• Într-o postare pe X, biroul Președintelui din Israel a precizat că Herzog și-a cerut scuze pentru „pierderea tragică a vieții personalului WCK”.
  • Rusia cere condamnarea occidentală a atacului Israelului asupra ambasadei Iranului.
  • Atacurile israeliene au ucis 59. 83 răniți în Gaza în ultimele 24 de ore.
  • Joe Biden spune că este „revoltat și frânt” de uciderea de către Israel a șapte lucrători umanitari în Gaza.

UPDATE ORA 21.00 – SUA vor ca ancheta israeliană privind atacul asupra lucrătorilor WCK să fie finalizată rapid

Statele Unite doresc ca ancheta israeliană privind atacul care a ucis șapte lucrători umanitari de la World Central Kitchen (WCK) din Gaza să fie finalizată cât mai curând posibil, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

Israelul trebuie să pună în aplicare măsuri mai bune de deconflictionare și de coordonare pentru a proteja lucrătorii umanitari și pentru a proteja toți civilii de pe teren, a declarat Miller reporterilor în cadrul unui briefing de presă obișnuit.

El a adăugat că Departamentul de Stat va analiza modul în care se desfășoară ancheta israeliană, precum și rezultatele acesteia, afirmând, de asemenea, că omorurile sunt inacceptabile și că Israelul trebuie „să facă mai mult”.

Recomandări

DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
TAYLOR SWIFT, ÎN SLUJBA DOMNULUI
SCARLET JOHANSSON CRITICĂ OPENAI
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT

UPDATE ORA 20.00 – Șeful NATO condamnă uciderea lucrătorilor umanitari

Jens Stoltenberg a condamnat uciderea a șapte persoane care lucrau pentru World Central Kitchen în urma unui atac aerian israelian în Gaza.

„Ceea ce vedem acum în Gaza este o catastrofă umanitară. Vedem suferință. Vedem că sunt uciși civili și am văzut, de asemenea, atacul împotriva lucrătorilor umanitari, iar eu condamn acest atac”, a declarat Stoltenberg la o conferință de presă la Bruxelles, unde miniștrii de externe ai alianței s-au reunit pentru o reuniune.

El a spus că a salutat faptul că Israelul a dat asigurări că va investiga atacul.

UPDATE ORA 19.20 – Biroul de presă din Gaza afirmă că numărul jurnaliștilor uciși se ridică acum la 140

Biroul de presă din Gaza afirmă că alți doi jurnaliști palestinieni au fost uciși în atacuri ale forțelor israeliene în enclavă.

Astfel, numărul total al jurnaliștilor și reprezentanților mass-media uciși din 7 octombrie până în prezent se ridică la 140, a precizat biroul.

UPDATE ORA 19.00 – Gaza „domină” discuțiile dintre premierii qatarez și spaniol

Prim-Ministrul qatarez Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani a declarat că medierea continuă, fără a intra mai mult în detalii. El a spus că Qatarul este încă parte a medierii, iar medierea este încă în desfășurare.

Prim-ministrul qatariot apreciază, de asemenea, poziția Spaniei în ceea ce privește Palestina. Este destul de interesant faptul că, în ultimele zile, guvernul spaniol a declarat că Spania este pregătită să recunoască statul Palestina până în iulie.

El a spus că principala preocupare a țării sale nu este de a mulțumi vreo parte, ci mai degrabă de a obține un acord de pace.

UPDATE ORA 18.00 – Casa Albă afirmă că uciderea lucrătorilor umanitari nu ar trebui să afecteze negocierile de încetare a focului

Statele Unite nu se așteaptă ca greva israeliană care a ucis șapte lucrători ai World Central Kitchen din Gaza să aibă un impact asupra discuțiilor privind încetarea focului între Israel și Hamas și eliberarea prizonierilor palestinieni și a prizonierilor palestinieni, afirmă Casa Albă.

„Încetarea focului și negocierile privind ostaticii sunt în curs de desfășurare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, în cadrul unui briefing. „Nu aș anticipa niciun impact deosebit asupra acestor discuții ca urmare a grevei de ieri”.

UPDATE ORA 17.00 – Patru persoane au fost ucise în Deir el-Balah

Soldații israelieni au vizat o casă rezidențială din Deir el-Balah, ucigând cel puțin patru palestinieni, în contextul distrugerii continue a caselor rezidențiale din partea de sud a orașului Khan Younis.

Încă de la primele ore ale dimineții, au fost explozii puternice din oraș, în timp ce fumul se ridică la orizont, arătând gravitatea confruntărilor și a luptelor care sunt încă în desfășurare.

UPDATE ORA 16.30 – Șeful OMS vorbește despre lucrătorii umanitari uciși

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, susține o conferință de presă.

UPDATE ORA 15.00 – Germania este îngrijorată de mișcarea Israelului de a închide Al Jazeera

Germania a pus sub semnul întrebării noua legislație care deschide calea pentru închiderea operațiunilor Al Jazeera în Israel.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua cu eliminarea a ceea ce el a numit un „canal terorismului” din țară după ce parlamentul a adoptat legea luni.

Ministerul de Externe din Germania, un aliat ferm al Israelului, a declarat că consideră legislația „cu îngrijorare”. Purtătorul de cuvânt Sebastian Fischer a spus că un peisaj media liber și divers este un principiu central al democrației liberale „și Israelul se înțelege pe sine ca o democrație liberală”.

