• Irlanda, Spania și Norvegia au anunțat recunoașterea unui stat palestinian pentru a susține soluția celor două state și a asigura pacea, în ciuda criticilor Israelului.
  • „Pacea ordinii internaționale se bazează pe reguli, pe respectarea și respectarea drepturilor omului”, a transmis Pedro Sanchez.
  • Israelul a acuzat aceste țări că „răsplătesc” Hamas pentru atacul de la 7 octombrie și a rechemat trimișii din Irlanda și Norvegia pentru consultări urgente.

UPDATE ORA 19:00 – Armata israeliană spune că un soldat a fost „rănit grav” în luptele din nordul Gazei

Armata israeliană confirmă într-o scurtă declarație că un soldat cu Brigada sa Bislamach a fost „grav rănit” în timpul luptelor din nordul Fâșiei Gaza.

Nu a identificat soldatul și nici nu a oferit detalii suplimentare despre modul în care a fost rănit.

Luptătorii palestinieni continuă să prevină o invazie militară israeliană în nordul enclavei, unde atacurile au vizat tabăra de refugiați Jabalia și zonele învecinate.

Recomandări

G7 VREA ARMISTIȚIU GLOBAL ÎN TIMPUL JO 2024
SPANIA INVINGE CROAȚIA LA EURO 2024
ALEGERILE DE LA S1 NU SE REIAU
ISRAELUL ANUNȚĂ O PAUZĂ DE LA LUPTE
RUSIA UCIDE 6 SUSȚINĂTORI ISIS
M.E. FACE CURSURI DE EDUCAȚIE PARENTALĂ

UPDATE ORA 18:00 – Houthii din Yemen revendică atacuri asupra a trei nave

Purtătorul de cuvânt al armatei grupării yemenite le-a spus unui număr mare de demonstranți de la mitingurile de săptămâna aceasta din capitala, Sanaa, că houthii au atacat trei nave, fără să spună când au avut loc exact atacurile.

Yahya Saree a spus că mai multe rachete balistice au fost lansate pe „nava israeliană” MSC Alexandra în Marea Arabiei, adăugând că o a doua operațiune a fost efectuată împotriva navei grecești Yannis în timp ce trecea prin Marea Roșie.

Houthii au revendicat și o a treia operațiune, folosind rachete, care a vizat „nava israeliană” Essex în Marea Mediterană.

UPDATE ORA 17:00 – ICJ cere Israelului să se prezinte la tribunal într-o lună

ICJ a ordonat Israelului să raporteze instanței în termen de o lună despre progresul său în aplicarea măsurilor dispuse de instituție.

UPDATE ORA 16:00 – Curtea ordonă Israelului să oprească ofensiva Rafah

În citirea deciziei, judecătorul Salam spune că instanța ordonă Israelului să oprească ofensiva lui Rafah.

UPDATE ORA 15:30 – Hotărârea CIJ este așteptată să se pronunțe în curând

Curtea Internațională de Justiție este așteptată în 30 de minute să se pronunțe în legătură cu cererea urgentă a Africii de Sud de a ordona Israelului să oprească operațiunile militare din Rafah.

UPDATE ORA 14:30 – Directorul CIA se va întâlni cu șeful Mossad și cu premierul Qatarului

Directorul CIA, William Burns, se va deplasa în Europa pentru o întâlnire cu șeful Mossad, David Barnea, precum și cu premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, în încercarea de a relansa discuțiile pentru eliberarea prizonierilor israelieni deținuți de Hamas.

