• Hamas anunță că adjunctul său Saleh al-Arouri și doi comandanți din aripa sa armată au fost uciși într-o explozie la Beirut.
  • Gruparea a precizat că aceștia se numără printre cele șapte persoane ucise într-o explozie la biroul său din Dahiyeh, una dintre suburbiile sudice ale capitalei libaneze.
  • Al-Arouri era adjunctul șefului biroului politic al Hamas și era cunoscut ca fiind foarte implicat în afacerile militare ale acesteia.

UPDATE 23.30 – Hamas condamnă exploziile puternice din Iran

Hamas condamnă recentulul atac ca fiind unul ,,criminal” din orașul iranian Kerman, potrivit unei declarații pe rețelele de socializare de miercuri. Cel puțin 103 de persoane au fost ucise în urma exploziilor din apropierea locului unde era înmormântat comandantului militar Qasem Soleimani. Niciun grup nu și-a revendicat încă responsabilitatea pentru explozie.

UPDATE 23.00 – Consilierul american pentru securitate națională a vorbit cu ministrul israelian despre eforturile de eliberare a ostaticilor

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a vorbit marți cu ministrul israelian al Afacerilor Strategice, Ron Dermer, despre operațiunile militare israeliene și eforturile de a asigura eliberarea ostaticilor rămași, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII

UPDATE 22.00 – Guvernul libanez depune efort pentru a-l convinge pe Hezbollah să nu continue război împotriva Israelului, a spus ministrul de externe

Abdallah Bou Habib a spus că Libanul „nu vrea niciun război” și că țara sa vrea „pace la granițele noastre sudice”.

UPDATE 21.00 – Apa a fost restabilită în mai multe părți din centrul Gazei, pe măsură ce luptele continuă

Municipalitatea a spus că, împreună cu Autoritatea Palestiniană în domeniu a reușit să repare linia de apă Makrut, care este o sursă critică de apă curată, pentru multe cartiere din centrul Gazei.

UPDATE 19.00 – SUA declară că noile informații desecretizate întăresc ideea conform căreia Hamas a folosit spitalul din Gaza ca centru de comandă

SUA și-au dublat evaluarea conform căreia Hamas și alți militanți din Gaza au folosit cel mai mare complex spitalicesc al enclavei ca centru de comandă, precum și pentru a ține ostatici și a depozita arme, conform unui oficial înalt al serviciilor de informații.

UPDATE 18.00 – Un tânăr răpit în Fâșia Gaza a fost ucis în timpul unei tentative de salvare

Purtătorul de cuvânt al IDF: „Reprezentanții IDF au informat astăzi (miercuri) familia Baruch că fiul lor Sahar, care a fost răpit în Fâșia Gaza, a fost ucis în timpul unei tentative de salvare de către forțele dintr-o unitate specială, care a avut loc în noaptea de 08.12.

În acest moment, nu este posibil să se determine circumstanțele morții lui Sahar și nu se știe dacă a fost ucis de Hamas sau ucis de focul forțelor noastre”.

UPDATE ORA 16.00 – Borrell avertizează că „Orientul Mijlociu ar putea ajunge în flăcări” dacă se va extinde conflictul

Șeful politicii externe a UE avertizează că „Orientul Mijlociu ar putea ajunge în flăcări” dacă conflictul se intensifică Comunitatea internațională trebuie să impună o soluție la conflictul Israel-Gaza, deoarece părțile în conflict nu pot ajunge la un acord, a declarat miercuri șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell. La un eveniment la Lisabona, el a spus: „Eu cred că am învățat în acești 30 de ani că soluția trebuie impusă din afară pentru că cele două părți nu vor putea niciodată să ajungă la o înțelegere. Dacă această tragedie nu se încheie curând, întregul Orient Mijlociu ar putea ajunge în flăcări”.

Războiul a intrat în adâncul Libanului, marți, odată cu uciderea la Beirut a liderului adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, într-o lovitură cu drone. Israelul nu a confirmat și nici nu a negat că a ucis al-Arouri, relatează Reuters.

Borrell a adăugat: „Ceea ce s-a întâmplat ieri cu moartea unuia dintre liderii Hamas este încă un alt factor care ar putea împinge conflictul să escaladeze Borrell a spus că are planuri să viziteze Orientul Mijlociu, inclusiv Libanul, pentru a „explora căile de ieșire” din conflict”.

El a adăugat că va prezenta statelor membre UE o propunere de a crea o misiune care să contribuie la securitatea în Marea Roșie, unde rebelii Houthi din Yemen vizează navele.

Propunerea urmează să fie prezentată joi și va necesita unanimitatea statelor membre pentru ca aceasta să meargă înainte, a spus el.

