• Joe Biden l-a îndemnat pe Benjamin Netanyahu să accepte o pauză de trei zile în lupte pentru a permite progrese în eliberarea unora dintre ostaticii deținuți de Hamas.
  • Președintele american și premierul israelian au vorbit luni în cadrul unei convorbiri telefonice.
  • Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că un convoi umanitar care transporta provizii medicale vitale a fost atacat marți în orașul Gaza.

UPDATE 22.00 – Sunak acceptă că marșul pro-Palestina va avea loc de Ziua Armistițiului

Rishi Sunak a calificat drept lipsit de respect” un marș pro-palestinian planificat la Londra de Ziua Armistițiului, dar a acceptat că protestul va avea loc.

Primul ministru s-a întâlnit cu comisarul poliției metropolitane pentru o întâlnire de criză în această după-amiază – și a promis că îl va face responsabil” pentru decizia de a da undă verde demonstrației din 11 noiembrie.

UPDATE 21.00 – SUA afirmă că punctul de trecere a frontierei Rafah a fost închis din cauza unor circumstanțe de securitate”

Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt a fost închis miercuri din cauza unei circumstanțe de securitate” nespecificate, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Înțelegerea noastră este că, având în vedere o circumstanță de securitate la punctul de trecere a frontierei Rafah, punctul de trecere a frontierei Rafah rămâne închis astăzi”, a declarat acesta în cadrul unui briefing de presă.

Oficialii lucrează cu Egiptul și Israelul pentru a o redeschide, a adăugat Patel. Rafah este singurul punct de trecere a frontierei de intrare și ieșire din Gaza care funcționează din 7 octombrie. Câteva sute de șenile care transportau ajutoare au intrat prin ea în timpul conflictului, iar aceasta s-a deschis intermitent pentru a permite unor persoane rănite și deținătorilor de pașapoarte străine să iasă din teritoriu.

UPDATE 20.00 – Canada face apel la o pauză umanitară în lupte

Canada s-a alăturat celor care solicită o pauză umanitară semnificativă în Gaza. Justin Trudeau, prim-ministrul, a declarat că aceasta ar permite eliberarea tuturor ostaticilor.

Anterior, Canada a cerut o serie de opriri ale luptelor pentru a permite intrarea ajutoarelor în teritoriu, dar nu a pledat pentru o pauză mai lungă.

Israelul a respins presiunea internațională tot mai mare pentru o încetare a focului, Benjamin Netanyahu repetând ieri poziția țării.

UPDATE 19.00 – Tancurile israeliene se deplasează la granița cu Gaza

Forțele militare israeliene continuă să intre în Gaza, consolidând trupele care au încercuit orașul Gaza, cel mai mare din enclavă.

Mulți anticipaseră o ofensivă terestră mai amplă, dar Israelul continuă să aloce resurse uriașe în operațiunile sale din fâșie.

Această înregistrare arată mai multe tancuri care traversează granița.

UPDATE 18.00 – Guterres afirmă că ONU este implicată în discuțiile privind ostaticii

Antonio Guterres a declarat că ONU este implicată în discuțiile menite să asigure eliberarea a peste 200 de ostatici luați atunci când Hamas a lansat atacul asupra Israelului din Fâșia Gaza luna trecută.

Avem obligația de a face tot ce este posibil pentru a obține eliberarea ostaticilor”, a declarat el pentru agenția de presă Reuters. Nu avem nicio pârghie asupra Hamas pentru asta, dar există unele țări care au capacitate de influență”, a spus el, adăugând că Qatar a fost extrem de pozitiv” și că ONU a fost în contact strâns cu acesta.

Egiptul a fost foarte activ. Alții fac tot ce pot. Suntem în contact și cu autoritățile israeliene”, a spus el.

UPDATE 17.30 – Șeful ONU spune că numărul civililor uciși în Gaza arată că ceva este în mod clar greșit

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, spune că numărul civililor uciși în Fâșia Gaza arată că ceva este în mod clar greșit” în operațiunile militare ale Israelului împotriva Hamas în teritoriu.

El a precizat că 92 de membri ai personalului ONU au fost, de asemenea, uciși în conflictul dintre Israel și Hamas.

Există încălcări din partea Hamas atunci când au scuturi umane”, a declarat Guterres pentru agenția de presă Reuters.

UPDATE 17.00 – Semiluna Roșie spune că spitalul din Gaza a fost forțat să oprească majoritatea operațiunilor

Spitalul Al Quds din orașul Gaza ar putea rămâne astăzi fără combustibil și își restrânge majoritatea operațiunilor”, anunță Semiluna Roșie Palestiniană (PRCS).

