• Premierul Benjamin Netanyahu a calificat acuzațiile aduse de Curtea Penală Internațională împotriva sa și a ministrului israelian al apărării drept „dincolo de scandalos”.
  • Serviciile secrete egiptene au schimbat în liniște termenii unei propuneri de încetare a focului pe care Israelul o aprobase deja la începutul acestei luni, sabotând în cele din urmă un acord care ar fi putut elibera ostatici israelieni și prizonieri palestinieni, potrivit a trei persoane familiare cu discuțiile.
  • Peste 569 de tone de ajutor umanitar au fost livrate prin intermediul digului temporar al armatei americane din largul coastei Gaza.

UPDATE ORA 22:00 – Blinken îndeamnă Egiptul să se asigure că ajutoarele ajung în Gaza după preluarea israeliană a controlului

Secretarul de stat al SUA a îndemnat Egiptul să facă tot posibilul pentru a se asigura că ajutorul umanitar ajunge în Gaza, în timp ce alimentele și medicamentele destinate Fâșiei Gaza se îngrămădesc în partea egipteană a punctului de trecere Rafah.

Antony Blinken a declarat în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților a SUA că punctul de trecere Rafah din sudul Fâșiei Gaza rămâne închis după ce armata israeliană l-a confiscat la 7 mai.

Luptele din apropierea punctului de trecere au îngreunat furnizarea de asistență, dar ajutorul ar putea totuși să treacă, a spus Blinken, o referire aparentă la punctul de trecere Karem Abu Salem (Kerem Shalom) de lângă Rafah, despre care Israelul spune că este deschis.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Accesul ajutoarelor în sudul Fâșiei Gaza a fost grav perturbat de când Israelul a intensificat operațiunile militare în Rafah, o acțiune despre care ONU spune că a forțat 900.000 de palestinieni să fugă și a crescut tensiunile cu Egiptul.

UPDATE ORA 21:00 – Borrell, președintele UE, afirmă că va face presiuni pentru o poziție „comună” privind soluția celor două state

După ce Spania, Irlanda și Norvegia au anunțat că vor recunoaște statutul de stat palestinian, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a îndemnat cei 27 de membri ai UE să ajungă la o poziție comună.

„În cadrul Politicii Externe și de Securitate Comună, voi lucra fără încetare cu toate statele membre pentru a promova o poziție comună a UE bazată pe o soluție cu două state”, a scris Borrell pe X.

UPDATE ORA 20:00 – Cel puțin șapte palestinieni au fost uciși într-un atac israelian asupra orașului Gaza

Agenția palestiniană de știri Wafa relatează că un raid cu drone al armatei israeliene asupra unui grup de persoane din cartierul Zeitoun din orașul Gaza a ucis cel puțin șapte persoane și a rănit alte peste 20.

Oamenii erau adunați în fața unei stații de benzină, precizează Wafa, înainte de a se trage asupra lor din aer.

UPDATE ORA 19:00 – Qatar și Egipt salută decizia țărilor europene de a recunoaște statul palestinian

Egiptul, care s-a angajat în eforturile de mediere între Israel și Hamas alături de Qatar și SUA, a salutat decizia Irlandei, Norvegiei și Spaniei de a recunoaște un stat palestinian ca fiind un „pas binevenit”.

Anunțul sprijină „eforturile internaționale de a crea un orizont politic care poate duce la înființarea unui stat palestinian independent”, a declarat Ministerul egiptean de Externe într-o declarație.

Mediatorul Qatar a salutat în mod similar anunțul ca fiind un „pas important în sprijinul unei soluții cu două state”, exprimându-și, de asemenea, speranța că și alte țări vor face același lucru.

UPDATE ORA 18:00 – Coloniștii israelieni atacă un sat la sud de Nablus: Raport

Coloniști israelieni au atacat satul Asira al-Qibliya, la sud de Nablus, în Cisiordania ocupată, relatează agenția de presă Wafa.

Martorii care locuiesc acolo au declarat că coloniștii au atacat periferia satului sub protecția forțelor israeliene și au îndreptat focuri de armă asupra locuitorilor.

Sursele au declarat că o parte dintre coloniști au încercat să dea foc la casele situate la periferia satului, iar acest lucru a dus la un incendiu generalizat în zonă.

UPDATE ORA 17:00 – UNRWA: 75% din populația din Gaza a fost strămutată cu forța

Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați palestinieni (UNRWA) a precizat într-o postare pe X că mulți dintre aceștia au fost strămutați de până la patru sau cinci ori.

Ultimul val de strămutări forțate de către armata israeliană a început la 6 mai, când armata a aruncat fluturași deasupra estului orașului Rafah, ordonând locuitorilor să plece.

De atunci, a declarat ieri ONU, peste 900.000 de persoane din Rafah au fugit.

UPDATE ORA 16:00 – Biroul de presă al guvernului din Gaza: Nu mai există servicii de sănătate în două guvernorate din Gaza

Încetarea serviciilor de sănătate în guvernoratele din Gaza și din nord poate duce la o „catastrofă umanitară” care amenință 700.000 de persoane, avertizează biroul.

