• Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul își va lua propriile decizii” în ceea ce privește răspunsul la atacurile aeriene fără precedent ale Iranului din weekend, dintre care majoritatea au fost interceptate.
  • Cel puțin 10 membri ai aceleiași familii, inclusiv cinci copii, au fost uciși într-un atac aerian efectuat în cursul nopții asupra unui cartier din Rafah, potrivit spitalului local.

UPDATE ORA 19:00

Ambasadorul Germaniei în Israel a depus o plângere la biroul lui Netanyahu după raportarea unei dispute între Netanyahu și ministrul german de externe.

UPDATE ORA 18:00

Populația uriașă de peste două milioane de yemeniți din Sanaa militează pentru a sprijini cauza palestiniană.

UPDATE ORA 17:00

Hamas respinge acuzația lui Blinken că obstrucționează discuțiile de încetare a focului.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Este o confirmare a părtinirii flagrante a administrației americane față de fascismul sionist și o falsificare a realității care confirmă că oricine obstrucționează cursul negocierilor pentru calculele politice personale [al lui Netanyahu]”, a spus Hamas într-un comunicat.

„Comportamentul de negociere al mișcării Hamas s-a bazat pe interesul poporului nostru palestinian și pe prioritatea de a opri agresiunea brutală împotriva acestuia, retragerea ocupației, întoarcerea celor strămuți și încetarea suferinței umane create de asasinarea finanțată de americani. mașină”, a spus Hamas.

Grupul a adăugat că, dacă SUA sunt sincere în dorința de a opri războiul din Gaza, trebuie să facă presiuni asupra Israelului „și să oprească acoperirea politică și militară americană pentru crimele de genocid și foamete practicate de ocupația nazistă împotriva civililor fără apărare din Fâșia Gaza”.

UPDATE ORA 16:00

Curtea de magistrat din Ierusalim a hotărât că nu există motive pentru a menține în arest profesorul de la Universitatea Ebraică Nadera Shalhoub-Kevorkian și că trebuie eliberată, relatează Times of Israel.

Shalhoub-Kevorkian, un antisionist vocal, a fost arestat joi sub suspiciunea de incitare, după ce a ridicat îndoieli cu privire la acuzațiile de agresiune sexuală în timpul atacurilor conduse de Hamas din sudul Israelului din 7 octombrie și i-ar fi numit pe israelieni „criminali”.

Forumul Profesorilor de Drept din Israel pentru Democrație și alte grupuri de drepturi au luat cuvântul în apărarea ei, spunând că nu a comis nicio crimă.

Forumul a spus că declarațiile lui Shalhoub-Kevorkian, „chiar dacă unii le consideră scandaloase, nu constituie nici incitare la rasism sau terorism, nici vreo altă infracțiune”.

„Decizia de a deschide o anchetă penală și de a o aresta dăunează grav libertății de exprimare și libertatea academică”.

UPDATE ORA 15:00

Statele Unite consideră că Israelul își poate atinge obiectivele militare în Gaza fără o invazie totală la Rafah, pe care SUA nu o vor susține, a spus Blinken.

„Credem că o operațiune militară majoră cu o prezență mare de populație civilă ar avea consecințe teribile pentru această populație”, a spus el.

El a adăugat că SUA au purtat discuții despre Rafah cu înalți oficiali israelieni încă de săptămâna aceasta și că aceste discuții vor continua.

UPDATE ORA 13:00- Biden se gândește la vânzări de arme în valoare de încă 1 miliard de dolari către Israel: Raport

Acordurile de armament propuse ar urma să furnizeze Israelului muniție pentru tancuri în valoare de 700 de milioane de dolari, vehicule tactice în valoare de 500 de milioane de dolari și mai puțin de 100 de milioane de dolari pentru mortiere, potrivit unor oficiali americani citați de Wall Street Journal.

