• IDF și agenția de securitate israeliană, Shin Bet, susțin că l-au ucis pe Hassan Atrash, oficial al Hamas.
  • Atrash era responsabil cu comerțul, fabricarea și aprovizionarea cu arme pentru Hamas.
  • Societatea Semilună Roșie Palestiniană a declarat că 93 de camioane cu ajutoare au intrat sâmbătă în Gaza.

UPDATE ORA 19.00- Benjamin Netanyahu recunoaște prețul războiului din Gaza

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, recunoaște că războiul din Gaza a avut consecințe grave pentru țara sa. Potrivit informațiilor militare, o mulțime de soldați au murit de vineri până astăzi.

Sâmbătă a fost una dintre cele mai negre zile, însă Premierul israelian susține că „nu a avut altă opțiune” decât să continue lupta.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

În același timp, Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, raportează că alte 166 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 17.00- 28 de persoane ucise în centrul orașului IDF le-au spus civililor că le-ar putea folosi pentru evacuare

Douăzeci și opt de persoane au murit și alte 88 au fost rănite în Deir al-Balah, un oraș din centrul Gazei, la 48 de ore după ce IDF a cerut civililor din orașele din apropiere să evacueze acolo, a declarat biroul de presă al guvernului palestinian.

Într-o postare pe X, Societatea Semilunii Roșii din Palestina, un ONG de asistență medicală de urgență, a mai spus că a evacuat un „număr mare” de morți și răniți în urma unei lovituri asupra unei case din oraș.

UPDATE ORA 15.00- Atacuri aeriene și tancuri asupra taberei de refugiați Jabaliya

Israelul a bombardat zonele din Jabaliya din nordul Gazei peste noapte, cu lupte în această dimineață, au declarat locuitorii și presa palestiniană.

IDF a declarat că a „eliminat șapte teroriști și a distrus patru metode de sondaj Hamas care au fost desfășurate în zonă” folosind forțele aeriene și focul de artilerie. Rezidenții au declarat pentru Reuters că au existat bombardamente aeriene și bombardamente persistente din partea tancurilor israeliene în zonă, despre care au spus că s-au mutat mai mult în oraș astăzi.

Jabaliya este o tabără permanentă de refugiați în nordul Gazei. S-a confruntat cu bombardamente persistente în ultimele săptămâni, lovituri care au lovit școlile UNRWA și blocurile rezidențiale.

UPDATE ORA 13.00- Netanyahu rezistă rapoartelor potrivit cărora SUA au convins Israelul să nu extindă activitatea militară

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat astăzi, într-o ședință a cabinetului, că i-a spus președintelui american Joe Biden că Israelul va „lupta până la victoria absolută – oricât de mult va dura”. Răspunzând la rapoartele conform cărora SUA au convins Israelul să nu-și extindă activitatea militară, Netanyahu a spus că „a văzut publicații false care susțin că SUA ne-au împiedicat și ne împiedică să facem operațiuni în regiune – acest lucru nu este adevărat. Israelul este un stat suveran.”

UPDATE ORA 06.00 – Foto: Un Crăciun discret la graniță pentru creștinii din Liban

Membrii satului creștin Ain Ebel, situat la granița Libanului cu Israelul, sunt pregătiți pentru un Crăciun liniștit în acest an, în timp ce războiul din Gaza continuă să se extindă în țară.

Începând cu 7 octombrie, Israelul și Libanul au efectuat schimburi regulate de rachete, armata israeliană lovind o serie de ținte ale Hezbollah la graniță.

UPDATE ORA 05.00 – Rapoarte de tulburări în orașele din Cisiordania

Explozibili artizanali au fost folosiți împotriva armatei israeliene în orașul Tulkarem, în timp ce în orașul Nablus sunt raportate lupte armate între palestinieni și soldați israelieni, potrivit colegilor noștri de la Al Jazeera Arabic.

De asemenea, a fost raportat că forțele israeliene au luat cu asalt orașul Beit Awa, la sud de Hebron, și au arestat palestinieni.

Forțele israeliene au efectuat raiduri pe timpul nopții în Cisiordania ocupată, începând cu această dimineață devreme, când un convoi condus de buldozere a intrat în Tulkarem. Raiduri au fost raportate, de asemenea, în Betleem, în orașul Beita, la sud de Nablus, și în orașele Sa’ir și Karma, în apropiere de Hebron.

