• Libanul a lansat aproximativ 35 de rachete în nordul Israelului, dar nu au fost raportate victime, spune IDF.
  • Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului își exprimă îngrijorarea cu privire la războiul dintre Hamas și Israel în Gaza, citând acuzații de crime de război.
  • Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit să extindă sancțiunile existente privind programul de drone și rachete al Iranului, a declarat luni Josep Borrell.

UPDATE 21:00

Armata israeliană a spus că un rezervist a fost ucis ieri în nordul Fâșiei Gaza.

L-a numit sargentul de primă clasă (rezervă) Salem Alkreshat, 43 de ani, din comunitatea beduină din Abu Rabia, un urmăritor în Brigada de Nord a Diviziei Gaza.

Acest lucru aduce numărul morților trupelor israeliene la 261, a spus armata.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

UPDATE 20:00

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a atras atenția asupra „recentei escalade a violenței în mai multe zone” din Cisiordania ocupată într-un post X.

De la începutul anului trecut, Israelul a intensificat raidurile în Cisiordania, care au fost accelerate după ce Israelul și-a lansat războiul în Gaza pe 7 octombrie. Cel puțin 482 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania de forțele sau coloniștii israelieni de la începutul războiului.

Dar săptămâna trecută, atacurile coloniștilor israelieni asupra comunităților palestiniene s-au intensificat semnificativ, iar un raid al forțelor israeliene care a durat câteva zile asupra orașului Tulkarem și a taberei sale de refugiați Nur Shams a ucis 14 persoane.

În postarea sa, CICR a spus că în weekend, doi medici de la Societatea Semilunii Roșii din Palestina (PRCS) au fost răniți în timp ce încercau să răspundă solicitărilor de ajutor.

„Un voluntar a suferit o împușcătură în timp ce lucra ca paramedic pe o ambulanță PRCS din Tulkarem. Mohammed Awad Allah Musa a fost ucis în timp ce oferea asistență medicală pe o ambulanță privată din Nablus”, a spus organizația.

„Ambulanțele și lucrătorii medicali nu sunt o țintă”, a adăugat acesta.

UPDATE 19:00

Potrivit agenției naționale de știri din Liban, un raid israelian în satul Hanin a distrus complet o casă rezidențială.

Acum, o sursă medicală libaneză a declarat pentru Al Jazeera că două persoane au fost ucise și patru au fost rănite în acest atac.

UPDATE 18:00

Un raid al armatei israeliene asupra orașului Hanine, din sudul Libanului, a vizat o casă rezidențială și a distrus structura cu două etaje, a raportat Agenția Națională de Știri din Liban.

A spus că vehiculele de ambulanță sunt în drum spre locul atacului.

Raportul vine la scurt timp după ce Times of Israel a citat armata israeliană spunând că a lovit două clădiri din Aita al-Shaab și Blida din sudul Libanului, unde a susținut că au fost adunați luptători cu grupul libanez Hezbollah.

De asemenea, armata israeliană a spus că a atacat pozițiile Hezbollah din satul Markaba.

UPDATE 17:00

Avichay Adraee, un purtător de cuvânt al armatei, a emis un avertisment către palestinienii din anumite părți ale orașului din nordul Fâșiei Gaza, descriind zonele drept o „zonă de luptă periculoasă”.

El a spus la X că armata israeliană „va folosi forța extremă împotriva infrastructurii teroriste și a elementelor subversive din regiune”, le-a spus locuitorilor să „evacueze imediat zona și să se îndrepte către adăposturile cunoscute din blocurile numărul 1770, 1766”.

Rezidenții și oficialii din Gaza, precum și agențiile ONU și organizațiile umanitare, au spus în mod repetat că „nicăieri nu este sigur” în teritoriul asediat și bombardat, indicând atacurile israeliene asupra locurilor considerate anterior „sigure”.

UPDTE 16:00

Armata israeliană a negat acuzațiile că ar fi îngropat palestinienii uciși de atacurile sale în gropi comune care sunt descoperite în jurul spitalelor Nasser și al-Shifa.

Aceste morminte nu au fost săpate de forțele israeliene, a spus armata, deși a spus că au exhumat unele cadavre și le-au returnat în cadrul căutării captivilor israelieni.

„Examinarea a fost efectuată într-o manieră atentă și exclusiv în locuri în care informațiile au indicat posibila prezență a ostaticilor”, a declarat armata israeliană într-un comunicat transmis de agenția de presă Reuters. „Examinarea a fost efectuată cu respect, păstrând demnitatea defunctului”.

În acest weekend, un echipaj palestinian de apărare civilă a descoperit o groapă comună la Spitalul Nasser al lui Khan Younis, pe care armata israeliană l-a asediat și atacat în februarie. Până acum, au găsit cel puțin 310 cadavre.

Alte 30 de cadavre au fost găsite într-un mormânt de la spitalul al-Shifa din orașul Gaza, potrivit oficialilor palestinieni.

UPDATE 15.00

Bombardamentele israeliene au demolat luni ultimele trei etaje ale clădirii Al-Sahaba din orașul Gaza, în partea de nord a enclavei.

