• Prim-ministrul britanic Rishi Sunak se confruntă cu o presiune politică crescândă pentru a opri vânzarea de arme către Israel.
  • Liberal-democrații au cerut suspendarea exporturilor de arme către Israel.
  • Principalul Partid Laburist de opoziție, despre care sondajele sugerează că va forma următorul guvern în cursul acestui an, a adoptat o abordare nuanțată.
  • Autoritățile israeliene din regiunea Gush Dan (zona metropolitană mai mare a Tel Avivului) vor deschide adăposturi anti-bombă publice pe fondul amenințărilor iraniene, potrivit rapoartelor.

UPDATE ORA 21:40 – Convorbirea Biden-Netanyahu a durat mai puțin de 30 de minute

Biden a vorbit cu Netanyahu în urmă cu doar câteva momente, la trei zile după ce Israelul a lansat un atac care a ucis șapte lucrători umanitari de la World Central Kitchen din Gaza, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Casa Albă l-a descris pe Biden ca fiind indignat și cu inima frântă de atac, dar președintele nu a făcut nicio schimbare fundamentală în sprijinul ferm al Washingtonului pentru Israel în conflictul său împotriva luptătorilor Hamas.

Convorbirea dintre cei doi lideri a durat mai puțin de 30 de minute, a declarat un oficial al Casei Albe.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Înainte de convorbirea telefonică, un oficial american a declarat că este probabil ca Biden să discute despre necesitatea unei mai bune protecții pentru lucrătorii umanitari și despre o creștere a transporturilor de alimente în Gaza.

UPDATE ORA 20:00 – Un Ministru israelian spune că Qatar este o parte necinstită în negocierile pentru încetarea focului

Nir Barkat, Ministrul israelian al Economiei, a declarat astăzi pentru Bloomberg TV că nu are încredere în statul Qatar pentru a acționa ca mediator cu Hamas în timpul discuțiilor în curs pentru a obține un armistițiu în Gaza și pentru a asigura eliberarea prizonierilor israelieni deținuți de Hamas și de alte grupuri din această zonă.

„Sunt un lup în haine de oaie”, a declarat el pentru Bloomberg. „Trebuie să ne trezim”. De asemenea, Barkat a acuzat Qatar de „finanțarea terorii în întreaga lume”.

Statul Qatar a jucat un rol de mediator pe tot parcursul războiului Israelului în Gaza și a avut un rol esențial în prima și singura încetare temporară a ostilităților dintre Israel și Hamas, care a dus la eliberarea unui număr de prizonieri israelieni în schimbul prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.

Ministerul israelian de Externe a refuzat să comenteze pentru Bloomberg cuvintele lui Barkat, nefiind clar dacă criticile acestuia reprezintă o poziție oficială a guvernului israelian. Barkat este membru al partidului Likud al premierului Netanyahu.

UPDATE ORA 17:00 – Un tribunal israelian prelungește detenția surorii șefului Hamas

Un tribunal israelian a prelungit cu 12 zile detenția surorii șefului Hamas, Ismail Haniyeh, relatează presa israeliană.

Sabah Abdel Salam, în vârstă de 57 de ani, a fost reținută luni. Un purtător de cuvânt al poliției a declarat la momentul respectiv că aceasta era „suspectată că a avut contacte cu agenți ai Hamas și că s-a identificat cu organizația, incitând și sprijinind acte de terorism în Israel”.

Radiodifuzorul public israelian Kan a declarat: „Instanța i-a prelungit detenția cu 12 zile, deoarece judecătorul a constatat că suspiciunea împotriva ei a crescut semnificativ”. Postul de televiziune a precizat că ea este suspectată de contactarea unui agent străin. Nu a oferit alte detalii.

Nu a existat niciun comentariu din partea Hamas cu privire la acest raport.

