• SUA au blocat o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU propusă de Emiratele Arabe Unite care cere „încetarea imediată a focului umanitar în Gaza”
  • 13 din cei 15 membri ai Consiliului au votat în favoarea rezoluției, iar Marea Britanie s-a abținut.
  • SUA s-au opus în mod constant apelurilor internaționale pentru încetarea focului și au calificat rezoluția drept „dezechilibrată” și nerealistă.

UPDATE ORA 20.00-Un oficial ONU avertizează că jumătate dintre locuitorii din Gaza mor de foame

Un oficial de rang înalt din cadrul ONU a oferit o indicație actualizată cu privire la cât de grave sunt problemele legate de alimente și ajutoare în Gaza.

Directorul adjunct al Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM), Carl Skau, avertizează că nouă din zece persoane din teritoriul palestinian nu pot mânca în fiecare zi și că jumătate din populație moare de foame.

Într-un interviu acordat agenției Reuters, el spune că nimic nu l-a pregătit pentru frica, haosul și disperarea pe care le-a întâlnit când a vizitat Gaza.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În timp ce luptele intense continuă în teritoriu, Skau insistă asupra faptului că doar o mică parte din alimentele necesare ajung la destinație.

El adaugă că condițiile de pe teren fac livrările aproape imposibile.

UPDATE ORA 19.00-Ministerul Sănătății condus de Hamas: 17.700 de palestinieni uciși de la 7 octombrie

Ministerul Sănătății condus de Hamas spune că numărul morților din Gaza a crescut la 17.700 de la 7 octombrie.

UPDATE ORA 17.00-Noul sistem de inspecție a ajutoarelor la punctul de trecere Kerem Shalom este în curs de testare

Națiunile Unite afirmă că noul sistem de inspecție a ajutoarelor pentru Gaza la punctul de trecere Kerem Shalom este în curs de testare.

La începutul acestei săptămâni, Israelul a declarat că punctul de trecere va fi deschis, dar numai pentru inspectarea camioanelor cu ajutoare care intră în Gaza. Până în prezent, camioanele cu ajutoare au fost inspectate la Nitzana – 40 km la sud de granița egipteano-israeliană – înainte de a ajunge în Gaza prin punctul de trecere Rafah.

În cadrul noului sistem, ajutoarele vor intra în continuare în Gaza prin punctul de trecere Rafah, dar Programul Alimentar Mondial al ONU afirmă că ajutoarele trebuie să intre și prin Kerem Shalom pentru a atenua situația disperată din Gaza.

Potrivit ONU, în Egipt și în Iordania sunt disponibile suficiente alimente pentru a ajunge la un milion de persoane din Gaza într-o lună.

La începutul acestei săptămâni, coordonatorul umanitar al ONU a avertizat că „nu mai există nicio operațiune umanitară demnă de acest nume în sudul Gaza”.

UPDATE ORA 15.00-Ostaticul israelian, în vârstă de 25 de ani, a fost confirmat ca fiind ucis în Gaza

Unul dintre israelienii ținuți ostatici în Fâșia Gaza, Sahar Baruch, în vârstă de 25 de ani, a fost ucis în acest teritoriu, au anunțat într-un comunicat kibbutzul său și familiile ostaticilor.

„Vom cere returnarea corpului său ca parte a oricărui acord de eliberare a ostaticilor. Nu ne vom opri până când toată lumea nu va fi acasă”, se arată în declarație.

Aceasta intervine după ce aripa armată a Hamas a publicat vineri o înregistrare video care, potrivit acesteia, arată urmările sângeroase ale unei operațiuni israeliene eșuate de eliberare a unui ostatic.

UPDATE ORA 13.00-Armata israeliană prezintă ultimele operațiuni din Gaza

Forțele de apărare israeliene (IDF) au furnizat o actualizare a activităților sale operaționale, care confirmă continuarea luptelor în Fâșia Gaza. BBC nu a verificat diferitele afirmații privind câmpul de luptă.

FDI a declarat că trupele sale au fost implicate în lupte terestre cu Hamas în apropierea unei școli din Shujaiya, în nordul Fâșiei Gaza – susținând că au ucis toți atacatorii. Acesta a precizat că în urma perchezițiilor efectuate ulterior au fost găsite mai multe arme, grenade și muniție
De asemenea, a mai spus că trupele sale terestre au localizat și au lovit un puț de tunel care făcea „parte dintr-o rută subterană extinsă” în Shujaiya. Acesta a adăugat că au fost găsite arme și un ascensor
De asemenea, IDF a declarat că și-a folosit elicopterele pentru a ținti atacatorii Hamas cu rachete antitanc, tot în Shujaiya
Acesta a precizat că trupele sale au fost, de asemenea, implicate într-un schimb de focuri cu agenți Hamas în Beit Hanoun, în apropiere de granița cu Israelul
Într-o actualizare separată, emisă tot în cursul zilei de astăzi, un oficial a declarat că forțele aeriene israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în Libanul vecin. (Trupele israeliene au fost implicate în schimburi regulate de focuri de armă cu Hezbollah – o puternică grupare susținută de Iran – de la începutul războiului)

UPDATE ORA 12.00-Ce s-a întâmplat la Consiliul de Securitate al ONU?