UPDATE ORA 04.00 – Un alt jurnalist a fost ucis de un atac israelian

Autoritățile din Gaza au anunțat uciderea lui Ahmad Jamal Al Madhoun, directorul adjunct al agenției Al Rai, într-un atac aerian israelian.

Moartea sa ridică la 101 numărul total al jurnaliștilor uciși în Gaza de la 7 octombrie, potrivit biroului de presă al guvernului din Gaza, în timp ce peste 50 de birouri de presă au fost distruse complet sau parțial de atacurile israeliene. Cameramanul de la Al Jazeera Arabic, Samer Abudaqa, se numără printre cei morți.

UPDATE ORA 03.00 – Mii de persoane se adună la Tel Aviv pentru a cere eliberarea ostaticilor

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă la un miting la Tel Aviv, organizat de Forumul Familiilor Ostacilor și Persoanelor Dispărute, cerând eliberarea ostaticilor reținuți în Gaza.

Orin Gantz, mama lui Eden Zecharya, al cărui corp a fost recuperat în Gaza de către Forțele de Apărare Israeliene, a declarat: Pentru mine și pentru Eden, este prea târziu. Dar există ostatici în viață care trebuie să se întoarcă acasă. Fiecare zi este mai periculoasă pentru ei să fie acolo; nu există un mâine în captivitate”.

Potrivit biroului primului ministru, în Gaza mai sunt 129 de ostatici. Dintre aceștia, se știe că 22 sunt morți, iar trupurile lor rămân în Gaza, alături de cei 107 ostatici în viață.

UPDATE ORA 02.00 – Israelul afirmă că a extins operațiunea terestră în zonele de nord și sud ale Fâșiei Gaza

Trupele israeliene și-au extins operațiunea terestră în sudul și nordul Fâșiei Gaza și s-au angajat în lupte crâncene în weekend, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, Daniel Hagari, într-o conferință de presă sâmbătă.

Hagari a declarat că forțele terestre au distrus și confiscat arme și infrastructură subterană de la Hamas, inclusiv mii de dispozitive explozive, rachete antitanc și rachete.

Forțele de apărare israeliene își bazează operațiunile în parte pe informațiile obținute prin reținerea și interogarea multor teroriști” Hamas, a spus Hagari. El a spus că returnarea ostaticilor rămași în Gaza rămâne un obiectiv-cheie al ofensivei terestre.

UPDATE ORA 01.00 – Casa Albă a dat publicității un rezumat al convorbirii președintelui american Joe Biden cu premierul israelian Benjamin Netanyahu

Președintele Joseph R. Biden, Jr. a vorbit astăzi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Liderii au discutat despre campania militară a Israelului în Gaza, pentru a include obiectivele și etapele acesteia. Președintele a subliniat necesitatea critică de a proteja populația civilă, inclusiv pe cei care sprijină operațiunea de ajutor umanitar, și importanța de a permite civililor să se îndepărteze în siguranță de zonele în care se desfășoară lupte.

Liderii au discutat despre importanța asigurării eliberării tuturor ostaticilor rămași. Aceștia au convenit să se consulte în continuare în mod regulat atât direct, cât și prin intermediul echipelor lor de securitate națională respective.”

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele de apărare israeliene și agenția de securitate israeliană, Shin Bet, susțin că l-au ucis pe Hassan Atrash, oficial al Hamas, vineri, în sudul Fâșiei Gaza, scrie CNN.

Atrash era responsabil cu comerțul, fabricarea și aprovizionarea cu arme pentru Hamas, potrivit unei postări pe X, fostul Twitter, din partea FDI.

El era implicat în contrabanda cu arme din diferite țări în Fâșia Gaza, iar recent a luat parte și la contrabanda cu arme în Cisiordania”, a precizat armata.

Atrash a fost ucis de un atac al unui avion de vânătoare în apropiere de punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Gaza, potrivit postării.


Societatea Semilună Roșie Palestiniană a declarat că 93 de camioane cu ajutoare au intrat sâmbătă în Gaza.

Societatea egipteană a Semilunii Roșii a trimis 70 de camioane cu ajutoare în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah, potrivit unui comunicat al PCRS. Camioanele au fost umplute cu apă, alimente, ajutoare de urgență și medicamente, potrivit PCRS.

Alte 23 de camioane comerciale au intrat, de asemenea, în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah, a precizat PRCS.

Înainte de începerea războiului, la 7 octombrie, o medie de 500 de camioane obișnuiau să intre în Gaza în fiecare zi lucrătoare – printre acestea se numărau camioane comerciale și camioane cu ajutoare.

Citește și