UPDATE 15:30-Eforturile de ajutorare din Gaza au suferit un regres, deoarece atacul mortal al Israelului asupra lucrătorilor umanitari a determinat retragerea agențiilor

Situația disperată a palestinienilor înfometați din Gaza se agravează din ce în ce mai mult, deoarece acțiunile Israelului au descurajat agențiile de ajutor critic și au impus constrângeri severe asupra eforturilor umanitare esențiale din enclavă.

În timp ce foametea se apropie și apar cazuri de moarte prin înfometare, cel puțin trei furnizori de ajutor își suspendă operațiunile în Gaza după ce atacurile aeriene israeliene de săptămâna aceasta au ucis șapte lucrători de la World Central Kitchen (WCK), un grup de ajutorare care a avut un rol esențial în crearea unui nou coridor maritim din Cipru, atât de mult mediatizat. Uciderile, care au inclus șase victime străine, au provocat o revoltă internațională împotriva Israelului.

WCK și Anera, un alt grup umanitar, au declarat că vor întrerupe operațiunile din Gaza în urma incidentului. Se pare că și Emiratele Arabe Unite (EAU) își suspendă operațiunile.

UPDATE 14:30-Premierul britanic se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea opoziției pentru a suspenda vânzările de arme către Israel

Cele trei mari partide de opoziție din Marea Britanie, Partidul Laburist, Partidul Liberal-Democrat și Partidul Național Scoțian (SNP), îi cer premierului britanic Rishi Sunak să justifice comerțul cu arme cu Israelul, în urma unui atac militar al IDF care a ucis luni șapte lucrători umanitari.

Liderul SNP și prim-ministru scoțian, Humza Yousaf, care este șeful guvernului descentralizat scoțian, i-a scris personal lui Sunak pentru a „cere încetarea imediată a vânzărilor de arme către Israel din partea Regatului Unit”.

În scrisoarea datată 3 aprilie, Yousaf a criticat eșecul lui Sunak de a aborda problema armelor în urma uciderii lucrătorilor umanitari, mai ales că Israelul, a spus el, nu dă semne că „ar ține cont de hotărârea Curții Internaționale de Justiție sau de recenta rezoluție a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite”.

Un apel a venit și din partea liderului Partidului Liberal Democrat, Ed Davey, care a declarat că partidul său a cerut în mod constant „un control mult mai strict al exporturilor de arme”. În cele din urmă, principala opoziție a lui Sunak, Partidul Laburist, a declarat că vânzările de arme trebuie suspendate dacă avocații guvernului britanic consideră că acțiunile Israelului în Gaza încalcă dreptul internațional.

Săptămâna trecută, ziarul britanic The Observer a declarat că a obținut o înregistrare audio a deputatului conservator și președinte al Comisiei pentru afaceri externe, Alicia Kearns, în care se spune că avocații guvernului britanic au sfătuit guvernul că Israelul a încălcat dreptul umanitar internațional în Gaza.

UPDATE 13:30-Administrația din Gaza avertizează că bolile se extind din cauza acumulării de deșeuri și a apelor contaminate

Municipalitatea din Gaza a avertizat joi că bolile se răspândesc din cauza acumulării de deșeuri și a revărsării apelor uzate ca urmare a bombardamentelor Israelului.

Într-o declarație pe X, municipalitatea din Gaza a făcut apel la instituțiile locale și internaționale „să ajute la îmbunătățirea condițiilor de sănătate și de mediu din Gaza și să permită municipalității să furnizeze servicii în care agresiunea a provocat o paralizie aproape completă”.

Oficialii din domeniul sănătății din Gaza au avertizat cu privire la amenințarea tot mai mare a bolilor infecțioase, în condițiile în care accesul la alimente și medicamente rămâne împiedicat.

UPDATE 12:00-Armata israeliană oprește permisiile pentru toate unitățile de luptă, la o zi după ce a anunțat creșterea numărului de recrutări

Armata israeliană a suspendat temporar concediile pentru unitățile sale de luptă, la o zi după ce a anunțat că va crește numărul de recrutări și va apela la rezervele de apărare aeriană.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat joi că decizia de a întrerupe concediul a fost luată în urma unei „evaluări a situației”.

