• Mesajul guvernului din Israel este clar: nu va exista o încetare permanentă a focului, iar războiul devastator din Gaza va continua.
  • Israelul a preluat marți controlul asupra punctului de trecere a frontierei vitale de la Rafah.
  • „Punctele de trecere trebuie să se deschidă pentru combustibil, iar proviziile umanitare trebuie să înceapă să revină fără probleme în Gaza”.

UPDATE ORA 22:00 – Netanyahu subliniază embargoul asupra armelor de acum 76 de ani

Netanyahu a remarcat că restricțiile privind armele au fost în vigoare în timpul războiului de acum 76 de ani care a dus la crearea Israelului.

Comentariile vin după ce SUA au „pus pe pauză” transferul de bombe puternice către Israel, în timp ce amenință să atace Rafah, unde se adăpostesc 1,4 milioane de palestinieni.

„A existat un embargou asupra Israelului asupra armelor, dar cu o mare putere de spirit, eroism și unitate între noi, am fost victorioși”, a declarat Netanyahu.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RAISI A MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
VERSTAPPEN IA MARELE PREMIU LA IMOLA
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?

UPDATE ORA 19:55 – Gantz: Cred că transporturile de arme din SUA vor continua

Președintele taberei de stat, ministrul Benny Gantz: „Parteneriatul dintre SUA și Israel este un parteneriat strategic și, la fel de important, un parteneriat de valoare.

SUA au fost alături de Israel în cea mai grea oră a sa, iar atacurile asupra acestuia de către miniștri iresponsabili sunt o bună constrângere destinată nevoilor interne și care decurge din considerente politice. Mențin și voi continua să mențin un dialog direct cu privire la multe probleme sensibile care au un impact dramatic asupra securității Israelului și cred că transporturile importante de arme vor continua. Dincolo de nevoia de securitate, aceasta are o declarație politică importantă pentru menținerea poziției SUA de partea Israelului.

Israelul are obligația morală și de securitate de a continua să lupte pentru a returna răpiții noștri și pentru a elimina amenințarea Hamas din sudul țării, iar SUA au obligația morală și strategică de a oferi Israelului instrumentele necesare acestei misiuni”.

UPDATE ORA 19:46

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu:

„Suntem în ajunul Zilei Independenței. În Războiul de Independență de acum 76 de ani, eram puțini împotriva multora. Nu aveam arme, a existat un embargo asupra armelor asupra Israelului, dar cu măreția sufletului, curaj și unitate în noi – am câștigat. Astăzi suntem mult mai puternici. Suntem hotărâți și suntem uniți să învingem dușmanul nostru și pe cei care ne caută sufletele.

Dacă trebuie să stăm singuri, vom sta singuri. Am spus deja că dacă trebuie – ne vom lupta cu dinți și unghii. Dar avem mult mai mult decât cuie, și cu aceeași măreție, cu ajutorul lui Dumnezeu împreună vom învinge.”

UPDATE ORA 19:00 – Forțele israeliene atacă „părțile de mijloc și de vest” din Rafah

În timp ce armata israeliană susține că desfășoară doar o operațiune limitată în partea de est a orașului Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, Tareq Abu Azzoum de la Al Jazeera relatează că atacurile s-au extins și în alte părți ale orașului suprapopulat.

„Ne-am confruntat cu o distrugere în masă, forța letală fiind folosită pe teren nu numai împotriva zonelor estice, ci și … în părțile de mijloc și de vest [din Rafah]”, inclusiv al-Mawasi, a declarat Abu Azzoum, care relatează din Deir el-Balah, în centrul Gaza. Forțele israeliene le-au spus palestinienilor să fugă în al-Mawasi, unde locuiesc în prezent aproximativ 400.000 de persoane, potrivit ONU.

„Bombardamentele de acolo au continuat fără niciun fel de încetare”, a declarat Abu Azzoum, adăugând că martorii descriu străzile din Rafah ca fiind „goale”.

UPDATE ORA 18:00 – Houthis din Yemen spun că vor continua să vizeze navele care transportă bunuri către Israel

Liderul grupării Houthis din Yemen, Abdul Malik al-Houthi, afirmă că grupul va viza navele oricărei companii legate de furnizarea sau transportul de bunuri către Israel, indiferent de destinația acestora.

El a declarat că aceasta este o a patra etapă a escaladării ca represalii la „agresiunea israeliană asupra Rafah”. „De acum înainte, ne gândim și la a cincea etapă și la a șasea etapă și avem alegeri foarte importante, sensibile și influente asupra inamicilor”, a spus el.

Lunile de atacuri ale Houthi în Marea Roșie au perturbat transportul maritim global, obligând firmele să se reorienteze către călătorii mai lungi și mai scumpe în jurul Africii de Sud.

UPDATE ORA 17:00 – Hamas afirmă că demersul Israelului privind Rafah are ca scop „obstrucționarea” negocierilor pentru armistițiu

Un oficial Hamas acuză Israelul că efectuează incursiuni în Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza, pentru a bloca discuțiile în vederea unui armistițiu în războiul de șapte luni din teritoriile palestiniene.