UPDATE ORA 14:02 – Israel Katz anunță pe X că întrerupe legăturile palestinienilor cu oficialii spanioli și că va împiedica accesul acestora la consulatul spaniol

„În urma recunoașterii de către Spania a unui stat palestinian și a apelului antisemit al vicepreședintelui guvernului spaniol de a nu fi mulțumit cu recunoașterea unui stat palestinian „și eliberarea Palestinei de la râu la mare”, am decis să întrerup legătura între reprezentanța diplomatică a Spaniei în Israel și palestinieni și interzicerea consulatului spaniol din Ierusalim să ofere servicii palestinienilor din Iudeea și Samaria. Și dacă această persoană ignorantă și plină de ură vrea să înțeleagă ce vrea cu adevărat islamul radical, să învețe despre 700 de ani de stăpânire islamică în Al Andalus – Spania de astăzi.”

UPDATE ORA 13:30 – Brigăzile Qassam spun că au lovit tancuri israeliene

Brigăzile Qassam, aripa armată a Hamas, a declarat că luptătorii săi au vizat trei tancuri Merkava 4 care aparțineau Israelului în două întâlniri separate în Jabalia, în nordul Gaza.

Potrivit unei declarații pe Telegram, două tancuri au fost atacate cu rachete al-Yassin 105 pe strada al-Ajarma din tabăra de refugiați din Jabalia.

Grupul a precizat că luptătorul său a detonat, de asemenea, un alt tanc cu un dispozitiv Shawaz în cartierul al-Qasaaseeb din tabără.

UPDATE ORA 13:00 – Șeful spionajului american se va deplasa la Paris pentru discuții privind încetarea focului în Gaza

Șeful CIA din SUA, Wiliam Burns, este așteptat la Paris astăzi sau mâine pentru discuții cu reprezentanți israelieni în vederea relansării negocierilor de încetare a focului în Gaza, relatează AFP, citând o sursă occidentală apropiată de acest subiect.

Site-ul american de știri Axios, care citează trei oficiali americani și israelieni, a relatat, de asemenea, că Burns este așteptat în Europa „în zilele următoare” pentru reluarea discuțiilor privind încetarea focului.

Călătoria așteptată a lui Burns are loc după ce ultima rundă de negocieri de încetare a focului, mediată de Israel și Hamas, a eșuat în urmă cu două săptămâni la Cairo, Israelul excluzând o încetare permanentă a războiului și lansând operațiuni militare în Rafah.

UPDATE ORA 12:30 – Macron, Președintele Franței, face publică o declarație despre moartea unui prizonier francez

Unul dintre cei trei prizonieri ale căror cadavre armata israeliană susține că le-a recuperat în Gaza era un cetățean franco-canadian – Orion Hernandez, în vârstă de 30 de ani.

Președintele francez Emmanuel Macron, într-o postare pe X, și-a exprimat „imensa tristețe” la aflarea veștii morții acestuia.

„Franța rămâne mai mult ca niciodată angajată în eliberarea tuturor ostaticilor”, a spus Macron.

UPDATE ORA 12:00 – Spitalul Al-Aqsa avertizează că pacienții vor muri fără combustibil și electricitate

Din cauza penuriei severe de combustibil, generatoarele Spitalului Martirilor Al-Aqsa s-au oprit, iar spitalul se confruntă cu pene de curent.

Ca urmare, unitatea supraaglomerată din Deir el-Balah nu poate folosi o mare parte din echipamentele sale și este nevoită să trateze pacienții manual, a declarat pentru Al Jazeera purtătorul de cuvânt al spitalului, Khalil al-Deqran.

„Acest lucru va duce la moartea atâtor oameni bolnavi și răniți”, a declarat al-Deqran, adăugând că unii pacienți sunt îngrijiți pe podea.

UPDATE ORA 11:30 – Consiliul de Securitate al ONU va vota o rezoluție care denunță atacurile împotriva ONU și a lucrătorilor umanitari

Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze o rezoluție care condamnă cu fermitate atacurile împotriva lucrătorilor umanitari și a personalului ONU.

Rezoluția cere, de asemenea, ca toți combatanții să îi protejeze în conformitate cu dreptul internațional, fără a evidenția niciun conflict.