„Cerem înființarea de spitale de campanie și intrarea imediată și urgentă a delegațiilor medicale”, a afirmat într-o declarație pe canalul său oficial Telegram.

„Guvernoratele menționate mai sus nu mai pot furniza niciun serviciu medical, mai ales după ce spitalul Kamal Adwan a ieșit din funcțiune, iar spitalul Al Awda se află sub asediu militar israelian pentru a patra zi consecutivă”.

UPDATE ORA 15:00 – Un grup juridic depune o plângere pentru crime de război la Scotland Yard

Centrul internațional de justiție pentru palestinieni (ICJP), un grup juridic cu sediul la Londra, a depus o plângere la echipa de crime de război a Scotland Yard, acuzând Israelul că a folosit „foametea ca armă de război” și că „a provocat în mod deliberat mari suferințe palestinienilor în timpul războiului împotriva Gaza”.

Plângerea se bazează pe o plângere inițială depusă în ianuarie, care este încă în curs de examinare de către Scotland Yard, care a numit patru miniștri ai guvernului britanic pentru „presupusa complicitate și responsabilitate penală în crimele de război israeliene”.

Cea mai recentă plângere include acum un al cincilea ministru de rang înalt al guvernului ca presupus autor, a declarat ICJP într-o declarație.

UPDATE ORA 14:30 – Arabia Saudită laudă recunoașterea statului palestinian de către unele țări europene

Arabia Saudită a lăudat decizia Irlandei, Norvegiei și Spaniei de a recunoaște un stat palestinian și a făcut apel la alte țări să facă același lucru.

Ministerul de Externe „exprimă salutul Regatului Arabiei Saudite pentru decizia pozitivă luată de Regatul Norvegiei, Regatul Spaniei și Republica Irlanda de a recunoaște statul înfrățit Palestina”, potrivit unei declarații postate pe X.

UPDATE ORA 13:30 – Franța afirmă că nu este momentul potrivit pentru a recunoaște statul palestinian

Franța afirmă că recunoașterea Palestinei ca stat nu este un „tabu” pentru această țară, dar Parisul consideră că nu este momentul potrivit pentru a face acest lucru, relatează agenția de presă AFP.

„Poziția noastră este clară: recunoașterea unui stat palestinian nu este un tabu pentru Franța”, a scris ministrul de externe Stephane Sejourne într-o declarație pentru AFP. „Franța nu consideră că au fost întrunite până în prezent condițiile pentru ca această decizie să aibă un impact real în acest proces”.

UPDATE ORA 13:15 – Iordania afirmă că recunoașterea Palestinei este „un pas important către soluția celor două state”

Ministrul de externe Ayman Safadi a salutat inițiativa coordonată a Irlandei, Norvegiei și Spaniei de a recunoaște Palestina ca stat ca fiind „un pas important și esențial către un stat palestinian”.

„Apreciem această decizie și o considerăm un pas important și esențial către o soluție cu două state care să întruchipeze un stat palestinian independent și suveran de-a lungul granițelor din iulie 1967”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

UPDATE ORA 13:00 – Ben-Gvir vizitează complexul Moscheii Al-Aqsa

Ministrul israelian de extremă-dreapta al securității naționale, Itamar Ben-Gvir, a vizitat complexul Moscheii Al-Aqsa din Ierusalimul de Est ocupat, declarând că locul sfânt aparține „doar statului Israel”. Ben-Gvir a declarat că vizita a fost un răspuns la recunoașterea unilaterală de către trei țări europene a unui stat palestinian independent.

„Nu vom permite nici măcar o declarație despre un stat palestinian”, a spus el.

Pentru musulmani, în Nobilul Sanctuar se află cel de-al treilea loc cel mai sfânt al islamului, Moscheea Al-Aqsa, și Domul Stâncii, o structură din secolul al șaptelea despre care se crede că este locul în care profetul Mahomed s-a înălțat la cer.

Evreii se referă la complexul Moscheii Al-Aqsa ca fiind Muntele Templului, iar unii cred că este locul unde s-au aflat primul și al doilea templu evreiesc antic.

UPDATE ORA 12:00 – Gallant extinde legea care permite coloniștilor israelieni evacuați să se întoarcă în țară

Ziarul israelian Haaretz relatează că ministrul apărării Gallant a anunțat că va extinde legea care permite coloniștilor israelieni, care au fost evacuați în timpul unui plan de dezangajare din 2005, să se întoarcă în coloniile din Cisiordania ocupată.

Haaretz a relatat că legea extinsă include zonele în care se aflau așezările Sa-Nur, Ganim și Kadim.

Coloniștii sunt cetățeni israelieni care locuiesc ilegal pe terenuri private palestiniene în Cisiordania ocupată și în Ierusalimul de Est. Marea majoritate a așezărilor au fost construite fie în întregime, fie parțial pe terenuri private palestiniene.

UPDATE ORA 11:30 – Cabinetul de Război se va întruni în această seară la ora 21:00 la biroul prim-ministrului din Ierusalim

Cabinetul de Război se va întruni în această seară la ora 21:00 la biroul prim-ministrului din Ierusalim. Discuția se va ocupa de negocierile pentru eliberarea răpiților.