UPDATE ORA 14.00 – Oficialii americani își exprimă îndoielile cu privire la pretențiile israeliene cu privire la asasinatele din convoi: raport

Oficialii americani, vorbind anonim cu publicația americană de știri Politico, și-au exprimat scepticismul față de afirmațiile israelienilor că uciderile lucrătorilor umanitari au fost „neintenționate” și dacă cei responsabili vor fi trași la răspundere.

Un oficial al administrației fără nume, care a lucrat anterior cu fondatorul World Central Kitchen, Joe Andres, a subliniat uciderea jurnalistului palestinian-american Shireen Abu Akleh, corespondent de multă vreme cu Al Jazeera.

Dovezi copleșitoare arată că un soldat israelian l-a țintit în mod deliberat pe Abu Akleh și a împușcat-o, așa cum a raportat în Cisiordania ocupată în urmă cu doi ani. Nicio trupă israeliană nu a fost vreodată pedepsită pentru uciderea ei.

UPDATE ORA 13.00 – Israelul dă vina pe Hezbollah pentru explozia care a rănit forțele de menținere a păcii ONU

Armata israeliană, fără să furnizeze dovezi, a susținut că un exploziv Hezbollah a fost sursa unei explozii care a rănit trei trupe de menținere a păcii ONU și traducătorul lor în apropiere de granița cu Liban săptămâna trecută.

Surse de securitate libaneze au acuzat mai devreme Israelul pentru explozia, care a declanșat lângă o patrulă a Forței Interimare a ONU în Liban (UNIFIL) în satul Rmeish, pe 30 martie, dar armata israeliană a negat rapid responsabilitatea.

Forța de menținere a păcii a ONU a condamnat „țintirea forțelor de menținere a păcii” și a declarat că va investiga originile exploziei.

UPDATE ORA 12.00 – Joe Biden spune că este „revoltat și frânt” de uciderea de către Israel a șapte lucrători umanitari în Gaza

Președintele american Joe Biden spune că este „revoltat și frânt de inima” de uciderea de către Israel a șapte lucrători umanitari în Gaza, oferind unele dintre cele mai puternice critici ale sale de până acum față de aliatul apropiat al SUA.

Dar mustrarea lui Biden este cel mai recent exemplu al mesajelor sale contradictorii cu privire la război, pe măsură ce administrația sa devine din ce în ce mai critică la adresa guvernului prim-ministrului Benjamin Netanyahu, chiar dacă își dublează nevoia de a furniza Israelului armament.

UPDATE ORA 11.00 – Atacurile israeliene au ucis 59. 83 răniți în Gaza în ultimele 24 de ore

Cele mai recente victime ridică numărul total de morți în Gaza începând cu 7 octombrie la 32.975, cu 75.577 răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Încă cel puțin 8.000 de oameni sunt dispăruți.

UPDATE ORA 10.00 – Fondatorul World Central Kitchen: Israelul trebuie să „nu mai ucidă civili”

José Andrés, bucătarul celebru care a fondat World Central Kitchen, a scris un articol de opinie pentru site-ul de știri israelian Ynet în urma atacului israelian asupra convoiului de ajutor al organizației sale, care a ucis șapte angajați.

„Loviturile aeriene asupra convoiului nostru nu au fost doar o greșeală nefericită în ceața războiului. A fost un atac direct asupra vehiculelor marcate clar ale căror mișcări erau cunoscute de [armata israeliană]”, scrie Andrés. „A fost și rezultatul direct al politicii guvernului său [premierului Netanyahu] de a strânge ajutorul umanitar la niveluri disperate.”

UPDATE ORA 09.00 – Președintele UNGA „revoltat” de uciderea lucrătorilor umanitari în greva israeliană

Dennis Francis, președintele Adunării Generale a ONU, este „revoltat de uciderile tragice ale lucrătorilor umanitari World Central Kitchen din greva israeliană”.

„Aceștia au fost oameni care au venit să-i ajute pe alții în cele mai periculoase și îngrozitoare circumstanțe”, a spus Francis, care este și ambasadorul ONU al Trinidad și Tobago, într-o postare pe rețelele de socializare.

„Pur și simplu nu mai am cuvinte”, a spus el.

UPDATE ORA 08.00 – Rusia cere condamnarea occidentală a atacului Israelului asupra ambasadei Iranului

Rusia a transmis Consiliului de Securitate al ONU un proiect de declarație prin care denunța lovitura israeliană asupra consulatului iranian din Siria, care a ucis șapte membri ai Gărzii Revoluționare, inclusiv doi generali de rang înalt.

Oficialul rus Dmitri Polyansky a scris pe canalul său Telegram că membrii occidentali ai UNSC trebuie să ia măsuri.

„Dar dacă misiunea diplomatică a unei alte țări ar fi atacată? Un membru al Consiliului de Securitate? Un stat occidental?” spuse Polyanksy.

ȘTIRE INIȚIALĂ

După ce un atac israelian a ucis șapte persoane care lucrau pentru grupul umanitar World Central Kitchen (WCK) în Gaza, Președintele din Israel Isaac Herzog „și-a exprimat profunda durere și scuzele sincere” în timpul unei convorbiri telefonice cu bucătarul spaniol-american și fondatorul ONG-ului, Jose Andres.

Într-o postare pe X, biroul Președintelui israelian a precizat că Herzog și-a cerut scuze pentru „pierderea tragică a vieții personalului WCK” și a spus că a trimis „condoleanțe” familiilor și apropiaților acestora.

„Președintele a reiterat angajamentul Israelului de a asigura o anchetă amănunțită a tragediei”, a precizat biroul său.

Declarația vine în urma unei condamnări internaționale pe scară largă a incidentului și după apelurile pentru o anchetă amănunțită și transparentă.

Citește și