• Șefa USAID, Samantha Power, este primul oficial american care afirmă public că în nordul Fâșiei Gaza există foamete, după ce a declarat că este de acord cu evaluarea susținută de ONU privind foametea din enclavă.
  • Mai multe persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra taberei de refugiați Nuseirat din centrul Gaza și asupra Rafah din sud, iar alte șase persoane au fost ucise în atacul asupra pieței din orașul Gaza.
  • Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat că a vorbit cu omologul său iranian și i-a spus clar că „Iranul nu trebuie să atragă Orientul Mijlociu într-un conflict mai larg”.

UPDATE ORA 22:00 – Chirurgul britanic-palestinian Ghassan Abu Sitta „a fost împiedicat cu forța” să intre în Germania

Renumitul chirurg britanic-palestinian Ghassan Abu Sitta, care s-a oferit voluntar în spitalele din Gaza în primele săptămâni de atacul Israelului asupra enclavei, a declarat că i-a fost interzisă intrarea în Germania, unde urma să participe la o conferință.

Abu Sitta a spus că a sosit pe aeroportul din Berlin înainte de a fi oprit la controlul pașapoartelor unde a fost reținut timp de câteva ore și apoi i-a spus că trebuie să se întoarcă în Marea Britanie.

Poliția de la aeroport a declarat că i s-a refuzat intrarea din cauza „siguranței oamenilor de la conferință și a ordinii publice”, a declarat Abu Sitta agenției de presă Associated Press.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Într-o postare pe X, Abu Sitta a fost „împiedicat cu forța” să intre în țară.

Poliția din Berlin a declarat că mai târziu a întrerupt evenimentul, la care au participat până la 250 de persoane, în prima zi, după ce a fost difuzat un flux în direct cu o persoană care are interdicție de a desfășura activități politice în Germania.

Întâlnirea, intitulată Congresul Palestinei, urma să discute o serie de subiecte, inclusiv transporturile de arme germane către Israel și solidaritatea cu ceea ce organizatorii au numit lupta palestiniană.

Germania a deținut în mod tradițional o poziție ferm pro-Israel, iar în timpul atacului asupra Gazei a apărut ca unul dintre cei mai înverșunați susținători ai Israelului. De asemenea, autoritățile germane au restrâns în mod repetat demonstrațiile de sprijin pentru palestinieni.

UPDATE ORA 21:00 – Cinci morți, peste 30 de răniți în lovitura asupra orașului Gaza

Apărarea civilă din Gaza a furnizat cifrele victimelor unei lovituri pe care am raportat-o ​​mai devreme în zona Zarqa din centrul orașului Gaza.

Grupul a spus că armata israeliană a bombardat o casă aparținând familiei al-Assi.

Vă vom informa în continuare cu privire la acest avertisment.

UPDATE ORA 20:00 – Peste 50 de rachete au fost lansate din Liban pe teritoriul israelian în ultimele minute

Austrian Airlines și-a suspendat zborurile către și dinspre Teheran, Iran.

UPDATE ORA 19:00 – SUA au cerut Israelului să primească o actualizare din timp și să organizeze consultări înainte de un atac împotriva Iranului

Rezistența islamică din Irak a anunțat implicit printr-o declarație că, dacă America intervine în operațiunea punitivă a Iranului, Rezistența Irakiană va răspunde pe scară largă împotriva forțelor americane.

Rezistența irakiană are capacitatea de a trage 500 de rachete de croazieră dintr-o singură lovitură, dacă este necesar.

UPDATE ORA 18:00 – Casa Albă a refuzat să comenteze dacă Statele Unite vor interveni direct în conflict în cazul unei lovituri militare a Iranului împotriva Israelului

Președintele Statului Major Comun al SUA a menționat că Washingtonul încearcă să evite războiul în Orientul Mijlociu și poartă un dialog cu colegii din regiune.

Statele Unite au făcut modificări în alinierea forțelor sale în Orientul Mijlociu pe fondul amenințării unui atac iranian asupra Israelului, a spus Casa Albă.

UPDATE ORA 17:00 – Ministrul Apărării Galant după o întâlnire cu generalul american Korilla la baza forțelor aeriene Hazor: „Lumea înțelege acum foarte bine cine este Iranul, dușmanii noștri încearcă să despartă Israelul și SUA – dar realizează contrariul și provoacă legătura. a fi intarit”

Ministrul Apărării Yoav Galant s-a întâlnit astăzi cu comandantul Comandamentului Central al Armatei SUA „CENTCOM”, generalul Michael Eric Korilla, la baza forțelor aeriene Hazor.