„IDF se află în război, iar desfășurarea forțelor este în continuă evaluare în funcție de necesități”, a precizat armata israeliană într-un comunicat.

UPDATE 11:00-Explicația Israelului pentru moartea lucrătorilor umanitari „nu este suficient de bună”, spune liderul australian

Prim-ministrul australian Anthony Albanese a criticat explicația Israelului pentru uciderea a șapte lucrători umanitari internaționali în Gaza, considerând-o „insuficientă”.

Un australian, Lalzawmi „Zomi” Frankcom, s-a aflat printre cei uciși în atacul de luni.

Marți, premierul israelian Benjamin Netanyahu a recunoscut atacul aerian al Forțelor de Apărare ale Israelului asupra a trei mașini care transportau lucrători umanitari de la World Central Kitchen (WCK), spunând: „Acest lucru se întâmplă în război”.

Albanese a părut să facă referire la această remarcă la o conferință de presă joi.

UPDATE 9:00-World Central Kitchen cere o investigație independentă – și invită Marea Britanie să o susțină

World Central Kitchen a cerut o investigație independentă în cazul loviturilor FDI care au ucis șapte dintre angajații săi.

Directorul general Erin Gore și copreședintele consiliului de administrație Javier Garcia au cerut guvernelor din Marea Britanie, SUA, Australia, Canada și Polonia să se alăture apelului său pentru o examinare a atacului de către o terță parte.

Aceștia au declarat că o anchetă independentă este singura modalitate de a determina dacă Israelul a încălcat dreptul internațional, de a asigura transparența și responsabilitatea și de a preveni viitoarele atacuri asupra lucrătorilor umanitari.

„Acesta a fost un atac militar care a implicat lovituri multiple și a vizat trei vehicule WCK”, au declarat doamna Gore și domnul Garcia într-o declarație comună.

„Toate cele trei vehicule transportau civili; ele erau marcate ca fiind vehicule WCK și mișcările lor au fost în deplină conformitate cu autoritățile israeliene, care cunoșteau itinerariul, traseul și misiunea lor umanitară.”

Organizația a declarat că a cerut guvernului israelian să păstreze toate documentele, comunicările, înregistrările video sau audio, relevante pentru lovituri.

UPDATE 8:00-SUA își exprimă „indignarea” față de lovitura mortală a Israelului asupra unui convoi umanitar

Statele Unite și-au exprimat o nouă „indignare” față de atacul israelian asupra unui convoi de ajutor umanitar care a ucis șapte lucrători umanitari, inclusiv trei britanici.

Lloyd Austin, secretarul apărării din această țară, a îndemnat Israelul să ia măsuri concrete pentru a proteja lucrătorii umanitari și civilii palestinieni „după eșecuri repetate de coordonare”, a declarat Pentagonul.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak se confruntă cu o presiune politică crescândă pentru a opri vânzarea de arme către Israel, după ce șapte lucrători umanitari, inclusiv trei cetățeni britanici, au fost uciși de un atac aerian israelian în Gaza.

Cele trei principale partide britanice de opoziție și unii parlamentari din partidul de guvernare au declarat miercuri că guvernul britanic ar trebui să ia în considerare suspendarea vânzărilor de arme. Liberal-democrații au cerut suspendarea exporturilor de arme către Israel, în timp ce Partidul Național Scoțian a susținut, de asemenea, această mișcare și a spus că parlamentul ar trebui rechemat din vacanța de Paște pentru a discuta despre criză.

Principalul Partid Laburist de opoziție, despre care sondajele sugerează că va forma următorul guvern în cursul acestui an, a adoptat o abordare nuanțată, spunând că guvernul ar trebui să suspende vânzările de arme dacă avocații au descoperit că Israelul a încălcat legea internațională.

Citește și