere terestre din Gaza pentru a acţiona rapid

Ministrul iordanian de Externe, Ayman Safadi, a declarat că starea de aproape foamete din Gaza poate fi rezolvată în scurt timp dacă Israelul ar deschide punctele de trecere terestre pentru intrarea ajutorului. Safadi a făcut aceste comentarii la o conferință de presă cu omologii săi egipteni și francezi la Cairo.

UPDATE ORA 18:00 – Mii de palestinieni marșează în Israel pentru a marca Ziua Pământului

Palestinienii au mărșăluit prin Israel pentru a marca cea de-a 48-a aniversare a Zilei Pământului sub sloganul „Opriți războiul în Gaza”, potrivit agenției de presă Wafa, estimând numărul total de demonstranți la aproximativ 10.000. La cimitirul din Sakhnin, unii au pus coroane de flori pe mormintele palestinienilor uciși în timpul demonstrațiilor violente împotriva confiscării de către Israel a pământului palestinian în 1976.

UPDATE ORA 17:00 – Semiluna Roșie Palestina livrează 10 camioane cu ajutor alimentar în Gaza prin trecerea Rafah

Semiluna Roșie Palestina spune că personalul său a livrat convoiul de camioane încărcate cu colete cu alimente de la punctul de trecere a frontierei Rafah în orașul Gaza. A fost realizat în coordonare cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii, a spus acesta. „Acest lucru vine ca parte a eforturilor continue ale PRCS de a atenua penuria severă de alimente cu care se confruntă locuitorii, exacerbată de asediul prelungit impus de Israel. Acest asediu a escaladat riscul de foamete, reprezentând o amenințare semnificativă pentru viețile civililor”, a spus PRCS la X.

UPDATE ORA 16:00 – ONU denunță uciderea ofițerilor de poliție în Gaza

Biroul ONU pentru Drepturile Omului s-a declarat „îngrozit” de uciderea ofițerilor de poliție civili din Gaza. În ultimele două incidente, cel puțin 11 ofițeri au fost uciși, inclusiv 10 uciși în timp ce asigurau livrarea ajutoarelor. „Asemenea crime trebuie să înceteze. Livrarea eficientă a ajutorului către cei care au cea mai mare nevoie necesită ordine civilă”, a spus agenția ONU.

UPDATE ORA 15:30 – Aproximativ 9.000 de pacienți trebuie să fie evacuați urgent din Gaza: OMS

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că aproximativ 9.000 de pacienți trebuie să fie evacuați de urgență din Gaza în străinătate pentru servicii medicale vitale, inclusiv tratament pentru cancer, răni provocate de bombardamente, dializă pentru rinichi și alte afecțiuni cronice.

„Cu doar 10 spitale minim funcționale în întreaga Gaza, mii de pacienți continuă să fie privați de asistență medicală”, a declarat el într-o postare pe X.

UPDATE ORA 15:00 – Forțele israeliene efectuează arestări în Ierusalimul de Est ocupat și în Cisiordania

Armata israeliană a efectuat mai multe arestări în Ierusalimul de Est și în Cisiordania, ocupate ilegal.

Doi bărbați au fost arestați la Poarta Leilor din Orașul Vechi al Ierusalimului de Est ocupat, potrivit unor imagini postate pe X de Al Jazeera. Agenția palestiniană de știri Wafa a declarat că 16 palestinieni au fost arestați în apropierea Moscheii Al-Aqsa, majoritatea având în jur de 20 de ani. Doi frați au fost arestați în orașul Tarqumiyah, la vest de Hebron, în timpul unui raid.

De asemenea, armata a luat cu asalt orașul Ierihon și a percheziționat mai multe locuințe. Punctul de control de la intrarea în oraș a rămas închis, împiedicând locuitorii, inclusiv deținătorii de permise, să tranziteze, a raportat agenția.

UPDATE ORA 14:50 – Hezbollah spune că a vizat situri militare israeliene

Gruparea libaneză Hezbollah afirmă că luptătorii săi au efectuat două atacuri separate asupra siturilor militare israeliene Khirbet Maar și Raheb.