Imagini din timpul atacului arată cum atacul aerian israelian lovește turnul de opt etaje, aprinzând o minge de foc și declanșând o imensă coloană de fum. Atacul a fost, de asemenea, surprins de la distanță, o altă înregistrare video arătând un nor întunecat de fum care se ridică la orizontul orașului.

O avertizare a fost emisă cu o oră înainte de lovitură, fără a fi raportate victime, potrivit jurnaliștilor aflați la fața locului. Armata israeliană afirmă că a lansat 25 de lovituri aeriene în Gaza în ultimele 24 de ore.

UPDATE 14.00

Ministerul Sănătății din Gaza a raportat încă 32 de decese cauzate de operațiunile militare israeliene, ridicând numărul total de persoane ucise din 7 octombrie la 34.183, după 200 de zile de război.

Ministerul nu face distincție între victimele din rândul civililor și cele din rândul combatanților.

Omologul său din Ramallah a declarat marți că 72% dintre persoanele ucise în Gaza au fost copii, femei și bătrâni.

De asemenea, acesta a raportat că numărul celor uciși în Cisiordania ocupată în ultimele 200 de zile a ajuns la 487, inclusiv 122 de copii cu vârsta sub 18 ani.

Violențele comise de coloniștii și trupele israeliene în Cisiordania ocupată au crescut în timpul războiului israelian din Gaza.

UPDATE 12.00

Finlanda afirmă că sprijină activitățile UNRWA în Gaza, devastată de război.

Declarația vine după ce o analiză independentă a constatat că Israelul nu a furnizat „nicio dovadă” a vreunui act greșit din partea personalului agenției ONU pentru refugiații palestinieni.

„10% din sprijinul nostru pentru UNRWA este acum alocat pentru gestionarea riscurilor pentru a preveni abuzurile”, a postat ministerul de externe al țării pe X.

UPDATE 11.00

Fotografiile din satelit analizate de agenția de știri The Associated Press par să arate un nou complex de corturi construit în apropiere de orașul Khan Younis din Gaza.

Raportul AP survine în timp ce armata israeliană continuă să amenințe cu o invazie terestră a orașului Rafah din apropiere, unde se adăpostesc aproximativ 1,5 milioane de palestinieni strămutați.

Imagini de la Planet Labs PBC arată că corturile au fost instalate pentru prima dată pe 16 aprilie. Comparându-le cu imaginile realizate duminică, complexul pare să se fi extins.

UPDATE 10.00

Avioanele de război israeliene au lovit un grup de persoane în apropierea unui loc de joacă din nordul orașului Gaza, omorând o persoană și rănind altele, relatează Wafa citând surse medicale.

Avioanele de război israeliene au lovit și alte zone din nordul Gaza, inclusiv cartiere din orașul Gaza.

UPDATE 9.00

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că cei care cred că „pot impune sancțiuni unei unități” din armata israeliană ar trebui să se mai gândească.

Într-o alocuțiune transmisă pe rețelele de socializare pentru a marca sărbătoarea evreiască Seder de Paște, Netanyahu a declarat că va lupta „cu toată puterea mea” împotriva oricărei încercări de a sancționa forțele israeliene pentru încălcarea drepturilor omului.

„Așa cum soldații noștri sunt uniți în a ne apăra pe câmpul de luptă, suntem uniți în a-i apăra în arena diplomatică”, a spus el.

Netanyahu a făcut aceste comentarii în timp ce au apărut informații potrivit cărora SUA iau în considerare sancțiuni împotriva unei unități a armatei israeliene pentru încălcări ale drepturilor omului împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat luni că sunt în curs de desfășurare „procese” pentru a examina acuzațiile de încălcare a drepturilor de către armata israeliană.

UPDATE 8.00

Forțele israeliene care operează în orașul Beit Hanoon din nordul Fâșiei Gaza s-au confruntat luni cu focuri de lunetiști, precum și cu atacuri cu mortiere și grenade propulsate de rachete din partea grupurilor armate palestiniene, relatează observatorii de război.

Luptători ai Hamas și ai Brigăzilor Martirilor Al-Aqsa, aripa militară autoproclamată a Fatah, au raportat mai multe atacuri desfășurate împotriva unităților israeliene în Beit Hanoon și la est de oraș, situat în colțul nord-estic al Fâșiei Gaza.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Aproximativ 35 de rachete lansate din sudul Libanului în zona Ein Zeitim din nordul Israelului au fost detectate luni, au declarat Forțele de Apărare Israeliene (IDF).

Forțele FDI „au atacat sursa tirului”, a precizat aceasta, adăugând că nu s-au înregistrat victime în urma rachetelor trase din Liban.

De asemenea, FDI a precizat că a „atacat ținte teroriste în sudul Libanului”, scrie CNN.

Hezbollah a declarat într-un comunicat că „a bombardat sediul de comandă al Brigăzii a treia de infanterie a Diviziei 91 în baza Ein Zeitim cu zeci de rachete Katiușa”.

Citește și