UPDATE ORA 15.00 – Atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roșie sunt inacceptabile și trebuie să înceteze

Atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roșie sunt inacceptabile și trebuie să înceteze, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, adăugând că Berlinul a fost în contact cu Bruxelles-ul în legătură cu o posibilă misiune maritimă a UE în regiune.

„Aceste atacuri sunt complet inacceptabile și trebuie să înceteze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Reuters într-o conferință de presă a guvernului la Berlin.

„Examinăm toate opțiunile care sunt posibile în temeiul dreptului internațional și al dreptului constituțional”, au adăugat ei când au fost întrebați despre cum ar răspunde Berlinul. Spania a exclus deja extinderea misiunii navale existente a UE în Oceanul Indian pentru a acoperi Marea Roșie.

UPDATE ORA 13.00 – Explozii raportate în Iran

Presa de stat iraniană a informat miercuri că a avut loc o explozie în apropierea cimitirului din orașul sudic Kerman, în timpul unei ceremonii desfășurate pentru a marca asasinarea în 2020 a comandantului superior al Iranului, Qassem Suleimani, într-un atac american cu dronă pe aeroportul din Bagdad.

Reuters relatează că presa de stat nu a oferit alte detalii. Un alt raport sugera că a avut loc o a doua explozie și că au fost „mai mulți răniți”. Circumstanțele sunt momentan neclare, deși există câteva imagini neverificate pe rețelele de socializare care arată un nor de fum în depărtare, printre o mulțime mare de oameni.

UPDATE ORA 10.25 – Zeci de coloniști israelieni au pătruns în Moscheea Al-Aqsa

Mai mulți coloniști, protejați de poliția israeliană, au intrat cu forța în incinta Moscheii Al-Aqsa și au efectuat ritualuri talmudice în apropiere, potrivit agenției palestiniene de știri Wafa.

Coloniștii israelieni de extremă-dreapta iau adesea cu asalt complexul, situat în inima Ierusalimului de Est ocupat, pledând pentru înlocuirea acestuia cu un al treilea templu evreiesc.

În 2023, peste 48.000 de coloniști israelieni au intrat cu forța în sit, potrivit autorității religioase care îl supraveghează.

UPDATE ORA 9.45 – Hezbollah se confruntă acum cu o situație foarte complexă

Prim-ministrul libanez Najib Mikati a condamnat atacul asupra lui Saleh al-Arouri. Situația din sud este alarmantă și a purtat discuții cu Hezbollah pentru a nu merge mai departe. Mediatori străini au venit la Beirut – francezii, americanii și alți oficiali occidentali – pentru a face presiuni asupra guvernului libanez să stabilească un zid de la confruntare.

Acum, guvernul trebuie să se ocupe direct de acest asasinat, pentru că știe că va declanșa o serie de evenimente, pe care vrea să le stăpânească pe cât posibil.

Hezbollah, între timp, se confruntă cu o situație foarte complexă. Atacul asupra lui al-Arouri a avut loc în centrul comandamentului său din sudul Beirutului. Hezbollah va trebui să își cântărească cu atenție răspunsul. Adevărul este că acest atac este în afara așa-numitelor reguli de angajare. Astăzi va avea loc un discurs al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, care va aborda această problemă.

UPDATE ORA 9.15 – Israelul poartă discuții pentru trimiterea palestinienilor din Gaza în Congo și în alte țări

Se spune că oficialii israelieni poartă discuții cu Congo și cu alte națiuni unde intenționează să trimită palestinienii strămutați din Gaza, relatează mass-media israeliană Zman Yisrael.

„Congo va fi dispus să primească migranți și suntem în discuții cu alții”, a declarat site-ul de știri evreiesc, citând o sursă de rang înalt din cabinetul de securitate al Israelului.

Site-ul a citat, de asemenea, ministrul israelian al informațiilor, Gila Gamliel, care a pledat pentru strămutarea locuitorilor din Gaza.

„La sfârșitul războiului… Nu va mai exista niciun loc de muncă, iar 60% din terenurile agricole din Gaza vor deveni zone tampon de securitate”, a declarat Gamliel, potrivit Zman Yisrael.

Apărătorii drepturilor au criticat apelurile din timpul războiului de a împinge palestinienii din Gaza, numindu-le eforturi de a curăța etnic enclava palestiniană asediată pentru totdeauna.

Marți, chiar și SUA, un susținător ferm al Israelului și al războiului său din Gaza, s-a pronunțat împotriva planurilor de reinstalare susținute de miniștrii israelieni, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, calificând retorica drept „inflamatorie și iresponsabilă”.