Operațiunile militare ale Israelului în Rafah și în punctul său de trecere a frontierei „urmăresc să obstrucționeze eforturile mediatorilor”, a declarat oficialul Hamas Izzat al-Rishq într-o declarație.

Cu toate acestea, Hamas s-a angajat în continuare să „accepte propunerea (de încetare a focului) prezentată de mediatori”, a spus el.

UPDATE ORA 16:00 – Reprezentantul Israelului la Națiunile Unite: Poziția Președintelui SUA poate împiedica realizarea unuia dintre obiectivele Tel Avivului, de a elimina Hamas

Israeli Broadcasting Corporation: Biden și-a exprimat în timpul unui apel cu Netanyahu îngrijorările sale cu privire la operațiunea din Rafah înainte ca rezidenții să fie evacuați. Biden l-a informat pe Netanyahu că Washington intenționează să oprească transporturile de arme în cazul în care va intra în Rafah. Netanyahu i-a răspuns lui Biden că Israelul s-ar lupta cu unghiile dacă ar trebui.

UPDATE ORA 15.00 – Un deces după ce Israelul a vizat o motocicletă în Rafah

Societatea Semilunii Roșii din Palestina a distribuit fotografii pe X care documentează modul în care membrii săi au evacuat cadavrul „un martir în urma țintirii unei motociclete la intersecția Abu Halawa din Rafah”.

UPDATE ORA 14.00 – Turcia nu atenuează interdicția de export din Israel, spune o sursă guvernamentală

Relaxarea interdicției Turciei privind exporturile către Israel este „în afara discuției”, deși companiile au la dispoziție trei luni pentru a onora comenzile existente prin țări terțe, a declarat o sursă din Ministerul Comerțului turc.

Într-un document văzut de Reuters, Ministerul Comerțului a subliniat amânarea de trei luni pentru companiile care exportă în Israel. Ankara a introdus săptămâna trecută interdicția comercială cu Israelul.

UPDATE ORA 13.00 – Primarul orașului israelian se alătură protestului pentru blocarea ajutorului în Gaza: Raport

Ziarul israelian Haaretz relatează că protestatarilor care blocau intrarea camioanelor de ajutor iordaniene în Fâșia Gaza li s-a alăturat primarul orașului Mitzpe Ramon, din sudul Israelului, Elia Winter.

„Vi se pare rezonabil ca statul Israel să transfere medicamente, alimente și combustibil teroriștilor care ne abuzează pe fiicele noastre în timp ce vorbim?” Haaretz a citat Winter spunând.

UPDATE ORA 12.00 – Un înalt oficial israelian după anunțul lui Biden: Avem suficiente mijloace pentru a intra în Rafah și a o ocupa fără ajutorul american. Rafah va fi ocupat în orice caz

Principala problemă este mesajul pe care îl transmite lui Hezbollah și Iranului, că Israelul va veni aparent fără arme la conflictul din nord. Biden a făcut o greșeală gravă, atât din punct de vedere moral, cât și politic.

UPDATE ORA 11.00 – UNRWA spune că 80.000 de persoane au fugit din Rafah de la atacul israelian

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a declarat că aproximativ 80.000 de persoane au fugit din Rafah de când tancurile și trupele israeliene au pătruns luni în zonele de est ale orașului.

Făcând apel la o încetare imediată a focului în timp ce se desfășoară cea mai recentă „deplasare forțată în Fâșia Gaza”, UNRWA a declarat că prețul pentru zecile de mii de palestinieni forțați să fugă de mai multe ori în căutarea unui refugiu este „insuportabil”.

„Nicăieri nu este sigur”, a adăugat agenția.

UPDATE ORA 10.00 – Ben Gvir postează un mesaj enigmatic: „Hamas îl iubește pe Biden”

Ministrul israelian de extremă-dreapta al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, care folosește deseori rețelele de socializare pentru a-și hărțui adversarii politici, a postat un emoji cu o inimă de dragoste între cuvintele Hamas și Biden, părând să insinueze că gruparea armată palestiniană îl iubește pe președintele american Joe Biden.

Nu există alte comentarii în postarea sa de pe platforma X.

Postarea lui Ben-Gvir vine după ce administrația Biden a confirmat miercuri că SUA au blocat un transport de arme către Israel din cauza planurilor armatei israeliene de a ataca Rafah.

UPDATE ORA 09.00 – Ambasadorul Israelului la ONU îl atacă pe Biden pentru că a refuzat să furnizeze arme în legătură cu atacul de la Rafah

Gilad Erdan a declarat că gestul președintelui american Joe Biden de a reține un transport american de arme pe care Israelul l-ar putea folosi în operațiunea sa militară împotriva Rafah a fost „dezamăgitor” și ar putea declanșa o reacție din partea evreilor americani pro-israelieni.

„Bineînțeles, orice presiune asupra Israelului este interpretată de dușmanii noștri ca fiind ceva care le dă speranță”, a declarat Erdan la radio Kan din Israel, potrivit The Times of Israel.

