• Economia a crescut cu 60% numai în ultimii patru ani.
  • Cifrele nu reflectă calitatea vieții din România.
  • România este pe locul 12 în UE în topul PIB-urilor.

Produsul Intern Brut al României, adică valoarea adăugată care se produce în ţară, a ajuns la 1.600 mld. lei în 2023, conform celor mai recente date INS. Este cel mai mare nivel al economiei românești din istorie, notează Ziarul Financiar. PIB-ul a crescut de 2,5 ori numai în ultimii 10 ani, de la 640 mld. lei în 2013, la peste 1.600 mld. lei în 2023.

„Avem într-adevăr o creștere fabuloasă a PIB-ului. Avem cea mai rapidă creștere a economiei din UE, dar asta s-a întîmplat în ultimii 20 de ani, nu doar ultimii 10 ani. Unii ar putea zice că nu vedem această creștere și în calitatea vieții – în sistemul școlar, sanitar, de exemplu. E greu să contrazici o chestiune de acest fel, când vezi realitatea din teren.

Chiar ieri, în cadrul emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, s-a dezbătut sistemul educațional – în România se cheltuiesc 2.000 de euro/elev, cea mai mică rată din UE, în condițiile în care media europeană este de 8.000 de euro/elev anual. În Luxemburg – sigur, o țară mult mai dezvoltată decât România, se cheltuiesc 28.000 de euro/elev anual.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Cifrele sunt bune, ne bucură, dar această creștere spectaculoasă a economiei trebuie să se vadă și în creșterea calității vieții în României, iar acesta trebuie să fie următorul pas: de la creșterea economică, la dezvoltarea țării”, a explicat Răzvan Botea, jurnalist ZF, la Aleph News.

Citește și