Într-o declarație pe Telegram, grupul a spus că atacurile au avut loc la ora 12:20 (10:20 GMT) și, respectiv, 12:45, adăugând că în atacuri au fost folosite rachete și obuze de artilerie.

Armata israeliană și Hezbollah au schimbat focuri de armă în mod regulat la frontiera israeliano-libaneză de la începutul războiului din Gaza.

UPDATE ORA 14:35 – Premierul interimar libanez denunță „luarea în vizor” a forțelor ONU

Najib Mikati l-a sunat pe șeful Forței Interimare a ONU în Liban (UNIFIL) pentru a-și exprima solidaritatea după ce personalul agenției a fost „vizat”, relatează ziarul libanez an-Nahar.

După cum am relatat anterior, o explozie produsă în cursul zilei de astăzi a rănit trei observatori UNIFIL și un traducător libanez care se aflau într-o misiune de patrulare în sudul Libanului. Israelul, suspectat de comiterea atacului, a negat implicarea.

UPDATE ORA 13:45 – Parlamentul arab afirmă că războiul din Gaza urmărește să distrugă identitatea unui întreg popor

Continuarea războiului Israelului în Gaza „urmărește să distrugă identitatea unui întreg popor”, a afirmat Parlamentul Arab într-o declarație care marchează Ziua Pământului.

Organismul legislativ al Ligii Arabe a declarat că aniversarea vine într-un moment în care poporul palestinian este supus unui „război de genocid și de strămutare forțată” care contravine tuturor legilor internaționale.

Aceasta a făcut apel la comunitatea internațională să „își asume responsabilitățile politice, juridice și morale” și să intervină pentru a asigura o încetare imediată a focului.

Parlamentul arab a adăugat că standardele internaționale de justiție trebuie să fie aplicate „pentru a se ajunge la o soluție finală, justă și durabilă la problema palestiniană”.

UPDATE ORA 13:30 – Bombardamentele și luptele continuă în Khan Younis

Armata israeliană a lansat atacuri aeriene în partea de est a orașului Khan Younis, în timp ce bombardamentele sale de artilerie au vizat al-Mughraqa, un oraș situat la nord de oraș, au relatat colegii noștri de la Al Jazeera Arabic.

Brigăzile Qassam, aripa militară a Hamas, a afirmat într-un comunicat că a lovit un tanc israelian cu un dispozitiv exploziv, ucigând și rănind mai mulți soldați. Armata a trimis trei elicoptere pentru a-i evacua, a precizat aceasta.

UPDATE ORA 13:10 – UNIFIL confirmă că trei observatori ONU și un traducător au fost răniți în urma unei explozii

Misiunea de menținere a păcii a ONU afirmă că „investighează originea exploziei” care a rănit patru dintre membrii personalului său aflați într-o misiune de patrulare în sudul Libanului.

Aceasta vine după ce surse de securitate au declarat pentru Reuters că Israelul a fost în spatele loviturii din apropierea orașului de frontieră Rmeish, o afirmație pe care armata israeliană a negat-o.

UNIFIL, într-o declarație, a declarat că „siguranța și securitatea personalului ONU trebuie să fie garantate” și a făcut apel la încetarea atacurilor transfrontaliere aproape zilnice ale Israelului și Hezbollah.

„Toți actorii au responsabilitatea, în conformitate cu dreptul umanitar internațional, de a asigura protecția necombatanților, inclusiv a forțelor de menținere a păcii, a jurnaliștilor, a personalului medical și a civililor”, se arată în declarația UNIFIL. „Reiterăm apelul nostru pentru ca toți actorii să înceteze schimburile intense de focuri de armă actuale înainte ca mai multe persoane să fie rănite inutil.”

UPDATE ORA 13:00 – Judoka israelian Muki spune că protestatarii i-au smuls uniforma națională din Japonia

Judoka israelian Sagi Muki a declarat că demonstranții pro-palestinieni din Japonia i-au furat jacheta de pe uniforma echipei sale naționale de judo atunci când i-a confruntat, potrivit presei israeliene și unei înregistrări video care circulă pe rețelele de socializare.