„Sunt mulți evrei americani care au votat pentru președinte și pentru Partidul Democrat, iar acum sunt ezitanți”, a spus el.

UPDATE 08.00 – Iranul spune că va construi o bombă nucleară dacă existența sa va fi amenințată

Un consilier al liderului suprem al Iranului a declarat că țara va trebui să își schimbe poziția militară împotriva construirii unei arme nucleare dacă țara se va confrunta cu amenințări existențiale.

„Nu avem nicio decizie de a construi o bombă nucleară, dar dacă existența Iranului va fi amenințată, nu vom avea de ales decât să ne schimbăm doctrina militară”, a declarat joi Kamal Kharrazi, potrivit Student News Network din Iran.

La începutul anilor 2000, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a emis o fatwa care interzicea dezvoltarea de arme nucleare, afirmând că este „haram”, sau interzisă în Islam.

UPDATE 6:00

Ciocniri între poliția israeliană și membrii familiilor ostaticilor reținuți în Gaza au izbucnit miercuri seară la Tel Aviv.

Poliția spune că două persoane au fost arestate după ce protestatarii s-au împins împotriva barierelor și s-au confruntat cu ofițerii. Doi ofițeri de poliție au fost ușor răniți în încăierare, se arată în comunicatul poliției.

Comunicatul poliției a precizat că ofițerii continuă să fie prezenți la locurile de protest pentru a menține securitatea și ordinea publică.

Natalie Zangauker, sora ostaticului israelian Matan Zangauker, s-a numărat printre persoanele rănite în timpul ciocnirilor.

Într-o înregistrare video pe rețelele de socializare, mama lui Natalie Zangauker stă lângă ea în camera de spital. La începutul protestelor, videoclipuri din rețelele de socializare au arătat-o pe Zangauker pe acoperișul unei mașini în timpul protestelor, ținând în mână fotografii ale fratelui ei dispărut.

UPDATE 5:00

Consiliul Norvegian pentru Refugiați a declarat că niciunul dintre camioanele sale de ajutor nu a reușit să treacă miercuri în Fâșia Gaza prin punctul de trecere Kerem Shalom.

În cursul zilei de miercuri, Israelul a afirmat că punctul de trecere a ajutoarelor a fost redeschis. Cu toate acestea, Jan Egeland, șeful Consiliului Norvegian pentru Refugiați, a declarat pentru Isa Soares de la CNN că, deși a auzit că punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom va fi deschis, „nu avem niciun camion care să treacă. Nu am auzit de niciun camion umanitar peste Kerem Shalom”.

Egeland a declarat că Consiliul Norvegian pentru Refugiați a avut câteva camioane cu ajutoare care au intrat în Gaza prin punctul de trecere Rafah la sfârșitul săptămânii trecute, dar de atunci, NRC a rămas fără combustibil și nu are bani pentru a închiria o mașină sau camioane pentru a livra ajutoarele suplimentare.

UPDATE 1:10

Liderii republicani din Congres într-o scrisoare către președintele Biden: „Întârzierea transportului de arme pune sub semnul întrebării angajamentul față de securitatea Israelului”

UPDATE 1:00-Biden spune că nu va mai trimite bombe și obuze de artilerie în Israel dacă Israelul lansează o invazie majoră în Rafah

Președintele Joe Biden a declarat miercuri, pentru prima dată, că va opri livrările de arme americane către Israel – despre care a recunoscut că au fost folosite pentru a ucide civili în Gaza – dacă premierul Benjamin Netanyahu va ordona o invazie majoră a orașului Rafah.

„Au fost uciși civili în Gaza ca urmare a acestor bombe și a altor moduri în care se atacă centrele de populație”, a declarat Biden pentru CNN, într-un interviu în exclusivitate la emisiunea „Erin Burnett OutFront”, referindu-se la bombele de 2.000 de kilograme pentru care Biden a întrerupt livrările săptămâna trecută.

„Am spus clar că, dacă intră în Rafah – nu au intrat încă în Rafah – dacă intră în Rafah, nu voi furniza armele care au fost folosite în trecut pentru a face față la Rafah, pentru a face față orașelor – care se ocupă de această problemă”, a spus Biden.

Anunțul președintelui că este pregătit să condiționeze armamentul american de acțiunile Israelului reprezintă un punct de cotitură în conflictul de șapte luni dintre Israel și Hamas. Iar recunoașterea sa că bombele americane au fost folosite pentru a ucide civili în Gaza a fost o recunoaștere dură a rolului Statelor Unite în război.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Șeful Agenției Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat spune că spitalele și pompele de apă rămase funcționale nu vor putea funcționa dacă nu se va permite accesul camioanelor cu combustibil în Gaza.

„Punctele de trecere trebuie să se deschidă pentru combustibil, iar proviziile umanitare trebuie să înceapă să revină fără probleme în Gaza”, a postat Philippe Lazzarini pe X.

Armata din Israel a preluat marți controlul asupra punctului de trecere a frontierei vitale de la Rafah.

Citește și