Consiliul de Securitate al ONU a votat ieri o rezoluție care solicită o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza.

Înainte de vot – al cărui proiect a fost pregătit de Emiratele Arabe Unite și co-sponsorizat de 97 de națiuni membre – șeful ONU, António Guterres, a declarat că locuitorii din Gaza „privesc în abis”.

La vot, 13 membri au votat pentru rezoluție, în timp ce Marea Britanie s-a abținut. Statele Unite au fost singurul membru care a respins rezoluția, folosindu-se de statutul său de membru permanent pentru a invoca dreptul de veto.

Vorbind după vot, SUA au declarat că „aproape toate recomandările noastre au fost ignorate”. Marea Britanie, principalul său aliat, a declarat că rezoluția „nu condamnă atrocitățile comise de Hamas” împotriva israelienilor la 7 octombrie.

SUA au fost criticate de țări precum China și Rusia, în timp ce statul Palestina – care are statut de observator permanent la ONU – a calificat înfrângerea rezoluției drept „un punct de cotitură în istorie”, adăugând că „sute de oameni vor fi uciși până mâine la această oră”.

Alte țări care fac parte din consiliul din acest an – care se rotește între 10 membri nepermanenți – includ Brazilia, Japonia și Elveția. Israelul nu este în prezent membru.

UPDATE ORA 11.00-Oficial ONU: „Tot ce se auzea erau lovituri aeriene

La începutul acestei dimineți, un oficial al UNRWA – agenția ONU pentru refugiații palestinieni – a vorbit cu BBC din Rafah, în sudul Gaza. Acesta a descris o „situație disperată” pentru localnici.

Tom White a declarat pentru emisiunea Today de la BBC Radio 4 că o încetare a focului este crucială. „Aici, în Rafah, avem sute de mii de oameni care trăiesc în aer liber”, a explicat el. „Există o lipsă de apă. Toată lumea de pe stradă cere făină pentru a-și hrăni copiii.

„În adăposturile noastre se află mai bine de 7.000 de persoane. Sunt sute care folosesc singura toaletă, de exemplu.

„Dacă nu bombele îi vor omorî, boala sau, pentru cei care trăiesc pe străzi, va fi expunerea”.

Descriind călătoria sa de vineri la un centru de distribuție al ONU din Rafah, White a spus: „Tot ce se auzea erau lovituri aeriene care intrau în oraș”. De asemenea, el a declarat pentru BBC că o casă de oaspeți pe care o împărțea cu colegii săi a fost lovită noaptea trecută.

UPDATE ORA 10.00-La spitalul central din Gaza au sosit 71 de decese în 24 de ore, anunță Ministerul Sănătății controlat de Hamas

Pe fondul unei intense operațiuni israeliene în Gaza, peste 70 de decese au ajuns la Spitalul Martirilor Al-Aqsa din centrul Gaza în ultimele 24 de ore, a anunțat sâmbătă Ministerul Sănătății din enclavă, controlat de Hamas.

„Șaptezeci și unu de martiri și 160 de răniți au ajuns la Spitalul Martirilor Al-Aqsa în ultimele 24 de ore din cauza bombardamentelor israeliene continue asupra guvernoratului central din Fâșia Gaza”, a declarat ministerul într-un comunicat.
Actualizarea vine după ce un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății a declarat vineri că rata de ocupare a spitalelor din Gaza a ajuns la 262%, avertizând că instituțiile medicale au rămas fără provizii esențiale.

Aproape 17.500 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene din Gaza începând cu 7 octombrie, a mai spus ministerul sănătății în acea zi.

UPDATE ORA 09.00

Statele Unite au opus vineri veto la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o încetare imediată a focului în Gaza, devastată de război, pe fondul îngrijorării tot mai mari privind numărul de morți în rândul civililor din enclavă și a presiunilor exercitate asupra comunității internaționale pentru a face mai mult pentru a atenua criza umanitară din această zonă.

Treisprezece țări s-au pronunțat în favoarea rezoluției, în timp ce Statele Unite s-au opus prin veto, iar Marea Britanie s-a abținut. Cel puțin alte 97 de țări s-au alăturat efortului, co-sponsorizând proiectul de lege redactat de Emiratele Arabe Unite.