Aceste transferuri de arme propuse le-ar completa pe cele prezentate într-un proiect de lege separat de către republicanii din Camera Reprezentanților, care prevede un ajutor militar suplimentar de 26 de miliarde de dolari pentru Israel.

Biden s-a confruntat cu reacții din ce în ce mai dure, chiar și din partea unor figuri importante din propriul partid, pentru că a continuat să furnizeze arme Israelului, chiar dacă a exprimat îngrijorări cu privire la comportamentul de război al Israelului și la agravarea situației umanitare din Gaza.

UPDATE ORA 11:00- Raidul israelian în Nur Shams din Cisiordania provoacă „cele mai grave distrugeri” din ultimele decenii

Armata israeliană a intrat în tabăra de refugiați Nur Shams joi seara târziu, iar vineri dimineața era încă acolo.

În 12 ore de raiduri, au distrus drumuri, clădiri, magazine și case și au rupt conductele de canalizare.

Vineri dimineață, raidurile continuau.

Localnicii descriu haosul provocat de armata israeliană ca fiind cea mai gravă distrugere a infrastructurii pe care au văzut-o în Cisiordania de la distrugerea taberei de refugiați din Jenin în timpul celei de-a doua Intifada, la începutul anilor 2000.

Locuitorii spun că sunt îngrijorați de faptul că această escaladare și intensitate reprezintă un semnal că, odată ce armata israeliană va termina cu Gaza, Cisiordania va fi următoarea.

UPDATE ORA 9:00- Aviația israeliană bombardează avioanele de luptă palestiniene în timp ce se trag rachete asupra Israelului

Aripa armată a Jihadului Islamic palestinian a efectuat joi două atacuri cu rachete asupra sudului Israelului, în timp ce armata israeliană a apelat la lovituri aeriene împotriva a zeci de ținte din Fâșia Gaza, au declarat observatorii de război.

În cea mai recentă evaluare a câmpului de luptă, grupurile de reflecție cu sediul în SUA Institute for the Study of War (ISW) și Critical Threats Project (CTP) raportează că forțele israeliene au încheiat o operațiune de o săptămână în Nuseirat, în centrul Fâșiei Gaza, pentru a extinde coridorul Netzarim, care taie teritoriul palestinian în două.

Coridorul – o șosea de 6,5 km construită de israelieni – se întinde de la est la vest și a fost conceput pentru a oferi armatei israeliene acces rapid în Gaza și pentru a tăia circulația palestinienilor între nord și sud în teritoriu.

ISW și CTP au declarat anterior că Hamas și alte grupuri armate au folosit probabil o zonă din centrul Fâșiei Gaza ca bază din spate pentru a ținti forțele israeliene din nordul Fâșiei Gaza și pentru a se strecura, de asemenea, în zonele din sudul orașului Gaza care fuseseră curățate anterior.

ȘTIREA INIȚIALĂ

UPDATE 2:00 Statele Unite ale Americii au blocat ONU în recunoașterea unui stat palestinian. Marea Britanie și Elveția s-au abținut de la vot, iar reastul celor 12 state din Consiliul de Securitate au votat „da”.

Au votat pentru : Slovenia, Sierra Leone, Rusia, Coreea de Sud, Mozambic, Malta, Japonia, Guyana, Franța, Ecuador, China, Algeria.

Forțele de apărare israeliene au declarat că nu cunosc numărul victimelor. Răspunsul armatei israeliene a venit la 48 de ore după ce CNN a cerut pentru prima dată un comentariu, în urma unui reportaj CNN despre atac, care a arătat urmările mortale ale acestuia.

IDF a lovit o țintă teroristă în Maghazi”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Și nu suntem la curent cu BDA (evaluarea pagubelor de luptă) despre care se pretinde că s-a întâmplat”. Purtătorul de cuvânt a refuzat să ofere detalii suplimentare despre lovitură sau despre ținta acesteia, dar a declarat că lovitura este în curs de revizuire.

Citește și