Grupul spune că generatorul principal al spitalului, secția de chirurgie, secția de RMN și imagistică medicală și o instalație de generare a oxigenului” au fost oprite, în ciuda raționalizării stricte a energiei electrice.

Bombardamente intense au avut loc în jurul spitalului, unde PRCS spune că 14.000 de civili se adăpostesc printre pacienți și personal.

UPDATE 16.00 – Peste 150 de cetățeni britanici au părăsit Gaza prin punctul de trecere Rafah

Peste 150 de cetățeni britanici au părăsit Gaza prin punctul de trecere Rafah spre Egipt până marți seară, a confirmat un ministru britanic al Ministerului de Externe.

Vorbind în Camera Comunelor, Andrew Mitchell a declarat că Marea Britanie s-a angajat intens cu Israelul și Egiptul pentru a permite cetățenilor străini să plece.

Cifra este o actualizare față de ieri, când premierul britanic Rishi Sunak a declarat că peste 100 de cetățeni britanici au trecut în Egipt.

În fiecare zi au fost emise liste cu cei care se pot prezenta la punctul de trecere cu pașapoartele lor – pe lista de astăzi sunt 600 de nume, inclusiv persoane din Canada, Germania și SUA, dar niciun britanic.

UPDATE ORA 15.00-Armata israeliană organizează prima pauză umanitară de patru ore în Gaza

Pentru prima dată, armata israeliană a anunțat o pauză umanitară de patru ore în trei mari cartiere centrale din orașul Gaza, pentru a permite locuitorilor să se aprovizioneze cu apă și alimente

UPDATE ORA 14.00-Israelul spune că mii de oameni fug din sud, în timp ce ruta de evacuare se deschide pentru a cincea zi

Armata israeliană a declarat că o rută de evacuare a fost deschisă din nou timp de patru ore astăzi, pentru a permite oamenilor să se deplaseze din nordul Fâșiei Gaza spre sudul acesteia – a cincea zi consecutivă în care ruta a fost deschisă.

Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt în limba arabă al IDF, a declarat că începând cu ora 10:00 în această dimineață, mii de oameni s-au îndreptat spre sud după „cererile și apelurile” armatei.

Postând mai devreme pe X, Adraee a spus: „Pentru siguranța dumneavoastră, profitați de timpul rămas astăzi până la ora două după-amiaza pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe membrii familiei dumneavoastră”.

ONU a declarat că 15.000 de persoane au trecut ieri prin această rută – față de 5.000 luni și 2.000 duminică.

Dar, în timp ce mii de oameni au plecat, se crede că sute de mii au rămas. Ieri, autoritățile administrate de Hamas în Gaza au declarat că 600.000 de persoane se aflau încă în nordul țării.

UPDATE ORA 13.00-Ministerul Sănătății, condus de Hamas, afirmă că 10.569 de persoane au fost ucise în Gaza

Ministerul Sănătății din Gaza, administrat de Hamas, afirmă că numărul persoanelor ucise în această zonă a crescut la 10 569, inclusiv 4 324 de copii, de când Israelul a început atacurile de represalii după 7 octombrie.

Aceasta reprezintă o creștere de 241 de decese în Gaza față de cifra publicată ieri.

Președintele american Joe Biden a pus anterior la îndoială cifrele ministerului sănătății – dar Organizația Mondială a Sănătății consideră că cifrele sunt demne de încredere.

UPDATE ORA 12.00- Coridorul umanitar din Gaza se deschide din nou

Armata israeliană redeschide coridorul umanitar din Gaza. La fel ca luni şi marţi, coridorul, care le permite civililor să plece din nordul în sudul regiunii, este deschis timp de patru ore. Numeroşi oameni au utilizat traseul în ultimele două zile, anunţă israelienii.

UPDATE ORA 11.00- Blinken: Am convenit asupra necesității de a declara un armistițiu umanitar și de a facilita intrarea ajutorului în Fâșia Gaza

Secretarul de stat al SUA: Statele Unite resping strămutarea forțată a palestinienilor acum și în viitor

Secretarul de stat al SUA: Nu trebuie să impunem un asediu asupra Gazei sau să tăiem părți din ea

Blinken: Avem responsabilitatea de a nu escalada în Cisiordania

UPDATE 10.30-G7 „sprijină pauzele umanitare din Gaza

Grupul de națiuni G7 – inclusiv Marea Britanie și SUA – tocmai a emis o declarație în care afirmă că sprijină pauzele și coridoarele umanitare din Gaza.