Cei doi au discutat despre evaluări ale unui atac iranian împotriva statului Israel care ar putea duce la o escaladare regională.
La întâlnire au fost prezenți adjunctul șefului de stat major colonelul Amir Baram și șeful diviziei politico-securitate din Ministerul Apărării locotenent-colonel (ret.) Dror Shalom.

Ministrul Apărării i-a mulțumit generalului Kurila pentru contribuția sa la relația profundă și specială dintre țări și poziția fermă a SUA alături de Israel.

Ministrul Apărării Galant a spus la sfârșitul întâlnirii:

„Tocmai m-am întâlnit cu generalul Korilla, comandantul forțelor americane din regiune, comandantul Centcom și un adevărat prieten al Israelului. Am discutat despre cooperarea strânsă dintre Statele Unite și Israel, între armate și între formațiunile de securitate.

„Dușmanii noștri cred că vor împărți Israelul și SUA, dar, dimpotrivă, ne conectează și întăresc legătura dintre noi. Suntem umăr la umăr în lupta noastră”.

„Sunt convins că lumea înțelege foarte bine cine este Iranul, acea organizație teroristă care conduce atacuri teroriste în Orientul Mijlociu, finanțează Hamas, Hezbollah și alte forțe și acum amenință statul Israel”.

„Suntem pregătiți pentru apărare, atât la sol, cât și în aer, în strânsă cooperare cu vecinii și prietenii, pentru a preveni pagubele aduse Israelului și vom ști cum să răspundem”.

UPDATE ORA 16:00 – Răspunsul Chinei la cererea de a preveni răzbunarea Iranului

Departamentul de Stat al SUA a anunțat că într-un apel telefonic cu omologul său chinez de joi, Blinken i-a cerut să-și folosească influența pentru a preveni atacul de represalii al Iranului asupra Israelului.

În această conversație, ministrul chinez de externe a condamnat, de asemenea, cu fermitate atacul asupra ambasadei Iranului în Siria și a subliniat imunitatea locurilor diplomatice față de atac și necesitatea respectării suveranității Iranului și Siriei.

UPDATE ORA 15.00 -Premierul spaniol spune că sunt „semne clare” că Europa este gata să recunoască statul palestinian

Pedro Sanchez a făcut aceste comentarii după ce a vorbit cu omologul său norvegian, Jonas Gahr Store, la Oslo, în cadrul unei campanii diplomatice pentru a strânge sprijin pentru recunoașterea statului palestinian.

Prim-ministrul spaniol este de asemenea așteptat să viziteze Irlanda, Portugalia, Slovenia și Belgia în timpul turneului său.

„Vrem să oprim dezastrul umanitar din Gaza și să ajutăm la demararea unui proces politic de pace care să conducă la realizarea cât mai curând posibil a soluției celor două state”, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al guvernului, Pilar Alegria.

UPDATE ORA 14.00 – Vânzările de arme din Marea Britanie către Israel ar putea face țara să fie complice la crimele de război din Gaza: Oxfam

Continuând să furnizeze arme Israelului în timpul războiului din Gaza, guvernul Marii Britanii se deschide pentru complicitatea la crime de război, avertizează grupul global de ajutor Oxfam.

Vânzările sale de arme, spune Oxfam, reprezintă, de asemenea, o schimbare față de practicile anterioare ale Regatului Unit, în care a suspendat unele transferuri către Israel după ce a lansat atacuri împotriva palestinienilor.

„Este ilegal, imoral și inconsecvent ca Regatul Unit să continue să vândă arme Israelului, atunci când este clar că armele și componentele fabricate în Regatul Unit sunt folosite cu încălcare gravă a dreptului internațional umanitar – și după ce a impus restricții în escaladarea anterioară a violența atunci când amploarea morții și a distrugerii a fost mai mică”, a declarat Aleema Shivji, ofițer șef de impact al Oxfam.

UPDATE ORA 13.00 – Autoritatea Palestiniană face presiuni pentru recunoașterea globală a unui stat palestinian

Autoritatea Palestiniană face presiuni pentru recunoașterea globală a unui stat palestinian, cerând Consiliului de Securitate al ONU să reconsidere cererea sa de aderare deplină.

„Sperăm sincer că, după 12 ani de când ne-am schimbat statutul în cel de stat observator, Consiliul de Securitate se va ridica la nivelul punerii în aplicare a consensului global privind soluția celor două state prin admiterea statului Palestina ca membru cu drepturi depline”, a declarat reporterilor Riyad Mansour, trimisul palestinian la ONU.

UPDATE ORA 12.00 – Franța le cere cetățenilor să nu călătorească în Iran, Liban, Israel și teritoriile palestiniene

Ministerul Afacerilor Externe a recomandat cetățenilor francezi să nu călătorească în Iran, Liban, Israel și teritoriile palestiniene.

Într-o declarație pe X, ministerul a adăugat că rudele diplomaților aflați în Iran se vor întoarce în Franța și că funcționarilor francezi li se interzice acum să efectueze orice misiune în locurile menționate mai sus.

UPDATE ORA 11.00 – Cel puțin 47% dintre israelieni l-ar vota pe Gantz pentru funcția de premier: Sondaj

Un nou sondaj realizat de Maariv sugerează că 47% dintre respondenți ar vota pentru Benny Gantz, membru al cabinetului de război, pentru a deveni prim-ministru al țării, o scădere de 1% față de sondajul precedent al ziarului israelian.

Între timp, 35% l-ar susține pe premierul Benjamin Netanyahu, o creștere de 2 la sută față de sondajul anterior.

UPDATE ORA 10.00 – Forțele israeliene lovesc o casă din orașul Gaza, omorând 25 de persoane

Wafa a relatat că avioanele israeliene au lansat raiduri asupra unei case aparținând familiei Tabatibi, în zona Sidra din cartierul Daraj din centrul orașului Gaza.

Zeci de persoane au fost, de asemenea, rănite în atac, a precizat aceasta.

UPDATE ORA 09.00 – Bilanțul raidului din Tubas a crescut la 2 morți

S-a confirmat că două persoane au fost ucise de forțele israeliene în Tubas, în Cisiordania ocupată, potrivit Societății Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS).

După ce forțele israeliene au împușcat mortal un bărbat în tabăra Far’a din oraș în această dimineață, au ucis un al doilea bărbat care se deplasa în mașina sa în Tubas, a declarat PRCS.

De asemenea, focul israelian a rănit cel puțin alte trei persoane în oraș, dintre care una grav.

UPDATE ORA 07.00 – Malaezia acuză un israelian de infracțiuni cu arme de foc

Un tribunal din Kuala Lumpur a acuzat un bărbat israelian de infracțiuni cu arme de foc.

Shalom Avitan, care este acuzat de trafic de șase pistoale și de deținerea a patru cutii de muniție fără licență, a pledat nevinovat.

Avitan a fost arestat la un hotel la 27 martie, la două săptămâni după ce a intrat în Malaezia cu un pașaport francez.

Poliția a declarat că îl suspectează că ar putea avea legături cu Mossad și a întărit securitatea în jurul premierului Anwar Ibrahim și a regelui.

Presa israeliană a relatat că Avitan este membru al unui grup de crimă organizată și că plănuia un asasinat asupra unui lider al unei bande rivale. El a fost escortat la tribunal înconjurat de polițiști înarmați, îmbrăcați cu cagule și cu veste antiglonț.

UPDATE ORA 04.00 – SUA se tem că majoritatea prizonierilor Hamas rămași în captivitate sunt deja morți: Raport

Oficialii americani din serviciile de informații se tem că majoritatea prizonierilor Hamas rămași în Gaza sunt deja morți, potrivit unui raport publicat în Wall Street Journal.

Hamas a răpit aproximativ 220 de persoane, inclusiv străini, atunci când a lansat atacul asupra Israelului la 7 octombrie. După o scurtă încetare a focului, în urma căreia unii dintre ei au fost eliberați în schimbul palestinienilor deținuți în închisorile israeliene, se crede că au mai rămas zeci de persoane.

Israelul estimează că aproximativ 34 de prizonieri au murit, dar Journal a relatat joi că unii oficiali americani consideră că acest număr ar trebui să fie de peste două ori mai mare, ceea ce ar putea complica eforturile de a ajunge la un nou acord de încetare a focului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Samantha Power, directoarea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a declarat miercuri în fața parlamentarilor că oamenii din anumite zone din nordul Gaza au început să se confrunte cu foametea.

De ce este important: Power este primul oficial american care spune public că a început foametea în unele părți ale enclavei, care a fost în pragul foametei timp de luni de zile din cauza întreruperii ajutorului umanitar din partea Israel-Hamas.

  • Condițiile de foamete sunt prezente în ciuda faptului că SUA și alte națiuni occidentale au efectuat parașutări de ajutoare umanitare pentru civilii din Gaza.
  • Pe lângă alimente, locuitorii din Gaza nu au acces la apă curată, medicamente, asistență medicală și alte lucruri esențiale din cauza pagubelor provocate de atacurile aeriene israeliene și de blocada impusă de Israel enclavei.

Context: Evaluarea lui Power a fost făcută în timpul unui schimb de replici cu reprezentantul Joaquin Castro (D-Texas), în timpul unei audieri a Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, miercuri.

Citește și