În videoclip, Muki spune că a decis să vorbească cu protestatarii după ce s-a întâlnit cu demonstrația. „Am încercat să le explic [lor], să lupt pentru adevăr și pentru statul Israel”, a spus Muki.

Potrivit lui Muki, unii dintre demonstranți i-au luat jacheta oficială și au fugit cu ea.

UPDATE ORA 11:45 – Un atac israelian lovește o mașină a ONU în sudul Libanului

Lovitura a lovit un vehicul aparținând Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) în orașul de frontieră sudic Rmeish, relatează agenția de știri Reuters, citând două surse de securitate.

UNIFIL, o forță de menținere a păcii care ajută la monitorizarea graniței dintre Israel și Liban, nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la atacul raportat.

UPDATE ORA 11:10 – Un colonist răpește un copil în Betleem

Un colonist evreu ar fi răpit un adolescent din satul Husan, situat în vestul orașului Betleem, în Cisiordania ocupată, potrivit agenției palestiniene de știri Wafa.

Directorul Consiliului sătesc Husan, Rami Hamamra, a declarat pentru Wafa că un colonist de la un avanpost din apropierea satului l-a răpit pe tânărul de 17 ani în timp ce păștea oile în zona al-Sharafa din sat.

Wafa a mai spus că coloniștii și trupele au făcut un raid în sat vineri seara.

UPDATE ORA 11:00 – Malaezia arestează trei persoane suspectate că au furnizat arme de foc unui israelian

Autoritățile malaysiene au arestat trei persoane suspectate că au furnizat arme de foc unui bărbat în vârstă de 36 de ani care avea un pașaport israelian și care este suspectat de spionaj, potrivit poliției.

Poliția a declarat că bărbatul, arestat cu o geantă care conținea șase pistoale și 200 de gloanțe, a sosit pe Aeroportul Internațional Kuala Lumpur din Emiratele Arabe Unite la 12 martie, folosind ceea ce autoritățile cred că este un pașaport francez fals.

Trei malaysieni, inclusiv un cuplu căsătorit, au fost arestați vineri și au fost arestați preventiv pentru șapte zile, fiind suspectați că i-au furnizat arme și au acționat ca șofer pentru suspectul israelian, a declarat sâmbătă inspectorul general al poliției Razarudin Husain pentru Reuters. Un pistol a fost recuperat dintr-o mașină aparținând cuplului, a precizat el.

Poliția nu a exclus posibilitatea ca bărbatul să fie un membru al serviciilor de informații israeliene, deși suspectul a declarat autorităților că a intrat în Malaezia pentru a vâna un alt cetățean israelian din cauza unei dispute familiale.

UPDATE ORA 10:00 – Atacurile din timpul nopții au lovit centrul Gaza

Atacuri masive în timpul nopții au avut loc din nou în centrul și nordul Gaza, provocând noi deplasări și victime civile. În centrul Gaza, clădirile rezidențiale au fost vizate și distruse atât în taberele de refugiați Nuseirat, cât și în Maghazi.

Au avut loc, de asemenea, atacuri în Deir el-Balah, o zonă în care oamenii au fost informați inițial că pot merge în siguranță. Echipajele de protecție civilă și paramedicii se străduiesc să recupereze răniții din cauza lipsei de echipament. Aceștia își folosesc adesea mâinile goale și se bazează pe voluntarii din zonă.

Un val masiv de atacuri aeriene a lovit, de asemenea, partea de nord a Fâșiei Gaza în primele ore ale nopții trecute. Acest lucru a avut loc după un atac anterior asupra unei forțe de ordine staționate la Salah al-Din, foarte aproape de cartierul Shujayea.

Forța era responsabilă de asigurarea livrării de ajutoare umanitare în zonă. Atacul militar israelian a părut a fi un efort deliberat de a crea un colaps civil și o stare de haos atunci când ajutorul umanitar este livrat în nordul Gaza.

UPDATE ORA 9:25 – Trupele israeliene iau cu asalt orașul Tubas din Cisiordania ocupată

Forțele israeliene au luat cu asalt orașul Tubas din nordul Cisiordaniei ocupate, potrivit agenției palestiniene de presă Wafa.