Declarația miniștrilor de externe – care s-au reunit la Tokyo – recunoaște, de asemenea, dreptul Israelului de a se apăra „în conformitate cu dreptul internațional”.

UPDATE ORA 10.00- Armata israeliană afirmă că l-a ucis pe șeful departamentului de armament al Hamas

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) afirmă că l-a ucis pe Mohsen Abu Zina, un lider Hamas care era șeful departamentului de informații și arme și „unul dintre liderii producției de muniție strategică și rachete”.

Într-o actualizare de dimineață, FDI afirmă că continuă să opereze „adânc în Fâșia Gaza, eliminând teroriști și dirijând avioane” pentru a ataca infrastructura Hamas.

UPDATE ORA 09.00-93 de români şi familiile lor au fost evacuați din Fâşia Gaza

93 de români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) şi se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo, a precizat, în noaptea de marţi spre miercuri, Ministerul Afacerilor Externe.

Cetățenii evacuați urmează să ajungă în România prin intermediul unor zboruri speciale.

UPDATE ORA 08.00 -Se așteaptă ca G7 să ceară pauze temporare

Miniștrii de externe ai G7, inclusiv secretarul de stat american Antony Blinken, s-au întâlnit astăzi la Tokyo, unde au încercat să ajungă la un consens cu privire la Gaza.

Grupul va publica un comunicat în scurt timp – se așteaptă ca acesta să solicite o pauză temporară a luptelor pentru a permite accesul ajutoarelor în Fâșie, dar nu va îndemna la o încetare a focului.

Liderul israelian Netanyahu a respins, de asemenea, apelurile la încetarea focului, care, în opinia sa, ar permite Hamas să se regrupeze, dar a declarat că va lua în considerare „mici pauze tactice”.

Declarația comună a grupului de națiuni bogate – SUA, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Uniunea Europeană – va fi doar a doua declarație comună a grupului de la începutul luptelor, luna trecută.

UPDATE ORA 01.00 – Israelul intensifică atacurile asupra taberei de refugiați Al-Shati

Atacurile necruțătoare ale Israelului din ultima oră s-au intensificat în întreaga Fâșie Gaza, dar de data aceasta s-au concentrat în zonele centrale și în tabăra de refugiați Al-Shati.

Aceasta este considerată a fi o zonă foarte dens populată, iar trupele israeliene sunt staționate la periferia taberei de refugiați.

Trupele israeliene încearcă să avanseze mai departe, mai adânc în această tabără, pentru a obține mai mult control și a distruge infrastructura militară a luptătorilor palestinieni.

Ele lansează diferite rachete de iluminare pe cer în această zonă.

Știre inițială

Joe Biden l-a îndemnat pe Benjamin Netanyahu să accepte o pauză de trei zile în lupte pentru a permite progrese în eliberarea unora dintre ostaticii deținuți de Hamas, potrivit unui raport Axios, care citează doi oficiali americani și israelieni.

Președintele american și premierul israelian au vorbit luni în cadrul unei convorbiri telefonice. Într-o redare a convorbirii, Casa Albă a precizat că cei doi lideri au discutat despre posibilitatea unor pauze tactice”.

Citându-l pe oficialul american, Axios a relatat că, potrivit unei propuneri care este discutată între SUA, Israel și Qatar, Hamas ar urma să elibereze 10-15 ostatici. De asemenea, ar folosi pauza de trei zile pentru a verifica identitățile tuturor ostaticilor și ar livra o listă cu numele persoanelor pe care le deține, a spus oficialul.

În timpul convorbirii telefonice de luni, Netanyahu i-a spus lui Biden că nu are încredere în intențiile Hamas și nu crede că aceștia sunt pregătiți să accepte un acord privind ostaticii, au declarat cei doi oficiali americani și israelieni.


Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că un convoi umanitar care transporta provizii medicale vitale a fost atacat marți în orașul Gaza, relatează Agenția France-Presse.

Convoiul format din cinci camioane și două vehicule ale Crucii Roșii transporta provizii pentru unitățile sanitare, inclusiv pentru spitalul Al-Quds, când a fost lovit, se arată într-un comunicat al CICR, adăugând că două camioane au fost avariate, iar un șofer a fost rănit ușor.

CICR nu a precizat cine a tras asupra convoiului său și nici din ce direcție a venit focul.

Acestea nu sunt condițiile în care personalul umanitar poate lucra”, a declarat William Schomburg, șeful subdelegației CICR din Gaza. Suntem aici pentru a aduce asistență urgentă civililor care au nevoie. Asigurarea faptului că ajutorul vital poate ajunge la unitățile medicale este o obligație legală în conformitate cu dreptul umanitar internațional.”

Citește și: