• Irlanda, Spania și Norvegia au declarat că vor recunoaște Palestina ca stat și fac apel la alte țări să le urmeze exemplul, în timp ce izolarea internațională a Israelului continuă să crească.
  • Cel puțin 62 de persoane au fost ucise și 138 rănite în atacurile israeliene din ultimele 24 de ore, potrivit autorităților sanitare din Gaza.
  • Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că Israelul pare să respecte asigurările date că atacurile sale asupra Rafah vor fi „mai limitate”.

UPDATE ORA 21:30 – MSF trage un semnal de alarmă cu privire la situația de la spitalul Al-Awda

Medici fără Frontiere afirmă pe X că Spitalul Al-Awda „este forțat să se închidă”.

„Acest lucru urmează unui asediu terifiant de 4 zile – cel mai recent dintr-o serie de atacuri sistematice asupra asistenței medicale de către forțele israeliene. Personalul & pacienții au fost forțați să părăsească unul dintre singurele spitale care mai funcționează în nordul Fâșiei Gaza”, a adăugat organizația.

Spitalul Al-Awda din nordul Fâșiei Gaza a intrat sub asediul forțelor israeliene la 19 mai și, de atunci, a fost atacat direct de armata israeliană de mai multe ori.

Recomandări

LIDERII RESPING PLANUL LUI PUTIN
EXCLUSIV ALEPH NEWS - MEDIAFAX
ELVEȚIA ÎNVINGE UNGARIA LA EURO
JOE ALWYN „DĂ DIN CASĂ"
FRANCEZII PROTESTEAZĂ
ÎNCEPE EURO 2024

UPDATE ORA 21:15 – Ambasadorii Norvegiei, Spaniei și Irlandei, certați de Israel

Ministerul de Externe al Israelului i-a mustrat pe ambasadorii Norvegiei, Spaniei și Republicii Irlanda pentru decizia guvernelor lor de a recunoaște un stat palestinian.

Ambasadorii au fost convocați la minister și li s-a arătat o înregistrare video cu luptătorii Hamas care au capturat cinci femei soldat în timpul atacului din 7 octombrie care a declanșat războiul din Gaza.

„Decizia întortocheată a guvernelor voastre este un premiu pentru Hamas”, le-a spus ministrul, citându-l pe directorul său general, Yaakov Blitshtein. „Hamas vă felicită”.

Blitshtein a avertizat, de asemenea, că vor exista repercusiuni suplimentare asupra relațiilor diplomatice cu cele trei țări europene.

UPDATE ORA 21:00 – Abbas a avut o convorbire cu premierul Norvegiei

O declarație a biroului președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, afirmă că acesta a avut o convorbire cu premierul norvegian Jonas Gahr Store despre recunoașterea internațională a unui stat palestinian.

„Excelența Sa i-a mulțumit premierului norvegian pentru pozițiile curajoase și de principiu ale țării sale în ceea ce privește recunoașterea statului Palestina”, se arată în declarație. Norvegia, Irlanda și Spania au anunțat miercuri că intenționează să recunoască Palestina.

„Sperăm că toate țările europene care nu au recunoscut statul Palestina vor urma exemplul pasului curajos al Norvegiei, Spaniei și Irlandei de a recunoaște statul Palestina”, a declarat Abbas, potrivit declarației.

Guvernul israelian a amenințat anterior cu „consecințe” dacă cele trei țări vor merge mai departe cu recunoașterea statului palestinian.

UPDATE ORA 20:45 – Israelul se teme că CIJ va adopta o „poziție dură” față de războiul său din Gaza

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a declarat că mâine după-amiază se va pronunța cu privire la cererea Africii de Sud de a ordona oprirea ofensivei Israelului asupra Rafah.

Ziarul israelian Haaretz relatează că mai mulți „oficiali israelieni de rang înalt” și-au exprimat astăzi îngrijorarea că, în hotărârea de mâine, Curtea va adopta o poziție mai dură față de atacul Israelului asupra Fâșiei Gaza.