Rezoluția sponsorizată de Elveția își exprimă profunda îngrijorare față de numărul tot mai mare de atacuri și amenințări împotriva personalului ONU și umanitar, precum și față de nerespectarea și încălcarea dreptului umanitar internațional de către combatanți.

UPDATE ORA 11:20 – Armata israeliană afirmă că a găsit cadavrele a trei prizonieri

Armata israeliană afirmă că trupurile a trei prizonieri despre care susține că au fost duși în Gaza în atacul din 7 octombrie au fost recuperate în timpul unei misiuni de noapte în Jabalia.

Armata i-a numit pe captivi ca fiind Orion Hernandez, 30 de ani, Hanan Yablonka, 42 de ani, și Michel Nisenbaum, 59 de ani.

Aceasta a adăugat că toți prizonierii au fost duși de la intersecția Mefalsim din Israel către Gaza.

UPDATE ORA 11:00 – Israelul va împiedica consulatul spaniol să ofere servicii palestinienilor

Ministrul israelian al afacerilor externe, Israel Katz, a declarat că a decis să „rupă legătura” dintre reprezentanța Spaniei în Israel și palestinieni, ca urmare a recunoașterii de către Spania a statutului de stat palestinian în această săptămână.

Katz a declarat că această măsură, prin care consulatului spaniol din Ierusalim i se va interzice, de asemenea, să ofere servicii palestinienilor din Cisiordania ocupată, a venit ca răspuns la comentariile făcute de vicepremierul spaniol Yolanda Diaz, care a declarat că dorește să „elibereze Palestina de la râu până la mare”.

UPDATE ORA 10:30 – Doi morți în az-Zawayda, în centrul Gaza

Un atac militar israelian asupra az-Zawayda din centrul Gaza a ucis cel puțin două persoane.

În nordul Fâșiei Gaza, forțele israeliene au efectuat mai multe atacuri aeriene și bombardamente de artilerie, lovind atât zona al-Faluja din tabăra Jabalia, cât și zona al-Fakhoura din apropiere.

UPDATE ORA 10:00 – Forțele israeliene se apropie de tabăra Shaboura din Rafah

Vehicule militare israeliene se îndreaptă acum dinspre estul Rafah spre centru, ajungând la periferia taberei de refugiați Shaboura, unde se aud tiruri de rachete și de artilerie, potrivit agenției de știri Wafa.

Chiar la ieșirea din Rafah, se spune că cvadricoptere israeliene planează deasupra Spitalului European din Gaza, cel mai mare spital operațional din sudul Gaza.

Mai multe vehicule militare israeliene s-au îndreptat, de asemenea, spre districtul Yibna din vestul Rafah, dens populat.

UPDATE ORA 09:20 – Avioanele israeliene au vizat locuințe din nordul Gaza, provocând 7 morți

Avioanele israeliene au lovit mai multe locuințe din nordul Fâșiei Gaza, ucigând cel puțin șapte persoane, relatează agenția palestiniană de știri Wafa.

O casă a fost lovită în cartierul al-Fakhoura, în apropiere de tabăra de refugiați Jabalia, ucigând cel puțin cinci persoane și rănind alte câteva. O alta a fost lovită în cartierul Sheikh Radwan, la nord de orașul Gaza, ucigând doi membri ai familiei care se adăpostea acolo, a adăugat raportul.

Alte zeci de persoane au fost rănite când avioanele israeliene au lovit două apartamente din apropiere – unul la nord de orașul Gaza și celălalt în cartierul Daraj din orașul Gaza.

Raportul a adăugat că bombardamentele artileriei israeliene au vizat și alte cartiere din orașul Gaza, inclusiv Zeitoun, Tal al-Hawa, ar-Remal al-Janoubi, Sabra și Sheikh Ijlin.

UPDATE ORA 09:00 – Verdictul CIJ privind cererea de încetare a focului în Gaza, dat astăzi

Curtea Internațională de Justiție va da astăzi verdictul privind cererea Africii de Sud de a ordona încetarea ofensivei israeliene asupra zonei Rafah.