Vineri, șeful ONU, Antonio Guterres, a calificat situația actuală drept o amenințare la adresa păcii și securității internaționale, afirmând că „ne aflăm la un punct de ruptură”, în timp ce enclava se confruntă cu foametea și sute de greve zilnice.

UPDATE ORA 06.00 – IDF a declarat că a efectuat lovituri asupra a aproximativ 450 de ținte din Gaza în ultima zi

IDF a declarat că a efectuat lovituri asupra a aproximativ 450 de ținte din Gaza în ultima zi – cel mai mare număr raportat de la încheierea armistițiului cu Hamas în urmă cu o săptămână. Armata israeliană continuă să lupte în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, despre care spune că este un „bastion principal” al Hamas, potrivit unui comunicat. Videoclipuri geolocalizate joi au arătat o serie de lovituri puternice în oraș, iar zeci de răniți au fost internați în spitalele din zonă.

UPDATE ORA 05.00 – Mai mult de o duzină de state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au prezentat un proiect de rezoluție care îndeamnă Israelul să își respecte obligațiile

Mai mult de o duzină de state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au prezentat un proiect de rezoluție care îndeamnă Israelul să își respecte obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional de a proteja lucrătorii umanitari din Gaza.

Textul proiectului de rezoluție urmează să fie examinat duminică, în cadrul unei sesiuni speciale a Consiliului executiv al OMS, convocată pentru a discuta situația sănătății în teritoriile palestiniene ocupate”.

Acesta a fost propus de Algeria, Bolivia, China, Egipt, Indonezia, Irak, Iordania, Liban, Malaezia, Maroc, Pakistan, Qatar, Arabia Saudită, Tunisia, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Yemen. Reprezentanții palestinieni au statutul de observator al OMS și au fost, de asemenea, semnatari ai propunerii.

Statele membre și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la situația umanitară catastrofală din teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv din Ierusalimul de Est, în special în ceea ce privește operațiunile militare din Fâșia Gaza”.

UPDTAE ORA 03.00 – IDF publică imagini care ar arăta un schimb de focuri în complexul școlar din Gaza

FDI a publicat imagini care ar arăta un schimb de focuri în Gaza între militanții Hamas și forțele unității sale de combatere a terorismului.

Armata a declarat că trupele au întâlnit o „celulă teroristă” a Hamas într-un complex școlar din cartierul Shejaiya din nordul Gaza.

Teroriștii au încercat să atragă forțele într-o ambuscadă mortală și au fost eliminați”, au declarat Forțele de Apărare ale Israelului. Soldații au percheziționat zona școlii și au descoperit un puț de tunel în interiorul uneia dintre sălile de clasă”, a susținut IDF.

UPDATE ORA 02.00 – Brazilia afirmă că se teme că soluția celor două state este afectată iremediabil”

Brazilia spune că regretă că rezoluția nu a primit aprobarea necesară, în ciuda faptului că 13 națiuni au votat în favoarea ei.

Nivelul fără precedent al tragediei umanitare care se desfășoară în Gaza necesită acțiuni urgente”, afirmă reprezentantul Braziliei. Continuă să fie responsabilitatea noastră să o prevenim”.

El adaugă că Consiliul de Securitate riscă să fie complice, permițând noi pierderi umane”.

Mai devreme sau mai târziu, membrii consiliului trebuie să își asume responsabilitatea și să facă ceea ce este corect”, spune el. Prețul inacțiunii este insuportabil de mare… S-ar putea să dăunăm iremediabil perspectivei unei soluții cu două state.”

ȘTIRE INIȚIALĂ

Reprezentantul SUA a declarat în fața Consiliului de Securitate că „nicio țară nu ar putea sau nu ar trebui să tolereze ceea ce a făcut Hamas pe 7 octombrie”.

„Dacă oricare dintre țările noastre ar fi fost atacată în acest mod, ne-am aștepta cu toții ca acest consiliu să ne reafirme drepturile de a ne proteja cetățenii”, spune el. El adaugă că partea cea mai nerealistă a rezoluției este apelul său la o „încetare necondiționată a focului”.

El spune că acest lucru ar „pur și simplu ar lăsa Hamas pe poziții, capabil să se regrupeze și să repete ceea ce a făcut la 7 octombrie”.

„Această rezoluție spune, în esență, că Israelul ar trebui să tolereze acest lucru, că ar trebui să permită ca această teroare să continue nestingherită”. El numește această poziție „o rețetă pentru dezastru, pentru Israel, pentru palestinieni și pentru întreaga regiune”.

Reprezentantul SUA a reiterat apoi ceea ce președintele Joe Biden a declarat anterior pe această temă, și anume că o soluție cu două state este singura cale de a obține o pace durabilă.

Citește și