Surse locale au declarat pentru agenție că trupele au luat cu asalt orașul de la intrarea sa estică în această dimineață. Agenția a raportat anterior raiduri în orașele Qalqilya și Jenin.

În Jenin, un copil a fost ucis de trupe și doi tineri au fost răniți în cursul nopții, a precizat Wafa.

UPDATE ORA 9:00 – Armata israeliană afirmă că operațiunile continuă în al-Shifa, mai mulți combatanți au fost uciși

Forțele israeliene continuă operațiunile în interiorul și în jurul spitalului al-Shifa din orașul Gaza, unde au ucis mai mulți luptători în ultima zi, potrivit unui comunicat militar.

În altă parte în Gaza, forțele israeliene au ucis luptători prin zeci de lovituri aeriene, a adăugat declarația, țintele vizând zone din nordul Gaza, centrul Gaza și Khan Younis.

De asemenea, ultima rundă de atacuri israeliene în Gaza a ucis și rănit zeci de civili, inclusiv femei și copii, potrivit agenției de știri Wafa, în principal în cartierul Shujayea din orașul Gaza.

UPDATE ORA 8:00 – SUA și Israelul vor discuta despre invazia planificată la Rafah

CNN, citând oficiali americani, relatează că Israelul a propus organizarea de discuții la Washington, DC, luni, după ce a anulat o întâlnire cu omologii americani la începutul acestei săptămâni.

Solicitarea vine în contextul în care Casa Albă a SUA a semnat un pachet de arme de 2,5 miliarde de dolari pentru Israel, constând în peste 2.000 de bombe, chiar dacă respinge incursiunea planificată de Israel în Rafah. Oficiali americani au declarat pentru CNN că nu a fost încă stabilită o dată pentru discuțiile de la Rafah.

UPDATE ORA 02:00 – Hezbollah revendică un atac asupra unei așezări israeliene și a unor situri militare

Grupul armat libanez a publicat imagini care, potrivit acestuia, arată un atac asupra așezării Avivim din nordul Israelului. Hezbollah, care pare să fi folosit o rachetă antitanc, a declarat că imobilul vizat era folosit de soldații israelieni. Înregistrarea video arată că structura a fost lovită direct.

Gruparea a revendicat 10 atacuri asupra pozițiilor israeliene astăzi, cel mai recent atac vizând vehicule militare la situl al-Malikiyah, folosind rachete și rachete.

Hezbollah a adăugat că a lansat un alt atac asupra zonei Metula, după ce a lovit-o anterior.

UPDATE ORA 01:00 – Armata americană afirmă că un ajutor parașutat deasupra nordului Gaza a căzut în mare

Armata americană a confirmat că a finalizat un nou transport aerian de ajutoare umanitare în nordul Gaza, dar 26 de pachete au aterizat în mare. Comandamentul Central al SUA a precizat într-o postare pe X că a folosit două avioane militare cargo C-17, împreună cu „soldați ai armatei americane specializați în livrarea aeriană a ajutoarelor umanitare americane” pentru a lansa 46.000 de echivalenți de masă în zona în care se răspândește foametea.

„Comandamentul Central al SUA nu evaluează în acest moment pagubele provocate populației civile sau daunele aduse infrastructurii, dar continuă să monitorizeze situația”.

Acest lucru se întâmplă la scurt timp după ce cel puțin o duzină de palestinieni s-au înecat după ce parașutele aeriene au aterizat în mare și au fost nevoiți să înoate pentru a lua conținutul, în disperarea de a-și hrăni familiile.

Știre inițială

Forțele de apărare israeliene au declarat pentru CNN că 20 de rachete și două rachete antitanc au fost lansate vineri din Liban spre Israel.

Forțele de apărare israeliene au precizat că cele două lansări de rachete antitanc au fost identificate ca provenind din Ayta ash Shab, în sudul Libanului. FDI a declarat că a lovit lansatorul și ceea ce a susținut că era un complex militar Hezbollah adiacent lansatorului.

De asemenea, FDI afirmă că a lovit și alte ținte ale Hezbollah, inclusiv ceea ce a descris ca fiind „complexe militare și infrastructură teroristă”, în zona Chebaa din sudul Libanului.

Citește și