Cererea face parte dintr-un caz mai amplu de genocid intentat de Africa de Sud împotriva Israelului. După ce acest caz a fost deschis în decembrie 2023, Curtea a decis că Israelul trebuie să facă tot ce poate pentru a preveni „actele de genocid”, dar nu a ordonat încetarea focului în Gaza.

Africa de Sud, în ultima sa petiție, a declarat că invazia continuă a Israelului la Rafah, ultimul refugiu pentru palestinienii strămutați, a schimbat situația pe teren și merită noi ordine de urgență.

Israelul a susținut că cererea ar trebui să fie respinsă, afirmând că are dreptul de a continua lupta împotriva Hamas. Judecătorii CIJ ar putea aproba astăzi cererea Africii de Sud, ar putea să o respingă din start sau chiar să emită un set de ordine complet diferite.

Orice hotărâre pe care o va lua instanța astăzi se va aplica doar la eventualele ordonanțe de urgență – sau măsuri provizorii. Ar putea dura ani de zile pentru a se pronunța în cazul general, care va stabili dacă Israelul comite sau nu genocid.

UPDATE ORA 08:00 – Șeful UNRWA afirmă că „un alt război” face ravagii în Cisiordania ocupată

Philippe Lazzarini, șeful Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), a declarat că un război „neobservat” se desfășoară în teritoriile palestiniene ocupate, unde forțele israeliene lansează operațiuni regulate de distrugere a caselor, de distrugere a drumurilor și de dezmembrare a „infrastructurii de bază”, cum ar fi apa și electricitatea.

Personalul ONU, a spus el, a povestit cum tabăra de refugiați Nur Shams din nordul Cisiordaniei ocupate a fost „cândva o zonă plină de viață și de piețe”, dar a fost lovită acum de „distrugerile” forțelor israeliene.

Palestinienii se scufundă în sărăcie, separare și izolare, deoarece mișcările lor sunt restricționate, iar situația este destabilizată și mai mult de grupurile armate palestiniene, a spus el. Orice nouă escaladare a violențelor și extinderea coloniilor israeliene ilegale va îndepărta și mai mult „o rezolvare pașnică a acestui conflict care durează de zeci de ani”, a adăugat el.

UPDATE 5:00

Forțele israeliene au ucis cel puțin 12 persoane și au rănit altele în timpul bombardării unui depozit de ajutoare în Deir el-Balah, în centrul Gaza.

Femei și copii s-au numărat printre cei uciși atunci când avioanele și artileria israeliene au vizat depozitul, relatează agenția de știri a statului palestinian Wafa.

De asemenea, persoane au fost ucise într-un atac aerian efectuat în timpul nopții asupra unei case din cartierul Sheikh Radwan din orașul Gaza, a precizat Wafa.

Au fost raportate, de asemenea, focuri de armă de la vehiculele blindate israeliene staționate în cartierele din sudul orașului Gaza.

UPDATE 3:00

Armata israeliană a bombardat un complex de apartamente din orașul Gaza, omorând cel puțin 10 persoane, relatează agenția de știri Wafa.

Femei și copii au fost uciși în atacul asupra apartamentului, care aparține familiei al-Ayoubi și este situat în zona Shabiyah din orașul Gaza, în nordul Gaza.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Pedro Sanchez afirmă că recunoașterea statului Palestina va „contribui la pacea” din Orientul Mijlociu.

Irlanda, Norvegia, Curtea Penală Internațională, cele peste 140 de țări care în Adunarea Generală a Națiunilor Unite au votat în favoarea recunoașterii Palestinei sunt oare și prieteni ai teroriștilor? Nu”, a postat el pe X.

„Pacea ordinii internaționale se bazează pe reguli, pe respectarea și respectarea drepturilor omului. Recunoașterea statului Palestina va contribui la pacea în Orientul Mijlociu. Suntem de partea corectă a istoriei, a scris Sanchez.

Citește și