„Principala îngrijorare în Israel este că instanța – care în urmă cu câteva luni a obligat Israelul să crească ajutorul umanitar care intră în Gaza, dar nu a emis un ordin de încetare a războiului din Fâșie – ar putea adopta o poziție mai dură de data aceasta împotriva Israelului, expunându-l potențial la sancțiuni internaționale”, relatează Haaretz.

Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat anterior că „Nicio putere de pe Pământ nu va împiedica Israelul să își protejeze cetățenii și să atace Hamas în Gaza”, înainte de decizia de mâine.

UPDATE ORA 20:00 – Coloniști israelieni atacă un camion cu făină în apropiere de Nablus

Agenția de știri Wafa raportează, citând surse locale, că un camion încărcat cu făină în apropierea orașului Beira, la sud de orașul Nablus din Cisiordania ocupată, a fost atacat de o mulțime de coloniști israelieni ilegali.

Sursele au declarat, potrivit Wafa, că mulțimea a interceptat camionul și a sabotat o parte din încărcătură.

Extremiștii israelieni atacă de mai multe săptămâni camioane, unele conținând ajutoare destinate Fâșiei Gaza, iar altele pur și simplu camioane comerciale.

Nu este clar în acest moment dacă camionul care tocmai a fost atacat transporta ajutoare umanitare.

UPDATE ORA 19:20 – Hezbollah afirmă că a distrus un tanc israelian

Gruparea libaneză afirmă, într-un comunicat, că a observat, a întins o ambuscadă și a distrus un tanc Merkava al armatei israeliene în pădurea Shtoula.

Aceasta a precizat că a observat tancul trăgând asupra unor sate din sudul Libanului înainte de a-l ataca cu o rachetă antitanc ghidată, lăsând echipajul acestuia „mort și rănit”.

Anterior, un atac cu dronă al armatei israeliene l-a ucis pe Muhammad Nasser, un comandant Hezbollah, în zona Nabtieh din sudul Libanului. Israelul a confirmat că a efectuat atacul, iar Hezbollah a confirmat moartea comandantului.

UPDATE ORA 19:00 – Fumul negru se ridică în timp ce soldații israelieni se luptă în vestul Rafah

Forțele israeliene au ucis cel puțin 38 de palestinieni în lovituri aeriene și de artilerie în întreaga Fâșie Gaza și s-au angajat în lupte corp la corp cu luptătorii Hamas în orașul Rafah.

Tancurile israeliene au avansat în sud-estul orașului Rafah, s-au apropiat de districtul vestic al orașului Yibna și au continuat să opereze în trei suburbii estice, au declarat locuitorii.

„Ocupația [forțele israeliene] încearcă să se deplaseze mai departe spre vest. Ele se află la marginea Yibna, care este dens populată. Nu au invadat-o încă”, a declarat un rezident, care a cerut să nu fie numit.

„Auzim explozii și vedem fum negru care iese din zonele în care armata a invadat. A fost o altă noapte foarte dificilă”.

UPDATE ORA 18:30 – Spitalul Al-Aqsa își va înceta activitatea din cauza lipsei de combustibil: Ministerul Sănătății din Gaza

Spitalul Al-Aqsa din centrul orașului Gaza își va înceta în curând operațiunile „din cauza practicilor [Israelului] și a tergiversării Națiunilor Unite în ceea ce privește combustibilul necesar pentru ca generatoarele să funcționeze la spital”, a declarat Khalil al-Degran, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, în cadrul unei conferințe de presă.

El a precizat că spitalul a primit miercuri 3.000 de litri (800 de galoane) de combustibil, în condițiile în care are nevoie de 5.000 de litri (1.320 de galoane) pentru a funcționa, adăugând că, în prezent, în spital se află 1.300 de pacienți bolnavi și răniți.

„Tratamentul lor medical se va opri din cauza lipsei de combustibil”, a continuat el.

„Am lansat atât de multe apeluri în ultimele zile pentru a avea urgent combustibil în spital, dar nicio parte interesată nu a răspuns”.