UPDATE ORA 8.55 – Israelul bombardează Khan Younis cu artilerie; Rafah a fost demolat cu buldozerul pentru o „zonă tampon”

Armata israeliană a lovit orașul Khan Younis din sudul țării cu bombardamente de artilerie neîncetate și cu lovituri aeriene asupra zonelor rezidențiale din partea de est.

Sediul Societății Semilunii Roșii Palestiniene a fost vizat pentru a treia oară în mai puțin de o săptămână. Mai multe persoane au fost ucise și rănite. Principalul susținător al sistemului de sănătate din Gaza, deteriorarea echipamentelor medicale din interior va accentua suferința umană de aici și situația mizerabilă a spitalelor.

În sudul orașului Rafah, unde au fugit sute de mii de persoane strămutate în interiorul țării, bombardamentele non-stop au continuat până în această dimineață. Buldozerele israeliene se află pe terenuri agricole, creând o „zonă tampon”, în timp ce oamenii sunt înghesuiți într-o zonă mică din Fâșia Gaza.

UPDATE ORA 8.40 – Apel la o grevă generală în Cisiordania după uciderea lui al-Arouri

Palestinienii spun că nu au nicio îndoială cu privire la cine l-a ucis pe al-Arouri și că a fost un asasinat.

În ceea ce privește starea de spirit de pe stradă, oamenii cred că Israelul l-a asasinat pe al-Arouri pentru a arăta poporului său o victorie, în timp ce nu poate garanta o victorie în Fâșia Gaza asediată.

Am auzit o mulțime de apeluri la răzbunare. Și am văzut apeluri la o grevă generală în Cisiordania ocupată, unde palestinienii au declarat că toate școlile și instituțiile publice vor fi închise pentru a deplânge moartea lui al-Arouri.

În Arura, se așteaptă ca oamenii să meargă la casa mamei sale pentru a plânge. Ei nu pot merge la casa lui al-Arouri, deoarece aceasta a fost aruncată în aer de forțele israeliene când au venit aici la sfârșitul lunii octombrie.

UPDATE ORA 8.20 – Sanders cere încetarea ajutorului militar american pentru Israel

Senatorul american Bernie Sanders a îndemnat Congresul să respingă ajutorul militar necondiționat de 10,1 miliarde de dolari, care este luat în considerare pentru ca Israelul să își continue „războiul brutal” împotriva poporului palestinian.

Vineri, administrația Biden a ocolit încă o dată Congresul pentru a da undă verde unei vânzări de urgență de arme către Israel, care nu a făcut decât să intensifice și să extindă atacurile sale asupra Fâșiei Gaza, în ciuda indignării internaționale tot mai mari.

UPDATE ORA 7.25 – Ambasadorul Franței la ONU își exprimă îngrijorarea față de escaladarea conflictului

Nicolas de Riviere, emisarul francez la ONU, a declarat că este imperativ ca războiul din Gaza să nu escaladeze conflictul din regiune.

Franța va continua să încurajeze toate părțile să evite escaladarea, după uciderea țintită a unui lider Hamas în capitala Libanului, Beirut, a declarat de Riviere pentru Al Jazeera, adăugând că trebuie să se pună în continuare accentul pe încheierea războiului din Gaza.

UPDATE 7.00-Președintele francez îndeamnă Israelul să evite escaladarea conflictului cu Libanul

Președintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat pe Benny Gantz, membru al cabinetului de război israelian, să evite escaladarea „în special în Liban”, potrivit unui comunicat al președinției franceze.

„Președintele Republicii a subliniat că este esențial să se evite orice atitudine de escaladare, în special în Liban, și că Franța va continua să transmită aceste mesaje tuturor actorilor implicați direct sau indirect în zonă”, se arată în comunicat.
Comentariile lui Macron vin după ce Hamas a acuzat Israelul că a efectuat o lovitură în Liban care l-a ucis marți pe principalul lider Hamas Saleh Al-Arouri.

Israelul nu a revendicat implicarea în această lovitură.

Macron și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la numărul de morți în rândul civililor și la urgența umanitară din Gaza. De asemenea, președintele francez s-a pronunțat împotriva declarațiilor „inacceptabile” care cer strămutarea forțată a locuitorilor din Gaza.

UPDATE ORA 6.40 – Hamas „nici învinsă, nici distrusă”, în timp ce Israelul schimbă tactica în Gaza

Institutul pentru Studiul Războiului și Proiectul Amenințărilor Critice afirmă că retragerea de către Israel a cinci brigăzi din nordul Fâșiei Gaza indică începutul a ceea ce Israelul a descris ca fiind o nouă fază a războiului său împotriva teritoriului palestinian.