UPDATE ORA 11:15 – Ministrul israelian de Finanțe, Bezalel Smotrich, îi cere lui Netanyahu să impună sancțiuni Autorității Palestiniene

Smotrich îi cere lui Netanyahu să aprobe noi planuri de așezare în Cisiordania ca răspuns la decizia țărilor europene.

Smotrich cere anularea „căii norvegiene”, care includea transferul fondurilor de compensare palestiniene către o bancă din Norvegia. Smotrich cere anularea completă a permiselor VIP la toate punctele de control.

UPDATE ORA 10:30 – Premierul spune că Spania va recunoaște Palestina ca stat

Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei, a declarat că recunoașterea va avea loc pe 28 mai. În cadrul unui discurs în parlamentul spaniol, Pedro Sanchez a declarat că omologul său israelian, premierul Benjamin Netanyahu, pune „în pericol” soluția celor două state prin politica sa de „durere și distrugere” în Gaza.

„Marțea viitoare, pe 28 mai, cabinetul spaniol va aproba recunoașterea statului palestinian”, a declarat premierul spaniol.

UPDATE ORA 10:00 – Israelul își recheamă trimișii în Norvegia și Irlanda pentru „consultări urgente”

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, îi recheamă pe ambasadorii țării sale în Norvegia și Irlanda din cauza măsurilor preconizate ale celor două guverne de a recunoaște oficial un stat palestinian.

„Astăzi, trimit un mesaj tranșant Irlandei și Norvegiei: Israelul nu va trece peste acest lucru în tăcere”, a declarat Katz într-un comunicat.

„Tocmai am ordonat întoarcerea ambasadorilor israelieni de la Dublin și Oslo în Israel pentru consultări suplimentare la Ierusalim”, a adăugat el.

UPDATE ORA 09:41 – Norvegia a recunoscut oficial statul palestinian, decizia urmând să intre în vigoare pe 28 mai

Țara scandinavă a devenit al zecelea membru al UE care a recunoscut Palestina. Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Ungaria, Malta, Polonia, România și Slovacia au făcut acest lucru în 1988, înainte de a se alătura uniunii. Suedia – în 2014.

UPDATE ORA 09:00 – Norvegia va recunoaște statul palestinian

Guvernul norvegian va anunța astăzi că recunoaște un stat palestinian independent, au anunțat postul public de televiziune NRK și cotidianul Aftenposten, citând surse anonime.

Rapoartele din Norvegia vin în contextul în care premierul spaniol Pedro Sanchez urmează să anunțe astăzi o dată pentru recunoașterea oficială a statului palestinian.

De asemenea, se așteaptă ca Irlanda să anunțe astăzi planurile sale de recunoaștere a Palestinei.

UPDATE ORA 08:00 – Forțele israeliene au fost ținta unor dispozitive explozive artizanale „transportate de vehicule” în Cisiordania

Armata israeliană a detonat în mod intenționat un „dispozitiv exploziv improvizat transportat de vehicule” (VBIED) pe care l-a întâlnit luni în orașul Tubas din Cisiordania ocupată, în ceea ce a fost a doua descoperire a unui dispozitiv exploziv improvizat transportat de vehicule în zonă de la începutul războiului din Gaza, în octombrie, relatează observatorii.

În actualizarea lor zilnică cu privire la războiul din Gaza și la conflictul dintre forțele israeliene și luptătorii palestinieni din teritoriul ocupat, două grupuri de reflecție în domeniul apărării cu sediul în SUA au declarat că utilizarea de bombe amplasate în vehicule de către grupurile de rezistență palestiniene vine într-un moment în care acestea „folosesc explozibili mai mari și de mai bună calitate pentru a ținti forțele israeliene”.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) și Proiectul Amenințărilor Critice (CTP) au declarat în raportul lor comun, zilnic, că nu se știe cât de sofisticată era bomba artizanală de tip VBIED pe care forțele israeliene au detonat-o în Tubas.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Peste 569 de tone de ajutor umanitar au fost livrate prin intermediul digului temporar al armatei americane din largul coastei Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.

„Acest ajutor umanitar a fost donat de Statele Unite, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Uniunea Europeană și mulți alți parteneri”, a declarat Ryder, adăugând că mai multe ajutoare sunt pe drum.
Ulterior, Ryder a precizat că ajutoarele au fost livrate până în prezent pe țărm pentru a fi transportate în Gaza. Acesta mai trebuie să fie distribuit de către partenerii umanitari.

De asemenea, el a spus că SUA, Israelul și ONU au discutat „rute alternative” pentru a asigura transportul în siguranță al ajutoarelor care ies de pe dig.

Comentariile lui Ryder vin la doar câteva zile după ce locuitorii din Gaza au interceptat camioanele cu ajutoare de pe digul plutitor, unii bărbați exprimându-și scepticismul față de CNN cu privire la faptul că ajutoarele ajung cu adevărat la poporul palestinian.