UPDTAE ORA 18:00 – Brigăzile Qassam afirmă că un comandant israelian a fost capturat pe 7 octombrie

Aripa armată a Hamas a anunțat într-un mesaj video că l-a capturat pe Asaf Hamami, comandantul Brigăzii Sudice a armatei israeliene în Fâșia Gaza, în timpul atacurilor sale asupra Israelului din 7 octombrie 2023.

Potrivit presei israeliene, se crede că Hamami a fost ucis pe 7 octombrie în luptele din kibbutzul Nirim.

UPDATE ORA 17:00 – Ministrul de externe interimar al Iranului discută despre războiul din Gaza cu delegații palestinieni

Ministrul Ali Bagheri Kani, care ocupă în prezent funcția de ministru de externe al Iranului după ce Hossein Amirabdollahian a fost ucis într-un accident de elicopter împreună cu președintele Ebrahim Raisi la începutul acestei săptămâni, a purtat astăzi discuții la Teheran cu reprezentanți ai facțiunilor palestiniene, relatează agenția de presă Anadolu.

Printre participanți s-a numărat și Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas, a precizat Hamas într-o declarație, iar discuțiile au abordat războiul actual al Israelului în Fâșia Gaza.

Membri ai facțiunilor palestiniene se află în prezent la Teheran pentru a-i aduce un omagiu lui Raisi și celor care au murit împreună cu el în accidentul de elicopter de duminică.

UPDATE 15:00 – Palestinieni uciși, răniți în noul atac de la Rafah

Al Jazeera raportează un nou atac israelian în centrul orașului Rafah, care a ucis și rănit un număr de palestinieni.

UPDATE 14:00 – Israelul susține că lovitura cu dronă din Liban a ucis un membru Hezbollah

Armata israeliană a publicat un videoclip cu o lovitură cu dronă pe care spune că a efectuat-o în apropierea orașului Nabatieh, din sudul Libanului, care a ucis un membru Hezbollah.

Acesta a susținut că membrul grupului, Muhammad Nasser, a jucat un rol semnificativ în dezvoltarea armelor specializate.

Anterior, după cum am raportat, Hezbollah a confirmat că Nasser a fost ucis într-un atac israelian în zona Nabatieh.

UPDATE 13:00 – 30 de rachete lansate din Liban

Armata israeliană spune că majoritatea rachetelor au fost interceptate, iar altele au căzut în zone deschise din nordul Israelului, fără victime.

Se spunea că avioanele de vânătoare au atacat lansatorul cu care au fost trase rachetele.

Atacurile transfrontaliere dintre Hezbollah din Liban și armata israeliană au loc din 8 octombrie, când gruparea armată libaneză a lansat atacuri asupra Israelului în solidaritate cu poporul palestinian.

UPDATE 12:00 – Hezbollah numește un membru ucis într-o lovitură cu drone

Hezbollah a confirmat că unul dintre membrii săi, Muhammad Nasser, a fost ucis într-un atac israelian. Anunțul vine după informații despre o lovitură mortală a unei drone israeliene asupra unui vehicul în orașul Kfar Dajjal, din sudul Libanului, lângă Nabatieh, de unde era Nasser. Greva a rănit și trei studenți care călătoreau cu un autobuz în apropiere, potrivit Agenției Naționale de Știri din Liban.

UPDATE 11:00 – Forțele israeliene împușcă doi copii lângă zidul de separare din Cisiordania

Copiii au fost împușcați în orașul Jayyous, lângă Qalqilya, în Cisiordania ocupată, în timp ce se apropiau de zidul de separare, relatează agenția de presă Wafa.

Unul a fost lovit la picior, în timp ce celălalt a suferit răni de schije la picior și la mână, a adăugat Wafa, citând Societatea Semilunii Roșii din Palestina. Copiii au fost internați în spital.

Din 7 octombrie, forțele israeliene și coloniștii israelieni au ucis cel puțin 518 persoane și au rănit aproape 5.000 în toată Cisiordania ocupată.