Potrivit grupurilor de reflecție militară cu sediul în SUA, această nouă fază a luptelor presupune sfârșitul operațiunilor majore de luptă și trecerea la „raiduri țintite” ale israelienilor.

Cu toate acestea, gruparea armată nu este „nici învinsă, nici distrusă” ca forță militară, iar schimbarea de tactică israeliană va permite Hamas să își reconstruiască capacitățile militare și infrastructura, au afirmat ISW și CTP în ultima lor evaluare a câmpului de luptă.

„Hamas menține o structură militară convențională, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie capabilă să înlocuiască rapid comandanții care au murit în război”, au precizat acestea.

UPDATE ORA 6.00-Israelul a efectuat atacul care a ucis un înalt lider Hamas în Beirut, afirmă un oficial american

Israelul a efectuat marți, în sudul Beirutului, atacul care l-a ucis pe liderul de rang înalt al Hamas Saleh Al-Arouri, a declarat un oficial american pentru CNN.

Administrația Biden nu a fost informată în prealabil despre operațiune, a adăugat oficialul.

Citând un oficial israelian de rang înalt, Barak Ravid de la Axios a relatat anterior că administrația a fost informată „în timp ce operațiunea avea loc”.

UPDATE 5.00-Houthis condamnă uciderea unui înalt oficial Hamas

Forțele rebele yemenite cunoscute sub numele de Houthis au condamnat uciderea marți a unui înalt oficial Hamas la Beirut – calificând-o drept o „crimă lașă”.

Într-o declarație, biroul politic al grupării a acuzat Israelul de comiterea atacului care l-a ucis pe Înaltul oficial Hamas Saleh Al-Arouri.

Israelul a negat responsabilitatea pentru atac, Mark Regev, consilierul principal al premierului Benjamin Netanyahi, declarând pentru NBC News că Israelul nu are „niciun comentariu” cu privire la evenimentele de marți din Beirut.

În declarația lor, Houthis au descris uciderea lui Arouri ca fiind o „crimă brutală și lașă”.

Grupul l-a descris pe Arouri ca fiind un „lider” al rezistenței palestiniene, exprimându-și sprijinul pentru ca răzbunarea să fie îndreptată împotriva Israelului.

UPDATE 3.00-Palestinienii protestează în Cisiordania față de uciderea lui al-Arouri

Palestinienii au manifestat în Cisiordania în urma morții adjunctului șefului Hamas Saleh al-Arouri.

Protestele au avut loc în Ramallah, Jenin, Hebron și Arura.

UPDATE 2.00-Ministrul libanez de externe afirmă că Israelul se află în spatele morții lui al-Arouri

Ministrul libanez de externe, Abdallah Bou Habib, a declarat pentru The World Tonight, la Radio 4, că Israelul este responsabil pentru atacul asupra unui înalt lider Hamas din Beirut, calificându-l drept o încercare israeliană de a extinde războiul împotriva Hamas din Gaza într-un „război regional”.

Bou Habib spune că țările occidentale au cerut Libanului să împiedice Hezbollah să cauzeze probleme, dar a adăugat că „problemele vin din partea Israelului”.

„Și de asta ne temem, că Israelul, pentru a compensa eșecurile sale în Gaza, încearcă să extindă războiul”, spune el.

UPDATE 1.00-Reuniunea cabinetului de securitate al Israelului privind ‘ziua de după’ a fost anulată

Reuniunea cabinetului de securitate israelian programată pentru această seară pentru a discuta despre „ziua de după” în Gaza a fost anulată.

Nu este clar dacă această anulare are vreo legătură cu evoluțiile de astăzi din Beirut.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Hezbollah și-a împărtășit răspunsul la atacul care l-a ucis pe șeful adjunct al biroului politic al Hamas și doi comandanți ai ramurii sale armate. Israelul nu și-a asumat responsabilitatea pentru acest atac, dar un consilier al premierului israelian l-a descris ca fiind o lovitură chirurgicală împotriva conducerii Hamas.

Hezbollah afirmă că uciderea a fost un atac grav asupra Libanului” și o evoluție periculoasă în cursul războiului dintre inamic și axa rezistenței”, într-o postare pe Telegram. Aceasta nu va rămâne fără răspuns sau pedeapsă”, adaugă aceasta.

Prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh a condamnat uciderea lui Saleh al-Arouri, viceliderul Hamas. Shtayyeh, care face parte din Autoritatea Palestiniană, care guvernează Cisiordania ocupată și este separată de Hamas, califică asasinatul drept o „crimă comisă de criminali cunoscuți”.

El continuă să avertizeze cu privire la riscurile și consecințele care ar putea urma”, potrivit unui comunicat emis de biroul său.

Citește și