UPDATE 10:00 – Forțele israeliene se retrag din tabăra de refugiați Jenin

Armata israeliană s-a retras din tabăra de refugiați Jenin din Cisiordania ocupată.

Doisprezece palestinieni au fost uciși, inclusiv patru copii, un medic și un profesor, în asediul care a început marți.

Armata israeliană a susținut că desfășoară o operațiune de „contraterorism” în oraș, dar martorii au descris forțele israeliene care trăgeau în oameni fără discernământ pe străzi.

Clipurile video de la raid arată un soldat israelian dând cu piciorul pe unul dintre câțiva deținuți palestinieni, care au fost forțați să îngenuncheze pe drum în lenjerie.

Soldații israelieni au tras și asupra unui echipaj Al Jazeera din Jenin, în timp ce unul dintre corespondenții noștri se pregătea să intre în direct, rănind un membru al personalului de la un hotel din apropiere.

UPDATE 09:00 – Bilanțul morților în urma raidului militar israelian în Jenin a crescut la 12 persoane

Un palestinian a murit din cauza rănilor suferite în timpul raidului Israelului în tabăra de refugiați Jenin, potrivit agenției de presă Wafa, crescând până acum numărul morților din incursiunea militară de câteva zile la 12.

Cea mai recentă victimă, Mustafa Ibrahim Musa Jabarin, în vârstă de 30 de ani, a murit la Spitalul al-Razi din Jenin cu puțin timp în urmă, a declarat directorul unității pentru Wafa.

Printre alte victime se numără patru copii, un profesor și un medic.

UPDATE 08:00 – Arme americane folosite de forțele israeliene pentru a ucide „copii fără reținere”

Un grup pentru drepturile copiilor a cerut SUA să înceteze să mai trimită arme pe care armata israeliană le folosește pentru a ucide copii palestinieni în Cisiordania ocupată.

Defense for Children International Palestine a declarat că uciderea marți dimineață, în Jenin, a doi băieți de 15 ani de către lunetiști israelieni – dintre care unul „se întorcea de la școală cu bicicleta sa electrică” – a subliniat utilizarea regulată a forței letale împotriva copiilor palestinieni de către armata israeliană „în circumstanțe care pot fi considerate crime extrajudiciare sau intenționate”.

„Statele Unite trebuie să înceteze să mai trimită arme către armata israeliană care sunt folosite pentru a ucide copii palestinieni fără reținere, fie în Gaza, fie în Jenin”, a declarat organizația într-un comunicat.

UPDATE 5:00

Președintele columbian Gustavo Petro a ordonat deschiderea unei ambasade în orașul palestinian Ramallah, a declarat miercuri ministrul de externe Luis Gilberto Murillo.

Murillo a declarat reporterilor că demersul face parte din obiectivul de politică externă pe care Petro îl promovează împreună cu alte guverne pentru a recunoaște un stat palestinian.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că Israelul pare să respecte asigurările date că atacurile sale asupra Rafah vor fi „mai limitate”, deși Washingtonul va continua să monitorizeze modul în care armata sa procedează.

„Ceea ce am văzut până acum în ceea ce privește operațiunile militare ale Israelului în acea zonă a fost mai bine țintit și mai limitat și nu a implicat operațiuni militare majore în inima unor zone mai dense. Acum trebuie să vedem ce se va întâmpla de aici încolo”, a declarat Sullivan în cadrul unui briefing.

Nu există o „formulă matematică” pentru a determina dacă acțiunile Israelului sunt acceptabile, a spus el. „Ceea ce vom analiza este dacă există o mulțime de morți și distrugeri în urma acestei operațiuni sau dacă este mai precisă și mai proporțională”.

Președintele Biden a adoptat anterior una dintre cele mai ferme poziții ale sale de până acum împotriva unei invazii terestre planificate la Rafah. Cu toate acestea, liderii israelieni au respins în mare parte avertismentele SUA înainte de a lansa asaltul din această lună.

Citește și